Gyurkity Péter

Mire számíthatunk 2008-ban?

Az év végi összefoglalók mellett itt az ideje elkészíteni a következő évre vonatkozó előrejelzések listáját is. A külhoni lapok szakértői a Windows XP, a Linux, valamint a zöld informatika területén számítanak kellemes évre.

A PC World az idei év termékeinek értékelése mellett a 2008-as előrejelzéseket is megpróbálta összefoglalni, ebből csemegézünk most mi is, így az év utolsó hétvégéjén. Nem okozunk nagy meglepetést azzal, hogy a Linux, valamint az öregedő Windows XP számára jósolnak újabb boldog időszakot, míg a Vistára nagy valószínűséggel a lassú terjedés keserves időszaka vár. Szárnyalni fog viszont a Green IT, a közösségi hálózatok pedig növekedési fájdalmakra számíthatnak.

A legkönnyebb talán az amerikai helyzetet megjósolni, hiszen itt újabb elnökválasztásra kerül majd sor. Ez a választás minden eddiginél jobban befolyásolja majd a globális politikai és gazdasági (sőt akár katonai) helyzetet, így a világon mindenhol nagy érdeklődéssel várják az eseményt. Számunkra természetesen az e-voksolás az elsődleges fontosságú, itt ugyanis újabb nagy vitákra és komplikációkra számíthatunk. A szakértők úgy vélik, hogy Ohio és Florida államban ezúttal sem lesz zökkenőmentes a szavazás és a voksok összeszámlálása, a problémák pedig újabb kérdéseket vetnek majd fel.

Az operációs rendszerek szegmensében sem várható nagy meglepetés - az újonnan debütálók már idén megjelentek, jövőre inkább a meglévők, az elődök növekedése várható. A Linux folytathatja térhódítását mind a vállalati, mind pedig fogyasztói téren, a Windows-vonalon pedig az XP sorrendben harmadik javítócsomagja okozhat növekedést. Ez ugyan nagy valószínűséggel az év végére csúszik a korábban emlegetett júniusi időpont helyett, ám a várakozás nagy, hiszen alaposon ráfér már a szoftverre némi ráncfelvarrás - még ha az SP3 mindössze foltozásokból áll is majd.

A hackerek és a mögöttük álló kormányok - lásd Kína - újabb nemzetközi bonyodalmakat okozhatnak és nem vitás, hogy a nyugati hatalmak nem hagyják majd válasz nélkül az idei eseteket. Mintha a hidegháború folytatódna a virtuális térben, ezúttal azonban hackerek, vírusok és egyéb kártevők részvételével, remélhetőleg kímélve az emberéletet. Nagy összegeket emészt majd fel az IT-rendszerek védelme és az esetleges ellenakciók.

Mindeközben a zöld informatika is egyre nagyobb jelentőséget nyer, ahogy a vállalatok is igyekeznek visszafogni a kiadásokat, ezzel együtt pedig a fogyasztást. Természetesen a klímaváltozás miatti aggodalmak is szerepet játszanak ebben, az élharcos szerepét pedig jövőre is az Európai Unió töltheti be, amely újabb szabályozásokkal próbálja majd javítani a helyzetet - környezetvédelmi szempontból. A közösségi oldalakra növekedési fájdalmak várnak - a vállalatok egyre nagyobb arányban érdeklődnek a terület iránt, bár az még kérdés, hogy milyen gyakorlati előnyök származhatnak a megoldások alkalmazásából.

Az iparág újabb nagy felvásárlási bejelentésektől lesz hangos. Sokan a Salesforce.com értékesítésére számítanak, és szerintük a Palm sem húzhatja már sokáig. Számos esetben természetesen Redmond áll majd az akciók mögött, ahogy minél több szegmensre igyekszik kiterjeszteni befolyását. Asztali vonalon jelentőséget nyer majd a virtualizáció, amely több operációs rendszer egyidejű, kényelmes futtatását könnyíti meg. A folyamat azonban csak 2009-ben teljesedhet ki, így ráérünk még ennek részleteit találgatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • digital #30
    " Windows update nagyon faja volt, drivereket is leszed, nem úgy mint XP-nél"
    Xp-windows update is leszed, csak az egyéni frissítésekben keresd.
  • mousee #29
    Ja, és persze mind1ik vistánál ott volt az örök kedvenc, amikor egy 400kb-os fájlt akarok átmásolni valahova, akkor azt sikerül neki kb 15-20 mp alatt megoldania, amíg xp alatt észre se veszem, és már ott is van. Megbízható rendszer :) Arról nem is beszélve h a jól megszokott 15 gigás rendszerpartícióm vista alatt megnőtt 30 gigára...
  • mousee #28
    Akkor mondom az én tapasztalataimat is vista téren:

    Előszőr próbáltam a 32 bites ultimate-et. Tökjó volt meg minden, csak játékok nagyrész hibával kilépett, kedvenc videókonvertáló progim nem működött rajta, és sb live hangkarinak olyan hangja volt mint a nagyapám wartburgjának. Tökjó. Azért kapott egy esélyt, had menjen. Ami tetszett, hogy ha egymás után 5ször átraktam hibrid alvásba, aztán felébresztettem (kb 10 mp diferenciával), akkor ötödjére már nem nagyon akart elindulni. Oké, senki nem fog ilyet csinálni vele, de akkor is ciki. A másik: kegyetlen tetü lassan indúlt még 1 hónap használat után is, pedig állítólag tanul, és egyre gyorsabb lesz. Tapasztalataim alapján ez így ebben a formában marhaság. Ami végképp betette a kampecet, az az volt, amikor picasaval rendezgettem a családi fényképeket, és az egész kékhalállal elpatkolt. Fincsi. Utána jött a 32 bites home premium. Majnem ugyanez, bár az kicsit gyorsabban indult. Aztán egyszer egy szép napon letöltött magának egy rakat update-et, kért egy újraindítást, amit meg is kapott. Ugye induláskor írta ki, hogy frissítések konfigurálása folyamatban, és kerregtette a vinyót veszettül. Ezt csinálta egy óráig kb, de pont este volt, szal hagytam estére, had konfiguráljon a lelkem. Reggel ugyanez a konfigurálás ment még. Aha. Akkor reset. Szintén konfiguráló képernyő jön be, és ugyanaz mint este. Zsír. Na akkor jött a nagy ötlet, lévén hogy elég bika gépem van, próbáljuk le a 64 bitest, úgyis az a jövő, kezdjük el szokni az elején. Ja. 64 bites home premium felrak. Szintén az alap hibák, játékoknál kidob, csomó xp-s fav progi beint h ő márpedig nem indul el. Tökjó. Hangkártya detto. Tényleg zseniális, ez is kapott kb 1 hónapot, de ez is csak lassult, a végén már nem bírtam, 64 bites ultimate felrak. Ez egész jó volt, azonkívül hogy tetülassú. Ekkor jött át a sógorom, aki kérte h tegyek fel neki xp-t a laptopjára. Oké, xp-t felrak, és csak úgy néztem hogy a kis 1,6os celeron m proci porbaalázza xpvel a E6420-as core2duo gépemet vistával. Na akkor döntöttem el, hogy jön vissza az xp, és tényleg, felüdülés. Komolyan.

    Ami mondjuk jó volt a vistában:
    - Szép volt
    - Windows update nagyon faja volt, drivereket is leszed, nem úgy mint XP-nél
    - Kis indikátorcsík a sajátgépben a winyón h meddig van. Az tetszett. :)

    Na kb ennyi.

    Bocsánat a regényért, csak gondoltam megosztom tapasztalataimat a külvilággal.

    AMúgy gép amin próbáltam vistázni:

    E620 Core2duo (4M cache, 2,13GHz)
    2 Gb 667 Mhz CrossAir RAm (2X1GB)
    250GB-s Samsung Sata winyó 16mb gyorsítótárral
    GF 8500 GT (512 VRAM)
  • arrakistor #27
    Aki előtelepített oprendszert használ (akármilyet is) az meg is érdemli (hogy már előre trójaival pakolják tele :) ...

    Az hogy valaki Linuxot használ-e pedig senkit nem érdekel, mert az csak az ő baja, ha nem azt használ :) És senkinek nem érdeke hogy azt használjon.

    Magyarán : "nem erőszak a disznótor"

    Windows, Windows .. huhh.. XP, 2000 még OK, de Viszta ?? Mi az a Viszta???
    Nyista Pista... Egy felturbózott (?) átszkinelt XP ami ráadásul visszafele
    inkompatibilis . Sz*pás van a driverekkel is ha jól hallom, még jobban megfigyelik és idegesítik a használóját mint eddig, mindenféle hirtelen előbukkanó és "legálisként bemutatkozó" ablakokkal. Az egyetlen fícsöre pedig, a szép Aero szkin , ami miatt tulajdonképpen érdemes rá egy fél órát maximum szánni, hát igen , azt pedig egy ingyenes Beryl alapú Linux disztró egy Sabayon, egy Ubuntu Compizzel az úgy megalázza... csonttá alázza, mind kinézetben (ruganyos elasztikus ablakok, 3dben forgatható asztal stb.., mind gépigényben (256 mega ramon, és 64 mega GeForce4 MX 440-el már simán megy) hogyha valaki csak a kinézet miatt telepít oprendszert az utána sem MacOsX-re sem Visztára nem fog tudni ránézni sem .
  • Su0my #26
    szerintem váltani nagyon kevesen fognak, Vista egyetlen (és sajnos igencsak biztos) esélye az új gépet vásárlók, főleg kész konfigokról beszélek, amikre előre van telepítve..
  • Su0my #25
    viszont a MAC OS-ben ezek nagyrésze alapból benne, van, nem kell telepítgetni (ami mellesleg BIZONYOS esetekben igencsak nehéz Linuxon).

    a másik meg az, hogy az APPLE marketingje is (ugye a maga meggyőző erejével) inkább esélyes lehet SZERINTEM, mint a Linux. ne legyen igazam, én csípem a Linuxot is (sőt, szívesen büytkölném, ha lenne rendes oktatóanyag, igazság szerint a fórumos emberkék nagy részének hozzáűállásával van bajom a Linux terén, meg avval, hogy ha súgóból is nézegetem a beállítások 20adjára, akkor is egyszer működik pl a netkapcsolat, egyszer nem... mind1, én vagyok a hiba forrása valószínűleg:) )-viszont nagyon epülmajom vagyok:)
  • HuMarci #24
    XP-re annó azért állt át mindenki mert más volt mint a többi. Akkor a win2000 és a win me volt a legelterjedtebb. Inkább a win me-ut használták sokan otthon, mivel a 98 nagyon nagyon kékhalálos volt (szerintem). Xp-re én 2001 végén tértem át. 566cerkával és 128 mb rammal nem volt valami gyors, de új volt és szép, és megbízható. Akkor se nagyon játszottam meg most se. Mostanra az xp süvít az újabb hardverekn, minden kompatibilis vele, semmi gond nincs. Vistával az a baj hogy az Aero felületen kívül nincs benne más amimiatt áttérnék, de egyelőre csak tesztként fennt van az asztali gépemen. Folyamatos használatra még nem jó. Megeszi a gépet, rengeteg driver még hiányzik.
    Szóval jó lesz a Vista ha lesz hozzá mindenkinek elég erős vasa (2Gb ram minimum és 2 magos proci dx 10-es vga-val igaz a mostani dx9-esek is jók), és mire ez meglesz reménykedhetünk hogy meglesznek a driverek.
    Na most mielött megkérdezné valaki hogy milyen driver nincs, sorolom:
    -Mustek scannerhez nincs gyári driver csak windowsos, amivel nem tudsz diát szkennelni vagy negatív filmet
    -Hp nyomtatóhoz szintén csak gagyi vistás driver van, és így egy csomó funkció nem működik (pl.: hány dpi-be nyomtasson, fakete patront használjon vagy feketét és színeset)
    -Ati Radeon All In Wonder kártyák multimédiás része használhatlan, magyarán hiába pl egy ati radeon 9700pro all in wonderem, amin nem tudok tv-zni, se digitalizálni...
    -Az előző kártyához járó távirányítóhoz nincs driver, amivel pl a winampot is tudnám kezelni
    -És még valami: Creative SB Live-hoz sincs gyári driver, csak egy tákolmány aminek a midi része minősíthetetlenül rosszul szól
    Na akkor most tényleg komolyan kérdezik egyesek hogy váltsak? :)
  • Turdus #23
    Abban egyetértek, hogy kár volt kihagyni a Mac-et, de a távoli rokonsággal (1) és hogy nagyobb a potenciálja, mint a Linuxnak (2), már nem.
    (1) Az oprendszerek világában vannak bizonyos szabványok, amiket vagy teljesítenek, vagy nem. Ilyen értelemben van a windows, meg vannak a többiek, akik rokonok (ha valakit bővebben érdekel, akkor ld pl POSIX, FHS, RFC-k).
    A biztonsággal kapcsolatban meg annyit, hogy ilyen szempontból a Mac semmivel sem jobb, mint a Vista. Pár hete nyűstölöm a Leopardot, és azt kell mondjam, tud ugyanolyan idegesítő lenni, mint az uac, és nem is feltétlenül hatásos. Ezen a téren az egyetlen esélyes a Linux. Erre a nagyokosok azt mondják, hogy azért, mert ne eléggé elterjedt. Ez azonban nem így van, a szerverek (a vírusok potenciális közvetítői) nagyrészt Linuxok. Nem is azért, mert UNIX alapú, Macre is van vírus (asszem pont itt olvastam róla, valami QT bufferoverflow-t használ ki). Az igazi indok (és ezt a "szakértők" szívesen hallgatják el) az, hogy a nyílt forráskód legnagyobb előnye a rugalmas változtathatóság, és a végtelen kapacitás: ha találnak egy kiskaput, amit egy vírus kihasználhat(na), legfeljebb 1 órán belül a javító patch letölthető, mivel bárki elkészítheti a javítást (és mindig akad valaki, aki el is készíti). Ezzel szemben a zárt rendszerben ki tudja, mi lapul, és ráadásul véges kapacitás áll csak rendelkezésre a javításra, ezért ritkák a javítócsomagok. Macre kb havonta-kéthavonta jön ki Security update, a Windows-ról meg ne is beszéljünk (mindenki várja a rég ígérgetett SP-t, mint a messiást).
    (2) A felhasználói felület kapcsán megintcsak a nyíltság miatt a Linux jön ki győztesen. Nyílt titok, hogy a Vista késése részben az AIGLX felületnek köszönhető (mikor meglátták Redmontban, azt mondták, hogy hű, ez ilyeneket tud? Akkor még pofozni kell a Vistán, hogy ne legyen égés). Mac egész elviselhető, de azért szánalmasnak tartom, hogy valami workspace kezdeményt csak most raktak bele (Linuxon több, mint 10 éve már használtam). A kezdeményt arra értem, hogy limitált a space-k száma, a váltás beégetett, nem állítható (én spec jobb szeretem, ha nincs effekt, egyszerűen csak vált), és nem kompatibilis az exposéval sem. Linux alatt gyakorlatilag kifogyhatatlan a workspace-k száma (max 255), és mind a váltás effektje, mind időtartama szabadon állítható. Alapszolgáltatás az aktuális space exposéja és minden workspace összesített exposéja is (ez utóbbi teljesen hiányzik a Macből). Az már csak hab a tortán, hogy se a Vista, se a Mac nem tud olyant, hogy egy gépen fut a program, de egy másikon jelenik meg az ablaka.
    Jelenleg a Linux egyetlen hátránya az, hogy átlag user nem tudja beállítani (azért ez sem teljesen igaz, mert a tavalyi évben rengeteget fejlődött e téren, de ha nemtámogatott hardware-d van, akkor gurunak kell lenni, hogy életet lehelj bele), viszont nem is ez a cél: mivel a szoftver ingyenes, ezért itt a pénz a hozzá kapcsolódó szolgálatásokban (például szakértői díjban) van. Jó lenne, ha ezt a felhasználók is felfognák végre, hisz máshol teljesen bevett gyakorlat. Egy példa: átlagos autóvezető, ha gondja van a kocsival, szól a szerelőnek, és nem problémázik, hogy miért kér érte pénzt. Azt állítani, hogy autó csak annak való, aki meg is tudja szerelni, elég bagatell szvsz. Amint ezt megértik a felhasználók, a nyílt forráskód (és így a Linux) komoly pontenciál lesz.
  • ziby #22
    mi az az UNIX minősítés? Nem akarlak le törni de inkább ahhoz lehetne hasonlítani mint ha pl linux distribet fejlesztenének.
  • Su0my #21
    ráadásul most már megkapta a UNIX minősítést. de akkor is külön kell választani a Linuxoktól Őt..