Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Magnificat
hát tudtommal (bár nem tudom, mennyit változott azóta a világ) el szokták készíteni a széttört és az egyben lévõ objektet is, külön külön (persze az egyikbõl indulhat a másik). mostanában jönnek azok az egy fokkal egyszerûbben szimulációs eszközök, amikkel pl ha alkatrészekbõl készítjük el pl az autót, akkor a szimuláció számol minden csavarodást, deformitást, stb... persze gondolom régebben is voltak ilyenek, de biztos bonyolultak lehettek... játékokban tudtommal legyártják a törött objekteket... a szétdaraboltnak vastagságot adnak, és mappolják-textúrázzák a törött felületet, amúgy meg az egyben lévõ modell van a széttörés pillanatáig, ott cserélik le gyorsan egy darabokban lévõre...
van azért pl APEX, DMM... utána kell nézni... nem foglalkoztam túl sokat a témával...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

berlinboy6329
Egyszerû kérdés:

Hogy lehet egy modellt széttöredezni?Csak annyi,hogy sok paramétert baszogatva tudjam variálni,hogy egy test fel legyen darabolva,amit aztán kiexportálhatok obj-be.

emlékszek,hogy van beépítve,de azt mikor próbáltam vhogy nem akart mûködni a DMM meg bonyolultnak tûnik így elsõ ránézésre.

A másik ehhe tartozó.Lehetne olyat csinálni,hogy amit feltöredez modellt.Ott a törévonalak mentén,a darabok,amik nem látszanak,tehát a belsõ részek,azok külön materialt kapjanak?Tehát hogy ha majd egyszer szétesik a cucc,akkor ne ugyanúgy nézzen ki a belseje,ahol széttört,mint a külseje.Tehát,ha eltörök egy fadarabot,a belseje általában világosabb,mint a külseje.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

rooney8
most már nem kezdem elõröl, de azért neked is köszi 😊

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

rooney8
köszi, így már kezdem érteni a dolgot 😊

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

Magnificat
jah, akkor már ide is... nem rossz 😊

bõvebben...

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
még régebben csináltam a boolean-ekrõl képi tutort, de most elõtúrtam, remélem sikerül belõle megcsinálnod:
boolean tutor

Szerintem többféle képpen csinálhatod.
Létrehozod a hengert és a téglatestet a kíván helyen és méretben, majd törlöd az elõ oldali face-eket és ezután olvaszd (combine) össze a két testet. (érdemes leelllenõrizni a normals-ok irányát, és fontos hogy a e henger éleinek a száma és a téglatest éleinek a száma megegyezõ legyen az összekötésnél). Ezután már csak bridge vagy apend to polygon tools-al összekötöd az éleket. majd két oldalalt azokat a face-eket extrudálod, amit szeretnél, hogy kintebb legyen az elején.
Másik megoldás ha csak egy hengerbõl indulsz ki, és az elsõ oldal törlése után az éleket extrudálod...
Vagy esetleg Nurbs-bõl csinálod...
rooney8
vagy persze jó a szöveg is, csak akkor pár képet mellékelhetnél a fõbb lépésekhez 😊

na mára lelõttem magam, már kicsit sok volt belõlem 😛

rooney8
de a videót még most is szívesen várom, persze csak ha ráérsz megcsinálni 😊

rooney8
bár mondjuk ez a kép sem jó, mert se nem combine-oltam õket és a végeredményben a kör sugarai sincsenek rajta a téglalapon... 😄

rooney8
persze a kép lemaradt... 😄

rooney8
közbe sikerült egy megoldást találnom
persze szerintem ez sem mondható teljesen profinak, de most így ilyen homemade dolognak elmegy 😊)

szóval ugye volt a téglalap plusz a henger
a kép szerint hozzáadtam még vízszintes és függõleges éleket a hengerhez és a légtalphoz is, majd split tool-al a téglalpon a vízszintes és a függõleges élek közé beraktam a hengernek a karika részét. tehát konkrétan a henger alakját "ráraktam" a téglalapra. a hengert töröltem és így kaptam egy jó kis karikát a téglalapra 😊 gondolom topológiailag ez így nem túl jó, de hát most így semmi más nem jutott az eszembe.

na majd ha lesz idõm egyszer, csinálok róla egy gyors vidit!

Addig is itt lehet tud más is könyebb módszert, vagy jobb elmagyarázást 😄
rooney8
áhh nem sikerül sehogy sem. igazából nem is értem mire gondolsz, de hagyjuk is, nem akarom rabolni az idõdet 😊

Remélem most jó lesz a kép...

Töröld ki a henger face-eit is, mert addig valamiért nem engedi bridge-elni... ha megvagy, akkor csak simán extrudáld befele a henger edge-eit és merge to centerrel visszacsinálod a henger tetejét.
neked most van függõleges irányban is 6 face felosztásod és vízszintesen is 6. 5-5 legyen. És az egész felõlünk lévõ oldalát a téglatestnek, amiben ugye neked most van 6*6 face-ed, azaz mind a 36 face-t. De ugye javítod 5*5-ösre szóval mind a 25 face-t törölnöd kell.
rooney8
eddig megvagyok, már combine-oltam õket, de most akkor melyik éleket jelöljem ki? már próbálgattam, de mindig ezt írta ki: "Error: line 0: Invalid selection : polyBridgeEdge requires equal number of border edges to be selected for source and target selection."

nem olyan rossz az en mar sok jo dolgot csinaltam vele.

the world is mine

Én elõször is kivágnám a kört és utána mélyeszteném be. Szerintem azért nem mûködik a boolean, mert nincs elég edge függõlegesen és vízszintesen se. DE, van erre egy sokkal jobb, bevált módszer. Jelen esetben van neked egy 20 oldalú hengered. Oszd fel függõlegesen is és vízszintesen is 5, 5 oszlopra (5face, belül 4 edge+2 oldalós edge), majd ha ez megvan, törölj ki minden face-t arról az oldalról. Legyen a henger éle és a téglalap éle egy szintben. Ezután megjeleníted a display/poligon/face normals alatt a face-ek normálját, így látni fogod, hogy a henger face-ei kifele néznek. Nagyon fontos, jelöld ki az összes face-t a hengeren és nyomj egy normals/revere-t neki. A face-eknek befele kell nézni, különben nem mûködik a dolog. Ezután combine a két object-et. Kijelölöd a 20 élet a hengeren és a 20 élet a téglalapon is, majd edit mesh/bridge. Egy nagy katyvaszt fogsz látni (álltalában...) és ezen a bridge beállításai alatt (chennel box) kell állíítani a bridge offset-et. Addig állítsd, amíg helyre nem csavarodik az oldal, látni fogod hol jó. Ugyanitt a kiválaszthatod, hogy hány edge legyen az átmenetben. Így kapsz egy tökéletes kitöltést egy tökéletes mesh-el, és nem kell kötögetni. Ezután meg jöhet egy sima face kijelölés és bemélyesztés exrude-al. Kicsit hosszúnak és bonyolúltnak hangozhat elsõre, de megcsinálni rövidebb idõ, mint elolvasni... és érdemes megtanulni ezt a módszert, szerintem nagyon sok helyen használható, percíz modellezési módszer. Remélem segítettem!
berlinboy6329
Ezé' nem használja senki ezt a szart..LEgalábbis kurva ritkán.De hogy mire?Azt a lyukat neked el kéne kötni szépen.De nincs hova.Én nem értek ehhez a foshoz,de én úgy csinálnám,hogy ha kört akarsz,akkor fogsz egy kört,odateszed,fogod a nem tom mid van a split poly toolt v cut faces toolt v azt a cuccot ami az edgeket megfelezi...insert edge loop toolaz kell neked,csinálsz 3-at függõlegesen meg vízszintesen,oszt ott a lyukad,csak hozzásnappeled a pontokat a körhöz és kitörlöd a faceket.

Esetleg egyet függõlegesen középre,egyet vízszintbe,ez ad egy pontot,megkeresed a chamfer vertexet és kitörlöd a facet.Csak aztán kötögetni kell mert 4+ oldalú facet csinál.Amelyik tetszik, én így csinálnám.De biztosa,hogy nem booleannel,messzirõl kerülöm,mióta nekem is csak a bajom volt vele.

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

rooney8
hát ezt így kicsit bonyolult elmagyarázni
konkrétan a "mûködési elvét" sem tudom pontosan, így szerintem eleve rosszul alkalmazom

a kijelölt objektumból szeretném kivágni azt a karika részt, de sehogy sem sikerül. a helyzetet csak bonyolítja, hogy az objektumon még van egy bemélyedés is...

alatta található egy lyuk, azt sikerült megcsinálnom, de gondolom az sem jó.
ha split tool-al próbálok új éleket csinálni, akkor random behúz magának még és teljesen szétbarmolja a modellt.

history-t, meg mindenféle törölhetõ dolgot töröltem de nem jó.

Egy képet dobhatnál róla fel, hogy mi is a probléma. De elõször is egy history törlés, másodszor van elég edge a felületen?
rooney8
húú srácok, rendesen megszenvedek a booleans-al... 😄
sehogy sem sikerül kivágnom egyik tárgyból a másikat... egy két tipp, hogy mûködjön?

Oksa, köszönöm a javaslatokat, gyûröm is akkor tovább a beállításokat. 😊

vagy mégjobb, könnyû és szép eredményt lehet elérni a HDR studio light progival.

http://www.hdrlightstudio.com
Gis80s
Szerintem sokkal jobb már a helyzet... 😊 A fehér valóban túl sokra sikerült...
Én még régebben csináltam egy buszt, ahhoz ezt használtam képként:: link

Az eredmény pedig ez lett - nem egy nagy szám, de én szerettem 😊

...::: http://www.g10design.hu/ :::...

Én azt mondom, dobj alá elõször is egy plane-t, mint egy fotózáson a háttérvászon. Az sokat dob majd rajta, legyen az alap shader rajta. Plusz válassz egy olyan HDRI képet, amiben nincs ennyire sok fehér, kevés fehér legyen benne, vagy inkább világos szûrke. Mert így csomó helyen kiégeti a képet. És én egy picivel laposabb kameraszöget választanék, élethûbbé teszi!

Nyo itt van a HDRI-s változat, legalább is amit sikerült összehozni. Tettem alá Amb. Occ. árnyékolást meg a normál árnyékokat. Köszönöm az eddigi véleményezéseket, várom a további hozzáfûzéseket ^_^ Szépen lassan csak megtanulom ezt a befényelést is a végén 😊

rooney8
hát én még elég amatõr vagyok, úgyhogy... 😊

ja egyébként már elõ is jött egy bug mac-en... egyszer csak fogta magát és megbolondult, eltûntek a számok és szövegek a chanel box-ban és szinte mindenhonnan, ha valamin változtattam, akkor nem csinált semmit... stb. kiléptem, visszatöltöttem a scene-t és 1 perc múlva újra elõjött. még jó hogy eszembejutott, hogy már többen írták itt is, hogy volt valami problémája, és úgy oldotta meg, hogy kiexportálta a scene-t, majd egy újba beimportálta. szerencsére ez nekem is megoldotta.

nincsmit, szívesen segítek amiben tudok, de nállam jóval okosabb emberek is vannak itt 😊 pl én most egy mini cooper kaszni modellezésben akadtam kicsit el, van egy sarok, amit nemnagyon bírok kisimítani, hogy szép legyen a felülete smooth-olás után...
rooney8
húú köszi, már mióta keresek valami normális módszert erre 😊

Ezernyi módszer van erre, én a fenti kicsi oldallal kezdeném, aztán az oldalakat összekötném, mindezt bridge-el, vagy az append to polygon tool-al talán még egyszerûbb. De az extrude és a vertex-ek össze merge-elése is jó, csak elõször snapp-eld a jó helyre a vertexeket. Legalábbis ha jól értelmeztem a leírtadat.
rooney8
amikor egy objektumból eltávolítok face-eket, akkor milyen módon lehet "szakszerûen" "összekötni" a megmaradt vertexeket?

itt egy kép, így talán érthetõbb
szóval így olyan mintha nyitva lenne, de én azt akarom, hogy ne lehessen belelátni, minden oldalról fedve legyen. extrude-al már csináltam, de szerintem az nem a megfelelõ módszer, mert akkor egy adott síkban 2 edge is lenne, ami szerintem nem jó.

Én nemtudom, magyarországon mindig is mac-et akartam, 2 évvel ezelõtt elcseréltem egy 300 ezres sony laptopot egy 13 colos alu macbook-ra, ami fele olyan teljesítményû volt.... de azt kell, hogy mondjam, egyáltalán nem bántam meg. Aztán idekint lehetõségem nyílt venni egy 4 magos 17-es macbook pro-t, kedvezõ áron és azóta is elen tanulgatok. Plusz azért, videó vágós szakma is közel áll hozzám és a melóhírdetésekben egy az egyben ottvan, hogy mac-en kell majd vágni. Nekem jobb érzés ezen a kezelõfelületen dolgozni, azóta teljesen kiismertem a rendszert, sõt, már olyan dolgokat, lehetõségeket fedezek fel benne, hogy majdnem hogy már saját operációs rendszeremnek érzem. Ez persze egyéni dolog. Mástól is hallottam, hogy mac-en plugin hátrányba leszek, de egyenlõre még nemsok plugint, scrip-et használok, amiket akartam, azokat mindet megtaláltam mac-re, kivéve egyet. Ne felejtsük el, mac-en elfut a win is, szóval ha nagyon kell valami, elindítom a win-es mayát és kész.
Garou
Héló, álljunk meg! 😄

Izé... én modellezõ vagyok! Szóval egyrészt nagyon hízelgõ, hogy bárki is feltételezte rólam, hogy profi rigger lettem az utóbbi pár hónapban, de ez sajnos nem történt meg. 😊

De ettõl függetlenül gratula a srácnak aki csinálta, ez bárkitõl emberes teljesítmény!

Legközelebb fûzök hozzá valami kommentet is, nem csak kirakom a nagyvilágba. 😊 Elnézést!

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Jahm, a fényezéssel még eljátszom az tuti. Megyek és rápróbálok az oldalra is szépen, köszöntem szépen. Aztán ha van mutatható, megint jövök népet zaklatni 😄

Durva a transformers, akarok majd csinálni egyet ha lesz idõm baszkodni vele....

rooney8: próbáltam osx-en mayázni, hát nem lett a kedvencem, azóta se ajánlom senkinek, mondjuk nekem a legnagyobb gondom a plugin hiány volt, nagyon sok minden számomra fontos dolog nem készül el osx-re, meg ugye egy jobb mac árából évekig fejlesztem a pc-met az imac meg hamar elavul hardverileg és kuka...és az osx is ugyanúgy fagyogat mint a windows ha terheled.

Rashen: alakul a render, de tényleg fura a textúra, kicsit olyan bádog hatású...

most pont rendereltem hasonlót, tipikus gyors meló, vasárnap délben szólnak hogy hétfõ reggelre kell, nem a legszebb de nem is a végleges, inkább csak preview az ügyfélnek...

itt valós méretû a model, fényeken physical_light node, kamerán mia_exposure_photographic lens és mi_car_paint_phen_x a kocsi anyaga...

http://www.youtube.com/plastwerk

rooney8
ja amúgy végre lett egy mac rendszerem, kíváncsi vagyok, hogy fog futni a maya
win 7-en eléggé bugos volt, remélem itt jobb lesz 😄

nagyon brutal 😊 elso

the world is mine

Peetmaya
na várjál már, félre akartok vezetni, ezt Garou te csináltad? Mert ha igen, akkor wow, minden elismerésem!😊

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

Magnificat
A robotos átalakulásnál mondtam azt, hogy elmész te a .... 😄

Gis80s
Hát attól függ mi volt a cél 😊 Amit írtál, az alapján szerintem nem az igazi, olyan (nekem), mintha mintás lenne, vagy nem is tudom. Találtam egy hasonlót. Szerintem ez inkább rajz, de valahogy a fényezés nekem életszerûbb.

kép

Szerintem az alábbiakat érdemes lenne megpróbálnod.
HDRI - Mental Ray

Jahm, köszi nekem nem engedte csak linkelni valamiért.

Egyébként meg örömmel fogadok bármilyen "belekötést" 😊 Sõt.
A cél az volt, hogy kicsit túlviaszolt fényezése legyen ami a fényt kicsit random szórja. Hát nem tudom, ennyire gázul nézne ez így ki?

rooney8
erre nem tudok mit mondani...<#wow1>

Garou, néztem tán az artistpub rakta ki facebook-ra, minden elismerésem.... gratula.
Garou

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Gis80s
Nekem tetszik...és csak, hogy belekössek kicsit....
A fényezés nekem fura. Direkt ilyen?

...és engedelmeddel beteszem a képedet, hogy rögtön látszódjon 😊

bnd42: Gratula, arra a képedre emlékszem és a kukac igazán jól sikerült 😊

No közben dolgozgattam a rendereléssel, de hát látszik a lightingban még messze az igazság...