Hunter

Mégis léteznek a földönkívüli látogatók?

Évtizedekkel ezelőtt Enrico Fermi, a híres fizikus volt az, aki felvetette a földönkívüli civilizációk létének kérdését egy ebéd során tudóstársaival. "Hol vannak?" - hangzott el a kérdés, ami ezután számos vita középpontjává vált.

Fermi tépelődését később "Fermi-paradoxonnak" nevezték el, ami azóta már az 1950-es évek jól ismert történetévé vált. A földszerű bolygók, az "odaát" található magasan fejlett civilizációk, és a csillagközi utazás valószínűsége a mai napig a paradoxonra válaszolni próbáló elméletek táptalajul szolgál. Egy amerikai tudóscsoport a napokban megjelent tanulmánya szerint a legutóbbi asztrofizikai felfedezések arra engednek következtetni, hogy egy vagy akár több földönkívüli civilizáció közelében is találhatjuk magunkat. Mitöbb a tanulmány azt bizonygatja, hogy hiba elvetni minden UFO jelentést, mivel a feltételezett idegenekről onnan lehetne a legtöbb bizonyítékot begyűjteni.

Ha kezünkbe veszünk egy-egy tudományos magazint, egészen biztosan szembetűnnek a legfrissebb elgondolkoztató fejtegetések a szuperhúr elméletről, a féreglyukakról, vagy magának a téridőnek a nyúlásáról, miközben a Naprendszeren kívüli bolygók felfedezése szinte már mindennapossá vált. "Ma abban a furcsa helyzetben vagyunk, hogy modern fizikai és asztrofizikai elméleteink szerint meg kellene tapasztalnunk egy földönkívüli látogatást, miközben a tudományos társadalom minden lehetséges bizonyítékot, mint például azokat, melyek az UFO jelenségekben rejtőznek, kigúnyol" - hangoztatja Bernard Haisch asztrofizikus.

Haisch James Deardorff, Bruce Maccabee és Harold Puthoff fizikusokkal "A felfúvódás-elmélet hatásai a földönkívüli látogatásra" címen publikálta tanulmányát. A tudósok ausztrál csillagászok két kulcsfontosságú felfedezésre mutatnak rá, melyben egy "galaktikus lakóövezetről" számoltak be a Tejút-rendszerben, és egy még fontosabb megállapításról, mely szerint a Nap környékén található csillagok átlagban egymilliárd évvel idősebbek a Föld csillagánál. A kutatók ezzel magyarázzák tanulmányukban, hogy egy átlagos idegen civilizációnak már jóval fejlettebbnek kellene lennie, és jóideje tudhatna a Föld és élővilága létezéséről. Ehhez kapcsolható több más kutatás, melyek szerint az ősrobbanásról szóló felfúvódás-elmélet alátámasztja a feltevést, miszerint világunk belecsöppenhetett egy jóval nagyobb földönkívüli civilizáció közepébe. Egymilliárd évvel fejlettebb fizikai ismeretek?

Már a mostani szuperhúr elméletek is feltételeznek számunkra még ismeretlen dimenziókat, melyek a miénkkel határos lakható univerzumok lehetnek, elmélkednek a kutatók. Az is elképzelhető hogy a dimenziók közötti mozgással átléphető a fény sebessége. "Amit mi elkészítettünk az egyfajta áttörés" - nyilatkozott Haisch. "Összeszedtünk különböző friss felfedezéseket és elméleti következtetéseket, melyek összerakva erős valószínűséggel arrafelé mutatnak, hogy egy vagy több nagy földönkívüli civilizáció közelében kell lennünk" - mondta.

Haisch szerint a szuperhúr dimenziók, a féreglyukak és a téridő nyújtásának lehetősége a "nem juthatok el innen oda" nézetet támadja, ami gyakran kíséri a csillagközi, pont-pont közti távolságokat. Mitöbb a szétoszlási modellek is arra engednek következtetni, hogy akár egyetlen civilizáció is képes terjeszkedni még fénysebesség alatti léptékekkel nézve is a galaxisban a galaxis életkorának egy parányi töredéke alatt, tette hozzá Haisch.

Hajlandó a tudományos társadalom akárcsak megfontolás tárgyává tenni a köznapi emberek furcsa dolgokról tett rejtélyes észleléseit? Miért vetik el eleve a földönkívüli látogatások gondolatát? "Az elutasításnak számos oka van, melyek egymást erősítik" - válaszolt Haisch. "Az észlelések többsége feltehetően félreértelmezés, tévhit és beugratás. Találkoztam már olyan emberrel, akit megtévesztett a Vénusz vagy egy másik fényesebb bolygó, amint a megfelelő légköri körülmények között színt váltott. Ettől eltekintve a legtöbb tudós soha nem vette a fáradságot, hogy mélyebbre tekintsen és ezért egyszerűen mindennel szemben elutasítóvá vált" - magyarázta.

"Némi alázatosságot kívánna meg a tudo­mányos társa­dalomtól, hogy felfüggessze nézeteit és legalább a legkomolyabb, magas színvonalú jelentések közül néhá­nyat megvizs­gáljon, remélem sikerül rávennünk magunkat erre" - írja a tanul­mány első­számú szerzője, Deardorff egy sajtó­közlemé­nyében. Haisch szerint ta­nul­má­nyuk­kal nem csupán tudo­mányos tole­ranciára buzdí­tanak az UFO kérdés­ben, de arra is szeretnének rámutatni, hogy az adatokban lennie kell néhány igazi földönkívüli jegynek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)