37982
Milyet használtok? Te milyenen játszol? Tapasztalatok...?
Angol oldalak:
UltimateGuitar | Lick Library
Magyar oldalak:
Gitár vásárláshoz help! | Erősítő vásárláshoz help! | Gitártanfolyam | Pénzes-féle iskola | Zenész Bázis
Egyébb:
Backing Tracks | Hangoláshoz 1!! | Hangoláshoz 2!! | Akkordok és skálák | ToneFinder | Hangolások | Erősítő építés | Gitár beállítás
Angol oldalak:
UltimateGuitar | Lick Library
Magyar oldalak:
Gitár vásárláshoz help! | Erősítő vásárláshoz help! | Gitártanfolyam | Pénzes-féle iskola | Zenész Bázis
Egyébb:
Backing Tracks | Hangoláshoz 1!! | Hangoláshoz 2!! | Akkordok és skálák | ToneFinder | Hangolások | Erősítő építés | Gitár beállítás
-
#37698 Most nézem, van floyd rose tremolos változata is. Azt gondolom kerülni kellene, és fix hídasat keresni. -
#37697 Nem. -
#37696 Haló. A cort kx5 40-50 környékén, használtan jó vétel? -
#37695 Amugy nem erdekel valakit egy elado zebra Irongear Tesla Shark pickup szett? Ujan szallitassal valami 30k az ara, en 25-ert adom! gyarto oldala
Kb ket eve vettem, egy Epi lp-be terveztem oket beepiteni, de aztan eladtam az lp-t. Kibontottam a csomagolast, de sosem voltak beepitve. -
#37694 Ha massziv alatt strapabirot ertett, akkor a gibson lp pont nem ilyen, nagyon torekeny a nyaka. Ami meg a tisztan szolast illeti, inkabb pickup minoseg meg arnyekolas kerdese, amin utolag erdemes javitani a legtobb gyari gitaron. -
#37693 gibson les paul standard -
#37692 Tudtok olyan gitárt ajánlani, ami kifejezetten masszív és koncertezes közben is tisztán képes szólni?
-
Gvik #37691 Annyi csak, hogy az Ibanez alapvetően gitárokat/basszusgitárokat gyárt, nem erősítőket, a Marshall-nak pedig az erősítők a főprofilja, szóval valószínűleg "jobb/szebb", hangja van, valamint az általad említett műfajokban gyakran használják ezt a márkát - persze nem ebben az árkategóriában, de általánosan a kisebb erősítők hangjánál az ilyen cégek a nagyobb, klasszikusabb termékeit próbálják utánozni legtöbbször. De a kezelőfelülete valóban ugyanaz mindkettőnek. -
Pares #37690 Felvidékről vagyunk, szóval szerintem az nem probléma. Ibanez IBZ 10 G (10W) vagy Ibanez IBZ 15GR (15W) nem elég jó kombó? Otthonra, szobába gyakorlásra szerintem elég, bár nem tudom, mennyire megbízható ez a márka, vagy mennyivel jobb pl.: a Marshall, nincs tapasztalatom velük. Azt azért észrevettem, hogy a Marshall az jóval drágább, de hogy mi többet tud vagy miért jobb, arra nem jöttem rá se a leírásból, se az értékelésekből se a véleményekből... De világosítsatok fel, ha van valami titka. -
#37689 Még talán a marshall jobb is! -
#37688 Amúgy jól gondold át, hogy muzikertől vásárolsz-e, mivel ha gariztatni akarsz akkor külföldre kell küldened a cuccot a saját költségeden. Marshall MG15CF is jó ilyen árkategóriában. -
Pares #37687 Ibanez IBZ 10 G? Eléggé dicsérték... -
#37686 Igen de az meg kényelmetlen. -
#37685 Tanulni, gyakorolni egy 10-15W-os Fender vagy Marshall kis erősítő bőven elég. Legalább nem veszik el az effektek és erősítő modellek között. -
Pares #37684 Így első ránézésre valami ilyen kombóra gondoltunk, de nyugodtan világosítsatok fel... -
#37683 Szerintem egy atlagos fejhallgatoval egesz hasznalhato. -
#37682 Ahhoz kell normális hangszóró is, úgy meg már van olyan drága mint egy erősítő. -
#37681 Aztan erositod van-e..? Lehet, hogy kezdokent erdemesebb egy olcso USB-s audio interfeszt hasznalni Guitar Rig-el pl! -
Pares #37680 Köszi, mi is ezt néztük ki... :) -
#37679 KX5 tökéletes. -
#37678 Cort KX5. -
Pares #37677 Ezekről a gitárokról mi a véleményetek, melyiket ajánlanátok:
Cort KX5-BKM
Schecter SGRSOLO6-BLK
Cort Z42-BK
ESP LTD M 50 BKS
Jackson JS22-7 Dinky Satin Black
Cort X6 BK
Jackson JS23 Dinky Special Run Satin Grey
Vagy esetleg valami mást, hasonló árkategóriában?
-
#37676 Az de komoly. Mi az, ami miatt így fölmehet egy gitár ára?? -
Gvik #37675 Squier vintage modified telecaster custom
-
#37674 Most vegeztem egy gyors keresest a gs-en, ezt talaltam: http://gsfanatic.com/hu/hirdetes/231231/cort-kx1q-elektromos-gitar-
Ez egy nagyon korrekt modell, es ha az a leverodes az egyetlen problemaja, az ar is korrekt (ennyi korul van a piaci ara hasznaltan, szal nincs "aron alul" kinalva). Rovid lanykaujjaknak a keskeny nyaka idealis. -
#37673 az 100% akart lenni -
#37672 "Az utolsó állításodat megint személyes példával cáfolnám: a squier telémet anno 48 ezerért vettem boltból 2008-ban első hangszerként, most 90 ezer forint körül van a listaára. Tekintettel hogy vigyáztam rá, ezért a hajszálkarcokon meg a normál bunkopáson kívül nincs semmi baja, még így használtan is valószínűleg el tudnám adni akár nagyobb összegért is, mint amennyiért vettem (tudom, igen nem számolok az inflációval, de azért szerintem ez még így is elég jó "befektetésnek" bizonyult, tekintve hogy a fizetések közel sem nöttek olyan ütembe az elmúlt 6 évben, mint az árak). Szóval ha körültekintően választasz, akkor nem kell feltétlenül 30-40, vagy több százalékot bukni eladásnál, ezért mondtam, hogy szerintem érdemesebb kicsit többet rákölteni az első darabra."
Azert belatod, hogy ez a szinte 100e forintos aremelkedes nagyon ritka, inkabb a 30-40%-os areses a jellemzo a hasznalt status miatt.
Amugy melyik az a squier modell, aminek ennyit novekedett az ara? -
Gvik #37671 Való igaz, a kipróbálás a legjobb mód, meg igazából így végiggondolva ha akusztikusról tér át, azon úgy is magasabb a húrmagasság meg vastagabbak is a húrok, szóval valószínűleg nem lesz gond. Amit írtam, azt is csak személyes tapasztalatra alapoztam abból a szempontból, hogy általában az ilyen skálázási gyakorlatokat a squier telecasteremen gyakorlom ki, aminek 25,5"-ös skálahosszal rendelkezik, és amikor utána átmegyek a másik gitárra, ami csak 25"-es, azt a fél inch-et is megérzem. A Gibson típusok nagy része (les paul, sg, archtop és semi-hollow body jazzgitárok) már pl 24,75"-esek, a Fender/Squier jaguar-mustang-bronoco modeljjei pedig 24"-ig is lemennek.
Bluesnál pl én sem használom ki a 24 bundot, igazából még a 17-18 bund fölé se nagyon megyek, metálnál viszont gyakran van olyan hogy adott futamokat kvint-oktáv hangközöket feljebb lépkedve ismételgetnek, és ott még a 24 bund 4 oktávjából is ki lehet futni idővel, de persze ez sem életbevágó szempont, csak arra próbáltam utalni, ha mondjuk két hangszer között csak a bundok száma a lényeges különbség, akkor érdemesebb lehet 24-eset nézni.
Igen, sajnos boltban is előfordul, hogy "rátukmálnak" az emberre olyan dolgokat, ami nem minőségi. Az általad említett esetben a bundok kérdése talán tekinthető "speciális" esetnek, mégis, én annyiból gondolom jobbnak a bolti vásárlást kezdő esetében, ha nem áll rendelkezésre senki, aki szakértő szemmel rápillantana a használt darabra, hogy azért garancia normál esetben kiterjed legalább egy évre. Egy év alatt meg általában megfordul az ember kezében néhány hangszer barátok/zenésztársak/tanárok által, és onnan a számlával együtt vissza lehet menni "szájkaratézni" a boltba, ha valami nagy baj van a hangszerrel. Ha meg használtan veszi, és vásárláskor tapasztalatlanságából adódóan nem ismeri fel a hangszer esetleges hibáit, előfordulhat az "eladó elköltözött, a házat lebontották, az utcát átnevezték" eset, vagy egyszerűen csak el sem ismeri, hogy ő adta el.
Az utolsó szempontnál, amit említettél, megint magamból indulnák ki. Egyfelől én logikusnak tartanám, hogy csak azért nem veszek meg egy drágább hangszert, ha nem indokolt pl. azzal, hogy nem vagyok megelégedve az előzővel, akár kényelmi, akár minőségbeli szempontból, akár azért, mert esetleg egy másik stílusban indulnánk el, ami más hangszertípust igényel.
Az utolsó állításodat megint személyes példával cáfolnám: a squier telémet anno 48 ezerért vettem boltból 2008-ban első hangszerként, most 90 ezer forint körül van a listaára. Tekintettel hogy vigyáztam rá, ezért a hajszálkarcokon meg a normál bunkopáson kívül nincs semmi baja, még így használtan is valószínűleg el tudnám adni akár nagyobb összegért is, mint amennyiért vettem (tudom, igen nem számolok az inflációval, de azért szerintem ez még így is elég jó "befektetésnek" bizonyult, tekintve hogy a fizetések közel sem nöttek olyan ütembe az elmúlt 6 évben, mint az árak). Szóval ha körültekintően választasz, akkor nem kell feltétlenül 30-40, vagy több százalékot bukni eladásnál, ezért mondtam, hogy szerintem érdemesebb kicsit többet rákölteni az első darabra.
Mondjuk ennek a ritkán veszel drágább hangszert magatartásnak tagadhatatlanul megvan az a hátránya, hogy közel sem fordul meg annyi modell a kezedbe, mint aki pár havonta cserélgeti a gitárjait, de ez szerintem ma már nem akkora hátrány, tekintve hogyha valaki tud angolul, akkor az interneten rengeteg kritikát olvashat a hangszerekről (mondjuk azért ott sem árt utánanézni a forrásoknak, a "kedvencem" hogy a gitárshop.hu tesztjei között még a legócskább eszközök sem kapnak 8.5 pont alatti összesített kritikát a tizes listán...) -
Pares #37670 Kösz a tippeket, vásárlásnál biztos figyelembe vesszük ezeket! -
#37669 Van egy v100cs meg egy v100afd. Nagy különbség nincs köztük szerintem.. -
#37668 Gibson studiok nekem annyira nem fekszenek, legtobbjuknek full mahagoni a teste, es hianyzik roluk egy csomo diszitoelem, ami nekem fontos. Nekem inkabb a regebbi japan LP masolatok tetszenek, Greco, Orvill, Tokai, hasznaltan olyan 150-190 kozott lehet kifogni oket. -
#37667 V100 vagy AFD100-asod van neked? -
#37666 "ebben a kategóriában" - le is lehet ezt hagyni, mert fölötte meg már ott a Gibson.. -
#37665 Nekem 2 V100-am van, és lehet abban valami, h. eléggé kopnak a bundjai, de összességében azért még mindig ez a legjobb kópia ebben a kategóriában. -
#37664 Hat igen, de egyhamar nem hinnem, hogy akadna ismeros aki el tudna hozni kemenytok nelkul... ;( -
#37663 Remelem nem veszed kotekedesnek:
"hogyha a húgodnak kisebb kezei vannak, akkor érdemes lehet rövid skálás gitárokat nézni, ott valamivel kisebbek a bundok és így közelebb vannak egymáshoz."
Rovid skalas gitar nem jelent mindig konnyebb jatszhatosagot, pl. egy tisztesseges Les Paul vs atlagod, "c-shape" nyakprofilu strat copy-nal az utobbi a hosszabb menzura ellenere sokkal kenyelmesebb a legtobb embernek. De a tipikus ibanez, meg legtobb Cort keskeny nyakaval nem lesz gond szerintem. Ki kell probalni.
" Ha virtuóz szólókat szeretne játszani, akkor mindenképp 24 bund ajánlott, de legalább 22, "
Egyhamar nem fogja elerni azt a szinten, aminel szukseges az a +2 bund. Mondjuk en nem vagyok egy szaki :D, de classic rock - blues mufajra nekem tokeletes a 20-22 bund.
"meg ha az ember hátát már pár óra gyakorlás után húzza a heveder, mindjárt kompromisszumképesebb lesz"
Jah, az LP-m 4,3 kilojatol en mar 20-30 perc gyakorlas utan kezdek beszarni.
"viszont ha nem vagy biztos a dolgodban, én mégis inkább a boltot javaslom, ott legalább garancia van"
Ezzel muszaj vitatkoznom, en nagyon sokszor megtapasztaltam mar, hogy nagyon tisztessegtelenul bannak az emberrel szakboltokban. Nemreg olvastam a GS-en, hogy valaki vett egy vadiuj, garancias Vintage V100-at, 3 honap alatt RENGETEGET koptak a bundjai (kerulni ezt a modellt), majd az uzletben elhajtottak azzal, hogy az normalis elhasznalodas, garancia nem terjed ki bundokra. Ha nem ertesz gitarokhoz, meg beallitani sem fogjak neked rendesen a legtobb uzletben, a szakik megmagyarazzak, hogy bezzeg normalis az az 1 centis hurmagassag, meg a zorges majd elmulik par nap hasznalat utan.
Hasznalt gitarnal legalabb tudhatod, hogy ha 2-3 ev alatt nem koptak el a bundok, nem vetemedett meg a nyak, nem recsegnek a potik, nem lotyog a jack aljzat, valoszinuleg nem nalad fog tonkremenni.
"Ja, meg én azon a véleményen vagyok, hogy érdemesebb első hangszernek egy kicsit befektetni, és egy viszonylag jobb típust venni, egyfelől mert nem növi ki az ember olyan hamar"
Igazabol a legtobb kezdo ritkan "no ki" egy hangszert, nem azert vesznek sokan dragabb gitarokat, mert az tobbre kepes, hanem mert egyszeruen van ra penzuk es szeretnenek egy uj, csicsasabb jatekszert.
"másfelől meg ha végül nem jön be az egész, tovább lehet adni úgy, hogy marad is belőle valami."
Ha ujat vettel, akkor 30-40%-ot buktal is az arabol, es nem biztos, hogy az uj hangszerbol "maradt valami", lasd Vintage V100 feljebb!
Peace. -
#37662 Mindegy mit választ vigyétek el hangszerészhez, hogy állítsa be rendesen, az a legfontosabb, hogy rendben legyen a hangszer amennyire csak lehet.
Az új gitárok is sajnos szarul vannak beállítva többnyire ezért bármit vesz az ember érdemes átnézetni. -
Gvik #37661 Nekem nincs eladó gitárom, úgyhogy nem említem meg véletlenül, hogy az enyémet vedd meg. Amúgy amiket a többiek írtak (H-H hangszedő elrendezés, fix híd) megszívlelendő, illetve még annyival kiegészíteném, hogyha a húgodnak kisebb kezei vannak, akkor érdemes lehet rövid skálás gitárokat nézni, ott valamivel kisebbek a bundok és így közelebb vannak egymáshoz. Ha virtuóz szólókat szeretne játszani, akkor mindenképp 24 bund ajánlott, de legalább 22, és minél kisebb rádiuszú fogólap, ha pedig az akkordok mennének inkább akkor nem gond a kevesebb bund, de a fogólap rádiusza jó hogy nagyobb, mert így követi a kéz természetes görbületét. Annyit még érdemes lehet figyelembe venni, tekintettel hogy "törékeny" lányról van szó hogy maga az egész gitár ne legyen nehéz. Manapság divat minél nehezebb gitárokat árulni "ebbe még van anyag" felkiáltással, és bizonyos értelemben igaz is, hogy a jó minőségű tömör és nehéz fa anyag jótékonyan hat a rezgésre, de egyfelől ez a hatás nem a félmillió forint alatti árszegmensben érvényesül első sorban, másfelől meg ha az ember hátát már pár óra gyakorlás után húzza a heveder, mindjárt kompromisszumképesebb lesz (egyes Les Paul típusok meghaladják a 4-5 kilót is). Másfelől az is fontos, hogy a gitár ne legyen fej-nehéz, persze ha álomhangszernek kizárólag ennyi a problémája, akkor orvosolható némi munkával, de megint csak nem kezdőkategóriájú hangszereknél fordul elő. Az Sg pl tipikusan ilyen gitár, de basszusgitárokból is ilyen mondjuk a Thunderbird meg a Jazz bass is. Együtt lehet élni vele, de inkább már sokadik hangszerként, amikor tudja hogy mit vállal az ember, mert kezdőként elég kényelemtelen még pluszban bal kézzel is tartani a hangszert.
Ugyan árkategóriát nem írtál, de ha feltételezem hogy a kezdő árszegmensben nézegetsz, ott úgy is a fő szempont a játszhatóság - persze később is, de bizonyos ráfordított összegekkel és márkanevekkel erre már van némi garancia - vagyis hogy egyenes-e a nyak, megfelelőek-e a bunndok és elég alacsonyra lehet-e állítani a húrokat ahhoz, hogy a játék már kényelmes legyen, de mér ne rezegjenek.
Ahhoz, hogy ezeket leellenőrizd, mindenképp érdemes valaki gyakorlottabb embert magaddal vinni, ha te, ill. a húgod nem ért hozzá eléggé, akár boltból veszel hangszert, akár használtan. A használt tényleg jóval olcsóbb és kifizetődőbb gazdaságilag, viszont ha nem vagy biztos a dolgodban, én mégis inkább a boltot javaslom, ott legalább garancia van. Ja, meg én azon a véleményen vagyok, hogy érdemesebb első hangszernek egy kicsit befektetni, és egy viszonylag jobb típust venni, egyfelől mert nem növi ki az ember olyan hamar, másfelől meg ha végül nem jön be az egész, tovább lehet adni úgy, hogy marad is belőle valami. De persze ez sem szentírás, van aki sok apró, valaki meg egy nagy lépéssel halad, csak nekem pl ez a módszer anyagilag kifizetődő volt, öt év után még mindig használom az első gitáromat és nem csak azért, mert a szívemhez nőtt.
Ja, az még egy segítség lehet, hogyha nézed folyamatosan a használt hangszereket (gitárshop.hu), és figyeled, hogy melyik típusból van mindig sok eladó darab - valószínűleg nem véletlenül.
Ha személyes tapasztalatról van szó, akkor a legolcsóbb "jó" gitár amit próbáltam, a Cort Kx5-volt. Nekem a floyd-tremolós változat volt, amiben csak a tremoló nem tetszett, de azon kívül szerintem remek kezdő hangszer az említett stílusokra. Már sokszor leírtam itt, hogy az én ízlésemnek, a hangszedők kicsit "piszkosak" voltak hangban, szóval ha majd a a húgod a "könyedebb" stílusok felé néz esetleg (pop,bluez,jazz, stb.), akkor lehet szükség lesz egy másik gitárra vagy egy hangszercserére, de ott már úgyis formálódik az ízlése, szóval ez természetes dolog, ha úgy vesszük. -
#37660 Én pedig le is csapnék rá azonnal. De ha jól tudom te pesten laksz. Nekem az is jó, ha csak pár hónap múlva tudna hozzám jutni a gitár. Na? :) -
#37659 Miért? Csak nem félted tőlünk?