Hunter

Célba ért a SMART-1

Ma reggel 7 óra 42 perc 22 másodperckor becsapódott a SMART-1, lezárva Európa első Hold-expedícióját.

Az ESA adatai szerint az ionhajtóművel ellátott szonda a nyugati 46,2 és a déli 34,4 fokon ért földet, viszonylag mély krátert ütve a talajban. A becsapódást egy apró villanás jelezte a fent jelölt területen, a Hold felénk eső oldalán, a Lacus Excellentiae egyenlítő melletti sötét részén. A földi megfigyelők, profik és amatőrök, világszerte figyelemmel kísérték a manővert, hogy minél több információt gyűjtsenek a becsapódás dinamikájáról, valamint a lökéshullám által a felszín fölé emelt anyaghalmazról. A megfigyelőállomások és egyéb távcsövek által készített felvételek hamarosan elérhetők lesznek az ESA weboldalán.

A tervezett manőver az ESA tudományos és műszaki küldetésének is a végét jelentette, az űrügynökség értékelése szerint mindkettő sikerrel zárult. A SMART-1 16 hónapon át tanulmányozta a Hold felszín morfológiáját és ásványi összetételét látható fényben, röntgensugarak segítségével és infravörös tartományban.

Az űrügynökség rengeteg adatot szerzett, melyekből minden eddiginél átfogóbb képet kaphatunk a hozzánk legközelebb eső égitestről. Az információhalmaz döntő hányadának feldolgozására az elkövetkező hónapokban kerül sor, a szakértők szerint a folyamat akár egy évet is igénybe vehet. Az eddigi mérések megkérdőjelezték a Hold drasztikus kialakulását és evolúcióját - a feltevések szerint holdunk a Föld és egy Mars méretű objektum összeütközéséből született 4,5 milliárd évvel ezelőtt.

A SMART-1 feltérképezte a nagy és kisebb becsapódási krátereket, tanulmányozva a Holdat formáló vulkanikus és tektonikus folyamatokat. Az űrügynökség eredetileg egy évvel rövidebbre tervezte a küldetést, azonban az újszerű megfigyelési módok olyannyira magukkal ragadták a tudósokat, hogy elkerülhetetlenné vált a hosszabbítás. A folyamatosan érkező eredményekből a jövő expedíciói profitálhatnak elsőként, pillanatnyilag világszerte holdunk az űrkutatás legkedveltebb célpontja.

A SMART-1, mint fentebb is említettük, technikai szempontból is rendkívül fontos mérföldkőnek bizonyult az ESA számára. A küldetés egyik fő célkitűzése ugyanis egy ionhajtómű éles helyzetben való tesztelése volt, emellett pedig a jövő kommunikációs és automatikus navigációs technikáit is ki szerették volna próbálni. Giuseppe Racca projektvezető szerint a küldetés minden célkitűzése sikerként könyvelhető el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #26
    A küldetése végén csapódott be, 2 év keringés után. Szerinted mit csinált addig?
  • Mo.Organ #25
    Ez baromi nagy ökörség. Elküldünk egy kütyüt sok sok pénzért csak azért hogy megnézhessük, hogy is csapodik be. Ennek mi értelme van ?
  • valamit #24
    egy ilyen ionhajtóműves kütyüt ha ellőnének a messziségbe mennyi idő múlva hagyná le a Voyagereket, tudja valaki?
  • Turmoil #23
    Már rég van. Várjuk Bokor bácsit szeretettel, meg egy kis meglepetéssel :P
  • Cat #22
    "Eddig egyetlen éles képet sem láttam még a közeli Hold felszínéről"

    ???

    :D

    Akkor nézd meg gyorsan a NASA és az ESA honlapját, több gigányit találhatsz percek alatt.
  • mrzool #21
    Te milyen videóról beszélsz? A linkelt ESA honlapon csak egy 'animated artist's impression' található a témában, gondolom nem kell lefordítanom, hogy ez a három szó mit jelent.
  • stremix #20
    Itt valami bűzlik a videók körül.
    Miért lesz egyre rosszabb a felbontás, ahogy közeledik a gép a Holdhoz?
    Eddig egyetlen éles képet sem láttam még a közeli Hold felszínéről
  • Dunkey #19
    Olaj a Marson? Szerintem már holnap lőnék fel a műholdakat meg az űrhajót a Marsra tartva az amcsik :D
  • L3zl13 #18
    Szerintem meg jövö év vége előtt...
  • juzosch #17
    Szerintetek ebben az esetben meddig tartana odajutni? Szerintem 5 év múlva menne a hajó.