Berta Sándor

Saját számítógépeket gyárt Venezuela

Saját PC-k és laptopok gyártásával szeretne az informatikai területén is függetlenedni a világtól és elsősorban az Egyesült Államoktól a dél-amerikai ország.

Hugo Chávez venezuelai elnök célja egyértelmű: minél gyorsabban visszaszorítani az amerikai befolyást Dél-Amerikában és a kontinens államait ezzel újra az Egyesült Államoktól függetlenné tenni. A program első lépése az állami nyersanyagok fölötti ellenőrzés megszerzése volt. Ezután Chávez 16 milliárd dollár értékű együttműködési megállapodást kötött Kubával, amelyben a turizmus és az mezőgazdaság fejlesztése mellett kiemelt szerep juthat a jövőben a távközlésnek, ezen belül is az internetnek.

A venezuelai fejlesztési program részeként 2008-ban Föld körüli pályára állítják a Venesat 1 távközlési műholdat. A projekt egyik legfontosabb eleme viszont a saját számítógépgyártás beindítása, amelyre az első kísérletek már 2005 áprilisában megtörténtek, amikor a helyi tudományos és technológiai minisztérium közös vállalat létrehozásában állapodott meg a Langchao International nevű kínai céggel. A cél olcsó, de mégis minőségi PC-k és laptopok gyártása volt, elsősorban a venezuelai, másodsorban az exportpiacra. A termékek ára 350 dollár lett volna.

Nos, 2005 óta sok minden történt. 2005 végén 6 millió euró állami támogatással megalapították a Venezuela Industrial S.A. (Veninsa) nevű vállalatot, amely a Langchaóval közösen alkotja a Venezuela de Industria Tecnológica (VIT) konzorciumot. A VIT székhelye a Falcón szövetségi államban található Paraguanái Szabadkereskedelmi Övezetben van. A konzorciumban a kínai konszern tulajdonrésze 60, a venezuelai államé a fennmaradó 40 százalék. A hardvergyártásban lévő kínai kapcsolat egyébként nem véletlen, a fő oka az, hogy a dél-amerikai országok vezetői szerint az ázsiai állam hajlandó tárgyalni licencek és technológiák átadásáról.

Az elképzelések szerint idén 80 000, utána évente 150 000 PC-t és notebookot fognak készíteni. José Julián Villlaba, a Veninsa elnöke elmondta, hogy a készülékek többségét az első három évben a venezuelai állam vásárolja majd meg a szociális és oktatási programokban résztvevők számára. A szakemberek három PC- (VIT B1500, VIT C2660, VIT 3400e) és egy laptopmodellt is bemutattak. Előbbiek processzorának órajele 1,5 és 3 GHz között változik, a merevlemezeik 40, illetve 80 gigabájtosak. A VIT D2000 típusú laptop lelke egy 2 GHz-es órajelű Intel Core 2 Duo E7200 processzor. Minden készüléket Linux operációs rendszerrel szállítanak és áruk eléri a 427 dollárt, ami jóval magasabban a tervezett 350 dolláros összegnél.

A Linux kiválasztása sem a véletlen műve, ugyanis idén február elején Venezuela úgy döntött, hogy a jövőben csak és kizárólag nyílt forráskódú szoftvereket alkalmaznak országszerte. Ezenkívül a helyi szakemberek bekapcsolódnak a programok fejlesztésébe is.

A Decreto 3390 nevű rendeletben hivatalosan is kimondták a Migración a Software Libre-t. A cél a külföldön, de főleg az Egyesült Államokban fejlesztett kereskedelmi szoftverektől való teljes függetlenedés. A projekt többek között a Linux, illetve az OpenOffice használatán és továbbfejlesztésén alapul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Visor #48
    A Szovjetunió idején is rengeteg olaj volt, és mégis kártyavár szerűen bomlott fel. Az nem old meg semmit, ha valamiből nagyon sok van egy országnak. Itt csupán gazdaságpolitika kérdése. Elképzelhető, hogy Venezuela áron alul fogja eladni az értékes olajkészletét, azt nagy gazdasági válságban lesznek.
  • uniu #47
    vajon honnan? francia vagy orosz allasokrol ?
  • s2rk2ny #46
    Hajrá Chavéz! Van mit behozni... De megérni már nem hiszem, hogy fogod...
    A Venesat 1-et meg valyon honnan fogják fellőni?
  • uniu #45
    A hazai pc gyartas/osszerakas onmagaban nem rossz 5let! A tavol keletrol be tudnak hozni a szukseges nelkulozhetetlen alkatreszt ha kell. 1000 fele proci (Transmeta is) van, es nemcsak ati-nvidia videokartya.(bar ezek kozul 1ik sem amerikai, az ati canadai volt) Ha ezzel el tudjak latni az egesz orszagot es sporolnak 16 miliardot mar megerte. (meg ha nem is tobbet, ugyanis akkor a penzt sajat orszagukban adtak ki)
  • whitehawk #44
    Miért rossz példa a firefox? Arra példa, hogy rengeteg mindenre lehet linuxot használni, és arra, hogy igényes jó szoftverek vannak rá.

    "Amíg linux egyszerűen képtelen olyan hardvereket kezelni, amit a windows simán, addig szerintem reménytelen, hogy használható OS legyen."

    Vannak dzsunka hárdverek igen, el kell kerülni mindet. Windows alatt is. A dolgok többsége megy, van amihez jobb driver ellátottság van mint amit a gyártó ad winre..
  • Zoli Zoltan #43
    Kommunista PC-k lesznek.:D Szerintem Chavez előbb-utóbb fel fogja oszlatni a parlamentet, és diktatórikusan fogja vezetni és tönkretenni az országot, mint Fidel Castro Kubát. Mint láthatni jól bezárta az ország egyetlen jobboldali TV-jét. Egyértelműen látszik hogy diktatúrára tőr. Castro nélkül pedig egy senkiházi mocsok lenne Chavez. Vajon miért puszipajtások Chavez és Castro?!
    Úgyhogy Venezuela inkább Kubának tejel Castro miatt, mint sem hogy Amerikának. Venezuelában a demokrácia fuldoklik!


    Bravó! Igazi neo-náci beszéd.
  • Szekely Goree #42
    Dél Amerika pont olyan az USA-nak, mint Kelet Európa Nyugat Európának szüksége van a felvevő piacra, nyersanyagokra, az olcsó munkaerőre, na meg a jól képzet értelmiségre, akik közül sokan választják a "könnyebbik utat". Ez alól kimászni nem lehet, vagy ha igen, akkor valószínűleg azt is csak elhitetek. Mert most is itt bent vagyunk a "tuti jóba" s azt hisszük h most aztán meg van a lehetőség mindenki szamara, de egy frászt aki eddig is gazdag volt az ezután is az lesz v meg gazdagabb, s az okos külföldi befektetők ide fektetnek be (most Romániáról beszelek mert tudva levő, h jelenleg Románia a legjobban fejlődő európai ország, mert nagy is a lemaradás) na szóval hozzánk fektetnek be s mi örülünk h lesz munka meg jólét meg minden, közbe meg nekik dolgozunk az ok "modern rabszolgájuk " vagyunk.
    Egyik sem jobb se az USA, se az EU, se Kína. Csak valahova kell tartozni, és reménykedünk h egyszer talán tényleg egyenrangú társai leszünk az EU- nak. Vissza terve Venezuelára ok is biztos szeretnének önállóan nagyok lenni, csak attól tartok h Venezuela és mi is ugyan ezt csinálnánk, mint a mostani "nagyok" ha "nagyok" lennénk.
  • k0zi #41
    Openoffice rossz példa, van Windowsra is, FF szintén. Amíg linux egyszerűen képtelen olyan hardvereket kezelni, amit a windows simán, addig szerintem reménytelen, hogy használható OS legyen.
    Lehet pedálozni, hogy a linux stabilabb (nem az) vagy hogy biztonságosabb (ez sem teljesen igaz). Windowst is ésszel kell használni.
  • whitehawk #40
    Miért kéne a linuxnak 90%-nak lennie? Egyébként 3 év alatt többet változott a linux mint a windows. Ne feledd 5 évig volt 2001 óta xp van.. most váltottak vistara!!

    Ehhez képest azóta lett kb 5 új X nagykiadás, 6 GNOME nagy kiadás.
    Akkor a 2.6.6-os kernel volt a stabil, most a 2.6.21-es.(bekerült a libata, új firewire stack, új wifi stack,stb. kilóra +33% csomagméret) Azóta nem openoffice 1.1.1 hanem 2.2.1. Akkor még csak 0.9-es firefox volt, most már 2.0.0.4. Az se volt akkor még olyan jó, mint most. A legtöbb csomag tudása folyamatosan és gyorsan nő, 3 éve már nem is tudom, hogy mi volt igazán.
    Bár lehet, hogy akkor amit próbáltál az még 2.4-essel ment. Egyébként ha sok éves rossz élmények alapján ítélnének az emberek akkor valószínüleg egyáltalán nem használnának számítógépet (se), mert semmi se tökéletesként kezdte, és most sem az.

    Ha nem értesz hozzá, de esetleg kiváncsi lennél, akkor javaslok egy ubuntut. 7.04 a legutolsó.letölthető ftp-n/http-n/torrenten.Ha nincs valami különlegesen "csakwindows" hardvered akkor menni fog.
  • cateran #39
    2 napja a friss,ropogós, eredeti' win xp alatt a win live messenger,chat közbeni helpre kattintva, úgy szállt el, hogy talán még most is repül......
    Azok a tények-már ha kicsit is nyitottabb szemmel jársz a világban- múlt idejüek....egyre-másrajönnek a hírek,hogy a CÉGEK,ÁLLAMI HIVATALOK linuxra váltanak.....a magánfelhasználó az,aki -föleg a játékok miatt,lásd pl. én-marad a winnél