182273
  • Ch_Slater
    jó reggelt :)
    ha az így van, akkor hogy jönnek rá a turpisságokra? olyan dolgokra, amik a mérési pontjaikon kívül esik? néha vannak nagy ellenőrzések?
  • b-type
    Hát ha nyerne a Ferrari, akkor hiába lobogtatná a Renault hogy azért nyert mert az FIA..
    Aki 24 vagy mennyi pontelőnyt elbukik, azt nem ezért verték el....már ha elverik persze.
    Ezt csak azokkal etetik meg akik meg akarják enni. :)

Az FIA nem szedheti darabokra a gépet, vannak mérő eszközeik és mérési pontjaik, vannak dolgok amiket le kell venni hogy ehez hozzáférjenek, de am ennyre én tom nem szedhetik szabadon szét az autót.
    (jó reggelt :) )
  • Ch_Slater
    ember, egy dologra kérlek: ha írok valamit, ne reagálj rá. hisz úgyis neked van igazad (azt hiszem nem fog hiányozni az állandóan fikázó hozzászólásod). a többiekkel majd megbeszéljük normálisan. amit cserébe megigérhetek, hogy nem válaszolok többet én sem a tiedre...
    mivel, ha leegyszerűsítve nézzük: ha te azt mondod valamire, hogy fekete, majd én is azt mondom, hogy fekete, akkor te rávágod, hogy: nem az fehér, mert mindig is fehér volt és fehér is lesz...
    jah és még annyit, hogy ki nem tudja beismerni ha tévedett és mit mond akkor (gy.k. a te szövegeid jönnek, amikor már nem tudsz mit mondani):
    -teória
    -összeesküvés elmélet
    -túlbonyolítod
    -naív vagy
    -hozzá nem értő vagy
    -nem ismered a szabályokat
    -nevetséges ellendrukker vagy
    -ellentmondásokba keveredsz
    -az én kedvencemmel olyan soha nem történhet meg ilyen...
    -...stb, stb....
    -...és ezek bármilyen kombinációja...

És a szomorú az az egészben, hogy ezeket nem csak akkor írod, amikor tényleg odaillenének ezek a szövegek (mert azért van, amikor helye van). Hanem MINDEN esetben ilyenekkel jössz. Ha pl. arról beszélgetünk, hogy mi lenne jó/rossz az F1-nek, te azt is személyessé teszed és egyből a kedvenced elleni támadásként fogod fel (főleg ha tudod, hogy az illető nem a te választottad rajongója), amit rögtön éles válaszokkal próbálsz visszavágni.
    Gyakorlatilag az írásaidból úgy tűnsz, mint akivel nem lehet beszélgetni normálisan, ha nem ugyanazt a nézetet vallja, mint te. Mert minden mást élből elutasítasz. És ne mondd, hogy nem, mert de.

#40742: nem az a fontos, hogy mit akarnak 5. alkalommal az ellenőrök. az a fontos, hogy mi a dolguk. szerintem ez nem "akarom-nem-akarom" kérdése...

#40747: első pillantásra ezt olvastam: 180-nál egy győzike :D

#40750: hát az tuti, hogy elég kényes a helyzet. mint írtam lejjebb is, talán a tisztább szabályok és a szigorúbb ellenőrzés segíthetne a dolgon. (bár ezt már itt is elutasítják páran kapásból..)
  • MrTressy
    2 üléses minardi, bárki becsücsenhetett Zsóti mögé 1 miláért
  • edeleny
    Nagyon hiányolom Stoddart bácsit.Tényleg.
    Neki nem volt pénze,viszont volt jo nagy szája.
    Tuti,hogy egy Minardiba nem lenne ilyen szerkezet.
    Stoddart ur,most mehetne a biroságra,és követelhetné,teljesen jogosan,hogy ha szabályváltozás nem volt az évben,és szabálytalan ez az eszköz,
    akkor az összes csapattol,vonják le az összes pontot,amit ennek a használatával szereztek!
    Félek Stoddart hijján,nem lesz ilyen bátor ember.

Igazábol nem volt jo döntés.
    Igy ha nyer a Ferrari,akkor a fejükhöz fogják vágni,hogy csak azért nyertek,mert az FIA beleszolt a dolgokba.
    Ha nem ez a döntés születik,meg a Renaultosok fejéhez vágták volna,ha ök nyrnek ugyan ezt.
    Igazábol ez a Stoddartos dolog mutatja a helyzet faramuciságát,ha szabálytalan valami,hogy hogy nincs büntetés,szegény Hondásokat hogy elmeszelték.
    Mindenesetre kiváncsi leszek a török futamra.
  • edeleny
    Elöször is a Kedves Jakuza barátom irásaira szeretnék reagálni.

Bolintottál?

Nos,a magyar nyelv nagyon szép,de ha ember nem mélyed el benne,nem mindig érti meg mit akarnak vele közölni.
    Nem elég belinkelni,elolvasni egy oldalt,a leirt szöveget értelmezni is tudni kell!Ennek hiányában,gyakran zagyvaságok születnek,és néha bolcsebb lenne az ember fia,ha inkább el se olvasná a dolgokat,minthogy mindenféle fals informáciokat szürjön le.
    A másik dolog,hogy emlegettél,valamiféle magyar mentalitást,hogy mindig csak a rosszat látjuk,es nem akarunk valamit,hanem valami ellen vagyunk.
    Ugyan ilyen magyar mentalitás az is,hogy mindig a kiskaput keressuk,azt,hogy hogyan tudnánk átverni a másikat,hogyan tudnánk feljelenteni.

Irod itt lentebb,hogy,hogyan lehet kijátszani az ellenörzést,4x nem teszem be,2x igen.
    Melyik csapat használta folyamatosan,tavaly szeptembertöl,
    és melyik csapat tette hol be,hol ki?
  • Bandee1987
    Ma ment valami forma-1es autó a ringen. Tisztán hallottam délután innen a lakásból.
  • gordon 24
    OFF

Wazz ezt nézzétek meg....180-nál egy őzike..
  • [Jakuza]
    Nem csak elobbre jarnak az ellenorzoknel, hanem szazszazalekig biztos vagyok abban, hogy ezt mindegyik csapat ki is hasznalja.
    Csak most az nem tetszik egyeseknek, hogy pont a Ferrarinak jon jol ez az egesz.
    Akkor kopkodtek bezzeg, amikor a flexi szarnyakrol volt szo.
  • [Jakuza]
    Ha ignore, hanem, csak az latszik, hogy ha ugy tunik valami kedvezoen alakul a Ferrari szamar, te egybol csalast kialltasz.
    Meg akkor is ha a szabaly feket-feheren leirja, nem lehet hasznalni ilyen alkatreszt.
    Egybol olyan kifogasokat gyartasz, hogy nem most kellene beszuntetni stb.
    Kerdem en, ha szabalytalan, akkor mi a helyes eljaras ?
    Bennehagyni ?
    Akkor meg kerem mirol beszelunk.
    Ja, hogy a Ferrarinak jo ha kiszedik a Renaultbol ?
    Akkor emiatt az alkatresz szabalyos, Istencsaszar szerint.
    LOL De csak azert mert utalja MS-t.
    Ez meg mar megaLOL. Kicsit felemas a serpenyod Justicia.
    Raadasul nem sok koze van a szabalyokhoz a te utalatodnak, jegyzem meg halkan.
  • gordon 24
    Lehet.. Igazából tudni kéne mik az ellenörzés szabályai.. A fene tudja hogy van: Azt mindenki tudja hogy a bünözök mindig egy lépéssel előrébb vannak mint a törvény. Ez igy van itt is.
  • Istencsászár
    Jólvan. Ignore... -.-
  • [Jakuza]
    Nem is ezt mondtam.
    Mi van ha az elso 4 futamon nincs a szerkezet es a burkolat mar fent van ?
    Szetszedhetik az ellenorok akarhanyszor csak akarjak.
    Viszont nem biztos, hogy az 5. alkalommal is szetakarnak torni egy muanyagburkolatot, ha nincs mogotte semmi.
  • gordon 24
    Ebbe nem értünk egyett. Méghozzá azért nem mert az első 8 autót a futam befejezése után egyből elviszi az FIA és szétszedik és átvizsgálják.
    Tehát nem tudja megcsinálni azt hogy futam után kiszedi belőle. Igaz ezt nem mondat de a verseny utáni ellenőrzés nem csak a suly ellenőrzésből áll. Tehát megbukna azzal ha olyan dolog lenne benne ami a gépátvételkor nem volt ott. ez biztos.
  • Istencsászár
    Jó mindeki csal mindeki trükközik ezen senki sem vitázik... ilyen a világ, és emiatt derülnek ki dolgok, de meglátásom szerint!!! ( mielőtt olyat irsz hogy ... ) ez az ügy ezen jóval tovább nyúlik mint 1 csalás. Szvsz nem 1enrengú mondjuk a Honda benzintratály trükkel. SŐT...
  • Istencsászár
    Be!
  • webibebi
    akkor most betiltották vagy nem?
  • Istencsászár
    Jólvan pihi, nemkell állandóan a feszültséget kelteni, és nem kell ez az én tudok mindent te meg fogadd el mer az hülyeség duma... nem személyes csak kérem fejezd be, ird le mit gondolsz, de nemkell köré a körítés, mer 1átalán nem biztos hogy ogaz amit állítasz, te hiszed ok. zhx.
  • [Jakuza]
    Te meg a masik kis naiv vagy.
    Pontosabban te mas elv (vagy utalat ?) miatt elhitetni, hogy olyan naiv vagy.
    Elmondanad nekem, mennyi csalas derult ki egybol ?
    Leirtam csak 3at , amikre kesobb jottek ra. Pedig egy kozel ket centimeterrel szelesebb gumit eleg konnyu kiszurni, s lam megsem jottek ra csak joval kesobb.
  • [Jakuza]
    Ha nem tudod beismerni azt, hogy nincs igazad azt kotozkodesnek veszed ? LOL
    Kitalaltal egy teoriat, hogy biztos lattak, de ha rakerdeznek, hogy hol, akkor elkezdesz felrebeszelni, hogy te nem ertesz hozza.
    Nem lathato helyre tettek az okosok, ezt bekellene latni vegre, nem gyartani az osszeeskuves elmeleteket.
    Okosan elrejtettek a burkolat moge ami miatt csak akkor veheto eszre a szerkezet ha szetszedik teljesen az autot.
    De mint mar leirtam, ha van egy kis esze az istallonak, akkor mar a legelso nagy atvizsgalaskor ugy viszi oda az autojat, hogy nincs a burkolat mogott semmi.
    Aztan kesobb amikor mar nem ugyanugy vizsgaljak az autokat senkinek nem akarja leszedetni a burkolatot mondvan ugy sem lesz mogotte semmi, lattak mar ezerszer.
    Olyan kis naiv vagy. Hiszen mar egy csomo csalas kiderult es mindegyiket sose az elso legnagyobb vizsgalatoknal szurtak ki.
    Sot legtobbjuket nem is maga a FIA szurja ki, hanem a masik istallo.
  • Istencsászár
    Akkor inkább a Rönó nyerje mint ők, és akkor rá lehet vetni Sumira, hogy ugye-ugye Hungaroring, miért kellett hősködni :))))))
  • Istencsászár
    "Beviszed az autot ellenorzesre eloszor eszkoz nellkul, majd kesobb a futamoknal ugyanilyen burkolattal, a kutyanak nem tunik fel."

Hát persze... Hidd már el hogy ezeket a járműveket mint minden technikai sportab át kell menniük a vizgálatokon verseny előtt-ütán is... ha nem igy lenne mindeki csalna......
  • Ch_Slater
    lehet, hogy rosszul érzem, de te mindig kötözködni próbálsz velem (nem csak velem).

megpróbálok úgy írni, hogy ne találj semmi kivetnivalót benne (úgyis találsz). tehát:
    nem vagyok ilyen-olyan mérnök, akinek az a feladata, hogy ismerje az ilyen versenyautók összetevőit, működését. Azaz nem tudom megmutatni neked. Sőt, az utcai autóknak sem ismerem a lelkivilágát. Viszont vannak emberek akiknek ez a feladata (többet is keresnek, mint én).
    De azt tudom, hogy ha valamihez értek és ott van valami, ami nem odavaló, akkor rákérdezek, hogy mi az.
    Ha ilyen dedós módon kell játszani ezt a "játékot", akkor költsék arra a nagypénzek egy részét, hogy X embert arra tartanak, hogy minden versenyhétvége előtt darabokra szedik a gépet, és közvetlen a verseny leintése után megy a "karanténba" az összes pontot szerző jármű, és szedik darabokra újra. Változtattak valamit? Büntetés. Feltörtek egy plombát? Büntetés. stb...
    Tudom, hogy elég utopisztikus amit mondok, de talán jobb lenne egy kicsit ez az egész fejetlenség. Biztos sokba kerülne nekik, de még így is csak kis része lenne az egész F1 költségvetésének...
  • gordon 24
    Igen talán ő volt az...
  • Kit--Kat
    ja asszem a Loeb is bukott 1 versenyt ilyennel.
  • gordon 24
    Jaja.. Ha jol tudom minden verseny elött átnézik őket a gépatvételen. És onnantól kezdve nem lehet rajta cserélni semmit csak olyan alktrészeket amiket ezen szintén atvesznek. A Rally vb igy van még a pót kerekeket is megjelölik és csak azt lehet felrakni, ha más kerék van rajta kizárják Rally vb volt már erre példa. Valszeg ez az f1-be is igy van.
  • [Jakuza]
    Te lattad egyaltalan ezt a szerkezetet ?
    Mert pl a Ferrari orrkupjaban sem lathato volt, mint ahogy a Renaulteban sem mivel ugyeltek arra, hogy ne legyen lathato.

Itt a kep, ugyes vagy ha megmutatod, hogy hol van az eszkoz.
    Beviszed az autot ellenorzesre eloszor eszkoz nellkul, majd kesobb a futamoknal ugyanilyen burkolattal, a kutyanak nem tunik fel.

• Ch_Slater
    van benne valami. meg azt sem tudom (tudja valaki?), hogy mennyire, milyen sűrűn, milyen részletesen nézik át a kocsikat? egyébként ezzel nem támadni/védeni akarom egyik csapatot sem, hanem inkább a rendszert (nem vagyok renault/alonso fan).
    mondjuk ha pl. lenne 4-5-6-x szúrópróbaszerű, minden részletet átvizsgáló ellenőrzés évente, és ha valami tiltott van az utolsó ellenőrzés óta, akkor egyértelműen meghatározott büntetésekkel sújtanák a versenyzőt/csapatot (visszamenőleg az utolsó ellenőrzésig). persze ez lehet, hogy hülyeség, gondolom ha ez jó megoldás lenne, akkor már ezt használnák...
  • Nyiri
    Lesz mire fognia Briosnak ha elveszitik a VB-t. Ha megnyerik, akkor NEM KELL NEKUNK :)
  • gordon 24
    Ez igaz biztos át is nézték. Na de figyelj, ha azt nézed egy zárt legéscsillapitóba hogy látod meg milyen a belseje. (persze ha jól tudom hogy ez egység, mert ha nem akkor nem tudom miért nem vették észre időben.)
  • Ch_Slater
    hmm, csak feltételezem, hogy évad elején átnézik az autókat az ellenőrök (valószínűleg közben is folyamatosan). azt is, hogy talán szemet szúr nekik egy szerkezet, amit még nem láttak, vagy nem odavaló, vagy nem szabályos. gondolom vannak olyan talpraesettek, hogy megkérdezik mi ez. és akkor talán azt is meg merik tenni, hogy azt mondják már akkor, hogy no-no.
    vagy ha ez nincs így, akkor így kellene hogy legyen...
  • Kit--Kat
    Nem baj megérdemlik, menjenek vissza szériaautókat építeni
  • gordon 24
    És ez kinek a hibája, hogy egy szabálytalan dologra épit autot?
  • Ch_Slater
    talán azért mert a többiek BEépítették az autóba, míg ők ERRE építették az autót. legalábbis a hírek szerint (persze azóta lehetnek újabb hírek is, amiről én nem hallottam...)
  • gordon 24

Teljesen egyettértek . Bevallottan a többi csapat is használta ők miért nem sipitoznak?
    És ha a rönó csak ezzel tud nyerni akkor a tavalyi vb cim sem legális.
  • [Jakuza]
    Na de kerem a sajat tezisedet buktatod meg.
    Ki tudott pl a Michelin 18 millimetert szelesedo gumijairol ?
    Ki tudott a flexi szarnyakrol ?
    A honda uzemanyagtrukkozeseirol ?

Marpedig a FIA se tud arrol amit nem jelentenek be.
    Ne feltsd te a csapatokat, trukkoznek azok rendesen, fogadom van egy csomo olyan alkatresz nehany autoban, aminek a leterol nem tud a FIA es nem szabalyos.
    Amikor meg kiderult levetettek.
    Csak van aki nem nyugszik bele. Ez egyedul a Renault. Az o alkatresze nem felel meg a szabalykonyvben leirtaknak ennek ellenere sipitoznak, mint ahogy a soforjuk fenhangon a csapatradion.

• Istencsászár
    Ez igy van... persze hogy tudta, nem is volt eldugva és az autó átviszgálása minden futam előtt megtörténik... ha ez nem lenne akkor mindeki minden szart használna ami 100%osan szabálytalan.
  • sharpshooter #40716
    elmélet-bukta:

az idény kezdetekor a komplett dokumentációt lekell adni a FIA ellenőreinek, majd az összes fejlesztést, ami év közben kerül bevezetésre szintén dokumentáltan át kell adni, tehát a FIA az első km-ek előtt tudott a dologról.
    így tudják ellenőrizni a mechanikai elemek balesetveszélyességét...

szóval, ha a FIA nem tudott róla, az vagy világraszóló hazugság, vagy kikell zárni a Renault a bajnokságból...

semmilyen újítást nem lehet bevezetni engedély nélkül, a Ferrari szárnyai is engedélyezettek voltak, csak senki nem tudta, hogy terhelésre deformálódik...
  • [Jakuza]
    Mivel Juliusban adta at csak a Renault a dokumentumokat a FIAnak addig jol titkolta a szerkezet mukodeset.

Link

Koszi edeleny, hogy megosztottad meg ezt is a F1es rajongokkal.
    Tehat ez is azt tamasztja ala, hogy a FIA nem tudott konkretan a dologrol, nem az elso vizsgalatnal derult ki, hanem sokkal kesobb, a szerkezet technikai tulajdonsaga, miutan a tobbi csapat is atvette es amikor ezt eszleltek az ellenorok.
  • Istencsászár
    "A konstrukciót a Renault tavaly =>>> szeptember <<<= óta használja, azonban a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azt idén júliusban mozgó aerodinamikai elemnek minősítette, és tiltólistára helyezte, mely végére a Fellebbviteli Bíróság keddi döntése tett pontot."

én erre helyezem a hangsúlyt... ha év elején vagy a téli időszakban tiltják be az ok... Rönót ugyan ugy nem szeretem az elsők közt látni mint a Ferrarit, de az FIA módszere nem tetszett.