2470
Microsoft Flight Simulator 2020
  • bosco05 #586
    Jó igazából olyat találgatsz, amit ha érdekel a téma nagyjából 1 Google kereséssel megtudnál (illetve rég tudni kéne, ha véleményt alkotsz). Nem ellened szól, csak már untam ezt a vaktában találgatást, meg tájékozatlanságot, meg félrebeszélést 2020-ban, amikor az internet szerves része az életünknek. Személyeskedésbe, meg ebbe a szokásos SG-s, milyen a nyelvtanod, meg nemtuccmagyarú szintű beszélgetésbe meg nem fogok belemenni bocs.
    Utoljára szerkesztette: bosco05, 2020.11.30. 21:16:22
  • TokraFan
    Egyrészt csúsztatsz, mert az idézett mondat előtt szerepelt egy ilyen is: "Egyáltalán nem lesz SDK?" Ez egy elég konkrét kérdés!
    Másrészt, nyelvtan? Az egyértelmű kérdést követő, általad idézett mondatban a "Ha" szó alkalmazása nálam feltételes módot jelent, de lehet, hogy Te máshogy tanultad.
  • BlueMaster
    Ok, köszi a segítséget! Nem lesz más hátra, mint én is beszerzek egy kompatibilis kártyát.
  • bosco05 #583
    Abszolút így látom én is. Szerintem sokan a hype-ra ültek fel és életükben nem játszottak szimulátorral, aztán nincsenek hozzászokva, hogy ez nem egy Call Of Duty amiből évente jön egy...
  • RedRiot
    köszi, érdekesnek tűnik, kipróbálom!
  • RedRiot
    "Sokan példálóznak az X-plane-el hogy meg lehet nézni hol tart... Igen, itt tart most, na de release után 3 hónappal hol tartott, amikor az Aerosoft még egy karakternyi modot nem írt meg..."

Így így. Csak időt kell adni az Asobonak meg a moddereknek. 1-2 év múlva sokkal jobb lesz a játék 3-4 év múlva meg rá se fogunk ismerni. Engem megdöbbent a hivatalos fórumon és a Facebookon uralkodó negatív komment-cunami. Felnőtt férfiak mennek le a SPAR pénztárnál Hot Wheels kisautóért hisztiző ötéves gyerek szintjére.
    Pedig az Asobo maximálisan korrekt csapat: folyamatosan dolgoznak az újabb és újabb javításokon, és teszik ezt átlátható módon, a nagyérdeműt folyamatosan tájékoztatva. Kb. 2-3 hetente jön új peccs, nincs magára hagyva a projekt, kb. ugyanolyan erőkkel megy a fejlesztés mint release előtt. A múltkor is belefutottam egy friss videóba, ahol három fejlesztő nyilatkozott: hát olyan táskás szemeket, kialvatlan arcokat már rég nem láttam. Én értékelem ezt a hozzáállást, mert több mint 30 éve játszom videojátékokkal és egy kezemen meg tudnám számolni az ilyen elhivatott csapatokat.

Ott van ellenpéldának a Forzákat fejlesztő Turn10: minimális kapcsolattartás a játékosokkal (a promón kívül), telerakják a játékokat senki által sem kívánt hülye feature-ökkel, népszerű funkciókat meg kérdés nélkül kivesznek, átalakítanak. Magyarul turbósugárban, műugrótoronyról fosnak a fizető közönség fejére. Az MSFS fejlesztői azért teljesen más kategória.
  • bosco05 #580
    Csak hogy jó hírekkel is legyünk kicsit feltöltve, valószínű az új SDK miatt ki fogják tudni adni még idén a CRJ 700-at Aerosofték.
    https://www.aerosoft.com/en/flight-simulation/news/work-in-progress-aerosoft-crj-for-msfs

Illetve nagyon készül az LHSimulations féle LHBP is.
    https://www.simflight.com/2020/11/29/lhsimulations-lhbp-budapest-msfs-preview-update/

Elvileg készül LHSM is, szóval lesznek itt még csemegék :)

Külföldön erősen faragják már a DC3-ast, de lesz ingyenes A380 is, a kis propelleresek közül pedig a Piper PA 44 már elérhető a store-ból.

A gyári gépek közül a Cessna Citation CJ4 eléggé jól helyre van rakva már a Working Title által, illetve a Beechcraft Bonanza G36 is megkapta már az őt megillető erőt :)

Nekem egyedül egy közepes teherszállító gép hiányzik nagyon, ami mondjuk lehetne a DC3, csak az egy őskövület és sajnos még nincs kész :(

Amúgy ha nem akar valaki céltalanul repkedni akkor a @BlueMaster által írt NeoFly tökéletes móka lehet, de van (szerintem) ennek egy szebb és jobb és előrehaladottabb változata, ami multiplayer, mégpedig az OnAir Company, de ez inkább csak azoknak ad pluszt, akik haverokkal, vagy másokkal szeretnének játszani.

Persze a játéknak vannak hibái, hiányosságai stb... ezt én is látom, de azért tartalom akad bőven és ez a cím és szét lesz modolva 1-2 éven belül, efelől kétségünk se legyen, de ugye az idő az idő, azt nem lehet sürgetni.
  • bosco05 #579
    Sima 1070, semmi extra. Egyébként szerintem sajnos jogos a Microsoft és az Asobo részéről, hogy 6-8 éves dolgokra már nem fejlesztenek. A számítástechnikában az egy évezrednek számít :( . Óriási pénz lépést tartani az iparral, de különösen a szimulátor műfajt kedvelőknek nem sok választása van. Én is olvastam ezeket a minimum követelményeket számonkérő kommenteket a világ minden nyelvén, de a minimum igazából azt jelenti, hogy a játék futtatásához elegendő és nem többet. Az ajánlott rendszerkövetelmény az, ami teljes élményt nyújt, ez esetben mondjuk felhőket. Egyékbént az összes flight sim így jött ki amióta az eszemet tudom. Sokan példálóznak az X-plane-el hogy meg lehet nézni hol tart... Igen, itt tart most, na de release után 3 hónappal hol tartott, amikor az Aerosoft még egy karakternyi modot nem írt meg... Szóval nem értem a heves kritikákat és téveszmék általánosítását sajnos :( Nem csak itt, hanem sehol sem :(

( Ez nem neked szól amúgy :) )
    Utoljára szerkesztette: bosco05, 2020.11.30. 08:31:04
  • bunny
    Én elképzelhetőnek tartom, hogy
    a) néha olyan frissítés jön, ami összeakad a régi dolgokkal, érdemes lenne egy reinstall de legalább egy cache törlés (van rá lehetőség programból)
    b) gyenge géppel rendelkezők szívnak, lásd 3-4 gennel ezelőtti VGA. Nekem se friss, 1080TI van, azzal megy szerintem minden.
  • BlueMaster
    Teljesen egyetértek! Én is ezt tapasztaltam, tökéletes volt a live weather! Sajnos, most a felhők eltűntek... Milyen videokártyád van?
  • BlueMaster
    Jegesedés nekem is van. Felhő nincs a legutolsó patch óta, a lentebb említettek miatt.
  • bosco05 #575
    #565 "De ha nem lesz SDK, vagy valamiféle butított lesz, amiben maximum fákat és házakat lehet beleapplikálni, de mélyebben nem lehet belenyúlni mint korábban, akkor megette a fene az egészet."

Ez nálam nem kérdés, hanem kijelentés, de olyan tévhitek, meg általánosítások mennek, hogy leesek a székről. A kedvencem az volt, aki fél oldalt írt, hogy ha ilyen meg olyan akkor mennyire nem jó, aztán még le se töltötte :D

Kb minden 2. hsz totál valótlan vagy pontatlan dolgokat állít.
    Utoljára szerkesztette: bosco05, 2020.11.30. 00:59:46
  • TokraFan
    Senki nem mondta, hogy nincs SDK. Ez egy kérdés volt, amire előtted pár hsz.-el jött a válasz, hogy van SDK, csak a weather része zárt.
  • bosco05 #573
    Nálam a release óta tökéletesen működik, én így ovasom a kommenteket és mint ha nem is erről a játékról beszélnék. Nincs SDK? Már egy rakat fizetős tartalom van hozzá... Nincs live weather? Szinte tökéletesen működik, látszik az eső, minden. Én nem értem ki mivel játszik, de nekem az MSFS-be ezek mind működnek :D
  • bunny
    Én ma repültem egyet, igaz újra telepített FS. Volt felhő, a szélvédő jegesedett Tökölről felszállva a felhőn át skerázva amíg be nem kapcsoltam a szélvédő jégtelenítést ami szépen letakarította, a látótávolság jól változott és a felhőalap is, felhők felett meg sütött a nap és szép volt a tejszínhab alattam. Nincs ezzel semmi gond imho.
  • BlueMaster
    Próbáld ki a NeoFly -t! Ad értelmet a repüléseidnek, és megjegyzi hol szálltál le utoljára, és onnan kell kezdened!
    Utoljára szerkesztette: BlueMaster, 2020.11.29. 20:58:21
  • BlueMaster
    Komolyan? Hogyan? Kérlek áruld el a titkot!
  • nibron
    Szép, de van vele egy kis bibi. A felhők eltűntek a 1000 és afeletti architektúrákból is. Viszont kézzel elő lehet varázsolni.
  • BlueMaster
    Csak sikerült kibogozni, hogy miért tűntek el a felhőim! Leírom ide, hátha mást is érint, vagy érdekel!
    Szóval az utolsó patchben újra renderelték a felhőket, amik aztán így inkompatibilisek váltak olyan videókártyákkal amelyek Kepler, vagy Maxwell 1.0-ás architektúrát használnak. Ilyenek a Geforce 600/700/800, és még néhány a 900-as sorozatból is! Nekem 750-esem van. Most megy a háború, mert a Microsoft azt mondja hogy ezek a kártyák az éppen hogy jó kategória (low-end), a vásárlók viszont azt mondják, hogy ezek közül a kártyák közül, sok mind a mai napig fel van tüntetve a minimum követelményhez elegendő kártyaként, és emiatt javítást követelnek.
  • bebaszov [ZSIR]
    SDK van, csak a weather részét óvják - legalábbis egyelőre - , mint a hímes tojást.
    Korábban "under investigation", illetve később "started" állapotban volt, hogy megnyissák külső fejlesztőknek az utat, ez mostanra kőkemény NOT PLANNED státuszúra változott (fölülről az ötödiket sasold):
    https://www.flightsimulator.com/wp-content/uploads/2020/11/FS-11.25-wishes.jpg

Csak remélni tudom, hogy ez idővel változni fog, mert a kehes időjárásmotorról szóló topic(ok) azért elég pörgősek.
    Az egyikben egy HiFi fejlesztő személyesen is megjelent és biztosította a népet róla, hogy a startvonalon állva várják a lehetőséget.

• bebaszov [ZSIR]
    Annyit még hozzátennék, hogy az Unreal Weather METAR alapú, tehát betölti a legközelebbi METAR szerinti időjárást és egészen addig azt fogod látni magad körül, amíg be nem érsz egy másik METAR körzetébe.
    Azaz tovatűnik az MS-nek az a - valljuk be, igen pofás - fícsöre, hogy felszállsz napos időben és 20 kilométerrel arrébb már látod a közelgő frontot.
    A konfig fájlból lehet állítani, milyen időközönként csekkolja a METARokat, illetve a vizuális változás milyen gyors legyen, mert sajnos elkapott néha az FS nosztalgia, amikor láttam, hogy új METAR-nál másodpercenként eltűnik vagy épp feltűnik a felhők fele. Soha nem fogsz kapni egy Active Sky szintű finom átmenetet, de valamennyire azért korrigálható.
    Itt találod, melyik érték mit befolyásol:
    https://unrealweather.blogspot.com/2020/10/about-weather-transitions-and-how-they.html
  • TokraFan
    Azt meg hogy értik, hogy nem nyitják meg külső fejlesztőknek? Egyáltalán nem lesz SDK? Mert az beb*szna rendesen. Az Asobo valamit csinál majd vele, de hogy mikor és mit, arra azért lenne 1-2 tippem. Az Fs a létezése óta használhatatlan vanilla változatában. Az összes verzió esetén kizárólag kiegekkel lehetett szimulátor közeli entitásként értelmezni. Én most hagytam is a fenébe, mert IFR-re egyébként se jó, és arra várok, hogy érkezzenek az addonok, De ha nem lesz SDK, vagy valamiféle butított lesz, amiben maximum fákat és házakat lehet beleapplikálni, de mélyebben nem lehet belenyúlni mint korábban, akkor megette a fene az egészet.
  • RedRiot
    Köszi az infót, így már érdekel az Unreal Weather. Így hogy nem piszkál bele programfileokba, és a szimen belül is választható opcióként működik így teljesen OK.
    Mivel még igen intenzíven fejlesztik a programot nem akartam belefutni abba a hibába hogy szénné modolom a játékot, aztán valamelyik update inkompatibilis lesz az ezer mod közül eggyel és kifagy, bugzik, stb.
    Holnap kipróbálom, aztán hátha belefutok egy jó kis zuhéba. :) (Turnét nyomok amúgy, minden alkalommal onnan indulok ahol előző nap leszálltam. Ez most Ljubjana. Célállomást közvetlenül felszállás előtt választok. A gép állandó, a jó öreg Grand Caravan valahogy azt kedveltem meg legjobban. :)
  • bebaszov [ZSIR]
    Ez így, ebben a formában tökéletesen megfelel a valóságnak :)
    Ezért is vagyok felbaszva enyhén agyilag - sokadmagammal az official fórumon - , mert ennyi évvel pl az Active Sky után nem voltak képesek összepofozni egy olyan engine-t, ami rendesen ábrázolja az esőt és pl a harmatpontból adódó látótávot (páratartalom stb). Utóbbit tulajdonképpen egyáltalán nem kezeli a proggi, végtelen látótávval közlekedsz olyan időben, ahol pl az egész országban 10 kilométerre nem lehet ellátni és az Active Sky anno zokszó nélkül hozta.
    Sármellékről átintegettem Grazba, banyek.

A hiv. fórumon a közösség már nagy erőkkel követeli, hogy nyissák meg külső fejlesztőknek a weather engine-t.
    Igaz, nem tojnak rá az MS-nél (pontosabban az Asobonál, mert ők szögelik a játékot), hanem konkrétan megmondták, hogy NEM fogják.
    Jóvan, ne csinálják, de akkor ne legyen hiú remény az, amit RedRiot mondott, hogy varrogassák össze rendesen az engine-t. Különben nem játszom többet és akkor jól ki lesz velük baszva :>
    Utoljára szerkesztette: bebaszov [ZSIR], 2020.11.28. 19:33:42
  • bebaszov [ZSIR]
    Az Unreal Weather sem piszkít az alapjátékba, nem ír felül semmit, simán be kell másolni ugyanoda - Community könyvtár - ahova pl a skineket és utána a legördülő weather menüben lesz egy külön menüpontja. Miután betöltötted a repülést - és CSAK azután! - rányomsz és jó esetben tölti is az időjárást (ritkán, de van mikor mégsem, olyankor vissza a főmenübe és elölről az egész).
    Teljesen érintetlenül hagy mindenféle gyári cuccot.
    Persze nem befolyásolni akarlak, csak megemlítettem, ha tényleg csak ez tartana vissza a rápróbálástól.

1080p-n manőverezek én is. Ja, hát ahogy mondod, TAA nélkül olyan recés a scenery, hogy sajtot lehetne reszelni a monitoron.
    Én esőfüggönyben kikapcsolom - akkor úgyis csak a közeli tájat látod, mert lecsökken a látótáv és ott nincs akkora recefice -, mikor kijöttem belőle, visszakapcs. Tökölős, de sajnos egyelőre ez van.
    Ha látáskárosodás nélküli gyors tesztre vágysz zuhé fronton, azt javaslom, a térképen válassz ki egy erősebb esőfoltot, rakd le a gépet attól nem messze - de arra vigyázz, hogy NE essen az eső már az indulási reptéren, mert akkor hajlamos a program végig megközelítőleg jól ábrázolni mindent, ez is érdekes amúgy... - és zúzz bele az esőfüggönybe.
    Remélem csodát látsz majd, mint én :)

Ja és nem tudom, ki mennyire figyelte meg, de a sebesség sem mindegy...általában 80kts alatt kezd bármiféle eső megjelenni a szélvédőn - ami nonszensz - ,
  • TokraFan
    Na mondjuk ha őszinte akarok lenni, akkor az FSX-ben se ért sokat a gyári weather engine. Kellett hozzá profi kieg...
  • RedRiot
    :) Valójában most a délutáni röppenésemnél is úgy működött a Live Weather hogy "Broken Clouds" presettel indítottam. Aztán mikor meguntam hogy ugyanolyan felhőrétegek vannak végig akkor átraktam Live-ra és hoppá, működött.

Eső: köszi a tippeket, a TAA kikapcsot kipróbálom, csak hogy eleve lássak már egyáltalán valami esőt a játékban. De nem valószínű hogy úgy hagyom mert 1080p-n nyomom és AA nélkül valószínű ki fog folyni a szemem. :) Megvárom inkább hogy megpeccseljék. Mivel sűrűn jönnek a javítások modokból csak skineket meg pár sceneryt használok, amik belebuzerálnak magába a programba azokat inkább kerülöm, nehogy később pár hét múlva egy ilyen miatt kelljen újratelepítenem az egész szimet.
  • bebaszov [ZSIR]
    ...valamint fura mód az Unreal Weather mod-dal tökéletes az esőeffekt.
    Csak az MS default live weather produkálja a problémát - ha kézzel állítasz be esőt vagy rain presetet választasz, az is pöpecül működik.
  • bebaszov [ZSIR]
    A hivatalos fórumon többek írták, hogy furmánnyal élve működött csak nekik a Live weather: kezdetnek Clear Skies presettel kell indítani és mikor betöltött a játék , akkor kell átnyomni élő időjárásra a felső menüsorból.

Eső:
    Pontosan ugyanezzel a problémával szenvedtem a megjelenés óta.
    Vagy nuku eső, hiába repültem bele a legocsmányabb esőfüggönybe, vagy csak apró, alig észlelhető cseppek a szélvédő szélén és/vagy az oldalablakon.
    Az utolsó pöccsben ezen mintha javítottak volna, legalábbis én már képes voltam berepülni úgy esőfelhő alá, hogy láttam is azt, ami kijön belőle. Igaz, zuhanyt csak akkor, amikor olyan intenzitású zuhénak a kellős közepén voltam, ami a térképen vérvörös. Közepes vagy enyhébb eső és lájtosabb esőfüggöny esetén nem mindig ábrázolja a program most sem úgy az esőcseppeket, ahogy elvárható lenne (sőt van, amikor még most sem), bár már valamivel jobban, mint eddig.

Egy tipp viszont enyhített a jelenségen, szintén az official fórumról: ki kell kapcsolni a TAA élsimítást és máris több esőt látsz a szélvédőn. Ezzel persze beáldozod az antialiasingot és nemkicsit recés lesz a világ, úgyhogy én kapcsolgatni szoktam ki/be attól függően, milyen körülmények között reppenek.
  • RedRiot
    "mutatja, hogy overcast lesz, aztán betölt a játék, és ragyog a nap.."

Nálam is így szokta. Néha meg jól működik, pár perce szálltam le Ljubjanában és elég felhős volt az idő.

A grafika viszont javult. Eddig nálam a photogrammetry elég random működött: néha jól nézett ki, viszont gyakori volt hogy az épületek nagy részletességű modelljére csak akkor váltott át ha közvetlenül felette repültem.
    Volt hogy még rosszabb volt, és épületek helyett csak feketés kockák meg fura gúlák voltak, ez különösen az USA nagyvárosaira volt jellemző. Most ez nálam megszűnt, szépek a városok, aminek igencsak örülök mert baromira zavart ez a hiba. Ugyanakkor a hivatalos fórumon vannak emberek akiknél ugyanúgy vacakol a LOD , és fekete hasáb lesz az épületekből amint párszáz méterre eltávolodnak. Erős PC és gyors net mellett. :/

Biztos kell még pár hónap hogy minden bugot kiírtsanak de azért haladnak szépen. Persze ha hardcore Boeing/Airbus pilóta lennék akkor nem lennék ilyen elégedett. Amit nagyon kíváncsian várok az a DX12-re átállás. Remélem tovább javítja az optimalizációt. Néha vannak fura alkalmak amikor az FPS a nálam átlag 48-54-ről visszaesik kb. 36-40-re, miközben a GPU és a CPU 70-75% kihasználtsággal megy. :/ Ez szerencsére azért ritka, de ha van kihasználatlan kapacitása a gépnek akkor talán nem mégsem kéne csökkenni a frame-nek.
  • BlueMaster
    Valami el lett baltázva ezzel az utolsó patchel szerintem. Utána olvastam, és láttam, hogy sokaknak augusztusban, és szeptemberben volt baja az időjárással, nekem meg akkor nem. Igazából, ha beállítom a live weathert most Ferihegyre mutatja, hogy overcast lesz, aztán betölt a játék, és ragyog a nap... Ez elég kiábrándító, főleg, hogy eddig jó volt...
  • RedRiot
    Live weatherben mostanában nekem is szinte mindig tiszta időt ad. Ha viszont beállítom, akkor vannak felhők, olyan mértékben ahogy megadom. Ellenben én még esőt nem láttam a játékban, 84 repült óra után. :D Pontosabban vízcsepp effektet a gépen, a szélvédőn. Pedig be van kapcsolva minden az opciókban.
  • BlueMaster
    Sziasztok!
    Volna egy kérdésem: Én még a játék legelső (bármilyen patch nélküli) verziójában olyan szép felhőket láttam, de most a patchek után, akár live weather használok, akár beállítom az időjárást nincsenek felhők. Ha esőt állítok be, akkor is a tiszta égből esik. Semmit nem változtattam a beállításokon, a hardver is ugyanaz mint amikor még voltak felhők. Van valakinek hasonló problémája, esetleg tud rá valaki megoldást?
  • bunny
    Nem tudom mi az őszintén, mi az. HUB az van, de ezer éve azzal használom a botkormányt, nem tudom. Igazából totál ötletem nincs mi lehet. Mondjuk másnap volt a windows-ban is valami gixer, hogy van-e közük egymáshoz és ha igen, mi az ok-okozat sorrend az jó kérdés :)
  • Pelsodriver
    Repülési terv és repülés mentésekor rögtön kifagy a menü...visszatölteni sem lehet. A mentés helye: C/.../Felhasználó/App Data/ Roaming/Microsoft Flight Simulato/ Missions. A Steam D meghajtón van, a programfájlok E SSD-n vannak.Szerintetek hol a hiba? Minden más működik, de menteni nem tudok.
  • bosco05 #551
    Nekem a patch napján 30-40 között jött gond nélkül. Nem a leggyorsabb, de nem is vész szerintem.
  • nibron
    Szóval a VID:0835PID:8502-es eszközzel van gondja ami Input Device-ként funkcionálna. Action Star Billentyűzet? A VID,PID azonosítóval meg lehet keresni melyik eszköz az. Lehet, hogy nem is az eszközzel van baj, hanem ha van benne HUB, akkor azzal. Mert akkor szokott ilyet csinálni, amikor nincs elég amper a HUB-on.
  • bunny
    Hálistennek jön valami frissítés a szokásos hatalmas 8mb tempóval, én hülye elindítottam most.
    Egyébként valami beviteli eszköz nyűgje van, mert indításkor fekete képernyő, meg el se indul és folyamatosan hallom, hogy ki-be kapcsol valami usb eszközt. A logview sajnos nem tudja beazonosítani névvel, de ha lehúzom a hotas warthogot akkor továbbmegy, bár nem azt azt eszközt dobálja le. Szóval valami elég elbaxott benne, hogy megfogja valami usb már az indítását...

Unplug 2020. 11. 25. 22:22:39 Port_#0001.Hub_#0007 USB Input Device HID (Human Interface Device) 0835 8502 Action Star Enterprise Co., Ltd 6.09 03 01 01

Plug 2020. 11. 25. 22:22:40 Port_#0001.Hub_#0007 USB Input Device HID (Human Interface Device) 0835 8502 Action Star Enterprise Co., Ltd 6.09 03 01 01

Unplug 2020. 11. 25. 22:22:55 Port_#0001.Hub_#0007 USB Input Device HID (Human Interface Device) 0835 8502 Action Star Enterprise Co., Ltd 6.09 03 01 01

Plug 2020. 11. 25. 22:22:56 Port_#0001.Hub_#0007 USB Input Device HID (Human Interface Device) 0835 8502 Action Star Enterprise Co., Ltd 6.09 03 01 01

és ez folyamatosan ...
  • VDomino
    Azért én is ölni tudnék. FSX- ből a trike- ot, vagy külsős fejlesztőktől bele lehet applikálni egyszerűen, csak a műszerek nem működnek.:(
  • bunny
    Jut eszembe kicsit hiányolom az ultralight-ot belőle, nem értem az miért maradt ki.