Gyurkity Péter

A Lenovo és az Apple a legmegbízhatóbb a PC terén

Termékeik megbízhatóságából vizsgáztak a személyi számtógépek nagyobb gyártói egy amerikai felmérésben, amelyet a vásárlói panaszok és kérdések alapján állítottak össze. A versenyt magasan a Lenovo és az Apple nyerte.

A Rescuecom nevű tengerentúli cég első alkalommal készítette el saját felmérését a nagyobb PC-gyártók teljesítményéről, legalábbis ami termékeik megbízhatóságát, a problémák gyakoriságát illeti. A képzeletbeli rangsor élén magasan az IBM részlegét átvevő kínai Lenovo és az örök különc Apple végzett, a többiek jócskán lemaradva követik őket. A részesedését tekintve két legnagyobb gyártó szintén jól szerepelt, rajtuk kívül egyedül a Gateway fért bele az első ötösbe.

Nemrég számoltunk be arról, hogy helycsere történt a globális PC-piacon. A HP ugyanis visszahódította a legnagyobbnak járó első helyet, míg az eddig vezető Dell némileg visszaesett az USA-ban és szerényebb mértékben növelte eredményét a világ többi részén. A megbízhatóságból nem állnak rosszul, igaz, a Rescuecom felmérése csak a cég saját adataira, mintegy 20 ezer betelefonálóra épül, arra már nem terjed ki, hogy az egyes gyártók pontosan mennyi ügyet intéznek házon belül vásárlóikkal. Az viszont egyértelműnek tűnik, hogy a lista első két helyezettje elkülönül a többiektől, legalábbis ha a piaci részesedésükhöz viszonyítjuk a beérkező panaszok arányát.

"A hardver megbízhatósága, vagy a kitűnő támogatás eredményeként a Lenovo és az Apple kimagaslik a mezőnyből" - jelentette ki David A. Milman, a cég első embere. Szerintük a legfontosabb szempont, hogy ragaszkodjunk a már ismert és jól bevált márkanevekhez, annál is inkább, mert a felmérésben az egyéb kategóriában szereplő gyártók olyannyira kedvezőtlen eredményt értek el, hogy nem volt értelme külön foglalkozni velük.

Igaz, az már más kérdés, hogy az olyan csúcskategóriás, kifejezetten fanatikusoknak készülő konfigurációk összeállítói, mint az Alienware vagy a VoodooPC, hogyan állnak ezen a téren. Nyilvánvalóan nem teljesítenek rosszul, ám az adatgyűjtés korlátai miatt erre nem igazán merült fény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltika 007 #14
    Ez így is van. Viszont ilyen gépet csak kőkemény munkára vesznek. Ott meg a support életbe vágó tud lenni. És elég nagy cumi ha 2-3 hétre megbénulsz mert meg kell rendelni a csere alkatrészt ha valami elromlana. És itt bukott el az Apple Magyarországon. És itt nem is kell olyan hű de nagy dolgokra gondolni pl egy cpu ventilátorra is várni kell heteket ami enyhén szólva is nevetséges. És ez bizony így megy. Még a legnagyobb mac fanok is elismerik hogy a szervíz hálózat mo-on egy nagy nulla. Hasonlóan gyenge még a Sony pc szerviz háttere is.
  • abzu #13
    Az apple azé is drágább elvileg mert jóval magasabb minőség. Melleselg sztem az Apple áll az 1. helyen, mert annak még a hűtése is meg van oldva. Meghát ha valki megnézi a pro gépet 3ghz Intel xeon akár 16gb memória meg akár 2terrabájt tükörírású winyó. És van alkalmam apple géppel dolgozi és szerintem nagyon jó és az árakra visszatérve nem drágább mint az IBM
  • BiroAndras #12
    Ha tájékozódsz vásárlás előtt, akkor te is rakhatsz össze ilyen minőségű gépet.
    Persze a minőséget így is meg kell fizetni.
  • NEXUS6 #11
    Én sajna csak szeköndhenbben engedhetem meg magamnak az ilyen márkásabb cuccosokat, de ég és föld a mezei "fehérdobozos" -ahogy amcsiban mondják- PC-khez képest egy ilyen.

    Pl a régebbi asztali Dell-ben összesen 1 db kézzel is tekerhető csavar volt, az alkatrészek rögzítését müanyag idomokkal oldották meg. Annak ellenére, hogy minden héten buziztam, nem törtek szét az alkatrészek. Viszont könnyű volt és gyak zéró szerszám kellett a szereléshez.
  • Lacc #10
    Nekem Thinkpadem van már kb. 1.5 éve, és teljesen meg vagyok vele elégedve.
  • Zsoltika 007 #9
    Az a baj hogy az itthoni Apple support(szervíz háttér) egy nagy kalap sz**t nem ér. (Ha lehet egyáltalán azt supportnak nevezni amit itt csinálnak...)
  • Norbi7 #8
    Én is nagyon megvagyok elégedve a HP és Acer cuccokkal!
  • Su0my #7
    Én megrögzött HP/Apple/Acer fan vagyok. Nekem valahogy sosem tetszett az IBM(Lenovo). Az a baj, hogy itthon az Applet nem lehet kihasználni:(
    Hp nyújt annyi luxust, mitn az IBM, de olcsóbb, Acer is elég jó, még olcsóbb, és MARHA jól is néznek ki, keveset hallottam róluk panaszt...
  • BlueGold #6
    Az Apple gyárt max. 20-30 féle konfigurációt, ha ennyit se tudnának normálisan összeállítani akkor bezárhatnák a "boltot".
  • virs lee #5
    Lenovoból a ThinkPad sorozat ami jó, az gyakorlatilag az IBM átmatricázva. De az eredeti kínai gagyi lenovo az tré.