Hunter

Japán is a Holdra vágyik

Az USA törekvése a Holdra történő visszatérésre egyre több nemzet kedvét hozza meg hasonló expedíciók kivitelezésére. A legújabb jelentkező Japán, amely 2030-ra már egy lakható holdbázist vizionál.

A bejelentés a japán Hold- és bolygókutatási program igazgatója, Junicsiro Kavagucsi nevéhez fűződik, aki egy Tokióban megrendezett szimpóziumon ismertette a terveket. 2020-ig embert küldenek a Holdra, majd tíz éven belül egy bázis építésébe fognának. Mindez csak terv, mivel a japán űrügynökség, a JAXA költségvetéséből a mai napig egyetlen fillért sem különítettek el a projektre, ami várhatóan 3 billió jent, azaz 26 milliárd amerikai dollárt emésztene fel, a japán űrtudósok azonban erőteljes lobbizásba kezdtek. A Kavagucsi által bejelentett időpontok és részletek Japán 2005 tavaszán felvázolt, 20 évre előretekintő űrkutatási tervein alapulnak, amit már akkor sokan földtől elrugaszkodottnak tituláltak.

Az űrügynökség lépésről lépésre akarja megközelíteni az emberi jelenlét kiépítését a holdon. Az első lépcsőfokon már jövőre túl lennének egy műhold Hold körüli pályára állításával, amit az elkövetkező tíz évben három mintagyűjtési és kutatási feladatokkal felruházott robot űrhajó követne, majd jöhet az emberi látogatás és a holdbázis megépítése. A létesítményt a JAXA két-három űrhajósa lakná be, akiket félévente cserélnének.

A szakértőket meglepte a japánok elszántsága. Az európai űrügynökség, az ESA a bolygókutatáshoz, beleértve a Holdat is, kizárólag robot technikákat alkalmazna, nem gondolkodnak emberi küldetésekben. Az ESA szakemberei nem is műszaki téren kérdőjelezik meg Japán sikerét, hiszen a holdraszálláshoz többé-kevésbé már negyven éve is adottak voltak a technikai feltételek, sokkal inkább a pénzügyi oldal az, amibe a japán űrprogram beleroppanhat.
A Hold meghódítását, egy bázis kiépítését legfeljebb az Egyesült Államok engedheti meg magának a jelenleg az ötlettel kacérkodó nemzetek közül, a többiek csak globális összefogással valósíthatnának meg egy ilyen projektet, vélekedett az ESA Aurora programjának igazgatója, Bruno Gardini.

A JAXA erre reagálva csupán annyit mondott, még nem döntötték el, egyedül, vagy nemzetközi erőforrások bevonásával vágnak neki a megvalósításnak. Európára a jelek szerint nem számíthatnak, az amerikaiak - mint általában - ebben az esetben sem szeretnének függeni senkitől, tehát ők is kiestek, így marad Oroszország vagy Kína, akikkel azonban eddig nem igazán sikerült együttműködniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #52
    OFF
    Szerintem a legjobb lenne feltenend valamelyik ingyenes fotóalbumos tárhelyre, majd megadni privátban a címét.
    OFF

    Visszatérve a topikhoz, azért kíváncsi vagyok, hogy fog kinézni a naprendszer mondjuk 100 év múlva. Nagy a gyanúm, hogy a földi mizéria lesz kiexportálva a világűrbe....
  • Tetsuo #51
    Yes, óriási kontraszt van Moszkvában. Kb 1% [hasára ütött] él abban a fényűző, drogos, bulizós, Dom Perignonos világban.
  • Tetsuo #50
    Pontosabban Putyin uralmának, a demokrácia sárbatiprásának, cégvezetők zsarolásának..
  • Molnibalage #49
    Van néhány száz megányi képem Moszkváról. Fater egyik cimije járt ott. Ha érdelkelnek a legszebbek átküldhetek néhányat, csak írd meg a címed.
  • Mice #48
    kikarózni:)))))))))))))vazzzeeeee:DDDDDDDDDDDDDDDDdd
  • Epikurosz #47
    "Moszkva olyan tip-top kis város lett, hogy Bp. mellette a legutolsó cigányputri."

    Igazad van, persze ezt a magyar médiában nem közlik, ott csak az megy, hogy diktatúra így meg úgy. Én imádom Putyint, irtó rendes alak, elsőosztályú államelnök. Csinálja csak, felség! :-)

    Visszatérve az előbbi témához: Az embernek fogalma sincs, hoogy milyen Moszkva, mert a Panorámában csak a koldusokat, meg a maffiózókat mutatják.
    Emiatt nem is merünk odamenni, bár kalandnak szerintem jó lenne (lásd: Verne Gyula: Sztrogoff Mihály-át).

    Nekem amúgy akkor esett le a tantusz, hogy Mockba mégsem egy elátkozott föld, amikor egy pornófilmben a szereplőket kicsit megsétáltatták a buli előtt a hagymakupolás templomok előtt. Akkor döbbentem rá, hogy jé, ez rendi város, úgyhogy az eksön már nem is volt többé érdekes. :-))

  • lyzu #46
    ez most kicsit off, de egy olyan országba mint pl oroszország nem lehet vmi gyenge vezetőjük, Putyinnak köszönhetik h az elmult pár évben ennyire tudnak fejlődni, nah meg az ásványkincseiknek :)
  • Tetsuo #45
    De. Az oroszok ugyan ott tartanak...
    Igénylik a diktatúrát, istenítik Putyint és nem utálkozva beszélnek pl. Brezsnyevről, hanem: ah, a régi szép idők.. LOL
    Csak a tehetősebb fiataloknak (akik neten lógnak, meg ilyenek) van -úgymond- európai világképük.
  • metaljesus #44
    ja, azt a csepp a tengerben-t elsőre félreértettem, de a lényeget leírtam
  • metaljesus #43
    rátapintottál a lényegre: ez a 10 milliárd az oroszoknak csepp a tengerben, és mégis az övék a világon a 13. legnagyobb gazdaság (GDP alapján), míg a japánoké a második, közel az oroszok GDP-jének hatszorosával. szóval ha orszoknak lenne pont erre pénzük, Japánnak nem hiszem hogy problémát jelentene