Hunter

A nagy ufóvita

A felmérések szerint a közvélemény több mint egyharmada véli úgy, hogy létezik földön kívüli élet, sőt nagyjából ugyanennyien gondolják, hogy az idegenek a Földet is rendszeresen látogatják. Számos televíziós műsor foglalkozik a földön kívüli látogatók létezésével, többségük azzal csábítva a nézőket a képernyők elé, hogy pontot tehetnek az úgynevezett ufóvita végére, azonban erről szó sincs. Seth Shostak, a SETI Intézet vezetője szerint nagyon messze vagyunk még a megoldástól, sőt talán soha nem is fogjuk elérni.

Először is lássuk mik a vita problémás kérdései. Az egyik a csillagközi utazás létezése, ami a heves szócsaták ellenére nem sérti meg a fizika törvényeit, tehát lehetséges. Igaz, a földi technikák, mint a Voyager és a Pioneer szondák haladási tempója alapján egy ilyen űrjárműnek 70 000 évbe telik, mire eléri a legközelebbi csillagot. Tehát, visszatérve az előző gondolathoz, az általunk ismert fizikával lehetséges a csillagközi utazás, csak éppen rendkívül nehéznek tűnik az utazási idő jelentős és biztonságos csökkentése. Persze hallottunk már elég elméletet a féreglyukakról és más furcsa szerkezetekről, melyek felgyorsítanák a kozmikus utazások sebességét, azonban minden ilyen megközelítés teljesen elméleti síkon mozog.

Shostak szerint azonban nem is ez a valódi probléma. Először az űrhajók létezését kellene bizonyítani, utána ráérnénk azzal foglalkozni, hogyan jutottak el idáig. Állítólagos bizonyítékokban nincs is hiány, számos felvétel készült a repülő csészealjakról, a gond az, hogy nincs olyan, amibe ne lehetne belekötni. A legtöbb ilyen objektum leginkább a kamera fókuszán kívül eső fényekre vagy egy, a pályája csúcsán járó frizbire emlékeztet.

Mivel a fényjelenségek kétértelműek, Shostak inkább az utóbbiakra koncentrált. A kérdés, amit több ufószakértőnek is feltett, hogy miképp győződhetünk meg róla, hogy nem csupán egy kameratrükkről, egy átverésről van szó? A szakértők szerint vannak olyan felvételek melyek megütik a mércét, és hogy mi ez a mérce, arra is készségesen válaszoltak. "A légköri hatások egy távolságbeli korlátot szabnak, a körültekintő vizsgálatok pedig kizárták a fényképek manipulálását" - hangzott a válasz, melyről mindenki eldöntheti, mennyire meggyőző.

A másik sokat emlegetett bizonyíték a szakértői tanúvallomás. Pilóták, asztronauták, csillagászok és sok más olyan ember, akik igen jó ajánlólevéllel rendelkeznek, állították, hogy látták a furcsa repülő objektumokat az égen. Itt már egyértelműen kijelenthető, hogy ők láttak valamit, mondta Shostak, a hangsúlyt a valamire helyezve. Egy légköri jelenség fel nem ismerése azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy egy földönkívüli látogatóval van dolgunk, tette hozzá. Az észleléseken kívül van még egy csoport, akik elsőkézből tapasztalták meg az idegenek ténykedését. Az emberrablási sztorik teljesen különálló területet képviselnek. Az állítólagos idegenek általi beavatkozások forradásairól, sebhelyeiről szintén számtalan fénykép tanúskodik. Kérdés azonban, hogy egy távoli naprendszerből miért jönne ide valaki, hogy meglékelje a helyi lakosságot. Persze ez jó módszer az emberek beható megismerésére, mindenesetre ezek a bizonyítékok sem tekinthetők egyértelműnek. A sebek ugyanúgy lehetnek földi, mint idegen eredetűek.

Összefoglalva: a rendelkezésre álló bizonyítékok nem igazán győzik meg a tudósokat, nagyon kevés akadémiai tag publikál a földönkívüli látogatások témakörében. Erre az ufószakértők két dologgal szoktak visszavágni. A bizonyíték erejű anyagokat az amerikai kormány begyűjti és titkosítja, illetve a tudósok egyszerűen nem elég körültekintően vizsgálják ezt a jelenséget, vagyis kizárólag magukat okolhatják, amiért képtelenek bizonyítékokat találni.



Az első feltevés azért sántít, mert ezek szerint az összes kormány elrejti az idegenekről szóló bizonyítékokat, vagy az ufók kizárólag az Egyesült Államokat látogatják. Shostak szerint egyik sem hihető, míg a második állítást nem csupán tisztességtelennek, de meggondolatlannak minősíti. Azt elismeri, hogy több kutató mehetne ki az észlelések helyszíneire megvizsgálni a történeteket, a videó- és fényképfelvételeket, de erre igazán nincs is szükség. Shostak szerint ez olyan lenne, mintha egy filmkritikus csak azért, hogy mélyrehatóbb kritikát adjon egy filmről, beállna a kamerák mögé. A kritikusok anélkül is kiváló és pontos értékelést tudnak írni, hogy a készítésben részt vennének.

Klikk ide!
A 2001-es rejtélyes gabonakör

A bizonyítás súlya azokra nehezedik, akik az állításokkal előállnak, nem pedig akik kételkednek bennük. Azok, akik meggyőződéssel állítják, hogy egy másik világ űrhajói repkednek a légterünkben, mutassák be legjobb bizonyítékaikat, ne pedig mindenféle összeesküvési elmélettel vagy a témára nyitott emberek tévedéseivel álljanak elő, összegzett Shostak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Konti #442
    Hali!!!

    Mivel nem találtam más topicot hirtelen,itt kérek segítséget...
    Ha vki tudna nekem vmi anyagot adni az űrhajósok életéről azt megköszöném...
    link,bármi amit tudtok
    Előre is köszi!!!
  • BiroAndras #441
    "Csak néhány mondatban leírnád hogy milyen fejlődés volt a kémiai rakéták terén, amivel az űrbe jutunk?!!!"

    Részleteket nem tudok, de azért enm hiszem, hogy 40 éve ponotsan ugyanolyan rakétákat használunk. Az autók működési elve se változott 100 éve, mégis azért igen jelentős fejlődésen mentek keresztül.

    "Igen, így van. Akkor véleményed szerint a gravitáció is manipulálható lehet, ha majd megértjük működését."

    Valószínűleg igen.

    "Ezzel van egy két ellenérzésem. Szerintem értjük a gravitációt."

    Az elméleti fizikusok másképp gondolják.

    "tökéletesen értjük abban a tartományban, ahol az emberek vannak, ahol az emberek használják a technikát."

    Ez a lényeg. Abban a tartományban.

    "Most attól, hogy megértjük a fekete lyukak gravitációjának viselkedését is, hogyan fog fejlődni a technika, hiszen nem ugyan az a tartomány!!!"

    Nem csak a feketelyukakról van szó. Azoknál jön elő látványosan a probléma, de attól még mindenütt jelen van, csak nem látjuk. Ha megértjük a működését, akkor képesek lehetünk mesterségesen előidézni olyan körülményeket, ahol ember léptékűvé válnak ezek az effektusok. Mint ahogy a fúzióhoz is több százmillió fokos hőmérséklet kell, ami igen távol van a hétköznapi tapasztalattól, mégis ma már képesek vagyunk létrehozni.

    "Az elektromágneses és gyenge kölcsönhatást már sikerült egyesíteni, azaz alapjában véve már jól ismerjük mindkét kölcsönhatást, hiszen egyesíteni tudtuk. Na most ez milyen technika forradalmat indított el? Talán befolyásolni tudjuk a gyenge kölcsönhatás uralta bomlási törvényt? Hiszen értjük!!!"

    Az egyesítés olyan energiákon történik, amit csak részecskegyorsítókban tudunk elérni jelenleg. De a technikai lehetőségeink rohamosan növekszenek, lehet, hogy 100 év múlva el sem tujuk majd képzelni az életünket nélküle. Mondjuk pl. jó lehet arra, hogy olyan stabil elemeket hozzunk létre, amik maguktól azonnal elbomlanának.
    Nézzünk egy másik példát. Az elektromos és mágneses erő egyesítése igen jelentős forradalmat indított el (elektromágneses hullámok), gyakorlatilag a XX.századi technika teljes egészében ezen alapul. Pedig ez sem nézett ki jelentős felfedezésnek elsőre.
  • dez #440
    Már én is olvastam erről pár helyen, de addig csak egy ábránd marad, amíg legalább nem látjuk a saját szemünkkel (ez a dolog látványosan demonstrálható). Te láttad?
  • zizu21 #439
    "Manipulálható a gravitáció? Milyen elvi út van erre?"

    Mar ma is van ra megoldas, de elarulom, hogy mar 1961 ben is volt..csak amig lesz olaj addig ezek az eszkozok a hatterben maradnak.
  • pipaxy #438
    Egyébként azt is fejtegettük, hogy a rakétáknál is volt fejlődés.

    Csak néhány mondatban leírnád hogy milyen fejlődés volt a kémiai rakéták terén, amivel az űrbe jutunk?!!!
    Nagyon kíváncsi lennék…

    Pont hogy a hőre tetted a hangsúlyt több ponton is (visszaolvastam).

    Nekem meg nem kell visszaolvasni, mivel én írtam! :-))

    Általában, ha valamit sikerül megérteni, akkor azt manipulálni is lehet.

    Igen, így van. Akkor véleményed szerint a gravitáció is manipulálható lehet, ha majd megértjük működését. Ezzel van egy két ellenérzésem. Szerintem értjük a gravitációt. Értjük, mert pontosan meg tudjuk határozni egy szabadon eső test pályáját, hihetetlen pontossággal tudnak szondákat milliárd kilométeres távolságba eljuttatni minimális korrekcióval. Értjük a gravitációt kis tömegeknél, nagy méreteknél, tökéletesen értjük abban a tartományban, ahol az emberek vannak, ahol az emberek használják a technikát. Most attól, hogy megértjük a fekete lyukak gravitációjának viselkedését is, hogyan fog fejlődni a technika, hiszen nem ugyan az a tartomány!!!

    hogy az összes ismert erő (beleértve a gravitációt is) ugyanannak az 1 erőnek a különböző megnyílvánulási formálya. Tehát megfelelő körülmények közt hasonló kapcsolat létezhet köztük, mint az elektromos és mágneses erők közt.

    Az elektromágneses és gyenge kölcsönhatást már sikerült egyesíteni, azaz alapjában véve már jól ismerjük mindkét kölcsönhatást, hiszen egyesíteni tudtuk. Na most ez milyen technika forradalmat indított el? Talán befolyásolni tudjuk a gyenge kölcsönhatás uralta bomlási törvényt? Hiszen értjük!!!
  • BiroAndras #437
    "A rakétával kapcsolatban írom nincs fejlődés. Az elektronikával kapcsolatban pedig írom, hogy van. Egyes részterületek kiugróan fejlődnek, még mások kevésbé, vagy éppen sehogy."

    Ezért nem értem, hogy mire akarsz kilyukadni. Egyébként azt is fejtegettük, hogy a rakétáknál is volt fejlődés.

    "Korábban én is detto ezt írtam, csak nem a hőre tettem hangsúlyt. Mint ahogy te sem. Nem tudom, nem olvastad?"

    Pont hogy a hőre tetted a hangsúlyt több ponton is (visszaolvastam).

    "Manipulálható a gravitáció? Milyen elvi út van erre?"

    Ez még csak nagyon elvi sejtés. Általában, ha valamit sikerül megérteni, akkor azt manipulálni is lehet. És ha a húrelméletek működnek, az azt jelenti, hogy az összes ismert erő (beleértve a gravitációt is) ugyanannak az 1 erőnek a különböző megnyílvánulási formálya. Tehát megfelelő körülmények közt hasonló kapcsolat létezhet köztük, mint az elektromos és mágneses erők közt.
  • pipaxy #436
    Nem igazán értem, hogy mit is szeretnél bebizonyítani. Elismered, hogy a tudomány fejlődik, és hogy a technika is fejlődik, de azt mondod, hogy közben pedig mégsem.

    Én meg azt nem értem, hogy miért nem érted. Olyanokat írsz nekem címezve, amelyet én is úgy gondolok, vagy már leírtam ugyanazt korábban…

    Elismered, hogy a tudomány fejlődik, és hogy a technika is fejlődik, de azt mondod, hogy közben pedig mégsem.

    A szövegkörnyezetben mi volt, kedves Bíró András? A rakétával kapcsolatban írom nincs fejlődés. Az elektronikával kapcsolatban pedig írom, hogy van. Egyes részterületek kiugróan fejlődnek, még mások kevésbé, vagy éppen sehogy.

    Azt felejtetted el, hogy a hő is energia. Az energiát meg valahonnan szerezni kell. És nagyon nem mindegy, hogy ezt vegyi vagy nukleáris folyamattal érjük el.
    (egyébként nem a hő a fontos, hanem a kiáramló gáz sebessége).


    Korábban én is detto ezt írtam, csak nem a hőre tettem hangsúlyt. Mint ahogy te sem. Nem tudom, nem olvastad?

    Van még mit tanulnod a kvantumfizikáról. Azért nincs grav. manipuláció a kvantumfizikában, mert mint ahogy már sokszor mondtam, korábban nem sikerült összeegyeztetni a relativitás elmélettel, ami a gravitációt írja le. Az egyesített elmélet már tartalmazza a kvantumgravitációt is. És persze ebből következik, hogy manipulálható is a gravitáció. De mire ebből technológi lesz, az még legalább 100 év, de lehet akár 500 is.

    Na igen, ebből a témából némileg szűkösek ismereteim. Manipulálható a gravitáció? Milyen elvi út van erre?
  • BiroAndras #435
    "Bocs hogy belevau, de frankón passzol a gravitáció a
    kvantum bigyókkal, a húrelmélet szerint!"

    Ezt mondtam én is. De az még hivatalosan nem bizonyított elmélet.

    "pl a foton mitől stabil és miért nem fekete"

    Ezt kifejthetnéd.
  • roliika #434
    Bocs hogy belevau, de frankón passzol a gravitáció a
    kvantum bigyókkal, a húrelmélet szerint! :-) Más dolog hogy fizikailag nem bizonyítható...matematikailag igen! Valóban, ha "csoda" nem történik, 100 év vagy több a húrok manipulációja...az is lehet hogy a húroknál még jóval finomabb dolgokról van szó, csak még a matek sem tud olyan mélyre nyúlni... :-)/pl a foton mitől stabil és miért nem fekete/
  • BiroAndras #433
    Nem igazán értem, hogy mit is szeretnél bebizonyítani. Elismered, hogy a tudomány fejlődik, és hogy a technika is fejlődik, de azt mondod, hogy közben pedig mégsem.

    "Még mindig a nukleáris hőrakétán vagy fennakadva?:) Az egy (szerintem jó) példa volt arra, hogy a rakéta végső soron nem a kvantummechanikai effektusoktól tud működni, hanem egyszerűen a hőtől. Ebből kifolyólag érzéketlen volt a kvantummechanika, de az elektronika fejlődésére is."

    Azt felejtetted el, hogy a hő is energia. Az energiát meg valahonnan szerezni kell. És nagyon nem mindegy, hogy ezt vegyi vagy nukleáris folyamattal érjük el.
    (egyébként nem a hő a fontos, hanem a kiáramló gáz sebessége).

    "Amit a kvantumechanika megenged, azt evidens hogy létre is hozzuk (már ha tudjuk), mint például a lézert."

    Ha csak ezt megtesszük, máris iszonyú sok dolgra képesek leszünk, ami ma még lehetetlen. A kvantumfizika nagyon-nagyon sok dolgot megenged. Szerintem vagy 1000 évre biztosítja a technika fejlődését cask az, aminek a létezését ma tudjuk vagy sejtjük.

    "A nagy kérdés az, hogy amit a kvantumechanika nem enged meg, azt létre tudjuk-e hozni."

    A tudományterület megnevezése ez esetben lénegtelen. A természet törvényei számítanak, függetlenül attól, hogy milyen kategóriába soroljuk őket.

    "Szerintem nem, és mivel én úgy tudom a kvantumechanikában nincs például lehetőség a gravitáció manipulálására, ezért nincs is lehetőség ilyen levitátor építésére."

    Van még mit tanulnod a kvantumfizikáról. Azért nincs grav. manipuláció a kvantumfizikában, mert mint ahogy már sokszor mondtam, korábban nem sikerült összeegyeztetni a relativitás elmélettel, ami a gravitációt írja le. Az egyesített elmélet már tartalmazza a kvantumgravitációt is. És persze ebből következik, hogy manipulálható is a gravitáció. De mire ebből technológi lesz, az még legalább 100 év, de lehet akár 500 is.