32214
Maya
  • Magnificat
    én maradok a sajátomnál :)
  • imp99
    nekem jöhet küldöm pü-ben az email címem. Frankó ez a gyüjtemény
  • Magnificat
    Schorby: ez a virág beteg... tetszik :) szép modellezési munka, és mégjobb ötlet

• kenyeresdaniel
    üdv

http://www.mymentalray.com/index.php?option=com_shaders&Itemid=0&Action=DisplayDetail&ObjectId=1

szeretném ezt a materialt használni mayaban , ám ez egy .mat file 3ds Max-hoz.
    Meg lehet oldani valahogy azt hogy ez mayaban is használható legyen ?
  • Wearwolfff
    Kiegészítettem a creaticecrash oldalon talált checkerswitcher scriptet. Tettem bele még 19 mapot, így van benne összesen 23. Akit érdekel az jelezzen, és elküldöm privátban. Kilinkelni nem akarom. Bár neki is elküldtem, de nem szeretnék összeveszni senkivel.

Ezeket gyűjtöttem bele.
  • Obicsek
    IMP, gratula az Axis-hoz! Üdvözlöm Kálmánt és Danit!:) (Szintén két Axis-os magyar... Ők már tudnak Rólad:D)
  • schorby
    Hát sajna az összevissza tekergő pillangót még a régi géppel kezdtem, ahol nagyon korlátozni kellett a poliszámot, viszont az új géppel meg már nem tudtam normálisan folytatni, mert elüt az eddigi kevésbé részletes modelltől a folytaás
    szal azt majd egyszer újrakezdem

a szitakötősbe meg beletört a bicskám, mert az organikus modellezés megakasztott, bár azóta belemélyedtem kicsit amudboxba is és teccik hogy ilyen könnyű átjárásvan majából

szóval valszeg később a 2 projektet egybekötve egy robotszitakötő lesz a vége

+van egy projektem amit suliba csinálok, egy kabala figura (persze robot verzióbe) :)

szóval van mit csinálni, csak idő lenne ennyi...
  • streetROYAL
    Szia!
    Az említett eep faces together ki van pipálva... de már újrakezdtem... :) rá néztem a régire, de nem tudtam összehozni amit mondtál :(
    Igazából azt sem tudom, hogy lett ilyen :)
    Azért köszönöm a segítséget!

Kellemes 7végét!
  • power750z
    Sziasztok!

Most kezdtem el a ismerkedni a maya-val. Első problémám, hogy nem tudom miért, de ha egy bitmap-et teszek egy lapra, akkor az rendereléskor életlen, a másik meg az, ha már van egy texturám egy lapon és annak a vertexeit módosítom, akkor a textura is torzul és nem tudom, hogy adjam meg, hogy ne menjen el a vertexekel.

Köszi a tippeket előre is :-)

ui: olvastam, hogy budapesten 2 helyen is lehet tanulni maya-t nem kevés pénzért. Érdemes egy ilyen tanfolyamot elvégezni szerintetek?
  • Garou
    Streetroyal, lehet nem voltam egyértelmű:

Extrude előtt pipáld ki, akkor össze lesznek mergelve a kérdéses élek. Ha elmaradt, akkor egyenként kell összemergelni a vertexeket. Ilyenkor figyelj oda, lehet, hogy "bezársz" egy face-t a modell belsejébe. Akkor azt egyszerűen csak ki kell törölni.
  • Garou
    Szerintem az edit mesh-nél nincs kipipálva a keep faces together opsön.

A vizsgák letételéhez mindenkinek grat!

Schorby ez egyre durvább! A rovaros projekteddel mi lett?
  • ibor90
  • schorby
    Következő fázis:
    virág
  • streetROYAL
    jah.. persze azt vágom! :) annyira már belejöttem! de nem az a para vele...
    de mind1 újrakezdtem :) addig is gyakorlok gyurmázni! :)
    Azért köszi a figyelmet!

Attól parázok, hogy nekem nem is a modellezéssel lesz gondom, 5napja kezdtem el mayával foglalkozni, és viszonylag jól haladok... az animálástól meg főleg a textúrázástól parázok... de majd kiderül :)

Szép Estét!
  • kenyeresdaniel
    Jobb klikk nyomva tart a modellen ,és úgy tudsz válltogatni a módok között : face , vertex , edge , vertex face , object , uv , meg még nem tudom mi.
  • streetROYAL
    ...és hogy jövök ki belőle? :)
  • kenyeresdaniel
    Pedig ugy néz ki mintha smooth preview ban lennél ,és nem lennének mergelve a vertexek.
    Esetleg Vertex Face módban vagy, azt tudom elképzelni.
  • streetROYAL
    nem.. :( azt tudom én is...
    itt egy kép, hogy hogy néz ki:

és ez eddig egybe volt :)
  • Wearwolfff
    Szerintem megnyomtad a hármas gombot, ami a smooth nézet. Nyomj egy 1-et és megint jó lesz. De mindegyik számnak van valami funkciója;
  • streetROYAL
    megint csináltam egy kis zűrt! :)
    poligont mintázok, és valamiért a felületek körré változtak :)
    elég idétlen...
    mit kattintottam félre? hogy lehet visszaállítani?
  • Magnificat
    várjuk, várjuk

Most volt a Life in a Day című film vetítése youtube-on, többek között Ridley Scott rendezte abból a 4500 órányi youtube-ra feltöltött videóból, amit a Life in a Day felkérésre a világ minden tájáról feltöltöttek. A "forgatás" 1 napig tartott, tehát ugyanazon nap készültek a felvételek. az első 20 percről lemaradtam (élő stream volt, tekerni se lehetett), de egész biztos elérhető már most vagy hamarosan ismét. Nekem nagyon tetszett, sok helyen elgondolkodtató, megindító, de nem hatásvadász film készült. Mindenkinek ajánlom a figyelmébe.

de most vissza a munkához :)
  • Wearwolfff
    Készül egy újabb házam. A normal map a téglákhoz egész jó lett, annak ellenére, hogy a transfer maps nem akart működni, úgyhogy rendereltem, és ps-ban rátettem az UV-re.

• streetROYAL
    ...közbe rájöttem! :)
  • streetROYAL
    ismét elakadás! :)
    tükröznöm kellene egy felületre egy síkot...
    kijelölöm a síkot és amire tükrözni szeretném és Project Curve on Surface...
    de nem csinál semmit :(
    hibaüzenet:
    Select at least one curve to project.
    Pedig jól van kijelőlve!
  • Magnificat
    ahh... hát nem vittem át mindent akkor :)
  • Wearwolfff
    Ha nemcsak a shelfet, ikonokat, scripteket és hotkeyeket vitted át, hanem az egész dokuments könyvtárban levő, prefs meg minden egyebet, akkor mikor rányomsz a transfer mapsra, nem jön be semmi, viszont, ha rányomsz ide, akkor ezt kapod.

Én is így jöttem rá, hogy nem jött be a transfer maps, és utánajártam miért nem. Orvosolni a következőképp lehet:

átnevezed a dokumentumok\maya\2011 mappár valami másra.
    Elindítod a mayát, akkor feldobja az ablakot, hogy létrehozza a default beállításokat.
    Ezután átmásolod bele csak a hotkeyeket, scripteket, shelfet, iconokat, de minden mást békén hagysz.
    Szevasz ezért nem működött nekem a viewport2 sem.
  • Magnificat
    mit kéne ott látni?
  • Wearwolfff
    Hehehe... Aki 2011-est használ, és áthurcolta a régi beállításokat, az kattintson a menüben a CREATE - CAMERAS - CAMERA option négyzetére
  • streetROYAL
    rendben!
    Köszönöm! :)
  • Magnificat
    nem is azért kell foglalkozni vele, hogy ne legyenek vele problémák, hanem azért, hogy ne szokd meg az igénytelen modelleket. szépen meg kell tanulni össze-snappelni a dolgokat, szép rendezett legyen a modell... szóval megengedhető, de azért illik igényesen csinálni a dolgokat (ahol kell persze, mert ha mondjuk valahol pont az kell, hogy simán át legyen dugva egy objekten a másik, bár én ezt is szeretem rendesen lemodellezni. igényesebben néz ki, és sokkal többet és alaposabban megtanulsz a modellezésről. De a legfőbb lényeg mindig a forma. Ha a forma engedi, sőt jobb lesz tőle, és egyszerűbb megcsinálni úgy, akkor arra kell(ene) törekedni.
  • streetROYAL
    a könyv 2003as kiadás és 4.5 ös verzióhoz van... szal akkor valószínű még azért írták így!
    de akkor rendben! nem foglalkozok vele...
    Köszi az infót!
  • Wearwolfff
    Ma már ez mondhatni helyzetfüggő.

Régebben volt. Illetve egy két játékfejlesztő környezet hárklis erre. De például az UDK és a MentalRay sem foglalkozik vele. Ráadásul az MR-nek van egy roundcorner node-ja, pont az ilyen esetekre, ami egy lekerekíti a két test közötti részt. Esetleg ez annyiban érdekelhet, hogy bizonyos renderelők azokat a részeket is kiszámolják, amik nem látszanak, ezért célszerű törölni, azokat a faceket, amik takarásban vannak.

Persze, ha mondjuk modulszinten építesz egy házat, előre elkészített részegységekből, (mondjuk egy 2*4 egységes téglafalat), azokat mindig egymás oldalához kell illeszteni. Ilyenkor célszerű a pivotot letenni valamelyik alsó sarokba, és így tökéletesen tudod egymás mellé tenni őket. Ha belecsúsztatod sincs semmi baj, csak egymásba csúsznak a téglák.
  • Magnificat
    helyzetfüggő... régebben ha például játékba került a modell, akkor nem volt szabad metszeniük egymást (legalábbis sok motor esetén). Most már nem probléma (legalábbis UE3-ban tuti nem). igazából nem jut most az eszembe semmi olyan helyzet, amikor nagyon fontos, hogy ne metszék egymást... talán beleszólhat a fényszóródásba render közben, de ezt sem hiszem...
  • streetROYAL
    Sziasztok!

Lenne egy kérdésem:
    Könyvből tanulom a myaát, és többször írta már, hogy két objektum ne csússzon soha egymásba /pl egy négyzetes hasáb egy másik nagyobb négyzetes hasábba/, csak érintsék egymást... Van ennek valami jelentősége?

Köszönöm!
    Szép Napot!
  • streetROYAL
    :)
    akkor nem ismerem :)
  • Magnificat
    kb 10 éve végzett...
  • streetROYAL
    hogy hívják? lehet még ismerem is :)
  • Magnificat
    tesóm is ott végzett anno...
  • streetROYAL
    nyiregyházi főiskola, de már 2 hete nem tartozok az intézményhez :( még kell egy nyelvvizsga, aztán májusba diplomaosztó :)
  • Peetmaya
    wolff, nem is hoztam fel a világítással kapcsolatos kritikádat, mert az építő jellegű volt, egész egyszerűen én azért nem használtam 'szűrőt', mert nekem így jobban tetszik, picit valósághűbbnek, szebbnek hat számomra. Angolul ezt úgy szokták fogalmazni, hogy 'I used some artistic license there'.

streetroyal gz! hova jársz?