Gyurkity Péter

25 év legjobb személyi számítógépei

Az IBM PC debütálásának 25. évfordulójára többen eltérő módon készültek. A visszatekintések és méltatások mellett elkészült az elmúlt negyedszázad toplistája, amelyben különböző szempontok alapján rangsorolták a masinákat.

A PCWorld stílszerűen Top25-ös listával állt elő, amelyben nemcsak az x86 vonal jelesebb fejlesztéseit vették figyelembe, hanem minden olyan készüléket, amely megítélésük szerint elősegítette az asztali és hordozható személyi számítógépek elterjedését, fejlődését. Az IBM masinája némileg visszaszorult, az első helyeket ugyanis mások foglalták el.

A lap szerkesztői négy szempont alapján rangsorolták a hőskor vívmányait: innováció, kiváltott hatás, tervezési előnyök, illetve egyéb, elsőre nem szembetűnő finomságok, amelyek mégis megkülönböztették az adott fejlesztést a megszokottól. Mivel a rengeteg esélyes eleve lehetetlenné tette a legjobb 25 elkülönítését, a lista kiegészült a további készülékekkel, amelyek ugyanúgy helyet kaphattak volna a rangsorban. Visszaköszönnek az elmúlt korszak neves szereplői, és kevésbé ismert, többnyire gyorsan eltűnt fejlesztései, amelyek jobb sorsot érdemeltek volna.

Talán nem túl nagy meglepetés, hogy az abszolút első helyen az Apple II végzett, amely 1977-es bemutatkozásával jókora változásokat idézett elő, dacára annak, hogy nem döntögette az eladási rekordokat, és a maga idejében nem számított a legfejlettebb masinának. A színes üzemmód, a viszonylag egyszerű bővíthetőség, valamint a megszokottól eltérő külső mégis vonzóvá tette a 8 bites, 4 kB memóriával érkező, 1200 dollárt kóstáló számítógépet. A második helyet az 1986-os Compaq DeskPro 386 érdemelte ki, amely - megelőzve az IBM-et - elsőként alkalmazta az Intel vadonatúj 386-os processzorát. A harmadik a Xerox 8010 lett, amely 1982-ben a világon elsőként használt grafikus kezelőfelületet, emellett több fontos újdonságot honosított meg a kereskedelmi forgalomba szánt számítógépek piacán.

Az "eredeti" PC, az IBM Personal Computer Model 5150, csak a hetedik lett, őt követi egy másik nagy forradalmár, a Commodore Amiga 1000, amely 1985-ben multimédiás és multitaszkos jellemzőivel kiemelkedő vizuális és zenei élményt nyújtott. Nem véletlen, hogy elsősorban játékgépként vált ismertté, hiszen az IBM kompatibilis gépeknek egy bő évtizedre volt szüksége a felzárkózáshoz. A listában megtalálható a másik nagy vetélytárs, az Atari, amely a nyolcvanas években szintén több népszerű fejlesztéssel állt elő, érdekes módon azonban a C64 csak a "futottak még" kategóriában kapott helyet. Némiképp megkérdőjelezhető a különbségtétel, hiszen ez utóbbi jóval elterjedtebb volt, a Commodore gyakorlatilag ezzel a masinával tört be a köztudatba.

A teljes listát megtekinthetjük ezen az oldalon, a kimaradt fejlesztések között pedig korszakokra bontva szemezgethetünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valamit #20
    na igen, és ha Afrika legrosszabb régióiból származna, akkor meg azt kéne mondani, hogy már halott... ennyit jelent 25-30 év a világ különböző pontjain
  • LaPalma #19
    nem jól tudod...
    http://www.bootstrap.org/chronicle/pix/pix.html
  • Axon #18
    Nekem is C16-om volt 64 k-ra bővítve
  • cateran #17
    Hat nem:) Kelet-Europaban is....meg Nyugat-Europaban,illetve mersekelten a tengerentulon.
  • Tetsuo #16
    Ha jól tudom, a Xerox találta ki az egeret (is).
  • Tetsuo #15
    Kelet-Európában..
  • Tetsuo #14
    Majd 1x ilyet akarok venni: Egy oldcomputer :)
  • Godefroy #13
    Az Amiga sokkal előkelöbb helyet érdemelt volna, annyi volt benen az innováció, hogy kb az XP op rencer éri be és a mostani divat onboard alaplapok.

    Csak az volt a hibája, hogy megvette a Commodore a koncepciót azt basztak fejleszteni az 1200 már nagyon későn jött.
  • Anubys #12
    És mondd csak, ZX Spectrumról hallottál már? Persze, én a C64-et is felraktam volna alistára, de csak a Speccy után... :)
  • Athlon64 #11
    Nagyon állat látni a világ leg első garfikus felületét! :)