2056
Nexus: The Jupiter Incident
-
Red1 #1334 Kb. egy SWAT behatólás taktika. Benne is van a nevében (Special Weapons and Tactics).
Azért én egy csatát semmi képpen nem hasonlítanék össze egy sarki ABC bevételével. Taktika pl. egy emberre vonatkoztatott feladat. Ha már több tucat embert irányítasz különböző célokkal vagy módszerrel,az már bőven nem taktika.
Egyébként lehet dobálózni ezekkel a fogalmakkal, mert a játékok zöme egyáltalán
nem tükrözi a valóságot ebben a tekintetben, mert háború esetén ritkán bányászunk
kék kristályt és építünk belőle barackot. Azért ezek erősen le vannak egyszerűsítve. Úgyhogy egyik oldalról talán helytálló, hogy nem valós stratégiáról van szó, másik oldalról meg akkor kérdezném, hogy vajon élvezetes
lenne-e egy igazi stratégia, ahol még a sebesültek sem tünnek el, hanem százezer
funkcióval medicet kell rendelned a szállítmányozást, ellátást, lőszerkészletet,
és a kommunikációt is fent kéne tartanod. Szerintem ilyen játékkal a kutya nem
játszana, és nem is említettem csak talán pár fontos dolgot ami egy valós
stratégia eleme...
Még mindig teljesen felesleges ezen lovagolni :).
Túl van misztifikálva a dolog erősen ;).
Ezt még hivatásosok se nagyon bolygatják.
Jön a parancs, végrehajtod és ennyi.
-
#1333 Ha már a definícióban nem tudtunk megegyezni, akkor szinte csodaszámba menne, ha az alkalmazásában egyetértenénk. -
juzosch #1332 Ahol termelés és építkezés van, az már stratégia. A harc pedig semmiképp nem stratégia. Ha lehet irányítani a harcot az taktika (persze különböző mélységekben a csak mozgatástól az utolsó csavar állítgatásáig), ha nem lehet irányítani akkor inkább csak videó. -
#1331 Azok mind taktikai játokok...abban nemnagyon van stratégia... -
#1330 nem a csaták is stratégia...akkor lenne taktikai a csata ha lemennél és te iránytíanád a csapatokat a harctéren....
Odafent a stratégák annyit tettek annakidején hogy megmondták hogy ennyi egfységgel foglald el/védd meg stb..attól hogy "rövidtáv" ez még nem taktika! -
juzosch #1329 Taktika szinte az összes stratégiában található, amíg csaták vannak. -
lammaer #1328 Úgy vagyok vele, hogy a HOI-ban a kutatás, gyártás és a diplomácia az egyértelműen stratégiai jellegű: döntéseink hosszútávúak, előre meg kell határoznunk a céljainkat, mivel nem lehet csak úgy hipp-hopp megváltoztatni a terveinket ha látjuk hogy az ellen mással próbálkozik mint terveztük.
Tipikus példa: Japánt játszva tegyük fel a szárazföldi erőkre gyúrunk, azokat fejlesztjük és hadosztályokat állitunk fel (1-2-3-4 év munkája) mivel ázsia felé tervezünk terjeszkedni. Nem foglalkozunk azzal hogy az USA-val jó kapcsolatunk legyen, sőt, a haditengerészettel sem törődünk. Aztán idővel hogy-hogynem az USA beindul, hadatüzen,jön pearl harbor stb stb. Flottánk elavult, mennyiségileg lemaradt --> a tengeren elbukjuk a háborút, békét nem tudunk kötni (mert a viszonyunk megromlott), 1-2 év alatt nem lehet bepótolni azt, amivel nem foglalkoztunk.
Ellenben a csaták már a taktikai vonalat képviselik: rajtunk múlik és rövid távon is módositható hogy a rendelkezésre álló erőket hogyan csoportositjuk, melyik területen támadunk, hogyan használjuk ki a terepadottságokat stb stb.
Szóval én úgy látom a HOI egy stratégia+taktika kombó. -
#1327 oké -
#1326 Hát a Hearts of Iron elég keményen stratégia, abban nemnagyon van taktika... -
lammaer #1325 hopps... lemaradt egy kérdőjel :) -
lammaer #1324 Hmmm... stratégiai játék... a Hearts of Iron nem tartozik ebbe a kategóriába: ott hosszútávú döntéseket kell hozzni, ezért több mint taktika :)
-
juzosch #1323 A 2 szó jelentése adott, nem függ az egyéntől. Persze lehet, hogy te tényleg egyet sem ismersz anak ellenére, hogy a ma megjelenő játékok jelentős része stratégiai játék. De a Red alert is stratégia, szal mégiscsak ismersz:) -
#1322 Bocs, egyéni véleményem, és tartom ;) -
juzosch #1321 Ahol erőforrásokat kell beosztani, illetve visszavonulni/feladni egy csatát az erőforrások megkímélése céljából az már eléggé stratégia. Háborúban sincs olyan, hogy: "háborúzzak-e a köv. hónapban is?" Nem tudom honnan jött neked ez a köv pályás dolog, és mi köze a stratégiához. -
#1320 Különösen, hogy én stratégia játékot még nem is láttam. Nem sok olyan játékot ismerek, ahol a startégia a játék, úgyszólván egyet sem. Minden számítógépes játék a taktikáról szól. Marha uncsi lenne, ha arról szólna egy játék, mondjuk egy Red Alert, hogy megcsináljam-e a következő pályát, vagy ne. -
Red1 #1319 Hát, kb. mindenesetre azt a csata-háború analógiát azt azért
elfelejthetjük :.
Szerintem rosszul jönne ki, ha mondjuk három városért folytatott
akár több hónapos csatát taktikának kellene nevezni...
Hivatásostól egyébként ezt hallottam:
Stratégia nagy volumenű felhasznált eszközöket, célokat,
vagy időtartamot tekintve. Taktika pedig kisebb.
Szóval nagyjából mindenkinek igaza van, de továbbra se
hiszem hogy picit is számítana, hogy a Nexust vagy akármelyik
játékot melyik kategóriába soroljuk.
Nem ezért játszák az emberek :D. -
#1318 Ahány ember annyi definíció :) -
juzosch #1317 Taktika: csata
Stratégia: min. egy háború -
#1316 Ez már túl egyszerű... :) -
#1315 Még egyszerűbben:
stratégia: mit
taktika: hogyan
-
#1314 Egyszerűbben:
Startégia: nagyban, hosszútvára való gondolkodás
Taktika: kicsiben, rövidtávra való gondolkodás -
juzosch #1313 Sztem közelebb áll a lövöldözőshöz, mint a stratégiákhoz, habár elsőre nem úgy tűnik. -
juzosch #1312 Csak nagyvonalakban, mert érteni értem, de pontos magyarázatot nem tudnék adni:
Stratégia: hosszútávú menedzselés, a termelés, fejlesztés irányítása stb. Vigyázni kell az erőforrásokra, minden egyes hajó értékes. Feladhatunk egy csatát a háború érdekében.
Taktika: egy csata irányítása, fegyverek cselek, támadótakikák irányítása. A cél a csata megnyerése, általában mindegy milyen áron. (nexusban is kapunk új hajót, ha elvesztünk 1et)
Játékok között az IG2 stratégia, míg a Nexus taktika.
-
Red1 #1311 Nem vita képpen, de szerintem az emberek 90%-a nem tudja se
a taktika se a stratégia pontos definícióját, valamint a kettő
közti pontos különbégeket, viszont azt meg tudja állapítani,
hogy nem lövöldözős, hanem -akkor így mondom- stratégiai jellegű
játékkal játszik. Szvsz tök mindegy.
Ha hirtelen feltenném a kérdést, hogy mitől stratégiai egy bombázó,
vagy mitől taktikai egy zseblámpa, szerintem sokan nemtudnák,
viszont lehet, hogy attól még nem a bombázóval világítanak a sötétben
és nem a lámpával mérnek csapást.
De ez persze full OFF, szóval sorry, csak arra akartam rávilágítani,
hogy egy játékot nem biztos, hogy azért játszuk mert az ami, hanem
mert tetszik. -
juzosch #1310 www.nexusthegame.com a hivatalos oldal, onnan eljuthatsz a modokig. Leszedtem valami startrekest, de még nem próbáltam. És készül egy B5-ös, pár screenshot alapján nagyon kira lesz. -
#1309 Ilyen modok lesznek?
Hol van ezeknek oldaluk?
Ezek miatt lehet, hogy leszedem megint, vagy esetleg megveszem :) -
juzosch #1308 Most a Babylon 5 és Star Trek modokat várom, ez a 2 világ ötvözve a nexus stílusával isten játékok lesznek -
juzosch #1307 Az utóbbi hozzászólásokat olvasva azt veszem észre, hogy sokan nem tudják mivel játszanak. Azt mondják más stratégiai játékkal(pl Homeworld) összehasonlítva alulmarad. Ezzel az erővel a wormshöz is hasonlíthatnánk, hogy mennyivel szebb a grafikája. Ez ugyanis NEM stratégiai játék. Ez taktikai játék, műfajában az 1. ilyen a világon, úttörő munka. Stratégiához köze nincs.
Az irányítást sem kell fikázni, direkt ilyen. A wormsöt sem szidjuk, hogy csak síkban lehet mozogni. -
Gipsz75 #1306 Én simán kilőttem:)
Először jöttek a vadászok ha jól emléxem, az nem okozott gondot, majd a fegyverekre irányítottam az összes energiát, és kb. 20 másodperc alatt végeztem vele, míg ő csak 1 kiscsíkot szedett le a hajótest épségét jelző csíkból. -
lammaer #1305 Jaja, én is erre épitettem ennek a pályának a megoldásánál. Mondjuk a konkrét fegyverre már nem emlékszem, a lényeg hogy nagyrészt hajótestromboló fegyverekkel pakoltam tele a gépeimet, illetve raktam be 1-2 olyan rakétát/bombát is ami területre hatva a pajzsokat bontja.
Egyébként az is hasznos, ha - úgymond - csőre töltjük a fegyvereket (azaz energiát pumpolunk beléjük de nem tüzelünk) és úgy várjuk meg, amig az ellen átlép a kapun. Egy össztűz, és a belépő flotta volt - nincs... esetleg ha valaki kibirta az első sortüzet, kis idő elteltével automatikusan ellőttem a pajzsbontó fegyvereket, hadd ne örüljön amikor feláll a pajzsa :)
-
Red1 #1304 A harc a földért elsőre nekem bonyinak tűnt,
de talán 2 hajót vesztettem mire rájöttem, hogy a nagy pirosat
robbanó rakétából tele kell szerelni a hajókat és így
(ostromlézer nélkül) simán szét lehet bombázni a flottákat amik átlépnek a kapun... (mert ugye átlépés után nincs pajzsuk)
Az erősítés meg olyan mint a mesében a lány, "hoz is ajándékot, meg nem is"
mert olyan messzire érkeznek, hogy mire odaérnek ahova kell már vagy késő, vagy
vége a csatának :).
De végigvittem, bár az utolsó pálya nem egyértelmű próbáltam úgy megcsinálni,
hogy a feketelyukba csaljam a vadrag hajót, de csudamód mindíg kikerüle!
Valahogy meg lehet semmisíteni?
Így a teljesség érzése így számomra hiányzik picit... -
maniac001 #1303 Ja, a Harc a Földért pálya sem nehéz. Én így csináltam:
Csomó vadászgép meg bombázó a hajókra. Az első két hullámot leverni nem nehéz, de jönnek a táv. rakétás hajók, ami pirít rendesen. Ha ezek megjöttek, az összes vadászt küldd a rakétakilövő fegyverekre. Hajónként 10mp alatt végeznek. Vissza őket a hajóidra hogy fel tudják javítani őket. Aztán egyenként a többi elleséges hajóra. Akkor már van pajzsuk, de a pajzsgenerátorokat a vadász+bombázó+naszád kombó pill. alatt elintézi. Utána meg jöhet a vadászat. -
maniac001 #1302 Szasztok.
Akiknek gondot okoz az IP blocker pálya, itt egy ütős, egyszerű megoldás (ha már korábban más is leírta, bocs).
Az Angelwingre 2 osztag Stickle naszádot tegyél.
Kezdéskor állj az Angelwingnek, naszádokat a kijelölt IP blokkolóra küldeni, és kb. 15 mp alatt hatástalanítják. A légvédelmi lézerek neheten találják el a naszádokat.
Jön a többi hajód, visszavonod őket az Angelwing mellé, kicsit "gyógyulnak". Majd a gorg flotta 2-3 hajója megindul feléd. Egyenkét szétszeded, majd a szinte védtelen gorg állomást nem lesz nehéz elintézni. Amikor már a bázis életerő csíkja sárga, visszavonod a flottát és távolsági rakétákkal szétszeded, mert ha a közelben maradsz, a te hajóid is felrobbannak. Hajóveszteség nélkül meg lehet csinálni. -
Gipsz75 #1301 Jó játékot:)) -
Red1 #1300 Üdv!
Én is kérdezni szerettem volna a bizonyos IP blokkolós pályáról,
de mire elmúlt a lustaságom, hogy regizzem magam sikerült megcsinálni :).
Igazából most csak azért írok, mert olvasom bgabor hozzászólásait,
és látom hogy az egész ebből a pályából indult ki...
Nos én kifejezetten utálom az űrstratot, de ez a játék valamiért
tetszik (azt nem tudom miért).Sajnos abban igazat kell adnom, -bár
a véleményem nem sokat ér- hogy hatalmas hiba a magyaroknál, hogy 1-2
pálya egyszerűen baromság (IG1-et is valami idétlen pálya miatt hagytam abba). Mire rájöttem, hogy az IP blokkolós is kb. 15 perc, addigra szét idegeskedtem magam. Viszont nagy öröm volt túllenni rajta.
Az ilyen abszurd küldetéseket kihagyhatnák szerintem, vagy a kezdő szintet
(amit sokan azért választanak, hogy kedvet csináljon a játék), tényleg
kezdő szintre kéne megcsinálni is nem úgy, hogy egy laikus 1 hetet idegeskedjen
rajta.
Egyébként nekem a párbeszédek kifejezetten tetszenek és a karaktereket se látom
rossznak :). Tetszik hogy kb. annyit kell olvasni mint amennyit játszani ;)!
Egyébként Gipsz75, a leírásod nekem is jól jön ;), köszi részemről is,
bár még sose használtam az ostromlézert, azthiszem most eljön az ideje :D! -
Gipsz75 #1299 Lehet kicsit hosszú lesz:)
Induláskor Angelwing hajtőmű 200%, és irány az 50k-ra lévő reléállomás (a 20k-ra lévőt hamar kilövik, nem tudsz odaérni).
Colossus, ahol van álj (f3)
A többiekkel irány a féregjárat.
Angelwing hamar odaér, ANgel le, ekkor a földi hajók, melyeken nincs pajzs, már közel vannak, csak az Angelwin kell nekik, szépen leszedi őket. Eközben a flotta megérkezik kb. 8-10k-ra a féregjuktól, mikor kiugrik az első támadő hullám. Ekkor ostromlézer alakzat, és már meg is vannak. A többieknél szintén, majd mikor már kicsit többen vannak, akkor a lényeg, hogy csak 1 hajót (mindíg a legnagyobbat) támadják a hajóid 1xe.
A köv hajók jönnek ellened:
Gorg flotta (1 csatahajó+kicsik)
Noah flotta (6 Csatahajó, rakétások, mikor elfogynak a rakétái, már ártalmatlanok, időközben megérkezik majd a másik gorg flotta,arra figyelj)
Gorg flotta (2csatahajó+kicsik)
Vadrag flotta (asszem 3 nagy hajó)
Szépen leszedni őket, Igaz, én is sok hajót vesztettem, az induláskor lévő hajókből csak a Colossus,Angelwing, és még 1 maradt, a nevére már nem emléxem, de te is folyamatosan kapod az erősítést. Ha közel mész a járathot, a hajóid autómatikusan belelépnek, mint már írták is, ez ellen jó az ostromlézer formáció, mert az már messziről is tüzel, nem kell közel menni:)
Az utolsó pálya kicsit körülményes, de ehhez képest sétagalopp:))
Sok sikert, ha kérdésed van írj, most még friisek az emlékek:) -
#1298 Abszolút egyetértek veled!
Egy apróság: Miben szerepelt le neked a Rome? Szerintem nagyon jó lett és abszolút felülműlta az eddigig TWket...Kíváncsi lennék, hogy mi az ami miatt nálad (is) leszerepelt! -
Gipsz75 #1297 -
zizzenet #1296 bgabor: bizonyos szempontból a (nevesebb) magyar játékok tényleg elmaradnak a trendi külföldi játékok mögött, elsősorban a promóció és a körítés tekintetében, ami számomra sokadlagos dolog. Engem valahogy a csilivili (alias parasztvakítás) nem győz meg fél óránál tovább. A Rome Total War nálam (is) pillanatok alatt leszerepelt, és kiderült hamar, hogy a király meztelen.
Ugyanakkor a magyar játékok a dizájnt illetően is arányaiban többször hoztak újítást, sőt az egy játékra jutó innovációban is túlszárnyaljuk a nyugati régiók többségét - és ez már csak azért is nagy érdem, mert viszonylag kevés magyar játék van. Kétlem, hogy az egyediségre való hajlam, az ÍZLÉS és a tehetség mindenképp hátrány, csak azért, mert az efféle kezdeményezések odaát nem divatosak (legalábbis a "balkánról" biztosan nem örvendetesek), avagy az ottani befogadókészségnek ez már túl emészthetetlen. Például ahhoz már tényleg kell némi humorérzék, hogy a nyulak és disznók háborúját ne csak gagyinak, hanem szórakoztatónak is tekintsük - főleg, hogy vele egy kőkemény stratégiai játékot kapunk, finoman kidolgozott külcsinnel. Persze, ízlések és pofonok, nem kell, hogy mindenki nevessen rajta.
Másrészt a magyar játékok mélysége és szerkezete az, ami mérvadó. Példa: lehet, hogy a Homeworld az "etalon", de a Haegemonia mesterséges intelligánciája lenyűgöző, irányadó, játékmenete pedig konzekvens, letisztult és sallangoktól mentes.
Sorlohatnók még példákat, érveket, szerintem a hazai termékek megállják a helyüket mind önmagukban, mind összehasonlításokban. Egyedül a support az, ami sajnos hagy némi kívánnivalót maga után, ez persze a gyér költségvetés és a mostoha fejlesztési körülmények egyenes következménye - persze, ha a drága, elkötelezett magyar warezközösségben volna annyi, hogy a nagyvonalú fikázáson túl legalább a tényleg elérhető áron kínált magyar fejlesztéseket megvásárolja (amennyiben játszani és fikázni van kedve), esetleg a Panzers első részét és a Nexust is tökéletes szinkronnal, gazdag support-tal árulnák a kezdetektől. Ennyit erről.
(Ez is csak egy vélemény, semmi több.) -
Gerasz #1295 Gipsz75: el tudnád mondani részletesen hogyan tudtad végig vinni a Harc a Földért nevű plyát ? ... lassan egy hete hogy el vagyok akadva ezen a pályán, és már nagyon idegesít hogy állandóan kilép mint ahogy neked ...
Eddig agyából 1-2 féle verzióval próbáltam átvinni, de eddig nem jött össze, mert a program szerintem nem vátrtam meg angelt és nem védtem meg a szar Colossust.
Ha megkérhetnélek lécci magyarázd el, hogy lehet át vinni ezt a pályát !!!
Előre is köszi !