• NEXUS6
    #185
    Csak megjegyzem: ha világviszonylatban csak egy kicsit drágább lenne a munkaerő, akkor már inkább megérné robotizált gyárakat építeni a fejlett, jó infrastruktúrával rendelkező nyugaton, mint sem kivinni az üzemet a középkínai pusztába!

    Persze ez felvetne néhány "problémát".
    Pl hogy a világ nagyobbik része még kevesebb jövedelemhez jutna, ami szar. Viszont a nyugati életszinvonal/életminőség valszeg javulna és nem romlana (mint ahogy most teszi)ami jó. Valszeg ez a fajta fejlesztés a környezetet is kevésbé károsítaná. A nyugati ipar többszörös energia-hatékonyságú pl a kínaihoz képest. Ez megint csak jó volna. A nyugati munkaerőt sem kellene széthajtani, lehetne monnyuk 30 órás munkahét, meg mindenféle járandóságok, jogok. Ami megint kafa lenne. Persze még többen akarnának nyugatra jönni, ami meg szar lenne.

    Szal ami most zajlik globalizáció néven (a fejletlen világ modern kizsákmányolása) az akár lehetne jó is, hiszen a sok kínai így legalább munkához jut. De mire oda jutunk, hogy örüljünk az ő boldogulásuknak is, addigra szétfüstölik a bolygót.

    Szerintem