• gyozo
    #189
    Holdbázistól a Második világháborúig? Ez nem semmi. Az USA hozott áldozatokat a második világháborúban, de ahogy katarzis is írta, elsősorban saját magáért. Roosevelt hazárdírozott, illetve várt, hogy mindenki kivérezzen Európában. Ha valóban olyan nagyon eltökélt lett volna a szabadság eszmélye mellett, akkor nem vár addig amíg Japán megtámadja és nem dobja oda fél Európát egy diktatórikus hatalomnak. Sőt egyáltalán nem támogatta volna Oroszországot, hiszen egyedül is megnyerhette volna az egész háborút. Igaz, nagyobb áldozatok árán. Senki sem tudhatja, hogy mi lett volna, ha a történelem máshogy alakul. Ki a legnagyobb vesztese a világháborúnak? Az önálló európia pénzügyi világ, ami megszűnt létezni.
    Egyébként szerény véleményem szerint az emberiség már régen lecsúszott arról, hogy valaha is még egyszer kitegye a lábát egy másik égitestre. Clinton második kormányzása után, amikor a gazdaság még eléggé prosperált ahhoz, hogy légvárakat kergessünk, nem léptünk. Most már késő. Soha nem lesz olyan felesleges pénzügyi forrás, amit "elmulathatunk" romantikus reménybe illő emberi holdutazgatásokra.
    A Földön elindult a visszaszámlálás. Mi fogja lekötni Amerika figyelmét 2020-ban? Hát nem űrruhás emberkék, amint egy szikladarabon ugrálnak, hanem, hogy azt a kevés ásványi anyagot, lakható területet, megiható vizet, amit még szórtunk el, tettünk használhatatlanná, vagy szennyeztük be, magáénak tudhassa.
    Idéznék egy 1997-es műsorból, aminek az emberes űrkutatás volt a témája. 1999-re teljesen elkészül az Alfa űrállomás állandó, 7 fős legénységgel, 2001 körül elindul az űrállomásról a Marsra az emberes űrexpedíció. 2004 körül űrállomás jön létre a Marson, 2007-ben pedig már a Mars légkörében is működő repülőgépek repülnek. Azt hiszem erre mondják, hogy nem jött be.