Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

mataharii
Csak nem értem, ezt miért csinálja? Valami funkciót bekapcsolva hagytam legutóbb? Kitöröltem a preferencia könyvtárat, elvileg mindent scratch-rõl kellett volna kezdenie és ilyen probléma nem volt eddig.

Egy dummie-nak is joga van fejlődni!

Garou
Akkor ne így csináld szerintem...

Rakj le egy plane-t, arra tegyél egy texturát, és a color csatornába file-t rakj, ami a kólásüveg refképe. A plane méretei legyenek persze arányban a kép méreteivel. Utána csak texturázott nézetre kapcsolsz és látod is. Side-top-front nézetekben torzulás sincs ugye, lehet használni alapnak.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

mataharii
Szóval az import sikerült, de a probléma továbbra is fennáll, egy ilyen cuccot kaptam a képernyõre, és ezért nem tudom manipulálni a kis drágát.

ibor90
egy kis teaser abból amit most csinálok

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

mataharii
No, már itt is vagyok az elsõ problémával. Amikor elkezdtem a rim modellezést, amibe belebuktam, a srác egyszerûen csak beimportálta a képet a view menübõl és annyi, ott volt a grid-en, és ez akkor nekem is mûködött. most, a kólásüvegnél megpróbáltam ugyanazt, és az eredmény az lett, hogy szépen berakta háttérnek és hiába zoomolok ki-be, az üveg ott áll, kijelölni se tudom, vagyis nem objektumként rakta oda. Ötlet? Köszi

mataharii
Huh, ez a kólásüveg tutor is Kínai még, úgyhogy marad a poly, körberajzolás és revolt(?) asszem, legalábbis egyelõre, a feliratra még visszatérünk, ha a számítógépem még egy darabban lesz, mire eljutok odáig😛

mataharii
Ja, Corel draw, premiere és avid...szóval 3d kimaradt eddig. De ezzel azt hiszem, elleszek egy ideig. Csak azért gondoltam 2 külön objektumra, mert réges régen, amikor próbálkoztam Maya 6.5(?)-tel és próbáltam textúrázni, akkor nem sikerült egy objektumra 2 különbözõ textúrát ráhúznom. Na persze nyilván meg lehet csinálni, csak én nem jöttem rá, hogyan. Garou, nézem a kól tutort, köszi

ibor90
nem baj az ha egyfajta módon modellezel....ez ahogy az üveget megcsinálta érdekes volt de én akkor sem így csinálnám....amúgy meg tudjuk, hogy nem mindenféle fajta szarka farka tarka-barka csak a tarka-barkaféle fajta szarka farka tarka-barka.

Magnificat
Üdv itt...

A skillel ne törõdj, majd jön sok gyakorlás után... esetleg van tapasztalatod más programban, vagy ez az elsõ ilyen próbálkozásod is?

Ez a kóla tutor még nekem is ismeretlen volt. Nekem nagyon hasznos volt, ugyanis nagyon egyfajta módon modellezek, és rá kell már kényszeríteni magam valami változatosságra, mert nagyon beragadtam.

A kérdésekre már válaszolt Garou, de lehet, hogy a tutorban lévõ kólásüveg-formát majd én is megcsinálom gyakorlás címén.

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Garou
Üdv Mataharii!

Remélem ez megvan:

Cola tutor

Amúgy igen, érdemes két objektumként lemodellezni a palackot és a kupakot (de meg lehet persze csinálni egybe is.

A vízcseppeket én nem folyadékszimulációval tenném oda, csak felesleges fáradozás, egyszerûen lemodellezném õket.

A felirat része nem nehéz. 😊 A palack anyagával kéne elõhozni a feliratot, nem modellezéssel. Bump/Normal map megoldással, esetleg displacement-el.

Hajrá!

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

mataharii
Szóval valami ilyesmire gondoltam.

mataharii
Sziasztok! Elég új vagyok a Mayában, többnyire beginner tutorialoknak merészkedtem neki, a kerék modellezésnél már elakadtam...ennyit a skillrõl. Szóval arra gondoltam, hogy nekiesnék egy kólásüvegnek, de az én szintemen ez is megannyi kérdést vet fel:
-az üveg és a kupak külön object legyen (texturázásnál gondolom az kellene)?
-Alkalmas a Maya vízcseppek megjelenítésére (egy angol fórumon azt olvastam, hogy Mayával inkább nagyobb vízmennyiségenek érdemes nekiesni, pocsolya, tó, stb)?
-ha a feliratnál tartok majd, foytatom a kérdezést, mert azzal tuti meg fogok izzadni

köszi elõre is

mataharii
Jézusmária...😊

berlinboy6329
ohhoo,remélem van ilyen..meg az oké,h 1 kell legyen,de hadd én döntsem már el h mikor akarok 1et rakni,meg hova,mert igy csak szétb*szódik az egész.sokkal egyszerûbb h leszedem egy helyrõl a nem odaillõ sulyokat és ha kész vagyok a végtagokkal, akkor csak egyszerûen rárakom oda ahova valók...

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

mert a weightek osszege asszem 1 kell legyen, ha nem akarod, h o allitgassa, akkor hasznald a 'disable weight normalization'-t, nezd meg hogy kell hasznalni, mert nem emlekszem ra, meg asszem nem is nagyon hasznaltam
berlinboy6329
Érdekes most h ujrabindeltem,most jó,szal vmit elálliothattam de fingom nincs h mit mivel semmi ismeretlen eszközt nem használtam..A component editor meg azonnal rohadjon meg,mert nem azt csinálja amit mondok neki...Azt modnom neki h kijelölök 3000 vertexet,amit rossz joint vezérel,azaz az odalát a karakternek..És hiába állitom be,h NULLLAAAAAAAAA legyen a válltól az ujjak végéig a weight az a szar csak odébbpakolgatja nem 0-zza le az egészet...egy oszlopból eltüntetem a weightot hozzádobja a maradék tizenX oszlophoz...

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

berlinboy6329
Nem szoktam lockolni semmit,mer nem is tudtame ddig h van ilyen,v legalábbis nem érdekelt...De ha meg jont van lockolva akkor az egész vertexhalomnak ott kellene maradnia nem csak egynek,nem?

Itt meg 50 darab van legalább de mindenhonnan össze-vissza egy kicsi.

jol gondolom, h kompozitalast igy kell:
(DiffuseNoShadow + indirrect)*shadow + reflection + refraction + AO + specular

A + az plus v. add v. screen
A * meg multiply muvelet?
Off erdekes felhasznalo neved van a gepeden :d /off
mar ugy ertem joint? A paint weight toolsnal jobb oldalon kivalasztva a joint-ot, lehet lockolni az ertekeit, ha jol emlekszem. Ez azert kell, h amikor az egyik csont sulyozasat mar beallitottad, akkor nehogy elallitodjon, amikor a szomszed csont sulyozasast allitgatod.
nem lehet, h valamelyik masik vertex lockolva van?
berlinboy6329
Na jó neme gy pont van..LEgalább 50..mi a francot lehet aokkal csinálni?akárhova rendelem õket nem mozdulnak meg...

berlinboy6329
Az hogy van h component editorban beállitottam egy vertexet egész 1-es értékre a karakter könyökénél a könyék jointra és meg se mozdul?Végmentem a kar összes jointján és nem mozdult a helyére...Hogy van ez?

Magnificat
Mivel a HCW VFX for Directors több mint 11 órás, így nem néztem eddig végig (még most sem), de kajálás mellé néztem most, és ottragadtam 😄 Virtuális eszközök matchingjérõl volt szó, illetve MOCAP-ról (és nem csak a drága Vicon rendszer-szerûekrõl, hanem szimpla kamerákkal felvett videók alapján készítettekrõl is. Meg bírom, hogy a hibalehetõségeket is elmondják, meg hogy miket hibáztak õk is. Pl az egyik ilyen példánál a csaj mozgását egy fõ és két "szemtanú" kamerával vették fel (kamerás mocap teszthez), és mondták, hogy "Figyeljünk arra, hogy minden kamera legyen bekapcsolva. Ezt vegyük komolyan, megesik hogy nincs, mi is leállítottuk egy megbeszélés miatt a két witness kamerát, és a következõ, majdnem tökéletes jelenet alatt nem voltak újra elindítva, így buktuk a jelenetet 😄" Ez megnevettetett 😊 Meg másik esetben elszállt az egyik kamera expozíciója, így beégett a kép, elvesztek a markerek a felvételben 😄 Mindenesetre õrült jó ez a tutor 😊 Valamikor már végig kellene nézni 😄 (kb 70%-át láthattam eddig)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

berlinboy6329
Tud vki segiteni?Kész a rig de sulyozásnál elakadtam mert rohadtul nem tudom mit hogy kell...

Itt ez a kép...

Vki bejelölgetné neke hogy kell? xDDD

Alulról indulva nem tom pl. h a boka meddig menjen?A lábujjak elejéig,h a láb a maradék legyen és szépne tudjam hajlitani mozgásnál?A térdvédõ a láb felsõ v alsó feléhez menjen?A csipõt meddig vigyem fel?A táskák aljáig? És akkor a gerinc részeit hogy osszam be?Az elján nagoyn össze vannak sürüsödve a dolgok....A nyak csak a nyak legyen? a fej meg a maradék felfele??Váll jointja nincs h gyorsabban tudjak egy fokkal dolgozni,a vállt mihez kössem,a mellkashoz?És a kicsi adóvevõt is hova?A táskákat köbe az odlalán?agyon nem értek sulyozáshoz jóól felcuccolt karaktereknél...De a többit tom az már nem nehéz,fõleg a gerinccel vannak problémáim mert nem értem h kellene,de a többit se.....

Magnificat
Amúgy a HCW Visual Effects for directors tartalma:

1. DVD: 3D Primer (100 perc, fõként azoknak a rendezõknek szól, akik nem tudnak sokat a 3d-rõl, pl modellezés, texúrázás, stb... Mesél mindenrõl)

2. DVD: Mixing and Matching (89 perc, kompozitálásról, valós és cg elemek keverésérõl, camera matching elvekrõl, módszerekrõl, hogy dolgoznak, stb... hogy kell jól keyelni, mit mivel célszerû keyelni, pl máshogy kell átlátszó selyem anyagot, hajat, vagy épp egy bögrét keyelni. lencsetorzulások, maszkok)

3. DVD: Mixing and Matching folytatása (85 perc, lásd elõbbiek, de fõ témája: Matchmoving, Interakciók: a videó hatással van a CG elemekre)

4. DVD: Mixing and matching folytatása, 89 perc, témája: Interakciók 2: A CG elemek hatása a videóra, pl harapó dínó, vagy egy CG karakter, aki meglöki a színésznõt.

5. DVD: Green Screen Intensive (107 perc, greenscreen-ekrõl szól, kialakítás, háttérelvek, hogy kell elkészíteni festékek és kamera oldaláról, hogy kell vagy lehet õket bevilágítani, mit lehet velük megcsinálni és mit nem, stb...

6. DVD: Green Screen Intensive 2: 113 perc, markerek elhelyezése, alakja, mérete, és hogy legyen jó a greenscreen jelenet matchmakingre alkalmas.

7. DVD: Simulations & Comps: 90 perc a szimulációk beépítésérõl a jelenetbe (pl autós borulás, ember felrúgja a dobozokat, stb...), illetve kompozitálás, mire kell figyelni (pl hogy nincs dupla árnyékolódás)

Azért készítették ezt a tutort, mivel sok pénz megy el rossz jelenetek javítására, miközben ha az ember tud egysmást, sok pénzt lehet spórolni. Továbbá hogy helyretegye a rendezõt, hogy mit lehet elérni, és mit nem, mire képes a technika, és mire nem, milyen dolgokra kell figyelni, hogy aztán ne azért üssük a grafikusok fejét, mert bénák, holott csak a jelenet szar.
Összesen az elmondásuk szerint mintegy 1000 példa szerepel a dvd-k során, így a minõség persze nem zseniális, de nagyon jól magyaráz, és a háttértechnológiáról szól, nem pedig arról, hogy milyen szoftverrel hogy lehet megoldani az adott dolgot.

Mindenesetre az egyik kedvenc tutorom, átkozott érdekes, részletes, jól magyaráz, nagyon sok a példa, nem szöszmötöl értelmetlen apróságokkal, hanem tényleg a háttérrel foglalkozik. Lényege, hogy értsd mi hogy mûködik és miért, nem pedig az, hogy milyen gombokat kell megnyomni, hogy pl Boujou-ban meg tudd oldani az adott feladat 1-2 részét, vagy hogy hogy kell csúszkákat tologatni fél órán át...

rooney8
én ezt tudom, de nem tudok megtanulni egyik pillanatról a másikra :S

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Magnificat
tanulni kell, tanulni, tanulni, tanulni 😊 kinyílik a világ, ha az ember tud angolul, mérhetetlenül megnõ az az információmennyiség, amihez hozzájuthat, meg úgy általánosságban könnyebb az élet vele 😊 sokkal könnyebb...

rooney8
aha, értem. köszi a kielégítõ választ 😊
a tutor érdekelne, viszont az angol tudásom elég csekély, így sztem nem venném sok hasznát :S

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Magnificat
Hollywood Camera Work : Visual Effects for Directors

Ennek a Shooting for Drama-ja is jó .Ebben van benne. operatõri és berendezési szempontból nézi a dolgokat, milyen kameramozgások milyen hatást keltenek, egy vagy több ember esetén, stb...

Magnificat
azért, mert a jelenet nem lett felkészítve camera trackingre. Ha egy jelenetben szeretnének CG elemet megjelentetni, akkor elhelyeznek olyan elemeket a képen, amikre a kamera matching progi ráállhat, majd ezt utólag eltûntetik, pl erre teszik a CG modellt, hogy eltakarja a matching pontokat. . Külsõ jeleneteknél pontosan nem vagyok biztos benne, hogy mindig ugyanígy csinálják, mivel a háttér "zaja" (pl fák lombjai) bezavarhatnak, illetve nehéz lehet néha eltûntetni a jeleket (de okos elhelyezéssel megoldható). Ezek a matching-segítõ elemek pl állványra feltett színes pontok, stb... Lényeg, hogy erõs legyen a kontrasztja a háttér és a pontok között, ugyanis a matching progik erõsen kontrasztos esetekben tudja, hogy hol a háttér, hol az elõtér, és tudja is tartani magát ehhez.

A jelenetben azért mozog a robotod, mivel nincsennek ilyen pontok, amikre ráállhat a kamera, így kénytelen megpróbálni a látott képen keresni erõs kontrasztú területeket. Viszont ezeknek a mozgását sokkal pontatlanabbul lehet követni általában, ugyanis ha az elõtér pontja sötétedik, a háttér pedig világosodik mondjuk, akkor csökken a kettõ közti kontraszt, és pontatlanabbul lehet meghatározni a kettõ közti mozgást.

Amúgy van egy 6-7 részes tutor, ami mindenféle hasonlóval foglalkozik (pl kb 3 órányi videó foglalkozik csak a greenscreen-nel, mi kell hozzá, megvilágítás, markerek, mire kell figyelni hogy jól rá tudjon zárni a program, stb...) Mindenkinek ajánlani tudom. A nevét majd elõkotrom.

rooney8
köszi 😄 csak azt nem értem, hogy miért "ugrál" a model, pedig ez aztán tényleg profi kamerával, profi operatõrrel lett felvéve (filmbõl vágtam ki 😄)

Magnificat
tényleg egész jó, kompozitálással egészen bele lehetne olvasztani

berlinboy6329
Én szerintem meg biztos h azért mert az offset neki a mozgás,ami a forgás 0.7-szerese,ami 90nél olyan 65körül van tehét 65öt mozdul el....Az meg kurvasok,mert a tutorban az 50es scallel rendelkezõ kocka épp hogy bokáig ér neki,ming nekem a fél karaktert beteriti,szal kisebbre kell venni.

hat most igy pontosan nem ertem, de akkor szokott ilyeneket csinalni, ha pl az adott dolog valaminek a child-ja, es a papat mozgatva a gyerek 2x annyit mozdul
berlinboy6329
Ehh,már sejtem-.-

ibor90
találtam egy olyat az object attribútumai közt a smooth previewnél hogy Boundary Rules és ha azt elállítom akkor lekerekedik a széle is a plane-nek, de most akkor ezt minden egyes plane-nél meg kell csiálni? mert a display>polygons>custom polygon displayben benne van ugyanúgy minden kivéve ezt a Boundary Rulest......

berlinboy6329
Hmmm,végülis a tutorban is minthe elmozdulna,de max 2-3 centit..Nekem meg 17et...

berlinboy6329
No fene,mindent ugy csináltam eddig,mint a tutor,mégis szar az enyém....

Rigelésnél hogy van az hogy beirom ezt az expression editorba,mint ahogy a tutorban is van..

rp_neck01_pointConstraint1.offsetY = abs(bn_Chest01.rz * 0.7);

És mikor kész,akkor a nyaki IK handle ahogy forgatom a gerincet a nyaktól 90 fokig elmozdul.olyan,mintha fordulás közben a translate felfele megtolná(mikor nincs is beleirva),ahelyett h nyugton maradna..Aztán 90fok után elkezd visszamenni a helyére és 180nál ugyanott lesz ahol lennie kellene mindig....És nem tudok rájönni mit kurtam el:C

ibor90
Maya 2011-ben ha csinálok egy sima plane-t vagy pl kiextractolok vmibõl egy részt akkor azt miért nem kerekíti le a 3mas gomb megnyomására (pl kockával mûködik rendesen)? valaki tipp?

azert elsore nem is olyan rossz!
rooney8
nos hát elkészült 😄 nem nagy szám, minõség is szar de azért pár napot elszöszöltem vele 😄 vélemény? 😄
youtube

a diffuse no shadows passnal miert nem latszik az ablakparkany meg a fal?
A reflaction-t elirtam...
Ezeket csinaltam a passokban:
AO
Beauty
Diffuse
Diffuse no shadow
Indirrect
MasterBEauty
reflection
Reflaction
shadow
shadowRaw
specular
Specular no shadow
Egyenlore gozom sincs mit kezdjek veluk, de mindjart nezek valamit a compozitalasrol... 😊
Peetmaya
ha valaki még nem látta, itt egy youtube video Ryan Kingslien zbrush 4 timelapse, nõi anatómia shadowbox használatával. Engem nagyon meggyõzött.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

van a connection editor ott szet lehet szedni oket

the world is mine

rooney8
akkor kitöröm a plane-t, csak a kamerát hagyom meg, ezt lerenderelem és majd pl. after effects-ben mögé teszem a videót?

Peetmaya
hát úgy egészen egyszerûen a skyból jövõ fg-t sehogy nem lehet megszûntetni, ahhoz mr production shadert kell használni, mint camera background, de az meg picit bonyibb, meg van csomó tutor róla neten. de nem értem miért nem jó az, ha kompozitban rakod a hátteret mögé...

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

rooney8
még 1 utolsó kérdés 😄 physical sun and sky-al világítottam be a cuccost és azt hogy lehet megcsinálni, hogy a plane-re ne legyen hatással? mert így tökre kivilágosította a plane-t is, de nekem az úgy kéne mint eredetileg 😄