Berta Sándor

Megváltozhat a PC funkciója

Bill Gates kiválása óta olyan szakemberek is reflektorfénybe kerülhetnek, akiknek erre korábban kevés lehetőségük volt. Egyikük Craig Mundie, a Microsoft kutatási vezetője.

Mundie lett a redmondi konszern legfőbb stratégája és az első számú feladata, hogy meghatározza: a jövőben milyen irányba is haladjon a világ legnagyobb szoftverfejlesztő vállalata. "16 éven át dolgoztam Bill Gates kollégájaként és mindig egyetértettünk abban, hogy a világ miként fogja továbbfejleszteni a számítógépeket. Éppen ezért logikus volt, hogy igyekszem Gates 2.0-vá válni. Azonban jelenleg legfeljebb Gates 1.5 vagyok, mivel a feladataimat megosztom Ray Ozzieval. Ha úgy tetszik, én vagyok a Microsoft külügyminisztere, míg Ray a belső kommunikációért felel. Ő foglalkozik a szoftverekkel és a szolgáltatásokkal, én pedig az információstechnológiai kérdésekkel. Ray felel az öt éven belüli termékfejlesztésekért, én viszont 3 és 20 év közötti távlatokban gondolkodom."


Az agytröszt: Bill Gates, Craig Mundie, Ray Ozzie és Steve Ballmer

"S hogy honnan tudom, milyen irányba fejlődik a számítástechnika? Nos, Bill mindig minden lehetséges információt magába szívott. Ezekből következtette ki az irányt. Erre már én is képes vagyok. Néhány ember meg tudja érezni, hogy mi lehet a fontos a jövőben és mi nem. Egy régi menedzser-bölcsesség szerint: az a jó cégvezető, aki anélkül is helyes döntéseket tud hozni, hogy nem ismeri a tényeket. Ebben pedig van valami. A vállalatunk stratégiáját nem lehet egyedül elemzések alapján meghatározni. Erről Bill is így vélekedett. Persze előfordulhat, hogy értjük a technikát, de azt csak nagyon nehéz megmondani, hogy mikor vagy honnan érkezik az azt használó fő alkalmazás" - jelentette ki a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában Craig Mundie.

A szakember elmondta, hogy a jövőben az lesz a fő feladatok egyike, hogy meghatározzuk: pontosan mi is egy PC? Csak ezután lehet a PC-nek jövője. Amennyiben visszatekint az eredeti fogalomra, akkor négy kategóriát láthat: a laptopokat, az okostelefonokat és a többi technikát összekötő termékeket, a mobil eszközöket, valamint az asztali számítógépeket. Az utóbbi funkciója azonban a következő öt évben gyökeresen megváltozhat. Az interneten futtatható alkalmazások és a munkahelyi, otthoni PC-k szoftverei integrálódhatnak.

"Be akarunk lépni a Google piacára. Ezenkívül a szoftverterjesztést is át akarjuk alakítani. A programokat meg lehet vásárolni, lehet fizetni átalánydíjat a használatukért vagy reklámokat lehet elhelyezni bennük. Az alapítás óta mi az első két úton jártunk, azonban ha a harmadik utat választjuk, akkor az alkalmazások olcsóbbak lesznek a felhasználók számára. Ez számunkra egy új üzleti modell lehet. S hogy milyen lesz a jövő az én vízióm szerint? Nos, a gyermekeink lehet, hogy még mindig szövegszerkesztőket fognak használni a házi feladataik elvégzésére, de a háttéranyagok gyűjtését a számítógép végzi majd el. Este mondjuk közölhetjük majd a PC-nkkel, hogy reggelre gyűjts össze mindent, amit Craig Mundie az elmúlt két évben mondott. Az információkat foglald össze és rendszerezd. A számítógép pedig érteni fogja az összefüggéseket és különböző dolgokra emlékszik majd."

"Ma mindent lépésről lépésre el kell magyaráznunk a számítógépeknek. Miért ne vehetnék át a jövő PC-i a személyi asszisztens funkciókat? A számítógépek nem lesznek azonban túl intelligensek. nem szabad félnünk, egyszerűen körültekintően kell eljárnunk. Ugyanaz a helyzet, mint az atomenergiánál, amelynek a segítségével egyaránt építhetünk erőműveket, de fegyvereket is. Jó példa az internet is, ami csak egy fél lépés. Ha nem lett volna már meg a PC, nem lehetett volna világháló sem. Azonban a következő öt évben sok minden változhat" - szögezte le a Microsoft kutatási vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • A1274815 #54
    "Arra tippelek a windows7-ben majd a peer2peer technologiat (torrent,stb.) is integraljak, persze jol osszedrotozva a DRM technologiaval hogy legalis legyen."

    Már Vistaban is "People near me"-nek hívják és valóban egy torrent szerű peer to peer amelyben ha meg akarsz osztani dolgokat sajátjaidnak kell lenniük vagy a szerző engedélyével (amit digitális aláírással ellát) lehet.
  • EroSennin #53
    Egyetertek hogy zsenialis uzleti huzasaik voltak es a technologiahoz is nagyon ertettek, ezert lettek ilyen sikeresek. Azonban a hozzaszolasom arrol szolt hogy nem volt semmifele *technologiai* uttoro szerepuk, az uttoro szerep az uzleti volt, meghozza az hogy mindent felraktak a PC sikerere. Nem ok csinaltak a PC-t es nem ok csinaltak a DOS, viszont felismertek a nagy lehetoseget es eltek vele, szemben peldaul azzal a fejlesztovel aki fillerekert eladta nekik a DOS alapjat kepezo szoftvert vagy az IBM-et amelyik nem bizott maga sem a PC sikereben. Onnantol kezdve hogy a PC mindenhol elterjedt es minden gepen DOS futott pedig mar a monopolium oriasi erejevel a hatuk mogott tudtak mindenkit legyozni vagy megvenni. Alapvetoen gazdasagi logika uralkodott naluk mindig is a technologiai felett, ennek legfobb bizonyiteka az mindig is ragaszkodtak a backward compatibility-hez es minden PC hardver tamogatasahoz pedig abbol szarmazott a legnagyobb kavarodas a rendszereikben: a sulyos minosegi problemak fo oka pont ez volt. Amig egy apple/linux programozo siman csak jo minosegu szoftvert akar kesziteni es nem kot kompromisszumokat addig egy M$ programozonak lepten nyomon kompromisszumokat kell kotni, es ez bizony az aktualis termek minoseget jelentosen csokkenti. Ezert volt hogy a windows 3.0 is meg DOS alapon mukodott es nem tamogatta rendesen a vedett uzemmodot, multitask/multiuser technologiat mikozben az akkor szuleto linux mar siman tudta ezt ingyen is. Cserebe a regi szoftverek termeszetesen nem futnak az ilyen megalkuvas nelkul gyartott operacios rendszereken. Es az hogy helyesen csinalta az M$ hogy a minoseget felaldozta most ujabb bizonyitekot nyert: a Vista esten felaldoztak kompatibilitast a minoseg oltaran es kenyelmet a biztonsag oltaran (persze itt is megalkuvasokkal tettek azert) es az emberek lazadoznak, szemetnek nevezik a Vistat es az XP-hez ragaszkodnak.

    A lenyeg hogy uzleti dolgokban vizionaljanak csak nyugodtan, elhiszem hogy ertenek hozza, de technologia dolgokban jobb ha csendben maradnak, azt hagyjak arra aki mar letett valamit az asztalra. Egyebkent monopolhelyzetben meg akar onbeteljesito joslatokat is kepesek mondani, peldaul azt vizionalja hogy a jovoben a divatos windows hatterkep a lila kutyaszar lesz zold alapon, ehhez csak annyit kell tenni hogy a windows7-ben az teszik default hatterkeppe es berakjak a szoftverbe hogy nehezen lehessen lecserelni barmi masra, ezekutan az emberek fele nem fogja lecserelni, es a joslat bevalik. Ez persze egy primitiv pelda volt csak :D

    Arra tippelek a windows7-ben majd a peer2peer technologiat (torrent,stb.) is integraljak, persze jol osszedrotozva a DRM technologiaval hogy legalis legyen. Es ugy mutatjak majd be hogy a windows7 forradalmu uj peer2peer megoldasa szenzacios ujitas ami teljesen forradalmasitja az otthoni szamitastechnikat es szorakoztato ipart. Persze lesz fizetos p2p szolgaltatasuk es havidijas tartalomszolgaltatasok, stb... Mindig par eves kesessel veszik at a masok altal kitalalt dolgokat aztan jol keresnek rajta.
  • bakagaijin #52
    Hmm, és a negyedik út, ami egyre elterjedtebb? Nem is programokat, hanem szolgáltatásokat lehet elérni. Értsd: online az egész.

    Mezei felhasználáshoz minek felrakni egy full office suit-ot, legyen szó MS Office-ról, OOo-ról vagy akármiről. Sok helyet foglal, ha meg is veszed csak azon az egy gépen van, stb. Online meg elérhető bárhonnan, nem foglal helyet és jó eséllyel oprendszer független. Nem a Google office-ra gondolok, az elégge gyermekded, de a ThinkFree már fejlett.
  • Sanyix #51
    "Amúgy készülget garázsban egy win kompatibilis OS (ReactOS), sajna elég lassan, mert semmi esetre sem vehetnek át kódot a M$ tulajdonában levő OS-ekből."

    Meg az m$ mindent megtesz hogy véletlenül se lehessen kompatibilis os-t vagy emulátort írni(directx is ezért készült, nem mert jófejek akartak lenni), mert akkor az a haláluk lenne. Csak ezzel a reactos-el az a baj, hogy szinte le akarják másolni a vindózt. Márpedig szarból nem lehet várat építeni :)
  • n0k0m #50
    Kicsit olyan volt, mintha szóltak volna Craig bácsinak reggel 6-kor, hogy nylatkoni kellene vmit 8-ra és a fürdőkádba ezek jutottak eszébe.
  • lyzzard #49
    most kivételesen megvédem a millenniumot.
    van egy rész ugyanis a telepítő instrukciók között, hogy CSAKIS winME bootfloppyval telepítse a rendszert, nehogy win98-assal, mert akkor instabil lesz. Vagy valahogy így írták. És ha beszerzel egy winME alól formázott bootfloppyt, és úgy telepíted, akkor ugyanolyan stabil lesz, ha nem stabilabb, mint a 98. persze bármelyik dos alapú OS megbízhatatlan, ezért is használtam akkor 2000-t.
    és valamiért máig a 2000 az etalon nálam... :)
  • NEXUS6 #48
    Köszi, májhízik!;)

    Hát lehet hogy hallgatnom kéne a pszichológusomra és ki kéne magamból írnom végre ezt a mikroszoft-komplexust!;)
  • Palinko #47
    "A Linuxot is istenítették az elején, és valóban, még mindig jobb mint az MS oprendszere, de már ott is megjelentek a fizetős verziók, megjelentek a hosszabbnál hosszabb buglisták, és nincs, kiterjedt termékskálája, ahogy említetted az MS-nek van."

    még mindég Istenítik és jól teszik eddig ebben egyetértünk :) fizetős verziók, redhat fizetős redhaté a fedora az ingyenes, SuSe enterprise fizetős ott az openSuSe, van ahol azt kell fizetned, hogy telefonálgathass nekik a problémáddal, valahol hogy díszdobozban kapd a cuccot, de mellette ingyenesen letöltheted... valszeg ezt mind tuttad, és még tovább lehet ragozni, de akkor mégis mire gondoltál a fizetős linuxoknál?

    ez van minnél bonyolultabb, összetettebb egy program és minnél több dologra, több fajta gépen szeretné használni az user, annál több bug lesz, ezt nem tudnám elképzelni másképp a mostani fejlesztési rendszerben, szóval ez van, de szerintem ez nem egy rossz dolog, minnél több hibát jeleznek annyival több lesz javítva, minden linux user lehet teszter, aki szeretne, abban megegyezhetünk hogy ez sokkal jobb mint egy send error report? :)

    kiterjedt terméklista, itt most mire gondoltál? mert az ubuntumbe alapból van minden fontos és még sok más letölthető program egy bővülő listán, nem beszélve azokról amik listán kívül vannak, most hogy ezt nem az canoncial (ubuntu) programozza az engem nem zavar, jól működnek és ez a lényeg, egyébként is ellent mondana a nyílt forrás eszméinek, ha minden disztribúció nekiállna saját media lejátszót, vagy böngészőt fejleszteni, felhasználják, ami van és nagyon jó pl firefox, valahol mást...



    NEXUS6 neked csak annyit, hogy szivesen olvasnék tőled akár bővebb microsoft történelmet a te megfogalmazásodban, akár több évszámmal (hogy legyen mit elfelejteni :) ) de tényleg szimpatikus az írásod, szóval ha ráérsz ilyen hiánypótlók írására... :)
  • NEXUS6 #46
    Na ezt eltaláltad, ehhez nekem tényleg nincs gyomrom. Ajánlom nézd meg kik csücsülnek a M$ igazgatótanácsában!
    Elárulom, az amerikai gazdaság krémje, olyan emberkék akik gyógyszeripari, biztosítási, fegyveripari konszernek igazgatótanácsaiban is benncsücsülnek.

    Amúgy hogy hogy hol tartok?
    Te hol tartasz? Hol voltál a 80-as 90-es években, oviban? Hogy ilyen balfaxságokat írsz?
    Pl ugye nem Bill ment kalapozni a kékóriáshoz, hanem épp fordítva volt, a hegy ment Mohamedhez, hogy hűek legyünk a történethez, azonkívül Bill nem írt, hanem vett egy OS-t. Amit szépen okos üzletemberhez méltó módon tovább licenszelt az IBM-nek.
    Aztán következett 15 év, amikor BG és oprendszerei kis jóindulattal kb olyan szinten voltak a fejlett OS-ekhez képest, mint a Trabant a Mitsubishi Lancer X Evo-hoz képest.
    A 90-es évek elején épp kiadták volna az IBM-mel közösen az OS/2 újabb verzióját, amikor BG megértette, hogy az IBM-et nem lesz képes még egyszer közvetlenül megfejni. Ezért nagyon kockázatos módon teljesen szakított a céggel, kilépett az OS/2 fejlesztéséből. És kiadta azt amije volt: a Win3.0-t. Ami gyak egy 16 bites DOS-ra ültetett grafikus felület. És az embereket nem érdekelte, hogy mennyivel gyikabb akár az OS/2-nél, akár pl az Amiga Os-nél, de még a Mac OS-nél is. Vették mint cukrot.
    Aztán a köv 6-8 évben végül kiesett minden fizetős OS. Gyak a legrosszabb nyert.
    '95-ben azon röhögtem, amikor a net kezdett beindulni és a Netscape szép sikereket ért el, a nagy "látnok" bejelentette, hogy ők nem gondolkoznak ilyen hálózatos környezetben, nekik nincs az internettel kapcsolatos stratgiájuk, meg valami olyat is mondott a "látnok", hogy az internet csak az egyetemisták játékszere (persze a "látnok" nem végezte el az egyetemet, szal duplán érezhető a gúny a szavaiban).
    Aztán hipp-hopp vettek maguknak egy böngészőt, amit beintegráltak a saját OS-ükbe. Megint egy árukapcsolás, amivel ki is nyírták a Netscapet, akik hiába jártak bíróságra, amíg végül az is igazat adott nekik, ők addigra gyak megszüntek létezni.
    Stb stb stb ...

    Amúgy készülget garázsban egy win kompatibilis OS (ReactOS), sajna elég lassan, mert semmi esetre sem vehetnek át kódot a M$ tulajdonában levő OS-ekből. Gyak még alfa állapotban leledzik. Ha gondolod szállj be a fejlesztésbe, szerintem minden segítségnek örülnek.
  • opeca #45
    Ha ennyire egyszerű, akkor te miért nem vagy már milliárdos? Ja tudom, nem akarsz az lenni, vagy neked ehhez nincs gyomrod.

    "Konkurens fizetős irodai programok kicsinálása, fizetős böngészők kinyírása, fizetős OS-ek kinyírása. Gyak ezek azok a piacok amiket megszerzett."

    Te hol tartasz? Már a DOS-szal befellegzett a mindenféle szoftverkonkurenciának. Abban a pillanatban, mikor a Bill gyerek elment kalapozni az első asztali PC-ket gyártó céghez, hogy ír nekik egy oprendszert, már akkor befuccsolt a konkurenciának.

    Az Oprendszeren kívűl meg nem sok mindenben van előnye. Pl. az adatbázisok terén az Oracle nagyons szépen eléldegél az MS mellett.

    Egyszerű a képlet, kell írni egy jó oprendszert, ami viszonylag stabilan és gyorsan képes emulálni egy Windowsos környezetet.

    Nos, ha ez valakinek sikerül, akkor az MS-nek 5 évet sem adok.

    Persze miért van az, hogy mindenki csak dumál? Mert hát ugyabár nem is olyan egyszerű konkurens oprendszert írni.

    A Linuxot is istenítették az elején, és valóban, még mindig jobb mint az MS oprendszere, de már ott is megjelentek a fizetős verziók, megjelentek a hosszabbnál hosszabb buglisták, és nincs, kiterjedt termékskálája, ahogy említetted az MS-nek van.