37982
  • Hecker007
    A torzított és tiszta hangszíneknél jön ki a cső hatása, a delay, chorus, reverbnél nem. Más a hangja is ha pl az ax7-es csövet ay7-re cseréled.
  • Gvik
    Ha pengetővel játszol, akkor valóban csak annyi, hogy bal kézzel tompítod az adott húrokat. Ha ujjakkal pengetsz, akkor több lehetőséged is van.

Egyrészt csinálhatod azt, amit a flamenco gitárosok; szorítsd ökölbe a kezed, majd hirtelen nyújtsd ki az ujjaidat, elvileg az ujjaid végének egy körívet kell leírniuk mozgás közben. Ilyenkor nem a körmöd hegyével, hanem a felületével pengeted a húrokat nagyon gyorsan, kb mintha pengetővel tennéd. Ennek az a célja, hogy az az általános lágy hangú ujjal pengetéshez képest más dinamikával rendelkezik, hirtelen induló hang rövid lecsengéssel, ami az ütőhangszerek hangját imitálja. Ha ez megy, akkor lehet finomítani úgy, hogy nem mind a hat húrt pengeted meg, hanem miután végigsiklik az ujjad a mélyebb húrokon, amiket tompítasz bal kézzel, majd miután megpengeti az adott húron a lefogott hangot, akkor megállítod az alatta lévő húron. Pl.: E,A,D húrt tompítod, G-n megpengeted a lefogott hangot, majd ahogy tovább siklanak az ujjaid, a B húrhoz hozzáérve megállítod őket. Ezt aztán fokozhatod úgy tovább úgy, hogy az X-es húrok pengetésére nem mind a 4 ujjadat használod a jobb kezeden, hanem csak 1-et, 2-őt, vagy 3-at; szóval variálhatod, hogy mennyire legyenek hangsúlyosak az ütések a dal többi részéhez képest, illetve ez arra is jó, hogyha mondjuk az előbb említett példában a G húron lévő hangot követi egy a magas E-n, akkor ha a feladatnak mondjuk csak mutató és középső ujjal indulsz neki, a gyűrűs ujjaddal gyorsan visszapengetheted.

Van egy olyan lehetőséged is, hogy a tompított húrokat "megcsapod", mint a basszusgitárosok a "slap" technika alkalmazásakor, csak értelemszerűen nem feltétlen annyira erősen, meg nem a fogólap felett. Ha ezt a mozdulatot kombinálod a normál ujjal pengetéssel, az először biztos furcsa lesz, mert a hüvelykujjad ellentétesen mozog a többi ujjaddal, de gyakorlással már nem lesz vészes.

A harmadik ötletem, hogy az X-es hangokat nem pengeted, hanem a hangsúlyos részeknél, a tenyered élével (mint a palm-mute technikánál) csapsz rá a húrokra, miközben pengetsz. Ennek a technikának nincs annyira karakteres hangja, mint az előző kettőnek, ez inkább ritmikai szempontból jó, viszont szabadon hagyja a hüvelykujjadat, így azt is használhatod pengetésnél.

Ezek csak azok a módszerek, amiket én használok, de tapasztald ki, hogy neked mi a kényelmes, ez a fingerstyle olyan játékstílus, ami bár jazz/country vonalon régóta létezik, de csak mostanában kezd divatossá válni, így nem nagyon van még hozzá szakirodalom.
  • Fehercsoki
    Az előfokcsőnek nincs akkora szerepe a hangzásban, inkább csak jól hangzik, hogy van benne, viszont ettől függetlenül szerintem nagyon jó hangzása van mind az erősítőnek mind pedig ennek a multieffektnek. Csak azt tudom mondani amit egyszer már leírtam, menj be egy boltba és próbáld ki ezt és az olcsóbb előfokcső nélküli változatát és hasonlítsd őket össze.
  • sz4bolcs
    hmm, találtam egy videót:

Ebből mennyi lehet igaz? Az addig tiszta, hogy a teszt nem ad releváns eredményt, de azért elgondolkodtató, hogy ez a kis cső vajon befolyásolja-e bármennyire is a hangzást, vagy csak szimpla marketingfogás.
  • sz4bolcs

• Hecker007
    az ME50 tényleg király cucc, volt hozzá szerencsém egy párszor és nagyon jól használható.
  • Tibi7
    Nem igazán van tapasztalatom effektek kapcsán, de a Boss ME50-ről csupa jót hallok, ismerős is dicséri rendesen, és árban a használtak is 30 körül mozognak.
  • Fehercsoki
    Habár ez sem tud elvileg többet mint a StompLab IIG, elvileg jobb a hangzása(előfokcsöves), meg ott az USB, habár erről nem tudok nyilatkozni, érdemes lenne mind a kettőt egymás után kipróbálni valahol.
  • Fehercsoki
    Ha viszont már egy Zoom G2.1NU árát ráköltenéd akkor jó alternatíva lehet az előfokcsöves/USBs Vox multieffekt is, a Vox Tonelab ST.
  • sz4bolcs
    Köszi szépen!
  • Fehercsoki
    StompLab IIGt azért ajánlom, mert elvileg ugyanazt tudja mint a Vox VT+ erősítők, és azok elég jók(nekem VT20+om volt). Zoom-ban mindenből több/több féle van, több effektet lehet egyszerre használni, 6 sávos grafikus EQ, LCD kijelzővel pedig elég könnyen lehet mindent szerkeszteni, mutatja hogy mi hol található az effekt láncban, na meg persze gépre lehet kötni USB-vel, így nagyon könnyű felvenni vele, a firmware is frissíthető, netről preseteket lehet leszedni, alapvetően sokkal több mindent ki lehet belőle hozni, igazán különleges hangzást is el lehet vele érni.(Zoom G2.1NU multieffektem is volt) Zoom-al sokkal magasabb gain-t lehet elérni, zaj szinte nincs is(zajzár is jobb), viszont digitálisabb hangzású mint a Vox. Hirtelen ennyi jutott az eszembe, nézd meg a Zoom honlapját ott leírnak róla mindent.
  • sz4bolcs
    hmm. Stomplab IIG-t mutatta a boltos is. Ez a Zoom elég szimpi, mivel tud többet, hogy megérje a +10k-t?
  • Fehercsoki
    Vox StompLab IIG.(vagy ha többet költenél rá akkor ennek az USBs előfokcsöves változata vagy Zoom G2.1NU)
  • sz4bolcs
    Nekem most olyan kérdésem van, hogy ~30k HUF-ért milyen effektpedált érdemes venni? hard rockhoz kéne, főleg gunshoz, már meguntam, hogy nem tudok végigjátszani egy számot a gitárriges megoldás miatt anélkül, h. egérrel kattintgatnék...
  • Hecker007
    Urak! Valakinek van tapasztalata a Focusrite Scarlet 2i2-vel? Haverral gondolkozunk egy ilyenen demók felvételéhez, és az érdekelne, hogy Amplitube, Revalver, GuitarRig, POD Farm mennyire használható vele együtt, illetve hogy az Ableton Live Lite ez pontosan mit is takar?
  • Fehercsoki
    X az azt jelenti hogy érjen hozzá a kezed de ne nyomd hozzá a bundhoz, így nem lesz hangja ha pengeted.
  • debb
    Sziasztok!

Van a következő átirat:

http://www.youtube.com/watch?v=B487dZvqL8U

Illetve kotta:

http://drive.google.com/#folders/0B52TdvJ24TU6bzJaajBNdWlRSEE

A második refrénhez lenne egy kérdésem felétek. A kottában a 4., 5. oldalon, van, hogy az ütés (az x-ekre gondolok) és a hangot egyszerre kellene játszani. Valaki esetleg nem tudja megmondani, ennek a technikának esetleg mi a pontos neve? Vagy esetleg rövid leírás is megteszi. Nekem eddig még nem volt dolgom ilyennel, viszont oktatóvideót sem nagyon találtam hozzá.

Előre is köszönöm a segítséget!
  • Slinky Cyle
    Full csöves cucc.. hand made, handwired

40 ezerért ajándékba van
    valószínőleg egy marshall jmp copy lehet

Full csöves gitárerősítő fej
  • PeaceFrog
    köszönöm, rendkívül kielégítő választ kaptam!
    a Jumbo felé hajlok így mostmár eléggé :)
  • Gvik
    Az, hogy melyik a „jobb”, itt is zenei környezet, illetve ízlés kérdése. Egyfelől ugye ott van az esztétikum (szerintem a dreadnought pl csúnya), másfelől nyílván a forma hoz magával arányossági mértékeket és ebből fakadóan a kényelmességet, mint szempontot, s ebben sem ugyanazt preferálja mindenki. Az általad említett három forma is csak két fő irányadó, ezeknek is gyártótól és modelltől függően milliónyi változatai létezik.

A testforma hangra gyakorolt hatásáról is főként általánosságban lehet beszélni, mert azt is rengeteg dologgal lehet kompenzálni, az olyan dolgoktól kezdve, mint pl a test mélysége (vagy ívelt-e a hátlap, és ha igen, hogyan), milyen fajta fát használnak, milyenek a húrok, stb.

A dreadnought-nak a testakusztika miatt viszonylag nagy hangereje van, a mély és magas tartománya sokkal markánsabb, mint a közép, illetve elektroakusztikus változatban sokkal jobban hajlamos gerjedni. Főként pengetővel és kísértre használt „forma”, az akusztikai tulajdonságai miatt szépen illik énekkísérethez (ami kitölti az úgymond „hiányzó” középtartományt), vagy ritmusgitár szerepére a felvételekhez. Akkordokat használva nagyobb arányban vannak jelen a felharmonikusak, főként a nyitott húrokat használó akkordformáknál (ahol nem barrét fogsz) jön ki a testforma ezen karaktere.

A jumbo forma ezzel szemben pont a középtartományra fekszik rá úgymond, viszont a kerekded alsó forma megdobja kicsit a mélyeket, emiatt a mély-közép arányának különbsége nem annyira nagy, mint a dreadnought-nál, valamint ez az alsó rész kicsit kompenzálja a kisebb hangerőt is. Szóval összeségében kiegyenlített játéka van egy enyhe „mid-boost”-al. Emiatt inkább szólisztikus játékra jó, jobban „átszól” a mixben, és fingerstyle-típusú játékra is ideálisabb és kevésbé gerjed az elektroakusztikus változat. Cserébe az akkordos játék valamivel laposabb, mint a dreadnought-oknál, és összességében a hangereje is kisebb, annak ellenére, hogy összességében nagyobb a test mint egy dreadnought esetében. Általában a drágább is mint a dreadnought, mivel a testforma miatt körülményesebb megoldani a fed lap merevítését.

A grand –auditorium forma nagyjából a jumbo kicsinyített változata, a nevéből adódóan koncertkörülményekhez tervezve, hogy kiküszöböljék a gerjedést, illetve a kisebb forma miatt természetesen kisebb a hangerő is, illetve markánsabb a középtartomány, mint a jumbo esetében. A kis méret meg nyilván jobb kis kezűeknek, vagy utazás alkalmával, illetve általában az ára is valamivel kevesebb, mit egy jumbonak.
  • PeaceFrog
    illeve még van a grand aud méret de olyat még nem is próbáltam
  • PeaceFrog
    Sziasztok!
    A napokban próbáltam ki a Dowina akusztikus gitárjait, és úgy szolt mint az álom. baromi kényelmes volt. el is dőlt beszerzek egyet, csupán annyi a dilemmám hogy nem tudom a jumbo vagy a dreadnought formát válasszam... persze én is hallom a különbséget... de egyik nap ez tetszik másik nap az... ilyesmibe körülményes vagyok nem igazán értek a gitár formákhoz csak annyit amennyit hallok belőle. Szóval lényegében az a kérdés hogy mit kell tudni ezekról a formákról, előnyök hátrányok? vélemények, tapasztalatok?
  • Hecker007
    Olcsó alatt mit értesz? Hangszerboltban a legolcsóbb poti amit tudtak adni 2kFt/db volt. Ennél olcsóbban hobbyelektronikai boltokban kapsz, de azok tényleg gagyik. Csavart csavarboltból tremolókart hangszerboltból lehet szerezni, rugót meg valami rossz tollból.
  • Tibi7
    Én hernyócsavart nyóckerbe csavarboltba vettem, darabját kb 10Ft-ért, gondolom hídrögzítő csavart is találsz ott, a rúgó meg érdekes. Gyűjt tollbetétekről :D
  • kemotox
    Sziasztok!
    Szerintetek honnan tudnék gyorsan (ebay kivételével, mert az ugye nem gyors) strató híd babájához
    - egy hernyócsavart
    - egy csavart amivel a hídhoz van rögzítve, a hozzá tartozó rugóval
    - egy tremolókart ?

Illetve ötlet olcsó potikra + kapcsolóra? Ezt már csak így mellékesen kérdezem mert ilyen sok helyen van, csak kíváncsi vagyok ki honnan szerez be ilyeneket. (Minden kell, szóval a két tone poti, a volume poti, meg az öt állású kapcsoló)

Köszi
  • Fidolorous
    Szeretnék vásárolni Vox mini erősítőt ! Akinek van vagy látott valahol az szóljon, mert a gitarshop most pang ezen a téren.
  • Fidolorous
    ez egy önpusztító folyamat, nem csak a gitár téren hanem úgymindenhol élelmiszereket is érintve, olyan termékeket állítanak elő amire semmi szükségünk nem lenne, de oLCSó. kéne erről egy szép albumot csinálni, megragadva az emberek figyelmét a problémára.
  • Slinky Cyle
    a kereslet kínálat miatt ilyen drága
    a jó dolgokból kevés van, és sokan szeretnének belőle

a szarból meg ömlesztve gyártanak minden félét, az okosabbja ezt tudja és még ingyen sem kell neki.. a hülyébbek meg inkább az értéktelen olcsóbbat veszik, és így szép lassan silányul a minőség.
    ezért van az hogy általában a régiebbi gitárok sokkal jobb minőségűek mint a mai tucat, ipari hulladékok.
  • sz4bolcs
    biztos, mert szép a hangya
  • Fidolorous
    miért kerül a martin d41 1 milló forintba ?
  • Hecker007
    Ragasztások, megmunkálás, bundok távolságának a pontossága, híd elhelyezése, húrmagasság beállíthatósága. Az álltalában gagyikra jellemző baltanyél vastagságú nyak amin sehogy se tudsz lefogni egy értelmes akkordot és még lehetne sorolni, hogy mik a hibái az ilyen kétes eredetű cuccoknak. Persze akadnak olyanok amik tényleg nagyon jók és megérik az árukat, de ezek ritkák és általában nem is nagyon akarnak megválni tőlük.
  • Fehercsoki
    Pl rossz minőségű/más fajta fából van, gagyi alkatrészekből rakták össze, meg hát alapból kínai(és mivel nem valamilyen nagy gitárgyártó cég készíttette ezért kérdéses hogy milyen szakemberek készítették). Nem biztos hogy annyira rossz, de 50k szerintem nagyon sok egy ilyen másolatért...
  • Fidolorous
    de ilyenkor miben "gagyi" a másolat ?
  • sz4bolcs
    opsz, bocs a nagy képért, nem gondoltam, hogy ekkora. :/
  • sz4bolcs
    Nekem van egy ilyen olcsó eladó Cort klasszikusom Pécsen, ha érdekel.

• Fehercsoki
    Gibson logo van rajta, de az eladó csak annyit tud róla hogy "nagyon jó hangja van", szinte 100% hogy valami gagyi másolat amit azért próbál 50k-ért adni mert Gibson logo van rajta.(de persze nem meri kiírni hogy Gibson mert azért tudja hogy nem az) Szerintem felejtős, főleg ennyiért...
  • Fidolorous
    Ez milyen, ajánljátok ?
  • Fehercsoki
    Nem ismerem ezt a gitárt, viszont ár és márka alapján szerintem nem éri meg ilyet venni, inkább költs rá valamivel többet vagy vegyél használt gitárt.
  • Rony94
    Hello mindenki!
    Hamarosan kapni fogok egy kisebb összeget és gondoltam itt az ideje beszerezni egy akusztikus gitárt (vagy klasszikus gitárt).

Most így gyorsban EZT néztem ki. Igazából tanuló gitárnak szerintem megfelel, de ti mit gondoltok, jól járok én ezzel?
  • saslaca
    Köszönöm a válaszod! Ma délután voltam bent egy közeli hangszerboltban, és ott megkérdeztem az eladót. Ő azt mondta, hogy nagyjából 2 hét alatt lepattog a festés. Ezt nem nagyon akartam elhinni főleg, hogy utána mondta, hogy összeveszett a DR húrok forgalmazójával. És gondoltam megkérdezem itt is.