32214
Maya
  • Peetmaya
    Na akkor!
    A mayat C++ban írták, mielőtt még valaki azt hiszi, hogy az egész MEL-ből van. Tévedés. A Plugin rendszer és az animálhatóság van MELben megírva, de a UI, a Render valamint minden egyes plugin C-ben lett megírva, ezeket script nyelvben lehetetlen lenne ilyen hatásfokúra megírni (sebesség) ezeken a gépeken. A MEL továbbá azért olyan szeretett script nyelv, mert marhára hasonlít a C-re, egyszerű a programozás benne, és ha valamit nem tudsz megcsinálni MEL-ben, akkor csinálsz egy plugint C-ben, ahhoz írsz egy apró MEL scriptet és kész. Nem csak a MEL az erőssége a mayanak, hanem ezzel egyetemben a programozhatósága, bővíthetősége. Ezért szeretik sok helyen a rendermant és mental ray-t, mert ott is programozhatók a shaderek. Na mind1, ezekhez a dolgokhoz mi még kevesek vagyunk:)
  • Boba
    Nem annyira gagyi a script része, az igaz... Nem mondta senki. Csak nem mind1, hogy milyen nehézséggel lehet valamit megvalósítani benne. Mayánál mindenhol hírdetik, hogy mel-ben milyen jó programozni... végülis az egész program ebben a nyelvben íródott, szóval télleg tud valamit. Max script kisebb dolgokra kíváló, nagyobbakat biztos lehet vele csinálni, csak szerintem nehézkes. És itt a bökkenő szerintem.

Mayhem-el kapcsolatban... Blender-el is lehet nagyon jó képet csinálni, csak vért izzadsz olyan dolgokkal, amit mayában vagy max-ban alapból meglehet csinálni.
  • Peetmaya
    Leonkel én még nem láttam képet a hangfaladról, muti már meg! Kíváncsi vagyok, hátha bele tudok okoskodni:)
  • Lekonel
    az uw-t ajanlom mindenkinek meg az srv t.de ez nem reklám:)
  • Lekonel
    Na nem mondod:)
    Jézusom:)))löl
    az szép lesz:)
    de ok akkor megnézem azokat gnomonokat aztan lesz ami lesz...:P
    Köszi youth
  • youth #3145
    Köszi!
    Persze van pár hiba a freeweb-nel de mivel nincs én már vagy 5 magyar 3 külföldit kipróbáltam és eddig ez jött be de akkor kutakodok tovább... köszi a linket!

Lekonel: Kiszedni??? hááát az húzós lenne én inkább újramodellezném ezzel is gyakorolva azt....
  • Lekonel
    Hm...bazze...de bonyolult:)))
    tehát akkor low polyit hogy lehet visszahozni?
    mostmár télleg meg kell néznem gnomon videokat:)
    hehe.
    Kösz youth akkor pls muti meg h hol szedjem ki spliteket.ill.vonalakat..?!:PP
  • youth #3142
    Regisztrálj a freewebre, asszem korlátlan mennyiséget tölthetsz fel, de 2 MB-os darabokban, ja és külföldről is tökéletesen behozhatók a képek, link minden faszán megy csak arra ügyelj hogy ne így linkeld a képet:
    http://boba.fw.hu/kep.jpg
    hanem:
    http://www.freeweb.hu/boba/kep.jpg
    Ennyi az egyetlen hátránya több nincs...
  • Boba
    /off
    Youth, a freewebre hány megányi képet lehet felrakni? Beszólnak amiatt, mert nincs a képekhez oldal rendelve? Nekem tar.hu-n szóltak amiatt, hogy képeket pakoltam fel, de hozzájuk oldalt nem.
  • youth #3140
    Nos kis elmélet :)

A bal oldali egy sima kocka, a középső próbálja utánozni a hangfaladat de még így is kevés vonalat tettem bele :)) a jobb oldali pedig aszép, a jó :)))
    Szóval, ne pakold polykal feleslegesen a tárgyadat ugyanis később nagy gondot fog okozni ezeknek a rendezése... Itt a hangfal pl és rájössz hogy szeretnél még bele egy másik vonalat vágni, most akkor 100-200 élt kéne átvágnos majd esetlegesen rendezned hogy szép íve legyen... de nem csak ez a baj vele, hanem az hogy ha kerekítenéd akkor mégtöbb poly kerül a jelenetbe mégjobban leterheli a gépet...
    A lényeg:
    Egyszerűségre kell törekedni! És csak ott chamfereld mondjuk az élt ahol kell mert a simítás után ott éles felületnek kell lennie, a tönni élt haggyad. Nekem nagyon sűrű a modelled! Én úgy szoktam tanulni hogy megkérem azokat akik jót csináltak hogy mutassák meg a kép wire-jét és akkor tudni fogom mennyire kell kidolgozni hogy jó legyen...

Bye!
  • youth #3139
    Lekonel!
    Ne úgy küldd a modellt hogy már smootholtad minimum egyszer hanem low-polyban küldd. Vagy ha esetleg te így dolgozol akkor át kell gondolni a modell alakját és 3x kevesebb polyból kijönni... Várom mit írsz aztán mondom akkor :)
  • Boba
    Massive honlapja.

Massive is the premium 3D animation system
    for generating crowd related visual effects
    for film and television. Revolutionary in its field, Massive is best known for its use in the epic battle sequences for The Lord Of The Rings film trilogy.
  • Boba
    Lehet mást is csinálni bennük, csak nem érdemes, mert azokban átlagos. Viszont mások elmondása szerint a modellezés, és karakter animálás nagyon ott van a szeren. (Szintén Laa-Yosh mondta, egy konkurens fórumon.)

2: Peet, szerintem ess neki a #3135-ös írásodnak még1szer! Igenis tömegszimulációt alkalmaztak, Massive a program neve, és lényeket néhol igenis kézzel modelleztek. A Massive-ről volt is valahol egy cikk vagy link a render.hu-n ahol mutogatták a lotr-os csata jeleneteket.
  • Peetmaya
    Ezek a Mirai és Nendo programok tulképpen csak modellezésre, animálásra és textúrázásra vannak kitalálva? semmi mást nem tudsz velük csinálni?

Shake megvan linux alá, de nem tudom felrakni, licensz baja van:))
  • Peetmaya
    A mai modellezés, pl lotr-ban, már nem kézzel megy, hanem bedigizik, aztán mocap-al felveszik a mozgást, szerintem nem szaroztak tömegszimulációval, mert az nagyon gépigényes lett volna, inkább fogtak 20-30 embert, aztán egymásra uszították őket, az érzékelők meg csak gyűjtötték az adatot. Ennek ellenére a MEL valóban elég nagy durvaság, amihez a maxnak még köze nincsen, de szerintem az animációs képességeit sem szabad alábecsülni a mayanak, karakteranimációban rengeteg plugin készült maxhoz, de még mindig nem közelítik meg a maya színvonalat.
  • Boba
    Nagy kár, hogy nendo-hoz nincs már support... meglepően gyorsan lehet vele modellezni, és egyszerű.
  • Boba
    Ballrog-ot attól még nagyon szépen megcsinálták _MIRAIVAL_ pont.

És nem csak modellezésre jó, de másban ritka gyenge. És csak poly+subd van benne ill karakter animálás. Ezek az erősségei.
  • Lekonel
    Srácok amugya Lotr ban a modelleket egy 3d s szkenerrel vitték be..és csak aprosagokat és animációt csatolltak rá...nem modelleztek szinte semmit..csak élőben
  • Lekonel
    Bazz a Marai csak modellezésre jó?
    Youth:megnézted?:))
    jah és a Shake az mi is?:P
    sok kérdés mi?!:PP
  • Boba
    Nah amit találtam az édes kevés... annyit tudtam meg, hogy Bay Raitt grafikusként dolgozott a Gyürük ura film készítésénél, Ő találta ki még régen a Box modeling-et, Mirai-t használ munkája során és(Eddíg ez Pcguru 2000/09 max rovatból való, Laa-Yosh irománya.)... most jön az amit nemtudok bizonyítani, valahol olvastam de a nyakam nem tenném rá. Felkeresték Bay bácsit és kérték dolgozzon nekik, erre Ő mondta oké, csak nincs progi amivel dolgozna. Így készült el a Mirai... Ez mint mondtam nem bizonyított, valahol olvastam de tűzbe nem tenném érte a kezem.
  • Boba
    Mirai nincs, egy időben egyik ismerősömmel nagyon kajtattuk, neki meglett de átküldeni már nemtudtam. Felrakni azt hiszem már nemtudta:( 1.5-je volt.

Mirai homepage!
  • Boba
    Ért.
    Csak akkor legalább lehetett volna valakitől érdeklődni, hogy hogy megy a munka 3 moncsival. Én most kacérkodok a dologgal, mivel van 3 moncsi, csak kártya nincs hozzá. Jelenleg sajna egy Gf3-al dolgozom, 2 moncsival. Egy Parhelia mindenképp előrelépés lenne mind minőségben, mind sebességben de sajnos a télleg jó kártyák nem tudnak 3 moncsit kezelni egyszerre. Gondolok itt a Radeon 9500 és efölötti szériára.

(Nah megyek megkeresem azt az újságot amiben a Mirai-ról meg Bay Raitt-ről olvastam... bármit találok beírom ide, mert lehet tévedtem ezzel kapcsolatban.)
  • youth #3124
    Hehe dehogy is!!! Csak PS-ben összeraktam...
  • Boba
    Youth, Matrox Parhelia-val dolgozol(3 shake ablak egymás mellett...) ?:)
  • Boba
    Én úgy tudom, Mirai-t először a Lotr-ben használtak, Bay Rait azzal modellezett. (Hallottam egy mendemondát, hogy neki írták a programot, de ebben nemvagyok biztos. Még ma utána nézek...)
    Hja és van már Mirai 1.5 is.
    Modellezésre: Nendo-ban is készített már Martin Kroll meg Bay Rait olyan modellt, hogy a pofám lerakom. Hiába használok én mayát, ők Mirait/nendo-t, hozzájuk se szagolhatok:D
  • youth #3121
    Mirait eddig csak videókon láttam, úgy tudom hivatalosan még meg se jelent... Mindenesetre modellezés tényleg csak azon múlik ki miben szereti jobban és melyik ákk kézre...

Újabb 2 képet szeretnék megmutatni:
    BMW kep01
    BMW kep01
    Valamint akit érdekel a kompozitálás:
    Valahogy így festett a tree 3 napja a Shakeben, ez is már megváltozott :)

Oryon: nekem nincs időnm kísérletezgetésekre most pedig jó lene utánad csinálni ezt a tőzlabdát :) Hamar kiismered a progit! És ez jó!!

Bye!
  • oryon
    Peetmaya:
    Sajna rá kellett jönnöm, hogy az alap tűz a mayában az "szimpla" particles...tehát minek csináljam meg, ennél jobbat úgysem tudnék :)

Mi a bajod az alap tűzzel? Sok minden állítható és szerintem hamar be lehet lőni...
  • Penatesz
    Egy ismerosom megkert,hogy csinaljak neki egy vilagitotornyot,de nem talalok olyat,amit szivesen megcsinalnek.Van valakinek valami kepe,vagy otlete,hogy
    hol talalhatnek vilagitotornyot?
  • Boba
    Szerintem is egy nagy aduász a mel.

A Massive, a tömegszimulációs cucc valóban elég durva:) (Lotr-ban modellezéshez meg mintha Mirai-t használnának... persze lehet roszul tudom, de mintha valami ilyen derengene.)
  • youth #3117
    Persze kezd törni a max is a film felé, de még mindig a maya az ász ugyanis a mayanak van egy olyan lehetősége, hogy ami nincs benne azt meg lehet írni... Maxban a scriptelés ha minden igaz nehézkes... Mondok erre is példát: a Lord Of The Rings-ben pl az orkokat vagy ki a picsát úgy kidolgozták, hogy amikor lehajolt akkor az izama, zsírjai úgy gyűrődtek ahogy kellett és nem morphal meg ilyen kezdetleges dolgokkal csinálták... Ezt aztán ötvözték tömegszimulációval, de olyannal amiről még nem hallottam :) Minden harcosnak saját morája volt, ügyessége, akarata... tehát gondoljátok el a harcot úgy hogy eleresztenek 2 tábort, 2db több százezres tábort, mindenkinek bőr, izom szimulációja van és eldöntik hogy ki merre megy kivel harcol és hogy... Ugyanis még mindig könnyebb ezt megírni mint key-ekkel leanimálni az egész harcot... Max e téren kicsit beton :)
  • Lekonel
    K.András: Kovács Levente és kolos mailt használok:))))
    nem talált:P
  • Boba
    Szerintem filmekben is lehet használni már a maxot. A max nagy hátránya az volt, hogy fagyogatott a render, és nemvolt hozzá régen külső renderer ráadásul az alap render szar is... Most van brazil, Final, Vray, Mental... mi szem szájnak ingere! Subd is van, szóval a poly részletesség sem lehet hátrány. Max-ban is lehet nagyon jó animokat csinálni ld. Lost in Space, nekem az grafikailag marhára bejön! (Maga a stílus, a dizájn jó már nagyon.)
  • Peetmaya
    Oryon érdekelne egy tutorial ezzel kapcsolatban, ha van hozzá kedved, a FG-s Causticsos jó volt!
    Boba, ha jól tudom a Pixar teljes mértékben saját szoftvert használ a 3D környezet lemodellezésére, karakterek animálására, fények stb.
    aztán ebből ugye export, majd a renderman ügyeskedik...
    A DreamWorksről sem tudom mit használ, de a Square pl mayat használ, ők csinálták a Final Fantasyt, a sztorit ne nézzük, csak a minőséget... Akkor döntöttem el, hogy kipróbálom a mayat:))
    Oryon még 1.: maradj csak a maya mellett, 3ds-t nem véletlenül csak játékokhoz használják leginkább. Az igazi cg-hez maya van mindenütt, mert nagyon jók az animációs képességei, modellezésre meg azt használsz, amit akarsz, nem ez az erőssége!
  • K.András
    Off:az a neved hogy Kovács Kolos???Volt egy ilyen nevü srác akit ismertem,nem biliárdoztál esetleg???
  • Lekonel
    Oryon itt a címem: [email protected]öszönöm!
    Peetmaya, neked alap (maya) tüzet ajánlom és a hipershade-ben variálnod kell a graph megnyitásával... és ott a tul. meg van adva még a ...tom minek is..azt nézd meg!:)
  • oryon
    Ja valami vélemény a képpel kapcsolatba!?
  • Boba
    Boba: Hát nem tudom, de gondolj bele miért használják a mayát a filmekhez? Talán mert a Nurbs-re épít? :)

Nem merném lefogadni, hogy ez lenne a fő indok. Pixar subd-t használ, mégis maya van. Dreamworks Subd-t használ (Shrek-nél azt használtak, azt tudom pontosan) és mayát... szóval...:/

Ennek ellenére nyitott a kérdés, megéri tanulgatni a nurbs-t, nem csak kocsi modellezésre hanem _minden_ feladatra? Használják filmekben?
  • oryon
    Hi.
    Múlt pénteken a Studio21 alapozón NAGYON DURVA programokat mutattak be.
    Ha valakit érdekel írok rólunk.

Elbizonytalanítt a max 6 tulajdonságai, egyenlőre 2 tűz között vagyok!
    Valaki térítsen vissza a helyes útra! :)

Lekonel: Az szép idő. Ha írsz e-mailcímet elküldöm a 2. tanulmány utolsó képét, ezt 10-15perc alatt ki kell számolnia. Vagy küld el azt a 1.2órásat nekem az [email protected] -ra és megnézem mi a hiba.

Youth: Igaz, de a FG raytracing metódussal elindul a kamerából és amint az első felülethez ér itt elkezd számolni, hogy merre is keressen még pár pattogásra lévő felületeket, ahonnan eléri a fényforrást...na most ez sok mellékszámolást igényel és mivel sok ray elvész meg kellene emelni a ray számát, ami mégtöbb számítást igényel...
    Itt jön a képbe a GI. "Ez csak mellékszámításnak kell", mert az FG találati aránya növelhető a GI Photonmapjával...így gyorsíthatsz. És nem, az FG korántsem hasonlítható össze a GI-vel. Hasonló, de az elveik mások, és emiatt a hatásuk sem =.
    A kettő kiegészíti egymást, így e hibrid számolással gyorsabb és szebb eredményt érhetsz el mint ha csak FG-t, vagy csak Gi-t használtál volna.
    Dióhélyban ennyi lenne. Másik fórumon nemrég segítettek ezt megérteni :) !
    -Ha mégsem így lenne akkor nem sikerült nekik. :)

Peetmaya: régen én is ezt hittem, de fordítva van az FG optimalizálására kellhet a Gi. 2 napomba tellett, de már kezdem érteni és nem is olyan lassú :)
    A tűzről tutort néztél a neten?
    A beépített sem olyan ronda :)
    A particle-hez egy kicsit értek, nem biztos, hogy menni fog de megcsínálom neked. Ha még aktuális.

Boba: Hát nem tudom, de gondolj bele miért használják a mayát a filmekhez? Talán mert a Nurbs-re épít? :)
    Tényleg miért?

Bocsi ha kicsit hosszú tett volna.
  • Boba
    Egy kérdésem lenne... filmekben mennyire használatos a nurbs modellezés? Teszem azt ILM-nél használják-e, készült e modell nurbs-el? Vagy mindenhol már inkább a poly-t, subd-t nyomatják?
  • Peetmaya
    Tudom, hogy hogy kéne, csak nem tudom megcsinálni.
    particle vagy fluid effects, érted, csk nem tudom őket használni...