182273
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
Persze, ugyis minden csapat annyit fog költeni mint most, ha nem erre akkor arra, de költ amennyit tud hogy jobb legyen a vas, vagy már mózli azt is megoldja, hogy a csapatok korlátozott pénzt használhatnak fel ?:DDDDDDDDDDDDDDD -
edeleny #38990 Nos ezt vettem elöre.
Igazan nem akarlak megsérteni,de eléggé,hümm nem is tudom mit irjak milyen amit irtál. "A generátort külön elektromotor hajtja"
Nos nézzük,az energia áramlás sorrendjét.
Van egy nagyteljesitményü akkumulátor,ami meghajt egy villanymotort,ami egy forditott villanymotort(generátor)hajt meg amivel áramot termelünk.Ha már igy van,akkor nem lehetne a két mechanikai,és egyéb energiaveszteséggel járo egységet kiiktatni,és az akkumulátor teljesitményét egyből a fogyasztóknak adni?Vagy a Mercinél feltalálták a Perpetum mobile-t?
A gondolatod eleje jo volt,de nem a generátort hajtja a merci motor villamaosan,hanem az összes egyéb sallangot,a generátor kivételével.Mint például a viz,es olaj pumpat. -

-
,,akár 100 millió dolláros megtakarítást jelenthet éves szinten."
Csak az a gond, hogy ezt a pénzt valszeg majd más fejlesztésre költik majd :DDD -
G_ArchAngel #38987
(bocsánat, nem bírtam ki...) -
G_ArchAngel #38986
-
G_ArchAngel #38985 -
nirdo #38984 Hát az biztos, hogyha meghagyták volna az egygumis szabályt akkor a Michelin nem akarna kiszállni. Nem kellene a Forma-1-nek elmárkakupásodnia. Egy bátor újságíró megkérdezhetné Mosley-t az egyik nagydíjhétvégén, hogy amikor ezeket a radikális változásokról szóló szabályokat kisüti a fejéből(lásd. CDG), akkor eszébe jut-e, hogy a Forma-1-et miért emlegetik az autósport királykategóriáának. Állandóan ez a költségcsökkentéses szöveg. Ha jól emlékszem egyszer még Jean Todt mondta, hogy a csapatoknak nemhogy csökkentek, hanem inkább növekedtek a költségeik, hiszen ezeket a kiadáscsökkentő dolgokat is ki kell fejleszteni, tesztelni. Évek kellenének ahhoz hogy valamin tényleg tudjanak spórólni a csapatok, de addigra már jön az FIA a következő radikációval. Hej-hej nehéz kenyér ez... -
Lehet hogy mózli szarakodás a szabályokkal jól fog elsülni 1 picit, mer legyen egyenlő elektronika, legyen egyforma motor ( bár ez fagyasztás lesz ), legyen egyforma gumi... a kaszni az maradjon meg kölünbözőnek, mer ettől f1 hogy ne legyeneek tök 1formák... de ezzel az a baj még mindig hogy ha nagyon akarnának akkor pályán is tudnának dönteni, de az egész taktika a boxra terelődött át... szerintem hagyni kellett volna az 1 gumi / verseny, jobb volt izgalmasabb volt... -
"...jó fék, biztos tapadás, stabil kaszni és kellő bátorság..." = traktor :) 
-
Gabor_(HSF) #38981 Ennek a csávónak még senki nem mesélte el,hogy az előzéshez leginkább jó fék,biztos tapadás,stabil kaszni és kellő bátorság szükséges,nem pedig + 3ezer lóerő.... -
Gabor_(HSF) #38980 Aha,ez klassz! és mikor jönnek a napelemes versenyautók? arról nincs valami?
-
Jön a környezetbarát Forma-1
Az ötlet nem újszerű, hiszen az elnök már hónapokkal ezelőtt felvázolta azon tervét, mely szerint a jövőben energiatároló rendszert építtetne a versenygépekbe, mely az F1-es autó fékezésekor felszabadult energiát tárolná.
Az új rendszerben tárolt plusz energiának a versenyzők az előzésekkor vennék hasznát, ezzel látványosabbá téve a királykategóriát. Bár a kezdeményezés még új, a tervek szerint az energiatároló rendszert már a 2011-es idényben kötelezővé tenné a szövetség.
"A Forma-1-ben mindenki arra törekszik, hogy az elemek könnyebbek és hatékonyabbak legyenek, ami fantasztikus" - mondta Mosley az F1Racing magazinnak adott nyilatkozatában. "Nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy ezeknek a berendezéseknek egy olcsóbb változata megjelenjen a közúti autókban, mely mindenki számára előnyös."
"Az eredmény fantasztikus kigyorsítás, kis fogyasztás mellett. Minden egyes alkalommal, mikor a versenyző fékez, az akkor felszabadult energia tárolásra kerül. Végül aztán minden egyes utcai autóban helyet kaphatnak ezek a berendezések, melyekkel gazdaságossá válhat az üzemanyag fogyasztás. Ez sokkal hatékonyabb, mint ha a fordulatszám növelésére mennénk, hiszen már most 19.000-res fordulaton pörögnek egyes motorok."
"Éppen ez az oka annak, hogy javaslatokat kértünk a nagyvállalatoktól a 2011-es idényre vonatkozóan, ugyanis a tervek szerint akkor már nem a motor kapacitása, hanem az üzemanyag felvétele lesz a mérvadó" - magyarázta Mosley. "Ez azt jelenti, hogy például az üzemanyag áramlást fogjuk szabályozni, úgy mint most a fordulatszámot. Ekkor a tervezőknek úgy kell maximalizálniuk a motorok teljesítményét, hogy tudják, egy adott üzemanyag mennyiség áll a rendelkezésükre."
Mosley továbbá úgy gondolja, hogy a motorfejlesztések befagyasztásával, illetve az új rendszerek bevezetésével a költségek is csökkennek majd a királykategóriában. A szakember szerint ennek mértéke egy nagyobb motorgyártó esetén akár 100 millió dolláros megtakarítást jelenthet éves szinten. -
Gabor_(HSF) #38978 Ez honnan van? mert pl. a mercinél a generátort egy külön elektromotor tekeri,hogy azzal se terheljék a motor teljesitményét.... -
nirdo #38977 Hát igazad van, Mosley bácsi mostanában mintha nem tartaná olyan magabiztosan azt a gyeplőnek nevezett valamit:))) Valóban több csapat használta, de mivel a Renault fejlesztette ki és ennek az illegális alkatrésznek a tudatában tervezték meg az R26-ost, ők is hasalhatnak a legnagyobbat. Hockenheimben mindenre fény derül. Amúgy szerintem Alonsónak ez a "lélektani csapás a hétvégén Schumacherre" nyilatkozata csak blöff. Hiszen mi mást mondhatna a csúfos Magny-Cours-i vereség után?
N. -
-
Eddig is jópár csapat használta egész évben! és kitdja h tavaly is e. Ugytünik most az FIA valamit nagyon akar bizonyítani... először ez utánna a bmw légterelői...
Ezsi annak ékes bizonyítéka hogy a szabályok kiforratlanok, nem egyértelműek, és az egész egy nagy církusz ami leáldozoban van. -
Nem sokat jelent,hogy mit nyilatkoznak.
Lehet,hogy csak altatják a csapatokat.
Majd a versenyen kiderül az igazság. -
nirdo #38973 Fisichella szerint tényleg hátrányban lehet a Renault az év hátralévő részében, miután az FIA betiltotta az ellensúlyos lengéscsillapítókat. Ezt most nyilatkozta közvetlen a Német Nagydíj előtt, és ebben lehet valami, ugyanis egyes belső körök tudni vélik, hogy ezen illegális eszközök használata körönként akár 3-4 tizedet is hozhatott. Erre varrjatok gombot!! -
Bezzeg ha a NASCAR-ról mondaná ezt, már nekiugranának :DDD, hogy mit képzel, méghogy követhetelen :)) -
aha, egyszer meg egy csávó pont a leggyorsabb részen, átment az úton :DDD -
De jó is volt anno, mikor az erdőben téptek, nem? -
-
edeleny #38968 A nyilt titiok,most már nyiltá,es nem titokká vált:
A Williams Toyotara vált 2007-ben. -
G_ArchAngel #38967 Schuminak eleinte nem tetszett a Forma-1
A Forma-1 legsikeresebb versenyzője egyáltalán nem szeretett első látásra bele a Száguldó Cirkuszba – ellenkezőleg!
„Egyszer 1989-ben vagy 1990-ben voltak jegyeim a hockenheimi futamra. Rövid idő után már azt sem tudtam ki melyik pozícióban van, ráadásul nekem túl hangos volt. El is mentem.” – mondta Michael Schumacher egy interjúban, amit a Zeit című német lapnak adott. 1991 augusztusától aztán maga is Forma-1-es versenyző lett.
A hétszeres világbajnok hamarosan fontos döntést fog hozni: folytatja-e 2006 után is Forma-1-es pályafutását vagy inkább visszavonul. A nagyközönség ezt a terv szerint a monzai Olasz Nagydíjon tudhatja meg. Schumacher saját bevallása szerint még nem tudja mit fog mondani Monzában – s elismeri, hogy nem könnyű a döntés: „Életem során még sosem hagytam abba semmit – legalábbis nem negatív értelemben, nem úgy, hogy valamit elvesztettem. A múltat mindig valami új váltotta fel, például amikor gyerek voltam a cselgáncsot a gokartozás.”
Schumacher nem érzi úgy, hogy külső tényezők kényszerítik a visszavonulásra - így az sem, hogy esetleg ne lenne versenyképes a nála jóval fiatalabb pilótákkal: „Az apám azt tanácsolta nekem, hogy akkor hagyjam abba, ha jön egy versenyző, aki arra kényszerít, hogy túllépjek a saját határaimon. Ezt a tanácsot meg fogom fogadni, de szerencsére eddig nem ez a helyzet.” – mondta, s azt is hozzátette, hogy az nem játszik szerepet a döntésében, hogy le tudja-e idén győzni Fernando Alonsót: „A döntésem nem attól fog függni, hogy leszek-e még egyszer világbajnok vagy sem. Más dolgok lesznek döntőek.”
A Ferrari német versenyzője elismerte, hogy ma már kisebb a kockázatvállalási hajlandósága, mint fiatalabb korában, s példát is hozott: „Ha manapság észreveszem, hogy az autó nincs 100 százalékosan rendben, akkor inkább kimegyek a boxba. Korábban valószínűleg tovább hajtottam volna.” -
én mindkettőt sajnálnám :( -
durva lenne, de biztos lennének nagy csaták :), örülnék neki -
G_ArchAngel #38964 Haug: Räikkönen maradjon a McLarennél!
Bár hetek óta arról zajlik a találgatás, vajon a McLaren melyik fiatal tehetségét - esetleg jelenlegi első számú tesztpilótáját, Pedro de la Rosát - teszi meg a Renault-tól érkező Fernando Alonso csapattársává, Norbert Haug azt nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak, hogy a finn legjobban teszi, ha mégis Wokingban marad, mivel így lehetősége nyílik azonos körülmények között összevetnie tudását Alonsóval. A McLaren köztudottan húzódozik egy újonc bevetésétől. Bár Räikkönen megérkezése Maranellóba Michael Schumacher visszavonulásának függvénye, ami egyre valószínűtlenebbnek tűnik, és a Renault elnöke, Alain Dassas világossá tette, hogy mindenképp meg akarják szerezni a finnt, a huszonhat éves versenyző saját bevallása szerint még nem kötelezte el magát. - "Kimi akkor dönt bölcsen, ha ott marad, ahol van. Akkor megmutathatja, hogy melyikük a jobb, ő vagy Fernando Alonso. Azt mondta nekem, hogy még semmilyen szerződést nem írt alá, és nem hiszem, hogy a saját versenyzőnk hazudna nekem" - mondta Haug.
Újabb hét, újabb csepp a tengerbe... -
Jó 5let. -
Nürburgring és Hockenheim megosztozna a Német GP-n -
A gumi és egy váratlan szabálymódosítás dönthet az F-1-ben -
edeleny #38960 Ez a 38939 sz. hsz.-em volt,négy nappal ez elött:
Szerintem,ha még két auton mehjelenik,akkor Berni,akármilyen alapon de betiltja.(anno a fokoztmentes váltóval sem volt semmi baja,csak annyi,hogy,hogy néz már ki egy olyan F1 auto,ami folyamatos üveghangon teljesiti a köröket)
-
PeeVee #38959 Hát elég gyökérül nézne ki, ha az összes autón olyan volna... -
"A Technikai Szabályzat 2.3-as paragrafusának értelmében egészen addig, míg a csapat nem bizonyítja a technikai delegátusnak és a stewardoknak, hogy az elem nem akadályozza a versenyzőt a kilátásban, nem helyezhető el olyan elem a pilótafülke előtt, amely magasabb az orrkúp csúcspontjánál" - állt a FIA hivatalos közleményében.
sztem be lett bizonyítva azáltal, hogy nem mentek neki senkinek :DDD Hát hogy a francba bizonyítsák be? Csak ürügy... -
A FIA betiltotta a BMW ikertornyait
Faludi Zoltán, 2006. július 25. kedd [14:42]
Annak ellenére, hogy a Francia Nagydíj után a riválisok jelezték, hogy lemásolnák a BMW Sauber innovatív ikertornyait, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kedden hivatalos közleményében erősítette meg, hogy betiltja a furcsa kinézetű légterelőket.
A BMW Sauber versenyistálló a két héttel ezelőtt megrendezett Francia Nagydíjon bemutatta saját fejlesztésű légterelőit, melyek azt a célt hivatottak szolgálni, hogy a légáramlat eltérítésével növeljék a hátsó szárny aerodinamikai hatékonyságát.
A furcsa kinézetű elemek állítólag átmentek a FIA tesztjein, így a szövetség engedélyezte azok használatát. Sokakban azonban már megjelenésükkor kételyek merültek fel, ugyanis az ikertorony elnevezésű aerodinamikai elem kísértetiesen hasonlított az Arrows istálló által bevetett "X szárnyra", melyet a FIA 1998-ban azonnal tiltólistára helyezett.
Hosszas vizsgálódás után azonban a sportot irányító testület úgy döntött, hogy betiltja az ikertornyok használatát, mondván az zavarja a versenyzőket a kilátásban.
"A Technikai Szabályzat 2.3-as paragrafusának értelmében egészen addig, míg a csapat nem bizonyítja a technikai delegátusnak és a stewardoknak, hogy az elem nem akadályozza a versenyzőt a kilátásban, nem helyezhető el olyan elem a pilótafülke előtt, amely magasabb az orrkúp csúcspontjánál" - állt a FIA hivatalos közleményében.
A BMW egyelőre nem kommentálta az ügyet. -
mert a Renaultnál ez másképp van, mi? :)) -
Massa a Ferrari világbajnoki címéért hajt
A brazil Felipe Massa úgy tűnik rádöbbent, hogy a Ferrari világbajnoki címéhez az ő hathatós segítségére is szükség van. A saját világbajnoki címének megszerzéséről idén már biztosan lemondhat, ám a csapatának címéért mindent meg fog tenni a következő versenyeken.
„A segítségem roppant fontos lesz, hiszen annyi pontot kell elszednünk a Renault-tól, amennyit csak bírunk." -mondta a brazil a Gazetta dello Sport-nak adott interjújában.
Felipe Massa jelenleg 42 pontjával az ötödik helyen áll a világbajnoki pontversenyben. Őt a két világbajnoki aspiránson túl Giancarlo Fisichella és Kimi Raikkönen előzi meg. A finn csupán egy pont előnyben van, ám Fisichella is elérhető távolságban, mindössze négy pontra van a braziltól.
A pontversenyben tehát a harmadik helyért hajthat reálisan, míg amennyiben minden versenyen jól teljesít, akár világbajnoki címhez is segítheti csapatát.
„Tudom, hogy a címért már nem hajthatok, de segíteni akarok a csapatomnak, abban, hogy megnyerjük a konstruktőri címet, én pedig talán megszerezhetem az egyéni harmadik helyet a pontversenyben."
A Ferrari 21 pont hátrányban van a Renault-hoz képest, s ezt a hátrányt, bár nem könnyen, de Massa ledolgozhatónak tartja.
„A Renault mindkét címet el akarja vinni idén is, ez egyértelmű. Mi azonban jelenleg rendkívül elhivatottak vagyunk, a csapat szenzációs egységben dolgozik, hogy elérjük a sikert.
:)))))))))))) Pösze úrnak elfelejtették mondani hogy a Ferrarinál csak 1 ember lehet a világbajnok és az nem ő. -
edeleny #38954 En messze lakom,igy nem tudok.
Nekme az a feltünö,hogy most már nem elöször,olyan mint,ha az FIA a független kiscsapatok pártját fogná, a gyáriakkal szemben. -
Hi all
Az a kérdésem lenne,hogy a Magyar Nagydíj hétvégére mennénk és nem találunk a neten olyan szállást hogy a pálya menti falukban kiadják a telket sátrazni, esetleg a házikót. Ha tud valaki ilyenhez elérhetőséget, segítsen pls.
THX. -
Az hát, de tudod miért, azon kívül hogy nagyszerű versenyzők mennek ott a legfőbb dolog h a kocsik kiegyenlítettek épp emiatt, vannak persze 2006,2005 és még 2004 modellek is, de a kaszni motor egyforma vagyis csak kis eltérések vannak bennünk.