Hunter

Állandó holdbázist tervez az USA

A létesítményt a Hold valamelyik sarkvidékén építenék fel lépésről lépésre, kihasználva a szinte megszakítás nélküli napfényt és a felszínen található erőforrásokat.

Az első emberi holdutazások 2020 környékén veszik kezdetüket. A leszállóegységek négyfős legénységet szállítanak majd az égitestre, akik egy-egy hétig dolgoznak majd a felszínen. Az infrastruktúra fokozatosan fog kiépülni, a program tervezői szerint néhány év alatt elegendő energia és erőforrás áll majd a NASA új Globális Kutatási Stratégiájának központi eleme, a holdbázis rendelkezésére ahhoz, hogy állandó személyzettel működhessen. A személyzet hat havonta váltaná egymást, olvasható a feladatra véghezviteléhez speciálisan létrehozott Kutatási Rendszerek Küldetés Direktorátusának (ESMD) anyagában, melynek egyik vezetője az egykori űrsikló parancsnok, Scott Horowitz.

A veterán űrhajós legoptimistább jóslata szerint 2024-ben nyerheti el azt a formáját és felszereltségét az állomás, mellyel már alkalmas lehet a folyamatos emberi jelenlét kiszolgálására és fenntartására. Az építést tervező mérnökök a Hold sarkvidéki területeit vizsgálják a bázis lehetséges helyszíneként, mivel ott a legbőségesebb a napfény ellátás, ami rendkívül fontos az energiatermelés szempontjából, illetve bőséggel fellelhetők az oxigén, rakéta-üzemanyag és más anyagok előállításához szükséges erőforrások.

A Holdon megvalósítandó állandó emberi jelenlét az alapja a Bush elnök által 2004 januárjában felvázolt emberi űrkutatási előirányzatoknak, ezt igyekszik megvalósítani a NASA fentebb már említett, 14 nemzetközi űrügynökséggel, űrrepülési cégekkel, mérnökökkel és tudósokkal együttműködésben született Globális Kutatási Stratégiájával.

George W. Bush 2010-ben határozta meg a Nemzetközi Űrállomás elkészültét és egyben az űrsikló flotta nyugállományba vonulását, valamint egy új emberi űrhajórendszer kialakítását. Az elnök 2020-ra látta megvalósíthatónak a USA visszatérését a Holdra, ami immár az emberi marsutazások első számú lépőkövévé nőtte ki magát.

Az ESMD munkáját a NASA egy munkacsoportja, a Hold Építészeti Csapat segíti, akik megállapították, hogy a legelőnyösebb megoldás egy napenergiával működő sarkvidéki bázis lenne. Hogy melyik féltekén, az még nem eldöntött. Érdekes, hogy alig van ismeretanyagunk a Hold sarkvidékeiről, jelen pillanatban többet tudunk a jóval távolabb fekvő Mars bolygóról. A hiányosságokat a robotszondáknak kell majd pótolniuk, melyek nagyban hozzájárulnak majd a helyszín kiválasztásához.

A holdbázissal az űrügynökség megtanulná a Hold természetes erőforrásainak alkalmazását, függetlenítve magát a Földtől, valamint számtalan szülőbolygónkon csak nehezen elvégezhető tudományos vizsgálat lebonyolításával megkezdheti az előkészületeket egy marsutazásra.

A Hold-program az űrsikló program és az űrállomás építésének lecsengésével nyer majd teret. 2008-ban indul az első felderítő műhold, illetve ugyanebben az évben veszik kezdetüket az új Ares 1 rakéta tesztjei, melyek az űrsiklókat váltó Orion űrkapszulákat emelik a magasba. Az első ilyen repülésre 2009-ben kerülhet sor, ekkor egy ember nélküli Oriont állítanak alacsony földkörüli pályára.

Az emberi repülések az új eszközzel várhatóan 2014-ben veszik kezdetüket, ekkor kerül kipróbálásra egy nagyobb súlyú rakomány szállítására is alkalmas kilövő jármű, ami többek közt az emberi leszállóegységeket juttatja ki a világűrbe. Ezekről azonban még semmilyen konkrétummal nem szolgált az űrügynökség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #192
    Holdbázis ide vagy oda, szorul a hurok az ET-k nyaka körül.
    Bajkonurból végülis felröppent a COROT műhold, hip-hip-hurrá!
  • babajaga #191
    "Idéznék egy 1997-es műsorból, aminek az emberes űrkutatás volt a témája. 1999-re teljesen elkészül az Alfa űrállomás"

    És ki adta elő ezt a hülye hadovát? Jó hogy nem egy hónap alatt képzel felépíteni ilyen bázist. Az csak tök hozzámértő lehetett.
  • babajaga #190
    "és nem dobja oda fél Európát egy diktatórikus hatalomnak"

    Nem a hülye eggyügyű európai hatalmak segítették a németek terjeszkedését európában? (München) Az USA tehetett az európai hatalmak tehetetlenségéről és ostobaságáról is?
  • gyozo #189
    Holdbázistól a Második világháborúig? Ez nem semmi. Az USA hozott áldozatokat a második világháborúban, de ahogy katarzis is írta, elsősorban saját magáért. Roosevelt hazárdírozott, illetve várt, hogy mindenki kivérezzen Európában. Ha valóban olyan nagyon eltökélt lett volna a szabadság eszmélye mellett, akkor nem vár addig amíg Japán megtámadja és nem dobja oda fél Európát egy diktatórikus hatalomnak. Sőt egyáltalán nem támogatta volna Oroszországot, hiszen egyedül is megnyerhette volna az egész háborút. Igaz, nagyobb áldozatok árán. Senki sem tudhatja, hogy mi lett volna, ha a történelem máshogy alakul. Ki a legnagyobb vesztese a világháborúnak? Az önálló európia pénzügyi világ, ami megszűnt létezni.
    Egyébként szerény véleményem szerint az emberiség már régen lecsúszott arról, hogy valaha is még egyszer kitegye a lábát egy másik égitestre. Clinton második kormányzása után, amikor a gazdaság még eléggé prosperált ahhoz, hogy légvárakat kergessünk, nem léptünk. Most már késő. Soha nem lesz olyan felesleges pénzügyi forrás, amit "elmulathatunk" romantikus reménybe illő emberi holdutazgatásokra.
    A Földön elindult a visszaszámlálás. Mi fogja lekötni Amerika figyelmét 2020-ban? Hát nem űrruhás emberkék, amint egy szikladarabon ugrálnak, hanem, hogy azt a kevés ásványi anyagot, lakható területet, megiható vizet, amit még szórtunk el, tettünk használhatatlanná, vagy szennyeztük be, magáénak tudhassa.
    Idéznék egy 1997-es műsorból, aminek az emberes űrkutatás volt a témája. 1999-re teljesen elkészül az Alfa űrállomás állandó, 7 fős legénységgel, 2001 körül elindul az űrállomásról a Marsra az emberes űrexpedíció. 2004 körül űrállomás jön létre a Marson, 2007-ben pedig már a Mars légkörében is működő repülőgépek repülnek. Azt hiszem erre mondják, hogy nem jött be.
  • katarzis #188
    Ebben a röbid hozzászolásban annyir de annyi barosmágot hordtál össze,hogy nem tudom sirjak e vagy nevessek.pl :"Másik érdekes, a nagy USA utálatban MOon, hogyha nincs USA akkor mi mint alsobbrendű faj, már félig rég kiirtva lennénk vagy németül dolgoznánk "rabszolgaként" a felsöbbrendű fajnak"-ha egy szemerényit is tudnál a fajelméletekröl nem irtál volna ekkora baromságot,de ugye ha megnézzük ezen kivül mit irtál csoda lenne ha tudnál rola valamit,azon kivül amit a zsidó médiában hallassz.Másrészt mi semmit se köszönhetünk az usának max annyit ,hogy jaltán odadobtak karöltve a brittekkel az oroszoknak.És ha szerinted egy nagyhatalom önzetlenségböl megy háboruzni valahova,akkor már inkább nem mondok semmit,"Vagy ha USA nemindítja be a "csillagháborús" időszakot akkor jóesélyel nemdől össze a SZU és még mindig a fantasztikus kommunizmusban élnénk"-ez meg még akkora baromság mint az elözö,a Szu nem ez miatt dőlt össze,max valamekkora (minimális) szerepet játszhatott benne.Inkább nem is idegesitem magam tovább rajtad,tanulj inkább egykis történelmet.
  • Epikurosz #187
    Attól függ mit akarsz kutatni.
    Különben a kettő külön téma, mindkettőre szükség van.
  • Molnibalage #186
    Hát ez nem így van. Sok kutatáshoz NEM 1/6-od gravitáció kell, hanem súlytalanság. Az meg a Holdon nincs...
  • NEXUS6 #185
    Csak megjegyzem: ha világviszonylatban csak egy kicsit drágább lenne a munkaerő, akkor már inkább megérné robotizált gyárakat építeni a fejlett, jó infrastruktúrával rendelkező nyugaton, mint sem kivinni az üzemet a középkínai pusztába!

    Persze ez felvetne néhány "problémát".
    Pl hogy a világ nagyobbik része még kevesebb jövedelemhez jutna, ami szar. Viszont a nyugati életszinvonal/életminőség valszeg javulna és nem romlana (mint ahogy most teszi)ami jó. Valszeg ez a fajta fejlesztés a környezetet is kevésbé károsítaná. A nyugati ipar többszörös energia-hatékonyságú pl a kínaihoz képest. Ez megint csak jó volna. A nyugati munkaerőt sem kellene széthajtani, lehetne monnyuk 30 órás munkahét, meg mindenféle járandóságok, jogok. Ami megint kafa lenne. Persze még többen akarnának nyugatra jönni, ami meg szar lenne.

    Szal ami most zajlik globalizáció néven (a fejletlen világ modern kizsákmányolása) az akár lehetne jó is, hiszen a sok kínai így legalább munkához jut. De mire oda jutunk, hogy örüljünk az ő boldogulásuknak is, addigra szétfüstölik a bolygót.

    Szerintem
  • fade2black #184
    Az űrkutatás az emberiség egyik leghosszabb távú befektetése. Nemfog megtérülni se idén, se jövőre, se 10év múlva.

    Ez most őrült scifi lesz: De ha 100év múlva sikerül kreálni/találni egy újabb lakható bolygót neadj isten más értelmes életformával találkozni.... már bőségesen megérte minden belerakott $ és euro és jen és rubel és....
    (Mondjuk én elöbb adnák az ITER projektnek még 20milliárd$ mint ürkutatásra ugyanennyit.)
  • fade2black #183
    ? Mindenki össze, vissza versenyez az usa/japán/német tőkéért. mexikó, dél-amerikán át, k-eu, kína, posztszovjet államokon át/keresztül mindenhol hemzseg az ocsó munkaerő. MO is majd össze töri magát, hogy idejöjjön a tőke.
    Mitkell ezen biztosítani? Ha nincs tuti biztonságban az oda vitt tőkém oda se viszem.