182273
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
G_ArchAngel #32211 én egy korábbi kommentemben írtam, hogy nem büntetni kell a Ferrarit, hanem egy új szárny elkészítésére kötelezni...
nem csaltak, csak kihasználtak egy rést - ez ilyen réseket nem szándékosan hagyják, de az olaszok már sportot űznek abból, hogy keressék ezeket a kiskapukat - egy idő után még a nyugodtabb rajongók is ráncolják e miatt a homlokukat...
ellenben biztos vagyok, hogy a McLaren, Renault, Williams is használ simlis dolgokat - ellenben, amit nemtudnak, az nem is zavarja az ellenfeleket -
Nyiri #32210 De tudtak a gumirol mind vagyis benne volt mind.
Latod latod... A Ferrarit azonnal buntessek meg de a csigazabalos gumisoknak meg fekudjon le a FIA nehogy megsertodjenek. Tavalyi indy utan se volt semmi mert fenyegetoztek. Tokom tele van mar hogy ennyire Ferrari ellenesek. En is szubjektiv vagyok az teny, de ennyire elvakultam nem utalok mas csapatot. -
G_ArchAngel #32209 azért össze sem merném hasonlítani a Michelin-es csapatok számát az egy darab "szárnyaló" csapattal: ha ott levonnak pontokat ez miatt, akkor ma már nincs F1...
és azt se felejtsük el, hogy a Ferrari pedig figyelmen kívül hagyta, hogy azonos keverék kell a kerekekre - csak ezt hamar a szőnyeg alá söpörték... -
Nyiri #32208 Ha 2003 a csalos gumi miatt nem volt pontlevonas es csapat kizaras, akkor ne legyen most se. Az is egy szabaly kiskapu kihasznalas volt es a mostani is az (ha egyaltalan van ilyen hajlos szarny :) -
Jhon Balu #32207 nagyon tetszett a hétvégi verseny...nemigen szoktam nézni végig demost leragadtam a tv-elé.igéretes lesz ez az év.továbra is kimi a nagy kedvencem! -
A Ferrarihoz aztán nehogy jöjjön Räikkönen! 
Nem szeretnék kedvenc csapatot váltani! -
edeleny #32205 Azt mondom,böven megerdemelne a Ferrari,na nem a kizarast,az uj hatso szarnyat,annyit erkölcscsöszködtek az elmult evekben,akkor is,ha semmi szüksegük nem volt ra,hogy most igazan csattanhatna rajtuk az ostor.A Kimi ügy,vihar egy kanal vizben,egyreszt annyit nem er az ürge,masreszt a Ferrari csak akkor,ha Sumi visszavonul,na nem azert,mert Kimi felne,vagy feltenem,hanem mert a Ferrari soha nem eresztene össze Sumival egy ertelmesebb pilotat,meg kiderülne mennyit is er a kis kedvencük,az összes többiböl az a csapat lesz aki megfelelöen vastag penztalcat tud tenni,egy viszonylag ertelmes auto mellé. -
MrTressy #32204 csak a toyotához neeeeeeeee
-
ez már szánalom. Ez nem sport, amikor egymásra vádaskodnak... Versenyezzenek basszus.... -
Miért is?! Mert jó hülyeséget mondassz.... -
De azt nem éstem, hogy a francba szúrták ki a Renault-sok!?! -
A McLaren elnöke, Martin Whitmarsh nem titkolja, hogy a jövő évre már leszerződtetett Fernando Alonso mellett Kimi Räikkönent látná legszívesebben a csapatnál, akit a wokingiak épp most igyekszenek világbajnoki címhez segíteni. -
G_ArchAngel #32199 az egy dolog, hogy mit akar a menedzsment és egy másik, hogy hová ír alá a pilóta, lásd Alonso, vagy Ralf - mindkettő kirúgta a menedzserét... -
Räikkönen menedzsmentje a Toyotánál járt
Az 'Autosport' értesülései szerint Kimi Räikkönen menedzserei Steve és David Robertson nemrégiben a Toyota kölni főhadiszállásán jártak, ahol a csapat elnökével, John Howettel folytattak megbeszélést. A kérdés csupán az, hogy a finn pilóta valóban egy olyan csapatnál akarja elkötelezni magát, amely jelenleg problémákkal küzd. Räikkönen jelenleg a McLaren-Mercedes, a Ferrari és a Toyota csapatok közül választhat. -
hát azért ezt így elég meredek kijelenteni, mert csak gyáriak voltak elöttük, de azok már nem R.B. súlycsoportúak- Egyébként ha figyeltétek mindketten utolérték volna Montoyát is mert folyamatosan csökkent az idő, a végén már csak pár mp. előnye volt -
Igazából én másképpen gondolom, de mindenki véleménye uannyit ér.
Én úgy gondolom, hogy az FIA nincs meg az autógyárak nélkül, és a nézők nagy többsége is (álátalánosítás) a saját autóikkal, vagy a vágyott autóikkal szeretik beazonosítani azt a csapatot aki miatt leülnek nézni, akinek a kűzdelmeit szivesen nézik.
Amikor volt a széthúzás, az véleményem szerint pont egy érdekegyeztetés volt, Az autógyárak szövetsége jól jár ha marad, hisz bizonytalan egy saját sorozat, vmint pályák..tv-s szerződések,..erősen benne van a bukás lehetősége.
Az FIA-nak szüksége van az autógyárakra, mert emelik a sorozat színvonalát, náluk van a pénz, és az emberek töllük veszik az autóikat.
Viszont az autógyárak szövetsége azt szeretné, ha a sportba fektetett pénze, a fejlesztésbe fektetett pénze, és a sportág presztiszértéke minnél közvetlenebb módon megjeleníthető legyen az autóiban, és persze annál inkább a vásárlókban.
Mivel a Ferrari szinte a teljes palettáján sportkocsit gyárt, ezért ő nagyot profitál a sikerekből, fejlesztésekből, ez a márka fő ismérve.
De egy Mergának, Bímernek, Toyo1-nak nem feltétlen.
Én ennek tulajdonítom pl. a V8-as motorok bejövetelét is..ennek az érdekegyeztetésnek az első komolyabb, szükségszerű lépése, mivel 10hengeres autók egy igen vékony szegmense az autópiacnak, és az autógyár egy olyan motort gyárt és fejleszt amit gyakorlatilag rossz hatásfokkal használ fel.
Term. ez saját vélemény.
Hasonló mint amit a MotoGp-ben lehetett tapasztalni, ahol a kétütemű 500ccm motorokról azért váltottak a 4ütemű 1000re, mert gyakorlatilag a Japán belpiacon kivül nem volt piaca a sorozatnak, sehol nem használtak kétütemű sportmotorokat tömegével.
Meg is lett az eredménye..jóval átültethetőbb a jelenlegi felállás.
-
G_ArchAngel #32195 a lényeg az, hogyha a GPWC/GPMA tagja vagy, akkor szívni fogsz!
ha nem, akkor kiskaput használsz...
ez abba a concorde agrement-be van leírva, amit a GPMA/GPWC tagok nem írtak alá, de vonatkozik rájuk...
innentől nem érdemes foglalkozni a dologgal: ha Bernie és Mosley bácsi hajóján járod a tengert, akkor fasza gyerek vagy, ha nem akkor büdös csaló!
Pont. -
Persze, megvolt a kellő súly, miután rátankoltak annyit, hogy a verseny végén meglegyen a kellő súly.
A gond a tankolás előtti körökkel volt, ugyanis akkor az autó túl könnyű volt.
És ez utólag könnyen kiszámolható volt.
Csalt a BAR és nem kiskapukat keresett, hanem egész egyszerűen könnyű autóval ment számos kört. -
Az első felére nem tudok mit mondani, mert amit tudok azt már elmondtam.
A második fele az érdekes, hiszen megvan határozva a minimum száraz súly, azaz minden folyadék, hidraulikus, üzanyag, hütő és egyéb nélküli, teljesen száraz tömeg.
Ha folyadékot használtak a ballasztnak, akkor érdekes kérdés hogy az minek minősül, ha beépített, akkor valszeg száraz tömeg, de ha cserélhető, azaz tölthető-csökkenthető, akkor annélkül kell érteni a minimum száraz súlyt.
Mindenesetre az érvényben lévő szabályt megszegték, azzal hogy űzanyagként használták a ballasztban tárolt folyadékot, és azzal hogy ennek a lehetősége megvolt, azaz a ballaszt nem volt fix és zárt.
Mivel nem volt zárt (hisz használták), akkor szerintem megsértették a minimum száraz tömeg szabályát is. -
Az F1Racing 2005. júniusi számában azt olvastam, hogy egyértelmű szabály nem volt arra, hogy lehet-e ballasztként használni az üzemanyagot. Sőt, valójában nem is ebből volt a baj, hanem hogy leeresztették az össze üzemanyagot, a ballasztként használtat is, és a minimum súly nem volt meg... Ez önmagában nem járt volna kizárással, mivel a ballaszttal együtt megvolt a kellő súly. Csak az FIA (nem először) szigorúbb a GPMA (akkor még GPWC) tagokkal. -
1szer mindent ellehet játszni, tavaly is volt pár ilyen példa... -
Nyiri #32190 Persze hogy remeled. Remeled kivagjak a Ferrarit az F1bol hogy vegre a szaros mekid eselyes legyen :P -
Most ismerte el, remélem az FIA-t nem hagyja hidegen és tesznek ellene! -
edeleny #32188 Egyenlöre nagy a csönd,sehol sem olvastam,hogy uj szarnyat kellene terveznie a Ferrarinak,csak azt,hogy öket hidegen hadja a többiek vadaskodasa.A Ferrarit nem erdekli a többiek vadja -
?
Akkor néztem mikor a botrány volt, ezt írtam.
és az adott évre érvényben lévő szabályzatot néztem,..amit bárki más is megtehetett volna.. -
Az oldalról letölthető verzióval az a gond hogy mindig az éppen aktuális van fent.. szóval hiába is nézed, hogy most mi van ott ha akkor még nem volt ez a verzió ott. -
Ez term. nem kizárható, de nem feltételezem az FIA-ról.
én is csak akkor néztem utána mikor a botrány volt (talán ebben a topic-ban), előtte nem figyeltem erre. De mégegyszer, nem feltételezem az FIA-ról hogy gyors átírták volna és utána hivatkoztak erre, főleg azért mert ezekről a szabályokról a csapatok gondolom nem az oldalról letölthető verzió értesülnek, hanem megvan nekik nyomtatott éldányban is az adott idényre.
-
Szerintem ezt csak az eset után írtáka szabályzatba, de később átnézem az F1Racing akkori számát, abban biztos bennevan minden. -
"..üzemanyagtartályként felhasználni a ballaszttartályban lévő anyagot"
jaj

szal remélem azért érthető a zavar ellenére is..(odaégett a kajám) :) -
Cikk talán nem, de a Formula One oldaláról letölthető szabályokban benne volt tisztán és világosan, hogy nem lehet üzemanyagtartályként felhasználni a ballaszttartályban lévő anyagot..ami egyébént lehet folyadék, de nem lehet összeköttetésben az autó más részeivel, így az üzemanyagellátó rendszerrel sem. -
A sajtó rendesen átvariálta azt a dolgot.. A BAR semmilyen szabályt nem szegett meg, nem volt egyértelmű cikk arra, hogy lehet-e üzemanyagot ballasztként használni. -
Igen ők csak kihasználtak egy kiskaput ami elvégre nem lefektetett szabály megszegése csak egy lefektett szabály félremagyarázásán alapult:D Az ellenőrzés módján kell változtatni és a "kis stikli" kiküszöbölhető.... -
edeleny #32179 Igazabol,mindenki a kiskapukat keresi.Szamomra a legmulatsagosabb az anno hasmagassag esete volt.Az egyik csapat kitalalta,hogy csak a boxban 6 cm,a versenyen kevesebb,ezt eszrevettek mas csapatok is es megcsinaltak,mar javaban hasznalta mindenki,mikor az FIA eszrevette,es betiltotta.Itt most,ha következetes az FIA mar Malajzia elött betiltja,ha meg a Ferrari politikai hatalma ervenyesül nem lesz semmi,ez a helyzet. -
Kicsit szélsőségesen ítéled meg a Renault szerepét.
Ha a mercinél, vagy bárhol máshol tudtak volna erről, ők szóltak volna.
Amúgy meg anno amikor a michelinek kopásával nőtt a futási felület, akkor ki szólt.
Miért nem kutyapicsáztad le azokat is? -
Igen, de ha figyeltél, akkor tudod: a BAR megszegett egy szabályt, a Ferrari nem. -
Az azért érdekes, hogy a GPMA-n kívüli Ferrarinak csak új szárnyat kell tervezni, és bezárják ezt a kiskaput, tavaly a GPMA-résztvevő BAR-nak meg 2 futamos eltiltás és diszkvalifikáció San Marinoban...
Az is érdekes, hogy kasztnit cserélni a RedBull-STR között lehet, a Honda-Aguri között nem. FIA-fairplay.. -
már rég elvesztette... -
egyetértek.
be kell csukni a kiskaput, akármelyik csapatról van szó.
Ha nem így történik, akkok komolyságát veszti az egész. -
edeleny #32173 Igen a Ferrari szarnya annyira szabalyos amennyire volt 99'-ben,igaz akkor epp az elsö szarnyal voltak gondok.Most a Ferrari hatan csattan az ostor,idaig ök jelentgettek masokat,most megerzik milyen a masik oldal.Azt az olaszok is elismertek,hogy jobban hajlik,csak ahol merik ott nem.Olyan ez mint anno a hasmagassag volt,mikor mertek minden auto pont 6 cm volt a palyan meg szepen leült a verda,aztan rajöttek es mindig 6 cm nek kellett lennie.De ne menjünk olyan messzire 03' gumibotrany.Emlekeztek,akkor a Ferrari verte a hepajt,mert a Michelin gumik csak a futam elejen az ellenörzesnel voltak 350 mm felületüek aztana kopassal ez nött.Mennyiben mas ez az eset? Annyiban hogy most a Ferrarirol van szo,a Ferrari az Ferrari rajuk kicsit mashogy vonatkoznak a szabalyok,nem lesz betiltva az a szarny!!!!! -
Lack #32172 Bár ne így legyen, azt kívánom.