192
 • Epikurosz
  #192
  Holdbázis ide vagy oda, szorul a hurok az ET-k nyaka körül.
  Bajkonurból végülis felröppent a COROT műhold, hip-hip-hurrá!
 • babajaga
  #191
  "Idéznék egy 1997-es műsorból, aminek az emberes űrkutatás volt a témája. 1999-re teljesen elkészül az Alfa űrállomás"

  És ki adta elő ezt a hülye hadovát? Jó hogy nem egy hónap alatt képzel felépíteni ilyen bázist. Az csak tök hozzámértő lehetett.
 • babajaga
  #190
  "és nem dobja oda fél Európát egy diktatórikus hatalomnak"

  Nem a hülye eggyügyű európai hatalmak segítették a németek terjeszkedését európában? (München) Az USA tehetett az európai hatalmak tehetetlenségéről és ostobaságáról is?
 • gyozo
  #189
  Holdbázistól a Második világháborúig? Ez nem semmi. Az USA hozott áldozatokat a második világháborúban, de ahogy katarzis is írta, elsősorban saját magáért. Roosevelt hazárdírozott, illetve várt, hogy mindenki kivérezzen Európában. Ha valóban olyan nagyon eltökélt lett volna a szabadság eszmélye mellett, akkor nem vár addig amíg Japán megtámadja és nem dobja oda fél Európát egy diktatórikus hatalomnak. Sőt egyáltalán nem támogatta volna Oroszországot, hiszen egyedül is megnyerhette volna az egész háborút. Igaz, nagyobb áldozatok árán. Senki sem tudhatja, hogy mi lett volna, ha a történelem máshogy alakul. Ki a legnagyobb vesztese a világháborúnak? Az önálló európia pénzügyi világ, ami megszűnt létezni.
  Egyébként szerény véleményem szerint az emberiség már régen lecsúszott arról, hogy valaha is még egyszer kitegye a lábát egy másik égitestre. Clinton második kormányzása után, amikor a gazdaság még eléggé prosperált ahhoz, hogy légvárakat kergessünk, nem léptünk. Most már késő. Soha nem lesz olyan felesleges pénzügyi forrás, amit "elmulathatunk" romantikus reménybe illő emberi holdutazgatásokra.
  A Földön elindult a visszaszámlálás. Mi fogja lekötni Amerika figyelmét 2020-ban? Hát nem űrruhás emberkék, amint egy szikladarabon ugrálnak, hanem, hogy azt a kevés ásványi anyagot, lakható területet, megiható vizet, amit még szórtunk el, tettünk használhatatlanná, vagy szennyeztük be, magáénak tudhassa.
  Idéznék egy 1997-es műsorból, aminek az emberes űrkutatás volt a témája. 1999-re teljesen elkészül az Alfa űrállomás állandó, 7 fős legénységgel, 2001 körül elindul az űrállomásról a Marsra az emberes űrexpedíció. 2004 körül űrállomás jön létre a Marson, 2007-ben pedig már a Mars légkörében is működő repülőgépek repülnek. Azt hiszem erre mondják, hogy nem jött be.
 • katarzis
  #188
  Ebben a röbid hozzászolásban annyir de annyi barosmágot hordtál össze,hogy nem tudom sirjak e vagy nevessek.pl :"Másik érdekes, a nagy USA utálatban MOon, hogyha nincs USA akkor mi mint alsobbrendű faj, már félig rég kiirtva lennénk vagy németül dolgoznánk "rabszolgaként" a felsöbbrendű fajnak"-ha egy szemerényit is tudnál a fajelméletekröl nem irtál volna ekkora baromságot,de ugye ha megnézzük ezen kivül mit irtál csoda lenne ha tudnál rola valamit,azon kivül amit a zsidó médiában hallassz.Másrészt mi semmit se köszönhetünk az usának max annyit ,hogy jaltán odadobtak karöltve a brittekkel az oroszoknak.És ha szerinted egy nagyhatalom önzetlenségböl megy háboruzni valahova,akkor már inkább nem mondok semmit,"Vagy ha USA nemindítja be a "csillagháborús" időszakot akkor jóesélyel nemdől össze a SZU és még mindig a fantasztikus kommunizmusban élnénk"-ez meg még akkora baromság mint az elözö,a Szu nem ez miatt dőlt össze,max valamekkora (minimális) szerepet játszhatott benne.Inkább nem is idegesitem magam tovább rajtad,tanulj inkább egykis történelmet.
 • Epikurosz
  #187
  Attól függ mit akarsz kutatni.
  Különben a kettő külön téma, mindkettőre szükség van.
 • Molnibalage
  #186
  Hát ez nem így van. Sok kutatáshoz NEM 1/6-od gravitáció kell, hanem súlytalanság. Az meg a Holdon nincs...
 • NEXUS6
  #185
  Csak megjegyzem: ha világviszonylatban csak egy kicsit drágább lenne a munkaerő, akkor már inkább megérné robotizált gyárakat építeni a fejlett, jó infrastruktúrával rendelkező nyugaton, mint sem kivinni az üzemet a középkínai pusztába!

  Persze ez felvetne néhány "problémát".
  Pl hogy a világ nagyobbik része még kevesebb jövedelemhez jutna, ami szar. Viszont a nyugati életszinvonal/életminőség valszeg javulna és nem romlana (mint ahogy most teszi)ami jó. Valszeg ez a fajta fejlesztés a környezetet is kevésbé károsítaná. A nyugati ipar többszörös energia-hatékonyságú pl a kínaihoz képest. Ez megint csak jó volna. A nyugati munkaerőt sem kellene széthajtani, lehetne monnyuk 30 órás munkahét, meg mindenféle járandóságok, jogok. Ami megint kafa lenne. Persze még többen akarnának nyugatra jönni, ami meg szar lenne.

  Szal ami most zajlik globalizáció néven (a fejletlen világ modern kizsákmányolása) az akár lehetne jó is, hiszen a sok kínai így legalább munkához jut. De mire oda jutunk, hogy örüljünk az ő boldogulásuknak is, addigra szétfüstölik a bolygót.

  Szerintem
 • fade2black
  #184
  Az űrkutatás az emberiség egyik leghosszabb távú befektetése. Nemfog megtérülni se idén, se jövőre, se 10év múlva.

  Ez most őrült scifi lesz: De ha 100év múlva sikerül kreálni/találni egy újabb lakható bolygót neadj isten más értelmes életformával találkozni.... már bőségesen megérte minden belerakott $ és euro és jen és rubel és....
  (Mondjuk én elöbb adnák az ITER projektnek még 20milliárd$ mint ürkutatásra ugyanennyit.)
 • fade2black
  #183
  ? Mindenki össze, vissza versenyez az usa/japán/német tőkéért. mexikó, dél-amerikán át, k-eu, kína, posztszovjet államokon át/keresztül mindenhol hemzseg az ocsó munkaerő. MO is majd össze töri magát, hogy idejöjjön a tőke.
  Mitkell ezen biztosítani? Ha nincs tuti biztonságban az oda vitt tőkém oda se viszem.

 • jaszkari
  #182
  A Globalizáció nagyon jó biznisz amerikának, a multiknak, hiszen jórészt erről szól. Ha az USA és szövetségének hadserege nem biztosítaná, hogy a hatalmas multi és transznacionális vállalatok, olcsón de biztosnságosan termeltessenek a 3. világ országaival, kénytelenek lennének a baromi drága német szakmunkással meg segédmunkással dolgoztatni és ráadásul akkor mégtöbben akarnának az EU-ba vagy Amerikába emigrálni. Ha USA azt mondaná hogy mindenki csináljon amit akar én hazamegyek, nem csak a világpiaci folyamatok zavartalan működése kerülne veszélybe, de az USA sem tudna megélni a jelenlegi életszinvonalon csak a belső piacából. Tehát nem teheti meg hogy kiszáll, egyelőre.
 • Epikurosz
  #181
  "nem a drága ISSre költeni aminek nem sok haszna"

  Hajlok hinni neked. Az ISS helyett eleve a téma tárgyát képező holdbázist kellett volna kiépíteni. Van egy nyomós érvem: mégiscsak van a Holdon gravitáció, a földi kb. 1/6-a, így könnyebb az akklimatizálódás. Ha sikerült felcibálni a Holdra a felszerelést, utána már könnyű.

  Az ISS-nek persze épp amiatt van az értelme, hogy nincs gravitáció, és emiatt a marsi utazást jobban szimulálja.
 • Epikurosz
  #180
  "de beszélnek ezek össze vissza, minden hónapban más űrstratégiát olvasni."

  A jelenlegi tervezési szakaszban végig kell zongorázni több lehetőséget is. Amúgy több vas van a tűzben, a prioritások eldöntése az érdekes.
 • demo02
  #179
  ezt már előbb el lehett volna kezdeni,
  nem a drága ISSre költeni aminek nem sok haszna.
  de beszélnek ezek össze vissza, minden hónapban más űrstratégiát olvasni.
  Messze vagyunk még bármitől is... pedig már 69-ben! ember lépett a holdra. Azóta semmi előrelépés. Hihetetlen hogy azt meg tudták csinálni.
  Mondjuk akkor nyomták bele a pénzt rendesen.
 • fade2black
  #178
  Mért szakadna le avval, hogy nemjáccik csendőrt és nemrak rendet egy új szerb válságban pl?
 • NEXUS6
  #177
  Merhogy?
 • Epikurosz
  #176
  dehhogynem: a globalizáció vonattyáról.
 • fade2black
  #175
  Mitől szakad le? Nemtudom mire gondolsz.....
 • Epikurosz
  #174
  Épp Szomália esetén tanult az USA, és Szerbiát már csak a levegőből fárasztotta. Különben, ez a legkényelmesebb és legmegvalósíthatóbb: precíziós bombákkal agyoncsapni az ellent.
  --------
  "egyre többen gondolják így, hogy USA adja fel a csendőr magatartását, "zárkozzon be a kontinensére"
  Amerika a 2 világháború között éllami politika szintjén művelte az izolacionalizmust, de amikor UK, FR térden állva könyörögtek, és már az orosz barnamedve kijött a barlangjából, akkor az amcsi pocakos bankárok megmozdultak, és a grizzly medvéjük kibújt a hasukból. (esztétika miatt)

  Én nem hiszem, hogy USA most megint visszahúzódna a páncéljába, (bocs, akkor mégiscsak teknős), túl nagy a tét a világporondon. Ha most nem vagy jelen és nem ütöd a vasat, menthetetlenül leszakadsz.
 • fade2black
  #173
  Mások szerint meg semmi köze hozzá és minek ment Szomáliába ez az ő belügyük, szemét USA.

  Olyan van sapka rajtad...
  Énse tudom mi lenne a jó megoldás... lehet az és egyre többen gondolják így, hogy USA adja fel a csendőr magatartását, "zárkozzon be a kontinensére" a diktátorok és hadurak meg fegyverért, kajáért ugyis eladják neki az olajat, ásványkincseket... és mindenki boldog lesz.
  Nemszól bele, nem az ő dolga...
 • wanek
  #172
  Azt írsz, amit akarsz.
  Még szép, hogy nem kérek engedélyt! Kitől kéne? És egyáltalán miért?
 • jaszkari
  #171
  De ha bill nekiáll inni, akkor már saját magát támogatja! Szerintem ez volt a célja
 • jaszkari
  #170
  Hidd el hogy volt érdeke. A legtöbb nemzetközi szervezet nem nézte jó szemmel, hogy szomáliában is polgárháborús helyzet alakult ki a 80-as évek végén. Főként azért, mert af üggetlen somalilandot vagy mi a francot kikiáltó lázadók a területi szuverenitását veszélyeztette a már elfogadott és legitim szomáliának. Mind az ENSZ, mind az Arab Liga a beavatkozást sürgette és ki vezetett volna egy ilyen vállalkozást, mint a hidegháború után a világ csendőre szerepet magára vállaló USA? Aláírom ennek a misszónak humanitárius célzta is volt biztosan. Láttam a Sólyom Végveszélybent egész jó kis film, mely bebizonyítja, hogy az amerikai rangerek aztán igazán tökös gyerekek (de még mindig nem értem miért nem rambot küldték, ő afganisztánban már bizonyított).
  A viccet féretéve miután az ENSZ karöltve Sam nagybácsival látta, milyen darázsfészekbe nyúlt, otthagyta a francba az egészet, nem éri meg a macerát, hogyan számolunk el otthon az elesett vagy eltűnt katonákkal? Nem volt miért maradnia mert nagy büdös semmi sincs szomáliában. Inkább hagyták, hogy eluralkodjon a káosz és vagy fél millió ember éhen haljon. Érdekes irakban nem számít, hogy már több, mint 2000 katona meghalt a háború hivatalos befejezése óta vagy ha számít is vállalják a belpolitikai kockázatot, mert ott azért van mit kibányászni. Építik is a demokráciát rendesen, mit a holdbázist. Csak hogy ON legyek én is..
 • Mike
  #169
  ha elisszák, akkor ez azt jelenti, hogy Bill az italgyártókat támogatta
 • Epikurosz
  #168
  Ugyanmár! Ha nincs off, nincs on sem - alaptörvény.

  Más mondok:
  A legnagyobb köcsögség az, hogy Bill Géc összegürizett kb. 60 milliárd dollárt, és most úgy döntött 30 milliárdott szétoszt a szegények között, akik majd elisszák, például.
  Mit jelent ez? Engem, tőged, őt, akik megvettük a Windowst meg Az Officet stb. becsaptak, mert féláron vagy negyedáron is adhatták volna. Miért nem maradt nálam a fölös és jótékonykodtam volna én vele?

  Mert én például holdbázis építésére adtam volna a részem.
  (Na ugye, hogy ON vagyok :-))
 • Molnibalage
  #167
  Erről a nyuszikás vic jut az eszmbe. Ha van sapka akkor azért, ha nincs akkor azért kell megverni.

  Ha az USA megy valahova rendet rakni, akkor fúúúúúúúúúúúúúúúj USA, de ha nem megy, akkor meg fúúúúúúúúúúj USA. Remek. Egy bizos, ha Afrika úgy marad, ahogy most, akkor ott meg sem lehet jósolni, hogy "fekete afrika" mikor lesz majd ott életszínvonalban, mint omdjuk mi 30-40 évvel ezelőtt.
 • Mike
  #166
  Azt tudtátok, hogy az sg-n nem lehet politizálni? Szerencsétek, hogy nem vagyok mod, biztos pihennétek 1-1 hetet
 • fade2black
  #165
  hm, ha te pajeszbajnokozol akkor én nácizhatlak?

  Bárte nem kértél rá engedélyt....
 • Mike
  #164
  "Milyen lenne élni a kommunizmusban? jó kérdés! Egy biztos. Mi voltunk a legfejlettebb komcsi állam, és az a gazdasági modell, amit most Kína valósít meg, az valamikor 20-30 éve Magyarországon született."

  ez akkora baromság már ne haragudj
 • Mike
  #163
  miért vonnák ki? épp ez a gazdaság lényge, nem mindenki egységsugarú körben mozog, de vannak akik abban gondolkodnak
  ez kb. olyan hogy a paraszt nélkül éhenhal a diplomás
 • fade2black
  #162
  Láttad a Black hawk down című filmet? Szerinted miről szól? Félig dokumentumfilm? Volt ott érdeke? És az csak egy volt a sok rendrakási kisérlete közül, érdekes, hogy holywood egy olyan pl választott ami egy balul sikerült esetet dolgoz fel.
  A szerb-bosnyák-horvát háborút pl nek én mindig csak azért hozom, mert az mellettünk volt, tudjuk USA teremtett békét. Egy pl szomáliai tömegmészárlás megakadályozásról amit ugye amik probáltak összehozni jellemzően az emberek 90%nem is hallott aki meg igen az egy 1perces hiradós bulvárhírszerű valamiben mikor is? 1993ban? Ne viccelj arra nememlékeznek mikor volt a spanyol-metro terrortámadás pedig az EU és nem 1xéve....
 • Mike
  #161
  "2010-20-ra fog usa-nak a szemébe ötlenie hogy Kina meg a Russzia ugy elhuz gazdaságilag tölük mint atom"

  eheheh, no itt egy komcsi
  ezt mondta már Lenin is
 • Mike
  #160
  igazából akkora már a forgalom a Holdon, hogy alig bírjuk álcázni, arról nem beszélve mennyire strapás mindekit eltüntetni, aki kiszúrt vmit
 • Mike
  #159
  ehehhe, mekkora naivitás
  az amcsik nyertek Irakban? szerintem nem
 • Mike
  #158
  Már van állandó bázis a Holdon, iagz a másik oldalon, hogy a földlakó csököttagyú majomeszabásuak ne vegyék észre :p
 • Epikurosz
  #157
  ennek örülj. volt 1 jó napod.
 • brueni
  #156
  2all:

  ti tudjátok még miről szól a cikk? én spec kurvajót szórakozok rajtatok...
 • jaszkari
  #155
  Félreértettél. Én nem azt mondtam, hogy anyahajóról kellett volna bombázni Ruandát az amcsiknak, annak semmi értelme nem lett volna igaz fel sem merült bennem agondolat. Én azt mondtam, hogy nem lépett közbe,mert nem állt érdekében, hiszen nincs ott semmi, és merő jópofaságból nem fogja amerikai katonák életét kockáztatni.
  Nem nagyon volt szervezett népírtás? A hatalmon lévő párt egyik milicista szárnya karöltve a hadsereggel szinte hermetikusan lezárta az ország összes útját, minden falut és módszeresen kiirtottak 4 hónap alatt több mint 1 millió tuszit. Ez ne megy úgy, hogy nem készülnek rá előre. Tegyük fel, hogy az amcsi hírszerzés az egész előkészületről semmit sem tudott (amit kétlek) akkor is 4 hónap alatt bőven lett volna idő gyorsreagálásu erőket küldeni a térségbe.

  Epikurosz: igazad van én kérek elnézést kevertem a szezont a fazonnal. Már régen volt az iskola :( Koreát már a 2 vh végén felosztották az amcsik meg a tavarisok. A lényegen viszont nem változtat, a háború után az amcsik biztosították befolyásukat a térségben visszaállt a status quo, nem akartak többet a nagyok. Hogy a kicsik mit akarnak? Azt a nagyok többnyire letojják.
 • Epikurosz
  #154
  3 hónap és 1 millió áldozat.

  Ott is lehetett volna tenni sokmindent.
  (Mind például Zimbabweban is, ahol Mugabe négerei elűzték a fehérek zömét és most éhezik az ország, ráadásul a lakosság 1/3-a meghalt kb. 10 év alatt. Mindenféle gonosz gyarmatosítók nélkül!)

  Ruandában amúgy keményen ment az uszítás, rádióban is. A nemzetközi törvényszék el is ítélt emiatt egy minisztert, leeht többet is, én 1-ről tudok.

  Lényeg, a lényeg: ezekben az afrikai országokban viszonylag kis létszámű kommandós, ejtőernyős ("desszant") egységgel már hatékonyan lehet beavatkozni.

  A gond az volt, uygebár, hogy Ruanda francia befolyási övezet, amcsik nem akartak beleszólni. A franciák annyit tanultak az esetből, hogy eleféntcsontparton meg más országban ott a környéken már gyorsan bevetették főleg az idegenlégiósaikat.

  (Zimbabwe esetében Blair szidta Mugabét és verőlegényeit ("Mugabe's henchmen"), de nem avatkozott be, világpolitikai megfontolásokból. Inkább hagyta, hogy a fehér farmerek eltűzzenek onnan, kivéve akiket fel nem koncoltak (ilyen is volt, ellenzéki feketéket is beleértve).)

  Szóval, nem olyan egyszerű ez a világpolitika, mint egy marsutazás vagy piramisépítés, gyerekek!
  :-)

 • Molnibalage
  #153
  Na, ja de a politikában hányszor láttál már önzetlen segítséget? ILYEN a világ és ez nem valószínű, hogy változni fog.

  Mellesleg azért Ruandában nem sokra mentek volna egy hordozóval. Mit a túrót bombáztak volna szét és mivel? Nem nagyon volt szervezett a népirtás. Egyik nép tagjai irtották a másikat. Felülről ezt elég nehéz lett volna megkülönbözetetni és eldönteni, hogy hova súhjtsak oda. Vagy bombázzak le mindent ami gyanús? Amúgy is kb. 800km-re van az óceántól, oda azért már gázos berepülni, idegen országok felett kéne tankolni. Kismillió ország légterét kellett volna megsérteni (bár ez nem zavart volna senkit), meg az egész pár hónap alatt lezajlott.