32214
Maya
  • Peetmaya
    Nenadesz, ez a "ott vagy a szeren" duma olyan, mintha valami kezdő narkós lennék vagy nemtom:) mind1, nem akartam senkit megbántani, ezentúl megpróbálok kíméletesebb lenni. Gyraph, te pedig sorozatban toljad fel a wipet ide nekünk, hogy jól kivesézzük:)
  • youth #4106
    Mégegy kép, nemtom mennyire érthető:
    A kép :)
  • gyraph
    Koszonom Youth!!!
  • youth #4104
    Itt egy pici kis részleta Boolean-ből:
    Első rész
    Második
    Én sopkat használom a Booleanokat... Nagyon hasznos. Pontosan belevágja a dolgokat nekem márcsak el kell rendeznem. Ez jó pl mikor nem szemre kell dolgozni... na mindegy én így dolgozom :))
  • gyraph
    Biztos nem nehez a hasznalata, de en decemberben telepitettem fel a maya-t eloszor eletembe a gepemre, elotte pedig semmilyen 3D-s szoftverrel nem dolgoztam, a Swift 3D-t leszamitva, de az egesz mas. Majd belejovok... :)
  • gyraph
    Ez igy mar jobban tetszik...koszonom! :)
  • nenad
    peetmaya te tenyleg ott vagy a szeren... :)
  • nenad
    uatananezte, renderman 11 verziotol tamogatja a raytracinget me mindent, ezt nem tudtam.
  • Peetmaya
    sorry nem akartam ennyire rádripakodni, a memóriám meg szar!
    Ha tudok segítek, bár a boolean annyira egyszerű... Oda kell figyelni a poly normál vektoraira, hogy jól végezze el a műveletet, aztán tapasztald ki, hogy melyiket kell előbb kijelölni. Vigyázz arra, hogy lehetőség szerint a két objectnek ne nagyon legyen egy vonalban két edge (boolean esetében ne legyen két edge ugyanabban az egyenesben egymáson), mert a boolean hatására eltűnik a két object.
  • gyraph
    esz=lesz...
  • gyraph
    Ezt mar a multkor is kerdezted, hogy miert nem nurbsbol csinalom a fankot, meg a sutiket...Nos azert, mert polygonbol kell megcsinalnom, de ezt a multkor is leirtam.
    Egyebkent, ha erre se ismernel ra, akkor segitek: madareteto. :)
    Egyebkent egy kis segitsegnek jobban orultem volna :(.
    Azert kosz mindenkinek.

• gyraph
    Igen tudom, szoktam olvasgatni a helpet, de nem igazan tapasztaltam meg ki a boolen reszet a mayanak...na meg persze meg sok mas reszet se:). Nem csak kep esz belole egyebkent.
  • Peetmaya
    Gyraph, annyira bírom, mikor az emberek bonyolítanak:) Egy ilyen kutyaházat könyörgöm, mért nem NURBS-el modellezel meg?
    6-10 curve és kész vagy:)) még az UV mapok is faszák lesznek, textúrázhatod egyből, ehelyett polyval pöcsölsz, aztán UVzel és akkor hol van még a render... na mindegy sorry:)
  • Peetmaya
    szerintem jobb a maya booleanja, mint a maxé, bár én csak a max5.0ából használtam vagyis nem tudtam, mert szar volt:) na mind1. Youth, minden renderhez lehet programozni shadert végső soron, de az már nem a mi asztalunk. A rendermanhoz egyszerűbb valszeg, mint másokhoz ad1. ad2 a renderman egy olyan céltudatosan profi programozók által készített renderer, hogy az tényleg megállja a helyét minden téren (mint op rendszernél a linux:). Biztos hogy lesznek brazilok vrayek meg fr-ek meg tökömtudja (winfos) ahol be tudod állítani, hogy skylight, de mi egyebet? A rendermanhoz egyelőre kevésnek érzem magam, megtanulok alap renderelni mentalban, az is elég komoly hozzá, aztán majd jön a renderman, mert azt nem lehet kihagyni! És akkor a vitát most zárjuk le erről, mert aki azt mondja, hogy a vray meg brazil jobb, mint pr meg mental, az vagy hülye, vagy marketing stratégia!:) Ez kb olyan, hogy a szerverek 90%án linux van, nem win, nem mac, mert a linux kurvajó szervernek. De otthon win van, mert X Jakab win alatt tud skylightot, na mind1, értitek.
    jóestét:]
  • potyek
    Hello
    attol függ mire akarod használni, maya nak nem erössége a bolean, ezért ha pl játékba kellene a modell, akkor máshogy old meg, mert rengeteget kell takaritani utána, hogy hibátlan legyen a modell, ha csak arra, hogy képet renderelj belöle, akkor lehet használni mert arra jo.Bocs hogy ilyet irok, nem cseszegetés, de ha megnézed a maya help jét, nagyon jo infok vannak benne a poli eszközökröl, pl a boleans rol is :)
  • Boba
    Ui: még valaki lovagnak hinne... Nem, nem tartozom a Pixar PrMan szektához!
  • Boba
    PrMan támogat raytrace-inget. Gi-t, Fg-t is támogat a 11-es verziótól fogva, minőségét nemtudom, még nem próbáltam. Más kérdés, hogy ugye ezeket filmekben igenerősen hanyagolják... Raytraced shadow+raytraceing+gi+fg... ezeket nemszeressék asszem. Ilm volt az ami az ambient occlusion-al próbálkozott. Az sem egy gyors megoldás, de gyorsabb mint a Gi. Ennek ellenére Jurassic Park3-ban is csak azt csinálták, hogy Mental-al rendereltek egy képkockát jelenetenként, a többit simán, majd a normál képeket kompozit progiban hangolták hozzá a Gi-vel számoltatott képhez. Macerás meló de párezer képkockánál lényegesen gyorsabb mitn a Gi.
  • nenad
    vrayes info, a vray forumbol van (announcment topic)

Regebben sokat nyomtam mayat, marhara bejott a nurbs meg minden benne. Cinema4d utan tanultam meg. Majd jott max. azota maradtam is ott, a nurbsot felvaltotta rhinonurbs, aminel jobb nincs is :) Plusz a Zbrush talanyos megoldasai (pl zpshere) es tenyleg megvan minden ami kell.

ok mondtak egy cikkben avolt ami a munkajukrol szolt. Gondolm az (a cikk melett) szol hogy nekik van a legnagyobb renderfarmjuk. Sebesseg igy vagy ugy, nem mernem osszerakni a kettot, a masik dolog az hogy prman nem raytracinget hasznal hanem valami reyes scanline szeru dolgot...
  • gyraph
    Bocs lama kerdesert, de tudjatok meg kezdo vagyok..szoval hogyan tudnek pontos lyukat vagni polygonba? gondoltam "booleans" hasznalatara, de nem tudom hogy kell hasznalni. Errol lenne szo:
  • Boba
    1: Meg ok maguk is megmondtak(pixar renderman), tudjuk hogy lassu, tudjuk korulmenyes, de ez van..., a sebessegre megvan a megoldas, a korulmenyes dolgokat meg megoldjak...
    ------------------------
    Renderman Mentalhoz képest gyorsabb, aa-ja minőségibb, világítási alapmodellje (gi, fg meg ilyeneket még nem néztem) évezredekkel pontosabb és gyorsabb, nurbs és subd tesszeláció milyen meglepő, gyorsabb és szebb mint a mental.
    ----------------------------------
    De ez nem a renderer erdeme, hanem a belefektetett munkae.
    ------------
    Nagy igazság.
  • youth #4087
    Elgondolkodtató...

Én mondjuk úgy vélem kellenek azok a körülményes renderek (PR) ugyanis nem mindent lehet megoldani egy shaderrel. Van amit még nem találtak ki, mondjuk egy plazmareaktor shaderét (Nemtok most ennél hülyébbet mondani, mindegy tehát egy olyat ami még nem létezik vagy nem lehet jól belőni), arra viszont jó a renderman mivel leprogramozzák annak a shadernek a fizikai tulajdonságait... Persze nem értek hozzá tehát nem akarok itt okoskodni.

Gondolom milyen lehet Cinema 4D-vel renderelni, én így voltam a brazillal, skylight be és minden szép :))))
    De komolyan én emiatt szerettem bele a Brazilba, aztán jött a Maya és a MentalRay és hánynom kellett :)) Sokat kell állítgatni és még akkorse érem el a kívánt eredményt... De aztán felfedeztem a Final Gathert :))

Amúgy mennyire használod a MAYA-t? Mert szinte minden progihoz értessz :)) Na nem nyalok többet :)

Ja és nem mondtad hogy honnan van a V-rayes info... Nemtudod Betat mikor lehet már gyűrni?

Bye!
  • nenad
    szerintem ez nem mervado, foleg ha megnezed mennyi filmet csinalnak mostanaban pl vrayel (last samurai, final destinationII stb)

Meg ok maguk is megmondtak(pixar renderman), tudjuk hogy lassu, tudjuk korulmenyes, de ez van..., a sebessegre megvan a megoldas, a korulmenyes dolgokat meg megoldjak...

Ami pedig a feature listat illeti gondolom nagyon tisztaban lehettek vele, foleg mivel mayan sem brazil, sem vray sem mas nemigen van jelen pillanatban.

Egy ket aprosag, nincsen area shadow tamogatas (raytraceddel lehet fakelni)Nincsen photometric light tamogatas(ez peldaul csak majd minden epiteszt erint aki rendereli is a melojat)
    Shadow map jo minosgben tetu lassu. Kamera a fov/lensben ki is merul...

Photon map az igazi mental ray erossege desktop kornyezetben.A tobbihez ha komolyan akarod hasznalni mar park kell. Sahredereket is belertve, ami le a kalappal szep, csak azt kene eszrevenni, nehol 1/10 vagy kevesebb ido alatt produkaljak az egyezo minosgu eredmenyt. (pl glass)
    De nem is kell maxhoz menni, ott van pl cinema 4d, szinte nehez vele csunya kepet renderelni. Annyira jol be van love a renderer (fr van benne) A shaderek gyonyoruek es korrekt a renderido is.

Es itt jonnek be brail,vray,fr....mental ray/renderman es egyeb "eljart az ido csoda felett" Ha megnezed minden melo mogott rengeteg ember van akik kulonbozo problemakat oldanak meg. Kulon kodot irnak hozza. Nagy ceg belefer. De ez nem a renderer erdeme, hanem a belefektetett munkae.

Nekem ez a velenyem az aktualis szituaciorol.
  • Boba
    Sztem azt is mindenki elismeri, hogy Mental+PrMan az ami igazán odaüt mindennek... gondolom _véletlenül_ használják ezt komolyabb cégek filmeknél, animoknál. (két neves alkotást csakhogy mondjak... renderman: finding nemo, mental ray: jurassic park3... ezek elég jól megmutatják mikre is képesek ezek a renderek:) persze renderman nem csak rajzfilmre képes, PR a photorealistic rövidítése;))
  • Peetmaya
    Szerintem azért ne becsüljük le a mental ray-t, mert az se tud keveset, brazilnál szerintem mindenképpen többet, ha vray meg csak néha veri, akkor az se jobb mr-nél.. na mind1:)
  • youth #4083
    "The first V-Ray builds for MAYA will be available for public beta testing"

Mikor is lehet tesztelni? Vagy erre mondtad Nenad hogy május elején?
  • youth #4082
    Ha meglesz a V-ray én csak azzal fogok renderelni!!! Az egy csoda!!! Néha már Brazilt is veri... Én nagyon várom már...
  • Boba
    Gondolom maxnál a lassúság a rosz connection miatt volt, minőség gyengeség meg talán a régi engine miatt, passz.

Jah... bár én még mindíg azt mondom, renderman-t kéne kitanuljam:)
  • Peetmaya
    Leonkel, milyen feliratot akarsz? Mellesleg textúra, vagy modell, nem kell mindenhez külön tutor, próbálj már meg magadtól is csinálni dolgokat!:)

Boba, azt mondtad maxban a mental is szar, tehát nem a vray hibája ezexerint a lassúság, hanem maxé, akkor vray nem is lehet olyan rossz maya alatt. mind1, majd meglássuk ahogy a vak is megmondta.
  • Boba
    3 point lightning? csak a főfénynél legyen bekapcsolva az emmit spceular, ill az árnyék.
  • Lekonel
    a fény ami megcsillan az a 3 pontos lámparendszer:))egyike
    kikapcsolom..:)
    a feliratozásra nincs valahiol tutor esetleg?
  • Lekonel
    Hi!
    Peet kösz instukciókat ..most buli mellett döntöttem de hamarosan jelenkezem a váltoásokkal:)
  • Boba
    kiegészítés mert elolvastam... én azt hittem a mentallal a gyorsaságát hasonlítod, sorry. Minőségre meg...
    A maxhoz a legfejlettebb mental 2.x volt. Mayához meg 3.x került már el.
  • Peetmaya
    hát akkor milyen jó lesz a vray a mayahoz nem?:)))
  • Boba
    Maxos mentálhoz nemkéne hasonlítani, mert az iszonyatbrutál lassú a mayás mentalhoz képest!
  • Peetmaya
    akkor csak jó lesz a maya-s is, vagyis egyértelmű:)))
    milyen shaderei vannak?
  • nenad
    mental eleg regi darab es elegge fapados (szerintem) vraynek nagyon jo univerzalis shadere van, Benne van minden es nagyon egyszeru hasznalni.
    Es gyors mint az atom. MentalHoz kepest egyenesen csoda (maxos mental)
  • Peetmaya
    Nekem úgy tűnik, hogy ez igaz, hamarosan maya 6.0 és nagyon sok okosság van benne, ez a hair dolog engem felcsigázott picit:))))
    Leonkel hol tartasz amúgy?:)
  • Peetmaya
    JEEEEE 2
    Már nagyon várom a 6.0át, mert ez az 5.01 nagyon szar. A V-Ray amúgy jó renderer? Egyszer max alatt próbáltam, de nem sokat sikerült vele, de a referencia képek tetszettek, bár az is csak felhasználás kérdése, de a renderidő mondjuk mentalhoz viszonyítva, vagy kezelhetősége stb, tud valaki erről valamit?
  • inz
    haj

dc++on szereztem nemtudom mennyire hiteles : Maya_v6.0 what's new
  • youth #4068
    JEEEEEEE