37982
Milyet használtok? Te milyenen játszol? Tapasztalatok...?
Angol oldalak:
UltimateGuitar | Lick Library
Magyar oldalak:
Gitár vásárláshoz help! | Erősítő vásárláshoz help! | Gitártanfolyam | Pénzes-féle iskola | Zenész Bázis
Egyébb:
Backing Tracks | Hangoláshoz 1!! | Hangoláshoz 2!! | Akkordok és skálák | ToneFinder | Hangolások | Erősítő építés | Gitár beállítás
Angol oldalak:
UltimateGuitar | Lick Library
Magyar oldalak:
Gitár vásárláshoz help! | Erősítő vásárláshoz help! | Gitártanfolyam | Pénzes-féle iskola | Zenész Bázis
Egyébb:
Backing Tracks | Hangoláshoz 1!! | Hangoláshoz 2!! | Akkordok és skálák | ToneFinder | Hangolások | Erősítő építés | Gitár beállítás
-
Gvik #37821 Amúgy van basszgitár' topik.
Utoljára szerkesztette: Gvik, 2015.07.17. 13:38:33 -
#37820 Hali!
Ide jöhet minden ami gitár vagy arra hasonlító hangszer sőt igazából bármi ami a zenéhez kapcsolódik. Nem ennyire kötött a topik, mivel amúgy is kevesen írnak ide. -
#37819 Sziasztok! Eredetileg basszusgitár tartalmú topicot kerestem de nem találtam. Itt mennyire kötötten csak gitárról van szó? Basszgitár is szóba jön néha? Van aki játszik rajta közületek? -
ddany7 #37818 sziasztok.
elektro akusztikus gitart probalgatom egy elketromos komboval. van ra valamilyen trukk, hogy ne legyen ennyire eles/kemeny a hangja?
nyilvan tudom, hogy van kulon akusztikus erosito, de a lehetosegek korlatozottak.
probalgattam, de valahogy sosem az igazi. vagy ezt akar el is felejtehtem?
koszi -
Katalizátor #37817 Köszi szépen a segítséget, éreztem én, hogy jó lesz, csak laikusságomból kifolyólag azért megkérdeztem. :)
Ja hardcore-féléhez kéne a gityó amúgy. -
Gvik #37816 Konstrukciós szempontból ez pont olyasmi amit ajánlanék ehhez a zenei stílushoz; fix húrláb, testen átmenő húrozás, 2 humbuckeres hangszedőelosztás, stb. Az öt állású hangszedőkapcsoló is jó állásokkal operál, ha esetleg később továbbmennél más stílusok felé, ott is használható lesz egy ideig. Én mondjuk sosem szerettem az ilyen modern ibanezeket, valahogy nem jön be az ilyen hirtelen dinamikával induló, "visítós" hang de ez csak egyéni ízlés kérdése szerintem. Ha teheted, próbáld ki a gitárt, és ha kényelmesnek találod a nyakat is, akkor valszeg oké lesz. Milyen fajta punk zenéhez kellene? Viszonylag modernem DC hardcore, vagy a klasszikusabb britt-amerikai punk vonal? Ha utóbbi, akkor lehet érdemes lenne nézned pár vintage- típusú hangszert is, les paul-okat vagy sg-ket pl, de volt pár panda amik pl megrögzötten használtak telecastert is. -
Katalizátor #37815 Sziasztok!
Egy kis segítséget, illetve támogatást keresnék itt. Zeneileg eléggé amatőr vagyok, nem igazán értek a hangszerekhez, de szeretném megvenni életem első elektromos gitárját. Főleg punk vonalon szeretném fejleszteni magam, amihez eléggé megfelelőnek érzem EZT a gitárt.
Ti mit gondoltok, illetve javasoltok?
Előre is köszi! -
#37814 "A másik dolog, az, hogy nagyon lusta vagyok és rászoktam a pull offra és a hammerezésre. Alig pengetek ki hangokat, és ez nagyon idegesít"
Ne idegesitsen, adj hozza egy kis slide-ot es es kapsz egy fasza legato hangzast. Nem rossz dolog az, Michael Schenkert sem idegesitette:
Kipengetni minden hangot nagyon nehez, ha gyorsan akarsz jatszani.
Szerk: 1:50-nel kezdodik a szolo.
Utoljára szerkesztette: AtomHeart, 2015.05.21. 11:02:50 -
#37813 A ujjad azért fáj mert elszoktál a gitártól, leülsz egy metronómmal és elkezdesz gyakorolni, mondjuk skálákat szépen minden hangot kipengetve minden fekvésben akkor mindkét problémád megoldódik egy csapással ;) -
#37812 Sziasztok!
A napokban elővettem a régi gitárom, és újra elkezdtem pötyögni. 2-3 évig gitároztam otthon, csak úgy magamnak, tehát elég korcs a "tudásom" ha ezt annak lehet nevezni.
Lassan 5 éve nem nyúltam hozzá, még is nagyjából jönnek elő a régi dolgaim, de azt vettem észre, hogy 5-6 perc aktív játék után megfájdul a kezem, az ujjaim sajognak. Ez vajon attól van, hogy elszoktam a terheléstől? Régen órákat képes voltam nyomni.
Ez az egyik. A másik dolog, az, hogy nagyon lusta vagyok és rászoktam a pull offra és a hammerezésre. Alig pengetek ki hangokat, és ez nagyon idegesít, mert a kedvenc gitárosaim (Randy Rhoads, Zakk Wylde, Alexi Laiho) az összes hangot szeretik kipengetni.
Vajon át tudnám írni a fejemben bekódolt szarságaimat, hogy mostantól az összes hangot kipengessem? Őszintén szólva kurva nehéz, de hallgatva számomra sokkal jobban hat. -
Gvik #37811 Az-e húr zörgése szerintem simán lehet normális, ha erősebben pengetsz, főleg ha azon pengetővel játszol, míg a többin ujjal. Ha tudod lazábban pengetni úgy, hogy ne menjen jelentős mértékben a sustain rovására, akkor próbálj módosítani a játéktechnikán. Mindenesetre nézd végig a mechanikus részeket a hangszeren (hangolókulcsok, hevedertartók, stb) nem e ott lazult ki valami, ami zörög. Lehet az is, hogy a húr sérült a húrlábnál vagy a nyeregnél, ezért zörög, klasszikus gitárnál már tapasztaltam ilyet. Lehet érdemes lenne megnézni egy új húrkészlettel. Ha valóban jól alakították át a nyerget és a húrlábat, és rendes beállítást kapott, akkor ennyi ötletem van.
Még egy gondolat, ahogy a képeket néztem a gitárról neten: ha jól látom ferdén van a húrláb, vagyis eredeti, jobbkezes húrozás szerint a mély E-húr töréspontja a húrlábnál távolabb van a nyeregtől, mint a magas E-húré. Ha ez ellentétes húrozásnál ugyanilyen dőlésszögben kerül vissza, akkor az azt jelenti, hogy a mély E-húr töréspontja közelebb kerül a nyereghez. Ha így lefogod a húrt egy bundnál, ott ugye nagyobb szöget fog bezárni a húr a fogólap relatív síkjával, így ha esetleg laposabb a bund teteje a kelleténél, akkor nem fekszik rá rendesen a húr és talán ez okozhat zizegést, de ez tényleg csak elméleti eszmefuttatás, ha tudsz, kérdezz meg valakit, aki jobban ért az ilyenekhez. Lehet, hogy ez alapból amúgy nem okoz gondot, de ha nagyon határértékre állították a dolgokat a boltban, és utána a hőmérséklet vagy páratartalom okozott vetemedést, akkor esetleg előjöhet a probléma.
Ha egyébként vetemedik a gitár, azt újabb modelleknél tök normális, utána kell állítani, nekem is van olyan hangszerem, ami érzékenyebb erre (és még csak nem is a legolcsóbb az). Ma már a tömeggyártás miatt nem szárítják ki rendesen az alapanyag fákat, úgyhogy ez minden 20-30 évnél fiatalabb hangszernél előjöhet. Akusztikus gitárnál azért macerásabb ez sokkal, mert nem csak a nyak vetemethet a környezeti hatásokra, hanem mivel vékony a rezonáns fedlap azzal együtt elmozdulhat az egész húrláb is adott esetben. Rakj a húrláb sikjába egy vonalzót, és nézd meg a test végén a hevedertartó felől, a húrláb és a test széle között egy kicsit homorú kell, hogy legyen a test.
Tárolás nem hiszem, hogy gond lehet, a tok véd annyit, régen amúgy én is nagyon parázós voltam amiatt, hogy a nyakánál támasztott hangszer nyaka tönkremehet, de aztán rengeteget olvastam neten a témában és igazából ez nagyon minimális erőhatás, és inkább azon múlik, hogy mennyire nehéz a test, mennyire pontos a nyak illeszkedése, és hogy mennyire van közel a nyereghez az alátámasztási pont. Szóval ha bélelt tokban támasztod neki valaminek (főleg mivel a test is könnyű) nem hiszem, hogy gondot okozna. Ha jól szigetel az ablak, és nincs jelentősebb páratartalom vagy hőmérséklet ingadozás, akkor maradhat ott, ahol van, de ha gyakran nyitogatod, inkább tárold máshol. A fogólap olajozása inkább a fogólap állagát hivatott megóvni, azt ugye a legtöbb esetben nem lakozzák, vagy csak nagyon minimális felületkezelést kap, de ez nem hiszem hogy ilyen mértékű problémát okozna, max ha annyira kiszárad és összehúzódik, hogy nem tartja meg a bundokat. Ettől függetlenül nem rossz dolog húrcserénél minimálisan átkenni citromolajjal vagy valamilyen hasonló ápolószerrel.
Írtad még, hogy a 11. bundnál is zörögnek, de ott minden húr. Ha csak ennél a bundnál, akkor nagy valószínűséggel a bunddal van a gond, ha nincs gyakorlatod a bundsíkolásban, akkor ezzel mindenképpen hangszerészhez menj. Ha több helyen is zörög, akkor állítani kell a nyakmerevítőn, hogy melyik irányba és milyen mértékben, az attól függ, hogy melyik bundoknál van zörgés. De ha van rá lehetőséged a jövőben, mindenképpen vidd el egy másik hangszerészhez is, mert tényleg fontos lenne tudni, hogy a "balkezesítés" során megfelelően alakították-e ki a nyerget és a húrlábat, meg csiszolták a bundokat, mert ha esetleg nem, akkor lehet, hogy teljesen fölöslegesen ötletelünk itt. -
PeaceFrog #37810 nincs a nyakánál támasztva. és amugy a tok elég vastag puhatok ellenére -
#37809 És csak úgy nekitámasztva a fejénél fogva a falnak vagy hogy? Csak mert ha igen akkor ne is csodálkozz hogy elszaródik a nyak.
Vegyél neki egy rendes állványt lehetőleg olyat ami nem a nyakánál támasztja, tokkal együtt is bele lehet állítani általában a hangszert és akkor nem is porosodik. Gitárt egyébként is kemény tokban vagy állványon ajánlott tárolni esetleg a fali tartó, de nekem pl. azt se ajánlották. -
PeaceFrog #37808 az ablak alatt van tartva egy elég vastag, jó minőségű puhatokban. -
#37807 Csak érzékenyebb a páratartalom változásra ami az egyik fő oka lehet a vetemedésnek, mellesleg ha nagyon kiszárad a fa az se a legjobb azt meg az olajozással lehet elkerülni. -
#37806 Kétségkívül a vetemedés is okozhatja, de csak azért mert nem volt olajjal kenegetve még nem vetemedik a nyak. -
#37805 Tárolás, szállítás, ápolás is okozhat ilyen gondokat. A nyak elvetemedhet bármelyiktől, nekem a hangszerész ajánlotta hogy minden húrozásnál kenjem be lenolajjal a fogólapot és az sokat segít 1 éve csináltattam én is és azóta tökéletes (Ibanez RG37DX). Ha nagyon rossznak érzed akkor vidd el megint szakihoz, meg kérdezz rá mit csinálhatsz rosszul, hogy megint ez a baja, lehet neked is kimaradt az olajozás, esetleg ahol tárolod ott magas a páratartalom és azt se igazán szereti a fa. Sok tényező közbe játszhat. -
PeaceFrog #37804 a húrt írtam hogy martin, alsóbb kategóriás...
háát nem tudom, a Dowina elég jó minőséget képvisel.
tárolással kapcsolatban lehet ilyen baja? -
#37803 Esetleg rossz minőségű bundok, illetve vannak olyan húrok, amik jobban koptatják a bundokat.(jellemzően a "tartósabb" húrok, pl Ernie Ball Cobalt, Elixir) -
PeaceFrog #37802 olyan sokat nem használom szerintem... csak azt is kétlem, hogy ne lett volna jól megcsinálva. OKé hogy újra kell szervizelni de az oka akkor mi lehetett még? -
#37801 Szerintem egyértelmű, hogy a bundokat kéne síkba csiszolni, szóval igen be kell állíttatnod, viszont nem normális, hogy ilyen hamar újra bundokat kell csiszolni, szóval vagy legutóbb nem csinálták meg normálisan, vagy nagyon sokat használod a gitárt. -
PeaceFrog #37800 Sziasztok!
Egy 1 éves Dowina J222-es gitárom van. balkezesítve lett (új, hangszerész [StageShop] által becsiszolt húrláb, eredeti, de szintén módosított nyereg, balkezes húrozás). A gitáron 4 hónapos 011.-es Martin phosphor bronze húrok vannak. Fingerpick dolgokat szoktam játszani leginkább. Az a problémám, hogy a vastag E húr eléggé zörög ha egy kicsivel is nagyobbat pengetek rá. Nem tudom eldönteni hogy én vágok-e rá nagyot vagy ez tényleg hibás-e-de roppant mód zavar. Továbbá pár hete minden húr zörög a 11-edik érintőnél. ez viszont tutira nem normális. Azért ide írok és nem egy hangszerésznek, mert tavaly októberben volt a gitár általános beállításon (StageShop) a vastag húr zörgése miatt, (akkor polírozták a bundokat, tisztították és beállították a nyakat) de amint fentebb olvasható, újra előjött. Egy hangszerész csak azt mondaná vigyem be, sok ezer forintért beállítja, holott lehet hogy egyszerűbb a probléma. Továbbá egyetemistaként másra is jól jön az a pénz. MIt javasoltok? Továbbá ha mégis hangszerészgyanús a dolog és rászánom az összeget akkor hová vigyem? A válaszokat előre is köszönöm! :)
-
Fidolorous #37799 Ezt is megtanultam. Persze kell még pár hónap hogy folyamatosan menjen. -
Gvik #37798 Egyfelől a sweep-techinka pont arról szól, hogy a lehető legkevesebb irányváltással (vagy még jobb, ha a nélkül) pengessünk, én meg pont az egy húron való fel-le pengetésről beszélgetek, vagy két szomszédos húr váltott pengetéséről. Másfelől meg az említett résznél rászorít a mutatóujjával is, kvázi mintha rendes pengetőt fogna.
Amikor a hüvelykujj mozgatásával próbáltam alulról pengetni a húrt, nekem szimplán körbefordult az ujjamon a pengető az ellenállástól. Gondolom, normális helyen ezekből a pengetőkből is van különböző méret különböző ujjakra, de én még csak olyan helyzettel találkoztam, hogy választhatok abból, hogy a kapható egyfajta méret kell vagy nem. -
#37797 "fel le pengetés esélytelen vele, ha kb. nem ragasztózod oda az ujjadhoz"
Lattad azt a sweepelest 1:13-nal az alabbi videoban? -
Gvik #37796 Egyszer vettem ilyet (sőt, egy komplett készletet a többi négy ujjamra is), de elég bonyolult használni. Egyfelől jóval nagyobb a rendes pengetőnél, mármint mélyebben bemegy a húrok közé, így optimális méretre kell reszelni, hosszában, meg attól függően, hogy milyen szögben pengeted a húrokat, különben nagyon "sikálós" hangja lehet. Másrészt a pengetővel pengetett basszushúroknak sokkal hangosabb hangja van, mint amiket a többi négy ujjaddal pengetsz, így vagy kompletten át kell értékelned a dinamikatartományokat és megtanulsz hüvelykujjal jóval lágyabban és halkabban pengetni, vagy összeállítasz speciális húrkészletet, amiben pl a basszushúrok 9-es, a többi húr meg 11/12-es húrokból van, bár akkor meg nyújtani nem nagyon tudsz majd.
Én amúgy szinte sose használom, megvettem, szórakoztam vele pár órát, aztán azóta néhány havonta előveszem, mert azt hiszem, hogy már sokkal természetesebbnek fogom érezni,de nem. Ha a hüvelyujjamat is pengető nélkül használom, sokkal kiegyenlítettebb hangképet kapok, meg valahogy a pengetés erősségét is jóval könnyebben érzem és tudom szabályozni.
(+ fel le pengetés esélytelen vele, ha kb. nem ragasztózod oda az ujjadhoz) -
#37795 Ezek nem csak huvelykujjat hasznalnak, itt latni ket haladobb uriembert:
-
#37794 Hüvelyk újjal milyen pengetni? Használ valaki ilyen pengetőt mint a 2 úriember az alábbi videóban? Csak kíváncsiság.
-
#37793 Ez a sipolas mindegyikkel elojon? Probalj a mintavetelezesi frekvencia beallitassal jatszadozni, kb ez lenne az de halvany emlekeim szerint voltak hasonlo beallitasok a guitar rig meg asio korul is, ha ez nem hasznal, utananezek: http://imagerz.com/QBUVUEtvAwMMX1hOEQVQ
En a Behringer gl driveret hasznaltam, nem a hozza adott cd-rol telepitettem, ha jol emlekszem. Az interfeszen meg allitsd a "HI"-ra azt a kapcsolot. Gitarod milyen, humbuckerek a hangszedok? Probald masik USB portra csatlakoztatni. Ha van a gepben Wi-fi adapter, probald azt ideiglenesen kikapcsolni. -
Fidolorous #37792 segítsetek nekem kínai guitar linkben. nagyszerűen szól, legalábbis az én elvárásaimnak megfelelő egyetlen apró dolgot leszámítva. korházat idéző sípolás tapasztalható 7 másodpercenként. ha erre mondanátok valami megoldást azt szívesen venném. köszönöm. -
#37791 Buckethead megnyalná a tíz ujját egy ilyen riffért :D
A felénél milyen király átmenetet lehetne csinálni Soothsayer-be -
#37790 -
Fidolorous #37789 haha öregem, pont ilyet keresek éppen :D -
#37788 Meg ugyanott ^^ elado egy vadiuj zebra IronGear Tesla Shark felezheto humbucker szett, csak kibontottam, sosem voltak beepitve. A gyartotol szallitassal egyutt 32k korul vannak (axetec.com). -
#37787 Nincs kedve valakinek atvenni tolem 7db kinai guitar linket 12k-ert? >> Foto. Tobb, mint egy eve rendeltem, hogy majd eladogatom, de fenenek van ideje ezzel foglalkozni... -
#37786 Majd megbogaraszom alaposabban ha megint elojon es megirom, mire jutottam! -
#37785 Ha tényleg ez a hiba akkor kiszedem az egész cuccot, aztán mehet az alap sg téma. Én próbáltam telóról, tabletről, több féle linuxról és winekről eddig mindenhol jó volt :S fel se merült bennem hogy a css kód miatt ne tudná bárki megnyitni a topikot :(
Ha a hiba fennáll és az oldal fejlesztői se tudnak megoldást rá akkor írjatok egy pm-et és kiveszem az egészet vagy megpróbálok csinálni egy egyszerűbbet. -
#37784 "de ez pont a telecoustic teljes mása"
Lattal valaha fotot telecousticrol? :) -
#37783 Nekem hosszu idon at el volt cseszodve az oldal, lasd >>ez es elozmenyei, lehet, hogy mas sem tudott irni emiatt... -
#37782 Mindenki gyakorol