• G_ArchAngel #38967
    Schuminak eleinte nem tetszett a Forma-1
    A Forma-1 legsikeresebb versenyzője egyáltalán nem szeretett első látásra bele a Száguldó Cirkuszba – ellenkezőleg!

„Egyszer 1989-ben vagy 1990-ben voltak jegyeim a hockenheimi futamra. Rövid idő után már azt sem tudtam ki melyik pozícióban van, ráadásul nekem túl hangos volt. El is mentem.” – mondta Michael Schumacher egy interjúban, amit a Zeit című német lapnak adott. 1991 augusztusától aztán maga is Forma-1-es versenyző lett.

A hétszeres világbajnok hamarosan fontos döntést fog hozni: folytatja-e 2006 után is Forma-1-es pályafutását vagy inkább visszavonul. A nagyközönség ezt a terv szerint a monzai Olasz Nagydíjon tudhatja meg. Schumacher saját bevallása szerint még nem tudja mit fog mondani Monzában – s elismeri, hogy nem könnyű a döntés: „Életem során még sosem hagytam abba semmit – legalábbis nem negatív értelemben, nem úgy, hogy valamit elvesztettem. A múltat mindig valami új váltotta fel, például amikor gyerek voltam a cselgáncsot a gokartozás.”

Schumacher nem érzi úgy, hogy külső tényezők kényszerítik a visszavonulásra - így az sem, hogy esetleg ne lenne versenyképes a nála jóval fiatalabb pilótákkal: „Az apám azt tanácsolta nekem, hogy akkor hagyjam abba, ha jön egy versenyző, aki arra kényszerít, hogy túllépjek a saját határaimon. Ezt a tanácsot meg fogom fogadni, de szerencsére eddig nem ez a helyzet.” – mondta, s azt is hozzátette, hogy az nem játszik szerepet a döntésében, hogy le tudja-e idén győzni Fernando Alonsót: „A döntésem nem attól fog függni, hogy leszek-e még egyszer világbajnok vagy sem. Más dolgok lesznek döntőek.”

A Ferrari német versenyzője elismerte, hogy ma már kisebb a kockázatvállalási hajlandósága, mint fiatalabb korában, s példát is hozott: „Ha manapság észreveszem, hogy az autó nincs 100 százalékosan rendben, akkor inkább kimegyek a boxba. Korábban valószínűleg tovább hajtottam volna.”