58407
Játékmagyarítások fóruma
Magyarítás és magyarosítás különbsége
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarosítás)
Ebben a topikban NEM az M.I./Gépi segítéses fordításokkal foglalkozunk.
Ne reklámozd, ne szúrd be hírként, ne emlegesd, ne is kelts feszültséget ezzel a témával!
Köszönjük.
Magyaritasok.hu | HunosítókTeam | Lostprophet | PS Hack Fórum | Unreal Engine 4 Tutorial (Kena) by .:i2k:.
Magyarítás és magyarosítás különbsége
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarosítás)
Ebben a topikban NEM az M.I./Gépi segítéses fordításokkal foglalkozunk.
Ne reklámozd, ne szúrd be hírként, ne emlegesd, ne is kelts feszültséget ezzel a témával!
Köszönjük.
Magyaritasok.hu | HunosítókTeam | Lostprophet | PS Hack Fórum | Unreal Engine 4 Tutorial (Kena) by .:i2k:.
-
imyke: Semmi vitatkozásról nem volt itt szó, mint a #24534-es hozzászólásom első mondatának elejében is írtam.
Azonkívül itt, Magyarországon sincs olyan, hogy "bemész egy bármelyik kórházba, hogy gyógyítsanak meg". Itt is minden ellátás pénzbe kerül, csak - mint már említettem - nem mindegy, hogy ki fizeti a költségeket. De az egyértelmű, hogy a végén mindenképp maga, az adózó állampolgár.
Én nem "szakember", hanem a "magánember" szemszögéből látom így.
Kovász: Voltak ebben a topikban sokkal bugyutább és ide nem illőbb témákról is viták - ez legalább értelmes dologról szól - és nincs is semmi vita... -
A jómódú országokban számos formája alakult ki az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának. Közös jellemző azonban, hogy többségükben az anyagi eszközök forrása az állami szektor. Az OECD országokban átlagosan 72% a közkiadások aránya az egészségügyi kiadásokon belül (2001), a legalacsonyabb részesedés Amerikára jellemző, ahol a közkiadások az összes egészségügyi kiadás 45%-át reprezentálják.
Szívesen vitatkozom veled, márcsak azért is, mert szociálpolitikus vagyok, de egyúttal szeretném is elvágni a vita / veszekedés stb. lehetséges fonalát:
- attól, hogy Amerikában burjánzanak az egyházi, alapítványi és civil szerveződések (non-profit) alapján működő egészségügy (szándékosan nem használom a "kórház" szót, mert Amerikában dívik, és onnan terjedt el a nem egészségügyi intézményben történő ápolási rendszer, és a nyugodt távozást[értsd: halál] elősegítő hoszpisz [direkt így írom]), az Állam a biztosítási alapon működő, egyre inkább kivonuló jóléti állami hozzáállást gyakorolja.
A magánnyugdíjpénztárak összeomlásától való félelemről talán már olvastál is... Amerikában ugyanis az állami nyugdíj intézményét is igyekeznek visszafogottabbá tenni, mivel R. Reagen alatt - a csillagháborús verseny mellett - majdnem ez tette tönkre a felfelé ívelő gazdaságot.
- Amerikában a segélyezési rendszer nem liberális. Ebből adódóan, a szegény embereknek - európai szemszögből - nem áll rendelkezésére TB, mely révén a betegellátás teljesen alanyi jogú lenne: előzőleg ledolgozott éveinek alapján jogosult egy minimális körű ellátásra, a többi meg kell vásárolnia. Ha nem tudja, akkor léphet közbe egy szolgálat, szervezet. Ha azt sem talál: meghal(hat), akkor sem segíthet a rendszer.
Persze, nem ennyire szomorú a történet, ott ugyanis sokkal humánusabb a közélet is - mindig akad "fenntartó" kéz.
- Ahhoz, hogy egy kórházban ápoljanak, biztosítottnak kell lenned (lásd, ledolgozott évek), vagy az orvosi számláidra megfelelő fedezettel kell rendelkezned. Amennyiben egyik sem áll rendelkezésedre, nem, vagy nehezen állnak szóba veled.
Tehát, rövidre zárva: a magyarországi "közkórháznak" megfelelő kórház ott nem létezik. Nem mehetsz be egyszerűen egy kórházba, hogy gyógyítsanak meg.
Az "ER" rossz példa volt, mert abban - mint a valóságban - csak az életmentő műtéteket, és az ahhoz kapcsolódó ellátásokat (baleseti traumák, akut fellépő bonyodalmak) láthatod. Csak figyeld meg, amint járóbeteg ellátásról esik szó, küldik el egy másik szintre, kórházba őket - biztosítási kártyájuk fejében.
===============================
.:i2k:. melóból:
Munkahelyi gép: Hewlett-Packard HP Compaq dc 7100 CMT .:|:. Intel® 915 G chipset .:|:. Intel Pentium 4 540 (3200 MHz, FSB 800) .:|:. 512 DDR (400 MHz) RAM .:|:. 80 GB SATA .:|:. Intel® integrated Graphics Media Accelerator 900 .:|:. Integrated Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet for HP .:|:. 340W power supply - Active PFC .:|:. Windows XP HUN SP2
-
gazdi #24538 Eh, még jó hogy ilyen figyelmesen olvasok... -
Kovász #24537 uhh, milyen kis korházpolitikai körkép kerekedett ebből
-
Szerintem sem hiba, csak arra akartam rávilágítani, hogy SEHOL sem ingyenes az ellátás, csak az nem mindegy, hogy ki fizeti a költségeket.
Egyébként nem kellett sokáig keresgélni, itt a cikk:
A legtöbb OECD tagországban nőnek az egészségügyi kiadások
És az eredeti (bővebb) angol nyelvű cikk:
Health Spending in Most OECD Countries Rises, with the U.S. far Outstripping all Others -
Tyűha! Te aztán utánajártál a dolgoknak! Lehetne akkor csak egyszerűen kórház, mert Magyarországon sem emeljük ki, hogy általános, vagy közkórház, csak akkor a megszokottól valamelyest eltér. Bár a végső döntés úgysem az enyém, mivel nem az én fordításom. És szerintem ez nem tekinthető hibának sem. -
Minden igaz, amit leírtál - csakmkis pontosításra szorul - így némileg Kovásznak is igaza van.
Először is: Amerikában VAN közkórház.
...mert abban tényleg igazad van, hogy az USA büdzséjéből százalékosan kevesebbet költenek a különféle egészségügyi "ilyen-olyanokra", de ne felejtsd el, hogy:
- egyrészt az a "kevés" rész is jóval többszöröse, mint pl. Magyarországé. Mivel az USA is OECD-tagország, ezért könnyen összevethető, hogy (egy 2002-es adat szerint, amit most hamarjában találtam), az OECD-tagországokban az egy főre jutó éves juttatás átlagosan 2144 USD (ez kábé 10x-ese Törökország vagy Mexikóénak), míg az USA-ban ez az éves érték: 5267 USD...
- másrészt ott is van biztosítási rendszer, vagyis ebből következik:
vannak a nem biztosítottak (pl. munkanélküliek) és - más jobb szót nem találtam rá - az "alsókategóriás" biztosítottak, akiknek ottvannak olyan "köz"korházak, mint pl. a Vészhelyzet sorozatban is megfilmesített Cook County General Hospital, vagy az az összes többi pl. a különféle szentekről elnevezett, meg a sok alapítványi kórház, ahol a nem biztosítottak ellátási költségeit nem a páciens fizeti - viszont az ellátás minősége nem biztos, hogy csúcskategórás... -
Semmi probléma. Az alábbi magyarázatom publikálásának hiányában nem is csoda, hogy felmerült benned (vagy másban) a kétely. A lényeg, hogy eltűnt. 
Munkahelyi gép: Hewlett-Packard HP Compaq dc 7100 CMT .:|:. Intel® 915 G chipset .:|:. Intel Pentium 4 540 (3200 MHz, FSB 800) .:|:. 512 DDR (400 MHz) RAM .:|:. 80 GB SATA .:|:. Intel® integrated Graphics Media Accelerator 900 .:|:. Integrated Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet for HP .:|:. 340W power supply - Active PFC .:|:. Windows XP HUN SP2 -
Kovász #24532 ok, és még1x bocsi h megkérdőjeleztelem hozzáértésed
-
Amerikában NINCS közkórház. Lévén, hogy a szociálpolitikai juttatásoknak igen csekély részét képezi az egészségügyi ellátások finanszírozása (értsd: minden orvosi ellátásért fizetni kell), így az európai, de leginkább magyar értelemben vett "köz" kórház nem is létezik ott.
Ezt akartam jelezni a fordítással is. Sokat agyaltam, elhiheted.
Munkahelyi gép: Hewlett-Packard HP Compaq dc 7100 CMT .:|:. Intel® 915 G chipset .:|:. Intel Pentium 4 540 (3200 MHz, FSB 800) .:|:. 512 DDR (400 MHz) RAM .:|:. 80 GB SATA .:|:. Intel® integrated Graphics Media Accelerator 900 .:|:. Integrated Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet for HP .:|:. 340W power supply - Active PFC .:|:. Windows XP HUN SP2 -
Kovász #24530 Uhh, megnéztem ezeket a képeket, és qrva jó! Minden elismerésem IMYke 
Csak egy kicsit kötözködnék: a 9-es képen kicsit fura az hogy "általános korház". Nem tudom mi volt az eredeti, de sztem az hogy "közkorház" jobb lenne... de ez már tényleg csak szőrszálhasogatás, úgyhogy bocsi

-
Igaz, imyke-vel szoktam kooperálni, de akkor nyugodtan küldd el, megnézem, hogy a te változatod stílusban illeszkedik-e a játék jellegéhez, meg hogy van-e benne hiba.
Ha megfelel, akkor lehet szó együttműködésről, de jó ha előre tudod, én imyke-be is bele szoktam néha kötni katonai témák fordításában...
A címem: [email protected]
Ha nem tetszik, legfeljebb törlöm, és csinálom tovább egyedül a saját változatomat, plagizálni nem szoktam. -
70%-ban leforditottam már,ha érdekel akkor el tudom küldeni ezt. -
Tehát, az GTA3 HUN MOD 1.1-est tegyétek majd fel a szerverre!
Most megy fel az oldalamra.
-----------------------------------------
Első számú honlapom -|- [b]Második számú honlapom
Ez a gépem: Abit KR7-A 133 .-|-. AMD 1700+ (1466 MHz, Palomino) .-|-. 2*256 MB DDR (266 MHz) Samsung .-|-. ATI [BBA] Radeon 9500 Pro (128 MB, 275/270) .-|-. Omega Driver .-|-. Maxtor 20 GB (7200 RPM, ATA 133) .-|-. Seagate 80 GB (7200 RPM, ATA 100) .-|-. SoundBlaster LIVE! 5.1 Player.
Fordításhoz: UltraEdit;Restorator;Notepad++
Videóeditáláshoz: Sony VEGAS 5.0;VirtualDub
Grafikához: Adobe Photoshop 8.0 CS;IrfanView
----------------------------------------- -
Andy már megkeresett. Hétfőtől megy fel a szerveretekre a cucc.
Ez azért is jó, mert Hozzátok akkor a hibátlan MOD megy fel, ahogy a GTA Online-ra is.
Ez a gépem: Abit KR7-A 133 .-|-. AMD 1700+ (1466 MHz, Palomino) .-|-. 2*256 MB DDR (266 MHz) Samsung .-|-. ATI [BBA] Radeon 9500 Pro (128 MB, 275/270) .-|-. Omega Driver .-|-. Maxtor 20 GB (7200 RPM, ATA 133) .-|-. Seagate 80 GB (7200 RPM, ATA 100) .-|-. SoundBlaster LIVE! 5.1 Player.
Akkor ezt jelenti, hogy már engedélyezed, hogy a MP-ra felkerülhessen a fordításod? Engedély nélkül nem lépjük meg, hogy feltesszük, de amint szentesíted erőt veszünk lustaságunkon, és ott is megosztjuk a néppel. :D -
Jójó. :) Sajnos néha kell ilyen áldozatokat hoznunk. Furcsa a felemás, de a magyarításra váró felhasználónak pont ez a tökéletes. :D -
S még valami: megtaláltam az egyik DVD-men a nyáron készült verziómat, így most megoldottam a CARSPEE missing feliratot a játékban (amikor beülsz egy autóba...)
Most teszem fel a javított telepítőt.
A Magyarítások Portálra és a GTA Online oldalra ezt tegyétek majd fel, ez már nem lesz hibás.
Elhiszem, hogy az, de vannak helységnevek, melyek eléggé furán mutatnának magyarul :)
a második cd-ről az audiót másold be a gta3 telepítésed be és lőn csoda cd nélkül is müködik! kivették az 1.1 -es verzióból a cd checket ! -
Nem kell felháborodni. Én csak azt mondtam, hogy furcsa... -
A felemásba ne köss bele!
Az direkt van úgy, mert az olyan, mintha a Los Angeles-t akarnád elfordíttatni velem.
A többi, lefordított hely az valójában egy-egy tájék, és nem város!
-
Jók a képek és a fordítás is. Egy picit kötözködnék, hogy nem lehetett volna a táblákat vagy teljesen lefordítani, vagy úgy hagyni? Ez a felemás megoldás egy kicsit furcsa... -
OKés most már műxik minden köszi. Nagyon zsír! -
Akkor telepítsd külön a magyarítást (ne távolítsd el a korábbit!) és másold rá az egészet a játékra! Úgy lennie kell textúráknak is.
A hétvégén akkor felteszek egy jobb megoldású telepítőt.
-
igen, azt is: Zombi Elvis rulez
"GTA3 HUN MOD kép 02 - ezt különösen ajánlom megtekintésre!"
Figyusz mar, ennel a kepnel en nem zoomoltam ugyan ra, de ugye a foldon hevero ujsagokat is teljesen leforditottad?

-
Oksa műxik, bár vmiért a taxtúrák nem. :-S -
Huhh, bazz, ez komoly, mostmár tényleg felrakom. Grat.
[reménykedik, hogy még működik a cd]

kérdés: a 2-es lépés, az audio cd-t milyen formában kell bemásolni, és melyik könyvtárba? (én mindig cd-vel játszottam.) -
Ja ok köszi szépen, csak mert felraktam a játékot + 1.1-es patcht, aztán elindítottam, beállítottam a dolgokat, majd felraktam a magyarítást és utána nem olvasta be a 2-es CD-t, de úgy látszik akkor ez egy általános probléma. Köszi a segítséget! -
Nein.
Igaz, nekem az van.
Ámbátor, gyak. mindenhol találni hozzá NoCd-törést.
Az 1.1-es Patch amúgy is egy hivatalos NoCD, mert annak idején rengeteg meghajtó nem tudta olvasni még az eredeti lemezeket sem. Ezért a megoldás:
1. Install GTA3
2. 2. CD "Audio" könyvtára bemásol a Játékba!
3. 1.1 Patch feltelepít
4. Innen egy tetszőleges 1.1 NoCD-t letölt
5. 1.1 NoCD játékba bemásol és játék elindít. Profilt létrehoz, beállít mindent.
6. GTA3 HUN MOD feltelepít
7. Biztos, ami biztos, 1.1 NoCD újra bemásol.
8. Magyarul játszik.
[Csak bonyolultnak látszik, közel sem az!]
-
Imyke, ez csak eredeti CD-vel mögy? -
Ajánlom a Szótár 7.5-öt, mert az tényleg ott van! Használtam a MobiMouse-t egy ideig, de a szótár szókincse meg sem közelíti a Szótár 7.5-ét...
Mellesleg vannak benne káromkodások, és "szép" szavak is!

Szerk.: Letöltés -
Sajnos, néhol a program - érdekes mód - az eredeti képek duplanagyra növelt változatát is használja, és ott látszik a felbontás, pedig tényleg nagy méretű, erős élesítésű képekkel dolgoztam, és ahol csak lehetett még javítottam is a textúrákon!
Nézzétek a részleteket...
Egye-fene, én sem akarok kilógni a sorból. :-D -
Segítek jól dönteni:
GTA3 HUN MOD kép 00
GTA3 HUN MOD kép 01
GTA3 HUN MOD kép 02 - ezt különösen ajánlom megtekintésre!
GTA3 HUN MOD kép 03
GTA3 HUN MOD kép 04
GTA3 HUN MOD kép 05
GTA3 HUN MOD kép 06
GTA3 HUN MOD kép 07
GTA3 HUN MOD kép 08
GTA3 HUN MOD kép 09
GTA3 HUN MOD kép 10
GTA3 HUN MOD kép 11
GTA3 HUN MOD kép 12
GTA3 HUN MOD kép 13 - Ez a kedvencem!
GTA3 HUN MOD kép 14 - Meg ez...
A magyarítás telepítőjében nem említettem meg, de a GTA3 újratelepítésekor (vagy első felrakáskor) ajánlott előbb angolul elindítani a játékot, létrehozni a profilt, és a beállításokat és csak azután telepíteni a magyarítást!
Asszem en is felrakom ujra :) -
Érdemes emiatt újra feltenni a GTA3-at? Én szerettem anno, és 2x végigtoltam, 1x angolul, 1x magyarul, de az az igazság, hogy több, mint 1 éve nem GTA-ztam..., hmmm, a kérdésemre meg is lett a válasz: felrakom. Azért köszi!
-
Szívesen! 
Munkahelyi gép: Hewlett-Packard HP Compaq dc 7100 CMT .:|:. Intel® 915 G chipset .:|:. Intel Pentium 4 540 (3200 MHz, FSB 800) .:|:. 512 DDR (400 MHz) RAM .:|:. 80 GB SATA .:|:. Intel® integrated Graphics Media Accelerator 900 .:|:. Integrated Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet for HP .:|:. 340W power supply - Active PFC .:|:. Windows XP HUN SP2