182273
  • G_ArchAngel #27874
    Briatore: "Csak egyet sajnálok"

A Renault csapatfőnöke úgy véli a Ferrari sikereihez is hozzájárult.

Tíz évvel azután, hogy 1995-ben Michael Schumacher másodszor is világbajnok lett a Benettonnal Flavio Briatore ismét a csúcsra ért csapatfőnökként – a sorozatban ötször (illetve hatszor, ha a konstruktőri címeket vesszük) győztes Ferrarit letaszítva a Forma-1 trónjáról.

A nem éppen a szerénységéről híres olasz playboy úgy érzi, hogy a Ferrari is részben neki köszönheti az elmúlt évek sikereit – azáltal, hogy elhappolta a Benettontól az általa felfedezett Michael Schumachert.

„Van egy nagy különbség aközött, ha az ember a Ferrarival vagy ha a Benettonnal, illetve a Renault-val nyer. A csodát én csináltam, nem ők, de ezért nekem drágán meg kellett fizetnem. Montezemolo és Todt egy olyan pilótával nyertek, akit én építettem fel. Mit mondhatok? Csak egy dolgot sajnálok: azt, hogy 1996-ban hagytam elmenni Schumachert. Köztem és Schumacher között ma már csak egy dolog van: tisztelet. Barátság nincs. A Forma-1-ben nincs szerelem és ez így van jól.” – mondta Briatore a La Reppublica című olasz lapnak.

Tudod kit építettél fel, Te köcsög... (már bocs) - nehogy már egy analfabéta menedzser tanította meg MS-t vezetni, mert átharapom a torkomat...
  • ShaiHulud
    illetve mondjuk ha nincs safety car akkor lehet hogy maskepp alakul a dolog a masfajta boxtaktika miatt.
  • ShaiHulud
    hat itt a tenyekben igaza van csak a talalas amitol okolbeszorul az emebr keze:)
  • Istencsászár
    Surer megint ossza az észt:) ( bocs hamár volt )

Az egykori Formula-1-es versenyző és jelenlegi TV-kommentátor, Marc Surer úgy véli, hogy Fernando Alonso a Kínai Nagydíj során bebizonyította, hogy nem a szerencsének és véletlennek köszönheti bajnoki címét.

"Azt hiszem Fernando végre megmutatta mindenkinek, hogy megérdemelten szerezte meg a bajnoki címet, és nem csak a pontokra hajtott. Megmutatta, hogy nyerni is tud, ha hagyják. Sanghajban verhetetlen volt. Már a rajtnál meglógott és azt mondta: 'Ma úgysem győzhettek le.'"

"Természetesen a sikerben a Renault is szerepet játszott, ezt el kell ismerni, egy erős motort kapott erre a futamra. Ezt sikerült kihasználnia. Azt hiszem most még jobban örültem mint Brazíliában, és most sikerült mindenkinek megmutatni. Parádés győzelem volt." – tette hozzá Surer, aki úgy véli, hogy Kínában Kimi Räikkönen egyszerűen túl lassú volt.

"Már az elejétől fogva nem volt gyors. Még Montoya is utolérte és el akart menni mellette. De nem történt meg, ami meglepett. Én biztosan magam elé engedtem volna, hogy nyomást gyakorolhasson Fisichellára. Hiába autózta a végén ő a leggyorsabb kört, semmit sem számított már."

:)) kész ez az ember... ezt azér fizetik hogy mondja a hülyeségét..
  • G_ArchAngel #27870
    a Mercedes és a Minardi közötti 75LE, pont annyi, amennyit a 8 éves 1.4-es Megane-om tud:)))
  • ShaiHulud
    ez inkabb nepmese kategoria mint marketing, mivel ok is mondtak hogy nicnis 1000 loero:) csak faszlama gyula bacsi mondogatta azt az 1000 LE t:)
  • qper
    szerintem se. csak hát a marketing az ugye marketing :)
  • Magic Boy
    sose volt 1000 és ezt ők is elismerték a futam előtt!
  • bigapó
    Nem magamat akarom megerősíteni, meg azt sem tudom, hogy kijaza Benzing, de azt írják, hogy a gyártók ezen információkat/számításokat megerősítették. Íme a link.
  • bigapó
    szerintem nem volt nekik sosem 1000LE.
  • Ibron
    á-á.....Honda az 1000 LE volt az uccsó nagydíjon...bár Sato akkor se villogott vele.
  • G_ArchAngel #27863
    2005-ös esztendőben használt motorok Dr. Benzing számításai szerint:
    1., Mercedes 917LE
    2., Honda 914LE
    3., BMW 906LE
    4., Toyota 905LE
    5., Ferrari 904LE
    6., Renault 899LE
    7., Red Bull 880LE
    8., Sauber 878LE
    9., Jordan 842LE
    10., Minardi 842LE

A teljesítményt mindig bizalmasan kezelik az istállók, ám idén véget ér a tízhengeres korszak - jövőre csak V8-assal lehet indulni -, így nincs értelme a titkolózásnak: Dr. Benzing adatait a gyártók is megerősítették.
  • DJ Bee18
    Squadra Toro Rosso néven folytatja a felvásárolt Minardi csapat a jövőben, a csapatfelállás a vártnak megfelelően alakul.
  • Random work
    Ja valóban! :)
    Kicsit figyelmetlen vagyok. :P
  • qper
    Midlandet írtam, nem Minardit :))

Jó is, hogy megszűnik a Minardi, mert lett volna a névhasonlóságból elég nagy keveredés :) /ez persze csak vicc/
  • Random work
    Te írtad! #27851
    Csak tőled vettem.
  • qper
    Toyota? Nem Ferrari?
  • bigapó
    kiscsapat az amelynek éves költségvetése kevesebb, mint X millió dollár. Az X itt a Minardi és az eggyel felette lévő (talán a Jordan) csapat költségvetése. szerintem...
  • qper
    valszeg ezt a kiskaput a teljesen pénztelen Minardinak találták ki, de a Red Bull megvásárlásával ugye ők is(?) megkapják a Ferrari motorokat. minden más csapat erőteljesen teszteli a V8-at, szóval télleg nem valószínű egy esetleges V10-es aggregát szerepeltetése.
  • Random work
    Ez elég hülye szabály mert mi számít kis csapatnak?
    Ha meg ugye csak a Minardi marad kis csapat ő pedik Toyota motort kap akkor se él ez mert a Toyota már teszteli a V8-at azt meg nem hiszem, hogy a Minardi kedvéért gyárt V10-et jövőre külön.
  • qper
    de még tehetek be pár linket, ha akarod :)
  • qper
    az alábbi linken is olvashatsz róla, ez valamivel hitelesebb :))
  • bigapó
    Hát, nemtom. az a5 írkált már hüleségeket. forrás van írva?
  • qper
    Az FIA.com-on még nincsenek fent a 2006-os szabályok, de az a5.hu-ról sikerült leszednem az alábbi szemelvényt:

"az FIA döntése értelmében a jelenlegi, 3 literes, V10-es erőforrásokat 2006-tól 2.4 literes, V8-as gépek váltják fel. A kiscsapatok számára marad csak nyitva a lehetőség, hogy - korlátozott fordulatszámú - V10-esnél maradjanak..."

Bár abb belgondolva hogy igazából most már csak egy kiscsapat lesz a Midland aki ugye a Toyotától kapja ugyanazt a motort...
  • bigapó
    ez valahogy nem jön össze. Mindenki azt mondja, hogy V8-as motorok lesznek, 2,4 literrel. A V10-es tudtommal 3 literes. Te ezt akárhogy fojtod, nem lesz 2,4 liter, ergo nem felel meg a szabályoknak. vagy nem jól tudom? ezermillió link van beszúrva arról, hogy az ÚJ V8-as motorokat próbálgatják a csapatok. Kinek jobb, kinek rosszabb eredményekkel. szerintem senki sem fog V10-et használni, mert nem lehet!
    De majd az okosok megmondják itten:))
  • Random work
    Szerintem butaság lenne ha nem a téli szünetben fejlesztené ki az összes csapat az új motort. Hiszen egy V8 más paraméterekkel rendelkezik (súly, fogyasztás, méret) ezek a tényezők mind hatással vannak a kocsi egésszére melyet át kell ezért alakítani. Elég gáz lenne ha a szezon megkezdése után kezdenék átszabni a kasznit és egyéb egységeket mert időközbe cseréltek motort. Tesztelni se lenne elég idő.
  • DJ Bee18
    de ha lefojtják, akkor megbízhatóbb ugyanaz a motor nem?? és így az jelentős előnyt jelentene, nem? mert akkor nem hiszem hogy így lesz. Mellesleg a súly, meg egyensúly, stb. mind más a V8 és V10 esetében. Hol hallottad ezt a lefojtást???
  • qper
    A V10 nem tűnik még el teljesen jövőre. A csapatok maradhatnak a V10-nél, viszont tisztességesen le kell folytaniuk a motor teljesítményét. Átmeneti és skizoid állapot, de ez van.

Persze, a Minardi is átalakul, de ennyi erővel akkor egy csapat sem tűnt el az F1-ben (az Arrows-on kívül) az utóbbi tízegynéhány évben, hanem mind csak átalakult.
    Eltűnik az mindenestül együtt. Kirúgnak ott mindenkit, mint ahogy a Jaguar menedzsmentjét/mérnökeit sem kímélték. Ott is repült mindenki azután hogy Mateschitz felvásárolta a csapatot.

Új csapat --> új elképzelés, új menedzsment és /részben/ új gárda.
  • bigapó
    A v10 eltűnik az F-1-ből. A Minardi meg csak átalakult. ugyanolyan kiscsapat lesz:))

Őszintén szólva nem baj az, ha nem csak 2-3 esetleg 4 nagyobb csapat(márka) versenyképes, azokból is csak minden második pilóta "tehetséges", ezáltal leszűkül az érdekes pilóták száma 1-2-3-ra. sokkal jobb, ha van 5-6 nagy gyári csapat és ebből minden versenyző kiváló és végre IGAZI versenyeket láthatunk. Ez az Én vágyam. Nekem tökmindegy, hogy kinek hány százalék-tulajdona van. Nekem jó versenyt csináljanak és kész.
  • qper
    Kiscsapatok nélkül szerintem az egész egy fabatkát sem fog érni. Ők voltak azok, akik még emlékeztettek azokra az időkre amikor az F1-nek volt még némi emberi arculata, és nem minden csakÿ a pénzről szólt.

Most egyszeriben három legendás csapat is megszűnik létezni...

A V8 pl. a Midland esetében lehet hogy V10 marad. Midnenesetre nagyon remélem, hogy az a hüle orosz milliárdos -Schnaider vagy ki- megunja kisded játékait és eladja az egész csapatot egy olyan hozzáértő személynek, aki ért is valamit az F1-hez és törődik is vele.
  • G_ArchAngel #27844
    A Mercedes bekebelezné a McLarent?
    [2005. október 17. 11:25]

A szezonzáró Kína Nagydíj idején a paddockban pletyka szintjén újra felmerült, hogy a Mercedes-Benz teljes egészében felvásárolja a McLaren istállót. A DaimlerChrysler konszern érdekeltségébe tartozó márka sportigazgatója, Norbert Haug cáfolta a feltételezéseket.

A Ferrari, a Toyota és a Renault jelenleg is saját csapattal van jelen az autósport csúcsosztályában, s 2006-ban tovább bővül a kör: a Honda a BAR bekebelezésével, a BMW pedig a Sauber felvásárlásával indít színgyári istállót.

A McLarent korábban Ron Dennis csapatfőnök és egy arab olajsejk, Mansour Ojjeh 50-50%-ban birtokolta, ám a Mercedes-Benz 1999-ben megvásárolt Ojjehtől 30, Dennistől pedig 10%-ot.

Mivel a nagy gyártók közül jövőre a Mercedes-Benz lesz az egyetlen, amelyik nem teljes egészében saját alakulattal képviselteti magát a száguldó cirkuszban, Sanghajban újra felmerült: a csillagos márka felvásárolja a wokingi istálló tulajdonrészének fennmaradó 60%-át is.

„A McLaren Group 40%-ával rendelkezünk, amely egyértelműen azt mutatja, hogy elköteleztük magunkat a sport mellett.” –mondta Norbert Haug a Premiere televíziónak.

Bár a sportigazgató igyekezett pontot tenni a hatalomátvétellel kapcsolatos találgatások végére, nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy a Mercedes a közeljövőben újra megpróbálja felvásárolni a McLarent.
  • Ibron
    ....yo az a csaj ott a Jordannél,ami jövőre ugye már Midland lesz.Hmmm....vajon Midlandként joban repeszt majd,vagy ugyanaz a szar motor lesz bent még akkor is,ha a V8-t raknak be a szar szabályok miatt? Eza kérdés vonatkozik a Minardira is,hisz azt meg a Redbull szépen megvette...mer engem érdekel ám a kiscsapatok sorsa iiiiiss!A Redbull a csomó pénzével nyugodtan fabrikálhatna a Minardiból egy akár a középmezőnybe illő csapatot...a Redbull Racing is olyan,amibe idén Coulthard és Klien volt.Szóval én ezt nem értem,ha jön új tulajdonos,akkor azt a rengeteg zsét ne a saját kéynelmére használja fej,hanem építsen egy szupi csapatot...bizony áááám.Ami meg a jövő évi csapat felállásokat illeti,azon szerintem ne agyaljatok....majd eldől az,mikor lesz a csapat bemutató......bár jó pár helyen előre lehet tudni,hogy kik lesznek,ez tény(pl Ferrari,McLaren=és itt legalább véget ért az ostoba pletyka,miszerint Michael a mercihez menne).Viszont jópár csapat még üres,főleg a kicsiké és itt lehetne agyalni rendesen,de szerintem felesleges.Hmmm...naggyából ennyi.Csak azért írtam le,mert úgy láttam,hogy arról beszéltek,kihova fog ülni jövőre és ezt a kiscsapatos témát meg csak úgy feldobtam.
  • a.carkey
    Pár gondolat:

1. A nyilatkozatokat ne vegyétek már készpénznek. Azt nem feltétlenül mondták a versenyzők, szájukba is adják elég sűrűn!
    2. Surer tényleg jártatja a száját, de gondolkodjatok el, hogy egy senkiházi politikus miről beszél, és mennyien adnak a véleményére.
    3. Ritka szar volt a tegnapi verseny! Ha nem szezonzáró, kapcsolom is ki a tévét, de így végigszenvedtem. Sajnos. A Renaultnak ismét összejött minden, a McLaren meg hozta a formáját szokás szerint, mint egész évben tette. Ha nincs a pacecar, vsz kicsit izgalmasabb lett volna a boxkiállás.
    4. Tegnap - először - láttam egy összefoglalót abból a nemzetek közötti autóverseny-szériából. Tudjátok, Brazília, Olaszország, Franciaország saját csapattal. Mit mondjak? Undorítóan néz ki. Tökéletesen gáz. Ugyanolyanok az autók, de ritka csúnyák. Szvsz egy régi Minardi modell beütése van a dolognak. Tök igénytelen az egész.
    5. Mit hoztak vissza a F1-be Jordanék?
    a. a szép kocsit:

b. a szép nőket:

c. a fricskát:
    Az 1994-es szezonban, Silverstoneban, miközben zajlott a foci VB, Jordan felírta az autójára, hogy: "Ireland 1 Italy 0". A következő versenyen a Minardin ez állt: "Italy in, Ireland OUT".
    d. Michael Schumachert:
  • G_ArchAngel #27841
    egyesekre rá is fér (pl. én)
    sajnos az A1GP-t nem tudjuk nézni...
  • Punker
    bakker márciusig nem lesz futam :(
  • Lteebee
    Tuldképp Alonso év végén is azt m,ondta, mint év elejé, hogy ők a legjobbak.

Csak őt igazolta is az idő, másokat meg nem.
    Megmondták, megnyerték.
  • Lteebee
    Idén először?

lol
  • dav1d
    akkor előre megmondom hogy nem fog változni.Eddig is ilyen volt s ilyen is lessz...
    Alonso nyilatkozatai nem változtak a 2005-ös évben az az elöttiekhez képest csak jobban előtérbe kerültek :)
  • tehen_m
    Te nem találtad izgalmasnak azt hogy:
    -Kimi uccsó kör: vajon kibírja e a gumi
    -Kijönnek e a pályár a csapatok
    -Szerencséje lesz e kiminek h verseny előtt kell csak motort cserélni
    -Montoya szerencséje lesz e pl.: made in china rázókővel,piroslámpán áthajtós bünti stb
    -Alonso autója egyszerse romlik el miközben pl fisichellának többször is(vagy csak uo "szerencsés" mint motoya)
    Azért suzukában láttunk igazi előzéseket.
  • Nyiri
    Azert en meg megvarom a jovo evet, aztan dontok :D