Gyurkity Péter

Nem lesz ünnepi roham a számítógépeknél

A nagyobb PC-gyártók és elemzői cégek nem számítanak jelentősebb ünnepi rohamra a vásárlók részéről, amit többek között a Windows Vista csúszásával és a laptopakkumulátorok visszahívásával magyaráznak.

A Reuters több gyártót és piackutatót is megszólított összeállításában és a vélemények egybecsengenek, legalábbis ami az utolsó negyedévre vonatkozó várakozásokat illeti. Eszerint a piac szereplői nem szövögetnek rózsaszín álmokat a hirtelen megugró keresletről, és inkább arra számítanak, hogy az eladások stagnálni fognak az ünnepek alatt, ellentétben az eddig megszokottakkal. Erre több jel utal és az elmúlt hónapok eseményei sem segítettek feloldani a kételyeket.

Az egyik legfontosabb szempont a Windows Vista csúszása, hiszen a vásárlók számára csak január végén lesz elérhető a Microsoft új operációs rendszere. Túl azon, hogy sokan nem látják értelmét lecserélni a jelenlegi verziókat (emlékezhetünk arra, hogy ez korábban is így volt), a novemberi, vagy esetleg decemberi rajt egyértelműen ösztönzőleg hatott volna a kétkedőkre, akik többnyire gépcserére szorulnak, ha ki akarják használni az újításokat. Bár egyes PC-gyártók arra számítanak, hogy a vásárlók egy része már most igyekszik felkészülni (új konfiguráció beszerzésével) a megjelenésre, ehhez a legtöbben nem fűznek vérmes reményeket.

A másik tényező az akkumulátorok sorozatos visszahívása, amely a Sonynak köszönhetően számos gyártót elért. A Dell csak első volt a sorban, követte őt az Apple, a Hitachi, az IBM és a Lenovo, a Fujitsu, valamint a Toshiba is. Csaknem 10 millió példány került, kerül vissza a forráshoz a közeljövőben, és ha súlyos ellátási zavarok nem is keletkeztek, mindez alaposan megingatta a vásárlók bizalmát. A laptopeladások kétharmada ezúttal az olcsóbb példányoknak lesz köszönhető, vagyis a felhasználók még a tengerentúlon sem kívánnak súlyos összegeket kiadni.

A gyártók árcsökkentésekkel, illetve Vista kuponokkalkészülnek, ez utóbbiak az olcsóbb, illetve díjmentes átállást ígérnek a jelenlegi operációs rendszerekről. Kérdés, hogy a kiszemelt rétegek mennyire éreznek kedvet a kuponosdihoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #28
    "Lehet hogy láma kérdés, de kíváncsi lennék hogy az Aero GUI mennyit fogyaszt az erőforrásokból, mondjuk játék közben? Csak mert ugye, ha játszom akkor elméletileg nem kell az aero felület megjeleníttetésével terhelni a videokarit, mert nincs is megjelenítőde a gui."

    Legfeljebb memóriát eszik, mivel nincs mit rajzolnia. A memóriát meg szépen kiküldi a win a swapfile-ba, ha kell a hely a játéknak.

    "Van erről valakinek tapasztalata, hogy ugyanaz a játék mennyivel muzsikál jobban/máshogy/ugyanúgy be- ill kikapcsolt Aero mellett?"

    Azt tudom, hogy XP-n és Vistán (Aero-val) hasonlóan futnak (amiket kipróbáltam).

    "Egyébként maga a cikk szerintem baromság, ki az aki nem vesz a gyerkőcnek gépet karácsonyra, csak mert csúszik a Vista?"

    Nyughatabbra az a szokás, hogy egész gépet vesznek előre telepített winnel. Emiatt ha Vistát akarnak, akkor ki kell várniuk a megjelenését a gépvásárlással is.
  • BiroAndras #27
    "Ez poén :D. Az Xpben van Aero így összehasonlítható a két rendszer ez alapján? :D"

    Nem értem mi a problémád ezzel. Természetesen más a két rendszer, de a kollégát az érdekelte, hogy melyik eszik kevesebb procit.

    "Miért szerinted amit látsz azt a proci számolja Xpben?"

    Sokmindent igen. Természetesen van 2D gyorsítás, de az messze nem mindenre működik. És mint mondtam, a háttérben levő ablakok frissítése nem automatikus, hanem a tulajdonos szoftver rajzoló függvényeit hivogatja a win, ami sok esetben nem csak grafikai műveleteket jelent, hanem egyéb számításokat is. Az Aero viszont minden ablak képét külön textúrába rakja, így tetszőlegesen lehet kombinálni őket újrarajzolás nélkül, és teljes hardver gyorsítást használhat. Ráadásul a 3D gyorsítás eleve sokkal erősebb, mint a 2D.
  • BiroAndras #26
    "Az hogy 100%os a prociterhelés nem mutatja azt hogy mennyire izzad a gép vagy sem..."

    Attól függ, milyen prioritású szál okozza azt a terhelést.

    "Akkor igen ha hosszú ideig az, akadva mozog az egér"

    Ha ez előfordul, azt jelenti (NT kernelnél), hogy valami driver fogja a procit nagyon. Vagy esetleg valami szar egérkurzort raktál fel, ami nem kernel módban fut.

    "Az meg hogy a Vista nem eszik többet meg egyenesen nevetséges kijelentés."

    Nem eszik lényegesen többet. Messze nem annyival, amennyit a rémhírekben hallani lehet.

    "Persze az aeronak "csak" 1 dx9es kártya kell.. Csak azt is vedd figyelembe, hogy foglal video/rendszermemót is a kis aranyos"

    Naná, hogy foglal. Minden foglal memóriát. Ha ez zavar, egyszerűen ki tudod kapcsolni.

    "Próbáltál már játszani rajta? Pont ugyanolyan, esetleg jobb FPS értékeket kaptál mint Xp alatt ugyanazon játéknál?"

    Én próbáltam. Mérni nem mértem, de szemre nem volt lassabb a játék (épp csak elbírja a gép, úgyhogy jól látnám a lassulást). Sőt, ha a másik monitoron közben filmet nézek, akkor még jobban is megy, mint XP-n, ahol a film gyakran akadozik ilyenkor (nem a proci kevés, mert kétmagosom van).
  • BiroAndras #25
    "Asztem erre való a grafkarik 2D gyorsítása."

    Van az gyorsítva. Próbáld ki VGA módban (zéró HW gyorsítás), és látni fogod a különbséget.
  • dester #24
    "Az meg hogy a Vista nem eszik többet meg egyenesen nevetséges kijelentés." - "Nálam a Vista 5840-es már szinte alig eszik többet mint az XP"

    Szerintem nem arról volt szó, hogy nem eszik többet, hanem, mint ahogy írták is:

    "Szvsz egyáltalán nincs akkora rendszerigénye mint amekkorának sokan be akarják állítani." - lásd "elég durva erőforrásokat szív el".

    Nálam pl. egy több mint 3 éves sulinetes celeron 2.4 gépen szinte észrevehetetlen a különbség a másik partíción lévő xp sp2 között, amit az utóbbi 2 hónapban már alig használtam, akkor is csak azért, hogy felrakjam az XP-hez kiadott javításokat. (Ez az észrevehetetlen különbség különösen a két utolsó 5744-es (RC2) illetve 5840-es (Pre-RTM) build esetében igaz. A múlt év nyarán kijött beta 1 még zabált rendesen, de nem valamelyik korai beta-ból kell kiindulni, hogy milyen lesz a végleges. Bizonyára a Microsoft-nál az azóta eltelt idő alatt nem csak a töküket vakarták a fejlesztők.)

    A géphez egyébként az eltelt 3 év alatt csak egy ATI 9550-es videókártyát vettem illetve a 256 MB memória mellé vettem még 512 MB memóriát, de ezeket is több mint 2 éve.
    Vista alatt nálam pl. állandóan fut a boinc (rosetta@home) és most raktam fel a új 8-as Adobe Acrobat-ot. Gyakorlatilag már ugyanazok a programok vannak felrakva nálam Vista alá amik az xp alatt is vannak (voltak).(CfosSpeed, Nod32, Utorrent, Roland VSC, Office 2007, AnyDVD, Nero, TheBat, WinRAR stb.
    Én eddig nem vettem észre, hogy mik azok a durva erőforrások amiket elszív...

    Én egyébként játszani csak ritkán szoktam, mindössze a MotoGP 3 van felrakva és nálam Vista alatt is hasonlóan fut, mint az xp alatt.
    Ja és aki elsősorban játékra használja az xp-t annak már valszeg most is olyan gépe van ami akár két vista-t is elbírna...

    ui:Mindenesetre erre nem kaptunk még választ:

    "Nálad egyébként mennyivel eszik többet, hogy ennyire zavar és melyik buildet próbáltad?"


    #23 - Ha fut a játék a Vista kikapcsolja az Aero-t.
  • Gerygrey #23
    Lehet hogy láma kérdés, de kíváncsi lennék hogy az Aero GUI mennyit fogyaszt az erőforrásokból, mondjuk játék közben? Csak mert ugye, ha játszom akkor elméletileg nem kell az aero felület megjeleníttetésével terhelni a videokarit, mert nincs is megjelenítőde a gui. Van erről valakinek tapasztalata, hogy ugyanaz a játék mennyivel muzsikál jobban/máshogy/ugyanúgy be- ill kikapcsolt Aero mellett?
    Egyébként maga a cikk szerintem baromság, ki az aki nem vesz a gyerkőcnek gépet karácsonyra, csak mert csúszik a Vista? Mert ha csúszik a blahánál a járda akkor tényleg nem megyek arra géprt cipelni, de a Vista csúszkálása hidegen hagy...
  • Zsolo007 #22
    Mivel az Aero a GPU-t használja renderelésre, valóban jóval kevesebb procit használ, mint az XP.

    Ez poén :D. Az Xpben van Aero így összehasonlítható a két rendszer ez alapján? :D

    Miért szerinted amit látsz azt a proci számolja Xpben?

    Ez a nap vicce.
  • NEXUS6 #21
    "Mi az, hogy nem csináltál semmit? Huzigáltad az ablakot. Az rengeteg sok rajzolás, meg egy halom egyéb művelet (a háttérben levő ablakokat a tulajdonos szoftver rajzolja újra, esetleg újra kiszámolva egy csomó dolgot)."

    Asztem erre való a grafkarik 2D gyorsítása.

    "Mivel az Aero a GPU-t használja renderelésre, valóban jóval kevesebb procit használ, mint az XP."
    Elvileg, vagy gyakorlatilag?
  • Zsolo007 #20
    LOL. Még viccnek is rossz. Ha csak egy dolgot csinálsz akkor nem fogja a proci 5%át terhelni csak :D. Az hogy 100%os a prociterhelés nem mutatja azt hogy mennyire izzad a gép vagy sem...

    Akkor igen ha hosszú ideig az, akadva mozog az egér....percekig tart míg elindul valami, na akkor le van terhelve a proci/vincsi.

    Az meg hogy a Vista nem eszik többet meg egyenesen nevetséges kijelentés.

    Persze az aeronak "csak" 1 dx9es kártya kell.. Csak azt is vedd figyelembe, hogy foglal video/rendszermemót is a kis aranyos :).

    Nálam a Vista 5840-es már szinte alig eszik többet mint az XPValóban? Próbáltál már játszani rajta? Pont ugyanolyan, esetleg jobb FPS értékeket kaptál mint Xp alatt ugyanazon játéknál? Ha így van akkor elhiszem neked :)
  • BiroAndras #19
    "Ha az XP-nél megnyitok egy nagyobb ablakot, és nem csinálok mást csak arrébb húzom, akkor a proci terheltség simán felugrik 80-100%-ra!!!! Pedig nem csináltam semmit."

    Mi az, hogy nem csináltál semmit? Huzigáltad az ablakot. Az rengeteg sok rajzolás, meg egy halom egyéb művelet (a háttérben levő ablakokat a tulajdonos szoftver rajzolja újra, esetleg újra kiszámolva egy csomó dolgot).

    "Ha a Vistánál ez legyen csak 30%-akkor azt mondom megéri rá áttérni, mert technológiai szempontból előrelepés.;)"

    Mivel az Aero a GPU-t használja renderelésre, valóban jóval kevesebb procit használ, mint az XP.