• EroSennin
    #53
    Egyetertek hogy zsenialis uzleti huzasaik voltak es a technologiahoz is nagyon ertettek, ezert lettek ilyen sikeresek. Azonban a hozzaszolasom arrol szolt hogy nem volt semmifele *technologiai* uttoro szerepuk, az uttoro szerep az uzleti volt, meghozza az hogy mindent felraktak a PC sikerere. Nem ok csinaltak a PC-t es nem ok csinaltak a DOS, viszont felismertek a nagy lehetoseget es eltek vele, szemben peldaul azzal a fejlesztovel aki fillerekert eladta nekik a DOS alapjat kepezo szoftvert vagy az IBM-et amelyik nem bizott maga sem a PC sikereben. Onnantol kezdve hogy a PC mindenhol elterjedt es minden gepen DOS futott pedig mar a monopolium oriasi erejevel a hatuk mogott tudtak mindenkit legyozni vagy megvenni. Alapvetoen gazdasagi logika uralkodott naluk mindig is a technologiai felett, ennek legfobb bizonyiteka az mindig is ragaszkodtak a backward compatibility-hez es minden PC hardver tamogatasahoz pedig abbol szarmazott a legnagyobb kavarodas a rendszereikben: a sulyos minosegi problemak fo oka pont ez volt. Amig egy apple/linux programozo siman csak jo minosegu szoftvert akar kesziteni es nem kot kompromisszumokat addig egy M$ programozonak lepten nyomon kompromisszumokat kell kotni, es ez bizony az aktualis termek minoseget jelentosen csokkenti. Ezert volt hogy a windows 3.0 is meg DOS alapon mukodott es nem tamogatta rendesen a vedett uzemmodot, multitask/multiuser technologiat mikozben az akkor szuleto linux mar siman tudta ezt ingyen is. Cserebe a regi szoftverek termeszetesen nem futnak az ilyen megalkuvas nelkul gyartott operacios rendszereken. Es az hogy helyesen csinalta az M$ hogy a minoseget felaldozta most ujabb bizonyitekot nyert: a Vista esten felaldoztak kompatibilitast a minoseg oltaran es kenyelmet a biztonsag oltaran (persze itt is megalkuvasokkal tettek azert) es az emberek lazadoznak, szemetnek nevezik a Vistat es az XP-hez ragaszkodnak.

    A lenyeg hogy uzleti dolgokban vizionaljanak csak nyugodtan, elhiszem hogy ertenek hozza, de technologia dolgokban jobb ha csendben maradnak, azt hagyjak arra aki mar letett valamit az asztalra. Egyebkent monopolhelyzetben meg akar onbeteljesito joslatokat is kepesek mondani, peldaul azt vizionalja hogy a jovoben a divatos windows hatterkep a lila kutyaszar lesz zold alapon, ehhez csak annyit kell tenni hogy a windows7-ben az teszik default hatterkeppe es berakjak a szoftverbe hogy nehezen lehessen lecserelni barmi masra, ezekutan az emberek fele nem fogja lecserelni, es a joslat bevalik. Ez persze egy primitiv pelda volt csak :D

    Arra tippelek a windows7-ben majd a peer2peer technologiat (torrent,stb.) is integraljak, persze jol osszedrotozva a DRM technologiaval hogy legalis legyen. Es ugy mutatjak majd be hogy a windows7 forradalmu uj peer2peer megoldasa szenzacios ujitas ami teljesen forradalmasitja az otthoni szamitastechnikat es szorakoztato ipart. Persze lesz fizetos p2p szolgaltatasuk es havidijas tartalomszolgaltatasok, stb... Mindig par eves kesessel veszik at a masok altal kitalalt dolgokat aztan jol keresnek rajta.