32214
Maya
-
Ebben igazad van Youth,de ahhoz,hogy elszurhassam,ahhoz az kellene,hogy eljussak odaig,hogy el is tudjam szurni...
Oryon: ez nekem meg nem tunik tul reszletesnek,de [email protected]
Kerdes: Ha CV-Curve-ben letrehoztam egy 3D-s vonalat,ami osszeer,akkor hogy tudok belole feluletet csinalni ugy,hogy kovesse is az ivet?
-
http://www.suurland.com/
http://www.onnovanbraam.com/index.php?main=tutorials&group=map-channel -
Amúgy kocsikról blueprinteket hol lehet találni, amik jó minőségüek is? Még sosem modelleztem kocsit (ill csináltam már, de azt fantázia alapján.) -
Na igen!!
Amikor én kezdtem én is mindent tutorból akartam megcsinálni. A tutor csak arra jó hogy nagyjából tisztába legyél mit hogyan, mikor... de modellezni nem lehet megtanulni... Először gondold át hogyan is akarod... megcsinálhatod az oldalát először egy planebeől aztán azt extrúdálod, stb... az a legjobb ha próbálgatod, elsőre nem fog összejönni de már tudni fogod mit szúrtál el a következő modell már jobb lesz aztán mégjobb és ezt hívják fejlődésnak ha minden igaz :)) -
Nem, sajnos nem Aston Martin-t hozott... pedíg azokat hogy szeretem:D -
Hehe :))
60 millás kocsira rá se tusz nézni mi?? csak a fölöttiekre :))) -
Asszem én nekiesek fater új kis kedvencének... Megjött az új kocsija, és mondta, hozta nekem a modellt. Bezzeg a slusszkulcsot nem fogja odaadni:( -
Próba cseresznye: http://www.raz.ro/index2.htm
Levélben küldhetek pár oldalt még!
Peetmaya: Köszi. -
Penatesz, ne tutor alapján modellezzél, hanem magad tanulj!!
ha tutor alapján modellezel, akkor autót tudsz modellezni, karakterfejet tudsz modellezni, amit megcsináltál azt megtudod modellezni, de mást nem, és fingod nem lesz, hogyan kezdj hozzá. inkább próbáld meg magadtól, és jöjj rá azokra az apró nüanszokra, amiket a profik is maguktól tanultak meg!
tapasztalatból mondom, bár nem vagyok profi közel sem, de a tutorból modellezés hülyeség!
a gnomon modellezés videoi is csak arra jók, hogy megismerd a modellezési technikákat! -
Szeretnek modellezni egy autot,de nem talaltam idaig olyan aprolekosan reszletezett tutort,amit kepes lennek kovetni.Tud valaki olyan tutort,amin el tudnek indulni elso automodellezesemre?Az se baj,ha dc-s tutort mondotok,csak akkor mondjatok meg,hogy melyik hubon talalom.
Nagyon orulnek :-) -
ha jól tudom MR csak és kizárólag a 4 oldalú face-s sub-d-t fogadja el, de ha tévednék sorry -
A NURBS patch modellezés nagyon szép és jó, csak marha macerás, mert ahhoz, hogy minden szépen simuljon egymáshoz, ahhoz adni kell neki egy kis global stich-et ami kurvára zabálja a memóriát, marha lassú, és a wrap deformer meg polyban lesz úgyis, tehát annyira felesleges, hogy csak na!
karaktereket csak és kizárólag polyban szabad modellezni, sub-dben modellezni hülyeség, memória igényes, de viszont karaktert renderelni meg csak sub-dben szabad, mert a poly meg csúnya, sok smooth meg memória zaba:)
én úgy szoktam csinálni, hogy polyban lemodellezem, mindig alakítgatom át sub-dbe, hogy épp milyen, javítgatok stb, aztán a végén kész a modell, polyba megcsinálom az UV-t és abból konvertált sub-d modellnek is meglesz azUV-je amit csináltam. -
Hogyan hozható létre mayában ilyen patch? -
A 3-4 polyszám korrekt. Rákényszerít a test átgondolására, hisz a 4-nél több oldaló már "torzít".
Hasonló rákényszerítést találtam:
CV Curve minden Hardness-t csak úgy enged, ha 2 hardness között 2 sima CV-van : ).
Tehát ebben az esetben 1-1 ív 4 pontból kell álljon, szemben más programnál 3-ból is állhat.
Szóval a SubD simább, mint a smooth-olt poly.
De érdemesebb polyval szerkeszteni, mert ezt könnyebb, akár smooth proxy mellett (szeretem, hogy egyszerre látom a kettőt :), és a végén egy SubD átalakítás.
Köszi, így korrekt. -
NURBS patch valójában egy sima patch amit nurbs görbékkel lehet irányítani, tehát ez is felbontásfüggetlen... Aztán a sok patchet összeillesztve megkapjuk a karakter fejét pl :))
A jégkorszakban a fejeket így csinálták... A valós gyurma fejet felosztották patchokra azokat is további irányítópontokra és bedigitalizálták... aztán ott illesztgették össze hogy jó legyen... -
Miközben írtam te írtál kető levelet :)) -
igen így jó!! :))
Nos, kis összehasonlítás:
Egy kockát legömbölyítessz 2x-esre smooth proxyval mondjuk és egy ugyanilyen kockára nyomsz egy SubD-et...
Namost ráközelítessz a szélére és renderelsz, ekkor azt látod hogy a simított poly szögletes szélű míg a SubD sima... ha nagyon felnagyítod akkor látni csak a szögletességet, de szerintem ez is eltűntethető pár beállítással.
Most ekkor azt gondoljuk minek akkor simítani ha inkább átalakítjuk SubD-be és szebb???
Hát igen, nemcsak hogy szebb de kevesebb memóriát is foglal mint csúnyácskább társa... valamint szerkeszthető tovább mint poly... (nagy poly szám esetén a szerkesztés nehézkes...)
Egyetlen baja hogy a Mental Rayel csak úgy kompatibilis ha CSAK 3 vagy 4 oldalú polykból áll ha van benne már egy 5-ös poly akkor már le se rendereli...
Szóval ezt sajnálom nagyon...
Én is mondjuk azt szoktam csinálni hogy modellezek és úgy ellenörzöm hogy je e a modell hogy átalakítom SubD-be... aztán nyomok egy Z-t és folytatom a modellezést...
Remélem ezt akartad hallani... :)) -
Mi a különbség a Polygon smooth proxy és a Sub-surface polygon proxy között???
A válaszra még igényt tartok!!! : ) -
Youth: köszi a képeket. Szerintem: légy moderátor.
Peetmaya: a Nurbs Patch-ről bővebbit, plz.
A képkockánként való renderelés szerintem is korrekt. Már ha utómunkázni is akarsz, mert akkor könnyebb a dolgod, mint videó állománnyal.
Asszem a nagyobb stúdiók nem csak képkockánként, hanem színcsatornánként mentik az anim.-ot, persze Z-depth és alpha+stb.-vel együtt. De ez nem biztos. -
Csak gondoltam rövidítek, akkor Youth kedvéért: részben Polygon modellezési eljárással készült Computer Graphics (remélem így írják) "filmek" = animációs filmek, melyek "CSAK" virtuális szereplőket tartalmaznak :)
Így jó???
Valamint én nem a NURBS vs. Polygon -ra voltam kíváncsi, hanem a POLY Vs. SubDiv felületekre a mayában!!! -
nem értem amúgy mi a bajotok azzal, hogy képkockákat renderelsz, és ezekből pl premiereben egy szekvenciát teszel össze, szerintem ez egy kultúrált megoldás! -
Combustion szörnyen lassú és a Shake mivel node alapú meg másért is sokkal átláthatóbb... próbáld egyszer ki...
Amúgy Combustion is össze tudja fűzni!!! Csak olvastasd egyszerre be az összes képet... -
Kössz szépen! Megpróbálom valahonnan leszedni a shake-et, bár nem ismerem..de biztos rájövök mit hogyan kell benne csinálni:) Mostanában már vagy 3 új progival kellet megismerkednem az anim miatt (AfterEffects,Combustion,Premier) míg végre megtaláltam a nekem tetszőt a Combustion-t :) Vágásra és utómunkára is pont jó lesz és nincs halálrabonyolítva mint az adobe termékek :) nah rendesen elkalandoztam a Maya-tól :) -
Szia!
Örülök hogy benéztél! Szépnek tűnik a videó!! már a képkockákból kifolyólag :))
Na igen! Filmekben is úgy csinálják hogy tömörítetlen képkockákat mentik ki, mondjuk .IFF-ben vagy .TGA-ban persze 2K-s felbontásban ami framenként olyan 20 MB :) Aztán ezt kompozitálóval kompozitálják ha kell, utómunkáznak, összefűzik és utána tömörítik...
Azt hiszem a Shake is összefűzi a képeket egyből... Ha ismered...
De utánakérdezek, milyen progival lehet megcsinálni...
Bye! -
Sziasztok! Ehhhj ,de rég jártam erre..:Ð Látom a nem állt le a csevegés. Rájöttem ,h a Maya-ra nem lehet elég időt szánni:) mindig tartogat kellemes-kellemetlen meglepetéseket.:) Most egy társaságnak csinálok egy kis 1-másfél perces "logó" animációt és felmerült egy probléma : Van egy jelenet amit mental ray-el szeretnék lerenderelni csak az a problémám ,h nincs mozgókép formátum amibe mentallal tételesen tudnék renderelni... Gondolom biztosan van rá megoldás csak én nem találtam még meg úgyhogy gondoltam hozzátok fordulok.Az lehetne megoldás ,h a kirenderelt képkockákat vmi más progival összepakolom és macerás...ezért szeretném tudni ,h mit tudok csinálni egyszerűbben az *.avi,*mov,*.mpeg vagy vmi összeállítása érdekében.. Csatolok két kis képecskét is (ha sikerül) ami az adott mental-os jelenetből van. Választ kössze előre is.. 
-
Penatesz:
Plugin manager alapból van mayaban, de ide nem ez kell!!
Antialist a Render beállításoknál kell ahol látsz min Samples meg Max samples opciót... itt kell állítgatnod... olyan min2, max2 samplesnél már szép képet kapsz... persze ez a renderelési idővel fordítottan arányos :))
Most nem tudom fejből hol is kell beállítani, de ha nem találod szólj és indítok egy mayat... -
Skacok!
Írtam SG-seknek hogy hagy legyen moderátor ebben a fórumba... Ha belemennek meg ti is akkor lehetne... Ha megbíztok bennem én elvállalnám, de ha más jobbnak tartja magát semmi akadája, támogatom...
Nos?
Mi légyen?
Ez persze nem azt jelenti hogy minden szöveget ki kell moderálni, stb, hanem inkább karban tartani a topicot....
Bye! -
Andras, az antialias-t hol talalom?
vagy plug in manager-el elosszor fel kellene tenni?
-
K.András #3252 Az sem ártana ha antialiast is bekapcsolnád... -
bump map, specular map, diffuse map, több lámpa, a textúrákat koszold össze picit photoshopban -
Csinaltam egy jancsibohocot tegnap nurbs-bol es szerettem volna texturazni,de olyan ketsegbeejtoen sikerult,hogy most nem tudom mit csinaljak.Mit csinaljak,hogy hiheto legyen a dolog?
http://penatesz.uw.hu/jancsibohoc1.jpg -
Daniel ha nagyon kezdő vagy és fingod nincs mit hogy, akkor tanulj meg angolul és pdf meg video tutor, ha meg már valami megy, de 1-2 apróság nem, akkor fórumon kérdezz, segítünk. -
Magyar igazán nincs sok, talán: impresszio.hu
Meg a maya 'biblia'....
Ihazán angoll van sok tutorial, de nem fontos annyira az angol tudás, a képekről, videókról is sokat lehet tanulni... -
Daniel #3247 Sziasztok!
Pls aki tud : hun tutorialokat,mit hogy kell?
meg ilyeneket PLLLLSSS
ByEEE!! -
mellesleg mindenhez azt használnak, ami az adott feladathoz a leg célszerűbb. pl karakterhez sub-d, szögletes felülethez poly, forgástestekhez, csövekhez stb NURBS
Penatesz nincs mit, majd a készülő munkáról kis WIP-et nyomj ide:) -
Ilyen nincs hogy polygon cg filmek már bocsi :))))
Amúgy egy filmben nem mindig a polyk dominálnak, lásd LotR environments... azokat festették pl... A tündék házát meg ezeket Matte Paintegel csinálták, jó lenne megtanulni azt is egyszer...
Már tisztáztuk a polyk előnyeit hátrányait, nurbs előnyeit, hátrányait :))) -
K.András: Hogyan lehet komplex Nurbs felületet készíteni?
Úgy értem, hogy Trimmel nagyon gyorsan haladok, de ilyen felületeket nem enged Attach-olni?!
Polygon CG filmek: Final Fantasy, Animatrix: Ozirisz utolsó útja, Pixar (Szörny RT., Némó nyomában), PDI (Antz, Shrek). -
Koszi Peetmaya,pont ez kellett :-)
-
Van egy ilyen deformer, hogy bend
animation menüszett, Deform/Create non linear/bend
próbálkozz, ha továbbra sem megy, szólj:) -
Nem akarom felsorolni mindenkinek a nevet,de aki tud segitesn.Van egy rugom,amit CV-Curve,Revolve-val hoztam letre.Ez a rugo most parhuzamos az y-tengellye,viszont szeretnem hogy legyen benne egy kis iv,es egyszeruen nem jovok ra,hogy hogy teszek bele ivet.