2470
Microsoft Flight Simulator 2020
-
nibron #626 Igen, azt el lehet mondani, hogy nagyon jól néz ki. Az XPL-nél elég jól megoldották a föld felszínét, amit azért az MSFS-ben elég rendesen
űbereltek. Itt elég jó minőségű műhold felvételek adják az alapot, de nemcsak úgy bevágták, ahogy van, hanem MI-al megtisztították. Utána pedig szintén MI-al ráültették az objektumokat (házak,fák,víz). Így kaptak egy nagyon jó kinézetet, de azért magában hordoz egy rakás pontatlanságot. Például a hajókon fák nőnek, a víz rosszul van elvágva ha pl. canyonban van a folyó, vasútvonalakon egyes átjárók helyett épületek vannak, a folyókon átívelő objektumok besüllyednek a vízbe, a kikötők szintén. Az alapot adó műholdképeken érzékelhető a fotózási technika, így vannak túl zöld vagy barna alapok. Pl. El Paso városa zöld vagy barna, úgy néz ki mint egy katasztrófa helyszíne. A nagyobb felhőket is kiszedte az MI, de a kisebbek benne vannak, így van fehér vagy túlságosan sötét (felhőárnyék miatt) alap is bőven. Ahol nincs lefedve műholdképpel az alap, ott kb. FSX szintű generált felszín van. Van elmosódott felszín is bőségesen ahol elég nehéz kivenni a felszín rajzolatát. Szóval nagyon sok hiba van még a megjelenésben, de eddig ez a csúcs amit sikerült összehozni. Nagyon sok városban az épületek elég pontosan meg vannak csinálva (esik is le az állam elég sűrűn, hogy ez is benne van), tehát nem csak egy korlátozott készletből dolgoznak (kb. olyan szintű mint a google map 3d-s nézete). A generált épületek sem csak "kockák" lehetnek, hanem rá vannak illesztve a műholdképre. Ha egy épület íves, vagy szárnyai vannak, akkor az úgy van legenerálva. Szóval programozói szemmel nézve is eléggé döbbenetes amit összetákoltak ezügyben. Persze van hiba bőven, de egyrészt még azért nem tart ott a technológia, hogy pontosan meg lehessen csinálni, a másik, hogy a műholdképek minősége sem mindenütt jó.
Ami Magyarországot, Ausztriát, Németországot illeti, nagyon jól meg van csinálva. Én is sokat repülök az általad említett régióban, összességében nagyon tetszik a megjelenítés. Ami megragadt bennem probléma az egyedül a fényekkel volt kapcsolatos. Pl. a PAPI fényeket csak nagyon közelről lehetett látni kb. 1 pixelben. Teljesen használhatatlan volt, de azóta javítottak már rajta, így most már valamennyire jó. Bár szerintem közelre egy kicsit magasabbra mutat, majdnem mindig 4 pirossal jövök be. Viszont benne van a ház ahol lakom, a telek is jó, Vonyarcon a nyaralót is fel lehet ismerni. De a tanya teljesen rossz, valószínű mert elég homályos a műholdkép. A munkahelyem sincs rajta mert Budapestről régebbi a műholdkép és akkor még nem állt az épület.
Az időjárás megjelenítése teljesen új technológia, a videókártyák 3d-s pontmegjelenítésére alapoz. Valszeg nem az Asobo találta ki, mert a mostanában megjelenő játékokban egyre több helyen látom. Ha jól tudom az Unreal engine-ben már alapból benne van. Viszont amit az Asobo ebből egyelőre kihozott, az eléggé hibás még. Valszeg ezért van még az SDK-ban az weather szekció letiltva. Jó eséllyel még nem lehet kiadni hozzá az SDK-t, mert ökölszabály változások lesznek benne, ami meg ugye szénné szívatná az addon fejlesztőket.
Szerintem egy olyan emberkének aki, olyan szinten foglalkozik a repszimekkel mint mi, meg kell vennie. Ezért vettem meg én is. Jól el lehet benne bohóckodni, de semmi komolyabb. Én például még egyetlen1x sem állítottam be NAV rádiót. Csak VFR-t repülök a táj alapján, vizuális megközelítéssel. Egyetlen mentésem sincs, mindig az alkalmazásban állítom be az aktuális flight-ot.
Megvenni akkor lenne érdemes amikor valami nagyobb engedmény van rajta, ha érdekel az ára. Én Steam-en vettem meg talán egy kicsit drágábban (nem érdekelt az ár), viszont nagyon jól működik a Steam support. Elég sok javítás jön ki, eddig még nem volt gond az automatikus frissítéssel. Úgy tudom, hogy a game pass-os usereknél időnként homok kerül a gépezetbe.
A lassú net azért probléma lehet, mert a "látványt" online a netről tölti több lépésben. Ha kikapcsolod, akkor nagyon gagyi látványban lesz részed.
Remélem sikerül az Asobo-nak véghez vinnie, hogy egy jól használható szimulátort kapjunk. Végső soron ebben az alkalmazásban benne vannak a P3D és az XPL fícsörök is. De még baromira nem működnek. És hát abban is reménykednünk kell, a PiciPuha nem húzza le a rolót a projektet illetőleg. Mindenesetre egyelőre nem kidobott pénz, mert azért az árát ki lehet játszani. De ezen tanulni meg bármit, az még azért nonszensz. Azután pedig, hogy az addonokra mennyit költünk, az már egy más tészta. Úgy állok hozzá, hogy míg nem lesz rendesen repülhető gép legalább P3D szinten, rendes időjárás, flightplan tervezés, ATC, addig nem veszek semmit. -
#625 Szerintem itt a legtöbb videón nincs "retus", egyszerűen kurva jól néz ki. De rengeteg hiányossága van. :) -
#624 Sziasztok!
Gyula, Tibi, Ádám, Zsir ! Köszönöm szépen!
Igazából az hozott lázba, hogy a Face MSF csoportba néha bedobnak igen csak frankó képeket, meg volt már egy-két videó is ami káprázatos volt. De azért azt tudjuk, hogy az FSX-nél is láttunk olyan vidiket, amit pl lassítva vettek fel és aztán retusálva +felgyorsítva mámor egy sikoly volt...
Szóval akkor várunk türelmesen! Ahogy lesz valami előrelépés valaki legyen kedves és írjon rám valamelyik topikban!
Üdvözlet nektek! (Ja és hiányzik a társaság...)
Utoljára szerkesztette: Hont, 2020.12.06. 22:17:44 -
#623 Lerepültem ahogy ígértem, igaz Hungary VFR nélkül, de nekem semmi baja. Elmentem Kunfehértó fölött minden irányból 2 géppel is (Baron és DA62), de nem találtam láthatatlan falat. Lehet valami mod kavar be nálad :( Mondjuk ha ki is lép, akkor valszleg nem a fal bug, mert az csak simán crasht okoz.
Utoljára szerkesztette: bosco05, 2020.12.06. 14:27:43 -
Pelsodriver #622 A mentés után a menü nem használható, lefagy, de ezek a kerülnek a mission( CustomFlight ) mappába:
EZT.FLT.FSSAVE
EZT.FLT
CUSTOMFLIGHT.SPB
CUSTOMFLIGHT.PLN.
CUSTOMFLIGHT.FLT.FSSAVE
CUSTOMFLIGHT.FLT
EZT.SPB ( Ez volt az én mentésem)
Akármelyiket is nyitom meg, Illetve eleve 3 közül enged a gép választani, lefagy az egész, nem indítható a repülés. Mi ez?
-
#621 Hát lehet töb lesz az annál.... 1-3 évre saccolják míg egyáltalán megjelennek majd benne a vitorlázógépek és a helikopterek. És hol vagyunk még akkor a többi hiányzó és/vagy javítani valótól... Persze az addig majd kiadott peccsek is fognak tartalmazni javításokat, de fő dolgok szerintem annyira nem lesznek bennük, csak a már meglévők bugtalanitása. -
#620 Ahogy írták, egyelőre még ne. 1-2 év :) Viszont VFR-re szerintem nem rossz, mindenképpen ez a jövő (már ha nem hagyják abba a supportot), legalábbis szerintem. 1-3 év szerintem is. -
#619 Írtam egy hatalmas litániát, esettanulmányokkal, mindennel fűszerezve, de @nibron jól összefoglalta a lényeget. (azért elmentettem, ha valaki kíváncsi lenne rá esetleg, bemásolom...)
Ha van egy jól működő P3D egy Active Sky-al megfűszerezve a gépeden, akkor nincs értelme egyelőre az FS-be fektetni.
Eyecandy lesz, de semmi más sőt...bizonyos esetekben visszalépés is az FS a fent említett kombóhoz viszonyítva, lásd ugye például az időjárás.
Ahogy @nibron is írta, ha Sármellékről át akarsz repülni Egerszegre 2000 lábon verőfényes időben kézivezérlésen egy C152-essel, erre most is tökéletesen alkalmas a program, nem fog feltűnni semminek a hiánya.
1 év minimum, de lehet valóban 3 lesz, mire kinövi magát a cucc.
Utoljára szerkesztette: bebaszov [ZSIR], 2020.12.05. 09:30:31 -
nibron #618 Szia Sanya bácsi!
Kisdisznó nuku. PMDG-re lehet várni, ha jól tudom NGXU-ban csinálják. Gyári reptereket elég jól lehet használni, de az állóhelyek elég lazán vannak megoldva. A VFR a gyári gépekkel elég jó, kicsit a Carenado szintje alatti gépeket kaptunk, realitás egyáltalán nincs semmilyen téren. Kinézet elég jó, de kábé ennyi az összes pozitívum. Más minden el van egyelőre cseszve. Elég instabil (tipikus francia munka), olyan 40%-ban veszítem el a repült órákat. Igazából engem a Flight-re emlékeztet, remélem nem az lesz a sorsa mint annak. Vagy ha igen, akkorra reméljük valamelyik másik platformon megcsinálják ami itt jó.
Szóval ha át akarsz térni az alább vázolt paraméterekkel, akkor nem igazán javasolt. VFR-re jó lehet, ha kíváncsi vagy hogyan néz ki a terep, de semmi más. Az időjárás, ami a marketing szerint pont az egyik vonzereje kellene, hogy legyen, köhög mint a kehes ló. Vagy van, vagy nincs, de ha van is, általában semmi köze a reálishoz. Arról már nem is beszélve, hogy pl. az árnyékok is tök rosszul vannak megcsinálva. Már egy apró felhő miatt is elsötétül a komplett felszín. Ennek az egésznek kell még legalább 3 év mire használható lesz. Kábé 1-2 hetente kiadnak javításokat, de azok jóformán semmit sem érnek. Mindenből csak a minimum van meg (talán azért, hogy elmondhassák, hogy ez is van:)), pl. Flightplan tervezés lehetetlen vele, mert kb. azt tudja mint az fsx (magyarán használhatatlan), külső pedig nincs.
Viszont kötöttségek nélkül kisgéppel elég jól el lehet ökörködni vele, de inkább arcade mint szimulátor. -
#617 Sziasztok! Üdv itt mindenkit!
Lenne pár kérdésem!
Eddig csak felületesen követtem az eseményeket és mivel még nincs a topiknak FAQ így kérdeznék!
Mint sokan itt tudjátok, hogy én B736-al főleg LHBP , LHDC, LHSM, LOWW, LOWI, LOWG, EDDM, EDDF környékén ingázok főleg éjszaka.
Össze tudná nekem valaki foglalni pár mondatban, hogy nekem megéri (most nem az anyagi oldalról nézve) váltanom P3Dv5-ről erre a platformra, vagy egyenlőre felejtős...? Esetleg még valami jó VFR kisgép érdekelne, meg persze B736-7 másra nincs szükségem. Amennyiben van mód váltani, melyik csomagot illetve honnan lenne célszerű beszerezni? Sajnos a net hozzáférésem invitel, ami azt jelenti, hogy lassú mint a csiga. -
bunny #616 A gamepass-t csak azért vettem meg, mert úgy olcsóbb a FS. A +3 hónapot, meg mert ennyiért elfér, aztán hátha találok még pár játékot ami érdekel. -
FlyingDON #615 Kösz, véletlen volt a nem befejezett mondat küldése. Nem fog többet előfordulni:-) -
#614 Kell, de amúgy van hozzászólás szerkesztése gomb :) Ha egy gondolat lemarad, csak bökj rá és hozzá tudod csapni az eredeti hsz-hez. Ha megvetted akkor nem kell game pass, mert akkor a fiókodban megtalálod. -
FlyingDON #613 Vagy ha már megvetted a teljes sim-t, akkor már nem kell? -
FlyingDON #612 Más fórumokon is olvastam az enyémmel megegyező problémát, de megoldást nem. -
FlyingDON #611 nyomod? Ez nekem elég homályos.... -
FlyingDON #610 Na, most jó nagy ostobaságot fogok kérdezni: akkor is kell "Gamepass", ha nem multiban -
FlyingDON #609 Természetesen, pl. Los Angeles-San Francisco, departure-arrival, futópályák, kirajzolt útvonal és ismét Bpest felett repülök..... Ami persze szép, ugyan hidak nincsenek, de gondolom, a fejlesztettben már lesznek. -
#608 Kikerült a Bombardier CRJ 700 (és a többi típus) árazása.
“The CRJ 550/700 will cost €42 (plus your local vat when applicable).
The CRJ 900/1000 will cost €16.75 (plus your local vat when applicable).
The CRJ 900/1000 will require the CRJ 550/700 to be installed on the system.”
Ezek alapján az összes típust tartalmazó pack nagyjából 75 EUR lesz itthon (ÁFA ebbe már benne), ami átszámítva kb.: 27 000 Ft.
Már végzik a moddal a béta repüléseket, valószínűleg nagyon közel van már a release.
Utoljára szerkesztette: bosco05, 2020.12.04. 13:17:55 -
bunny #607 Sőt, az is működik, hogy ha van élő gamepass-od (nekem még volt 2 hét a sima 300ft-osból) akkor ahoz hozzáadódig, nekem dec 20-ig volt a sima lejárata, most megvettem ezt az ultit és most Megújul: 2021. 03. 24. , szóval hozzáadta. Korrekt. -
ToMy_ #606 Ha érdekel valakit, ismét van 300 HUF-os akció az Xbox Game Passra, most az Ultimate Edition-t lehet megvenni ennyiért, és 3 hónapig lehet használni.
Az is igénybe veheti, aki a legutóbbi 300-as akciót már kihasználta, plusz ez a konstrukció ad EA Play hozzáférést is. -
bunny #605 Én csont nélkül váltogatok repteret. Ugye megtervezed az útvonalat, megadod a departure és az arrival repteret, kirajzolja közéjük az útvonalat?
Tehát world map / ott kiválasztod a gépet, FROM és TO repteret, és FLY. Ennyi.
Nekem az indítással van gond, van, hogy 2-3.-ra hajlandó végre betöltődni.
Utoljára szerkesztette: bunny, 2020.12.03. 22:26:35 -
#604 Nekem csak multipanelem van, de azt bedugtam, felraktam a drivert és ment. -
FlyingDON #603 Ná já, a gépigényre én is kíváncsi leszek! -
FlyingDON #602 A hardware adatait ismét bemásoltam ide: Win10 Pro, i7-4770 3,40 GHz, 16 GB RAM, 480GB SSD, GeForce RTX2060, network optikai, max. kb. 700-800Mb/s -
FlyingDON #601 Letöltöttem az összes frissítést és kiegészítést. Jó diák módra elolvastam az összes hozzászólást október elejétől. Abban reménykedtem, hogy az előzőek miatt megoldódik a korábban említett problémám - csak a bpesti légtérből indul a program, egyetlen típussal, hiába próbálok más helyszínt választani - de nem és nem és nem. Láttam, mások is kínlódnak ezzel, de a javasolt megoldás nem hozott eredményt. A hardware-ről már írtam, felső közép kategória, Internet optikai, sebessége max. Nekem úgy tűnik, hogy egy félkész programot teszteltetnek ingyen és bérmentve több milliónyi megszopatott vásárlóval. A Saitek cuccok elfogadtatásának, beállításának a nehézségeit már nem is említem, még most is durva a Yoke, dacára minden "finom hangolásnak". Tényleg azt hittem, hogy a FS2020 nem lesz akkora szívás, mint az elődjei, de baromira tévedtem..... Ha így adnának el autót - tudom, vannak visszahívások is - lenne háború! Bár ahová tart az is...... -
bunny #600 https://www.pcguru.hu/hirek/microsoft-flight-simulator-sokak-altal-hianyolt-funkcioval-bovul-hamarosan-a-jatek/59182
december 22-től jön állítólag a VR. Mondjuk kétlem, hogy a gépem elég lesz rá, de legalább lesz indok eltapsolni kb 1 millát a frissítésre, ami tán elég lesz neki.
Utoljára szerkesztette: bunny, 2020.12.03. 18:19:06 -
#599 Hétvégén ráérek megnézem neked szívesen. -
bunny #598 Nálam is ez volt a falu felett, ezért kértem ,hogy valaki nézze már meg, neki is crashel-e. -
#597 Én eddig Franciaországban találtam a legtöbbet, meg kettőt németben. A jelenség annyi, hogy repülsz nagy nyugalomban majd crash :D Semmit nem látsz a világon. Fejlesztői oldalról nincs megerősítve, de ez a jelenség, úgyhogy a community ezt a láthatatlan fal dolgot gondolja róla, amivel én speciel egyetértek.
Utoljára szerkesztette: bosco05, 2020.12.03. 15:08:28 -
bunny #596 Akkor asszem a falunk felett is van egy ilyen fal. Azt hittem csak a rejtélyes fém oszlopoknak van divatja :) -
#595 A Citation Longitude jelenleg random kifagy vanilla MSFS mellett is, úgyhogy aki hosszú utakra készül vele, azt ne érje váratlanul.
Jelenlegi további létező bugok (fórumból, csoportból és reddit / twitterről játékosok által megerősítve):
- emelkedés vagy süllyedés közben nem szabad a barometert állítani, mert el fognak csúszni a műszerek
- a King Air-ben a barometer állítás gombra rakva működik, a kapcsoló (Inop.), viszont a torony ezt nem veszi figyelembe
- Az Airbus bizonyos magasságokban magától instabillá válik és lezuhan
- Láthatatlan falak vannak az egész térképen, de Magyarország több pontján is, aminek nekiütközve crashel a gép
Ezekre érdemes most figyelni. A CJ4 a Working Title moddal elvileg működik. :) -
TokraFan #594 FSX-hez volt még valami, korábban meg ott voltak a King házaspár repülős videói. De mindenre kiterjedő manual nem tudom volt-e valaha is. Harci szimhez volt, még mai napig megvannak a régi Falcon 4, EF2000 és hasonló szimekhez a könyvek, pl. az 1998-aas F15-höz közel 700 oldalas nyomtatott kézikönyv van és nem azért, mert 5 nyelven íródott. Kizárólag angol...Még az ismert repülési manőverek részletes leírása is benne van ábrákkal együtt, és természetesen az összes létező műszer és kapolcsó is ami a programban szerepel.
Azonban ezt Fs-nél a sok gép miatt nem lehet elvárni. Önmagában egy Cessna kézikönyv durva lenne, és akkor hol van még a többi gép. A polgári szimezés mindig is arról szólt, hogy masszívan tanulni kell külső forrásból. -
Pelsodriver #593 Bizony így van. Annak idején az FX - hez a DLC-k is alapból tartalmaztak nagyszerű kézikönyveket.Most még a Deluxe Editionból is kispórolták, helyette kaptunk bugokat, nem kicsiket.Talán 1-2 év múlva használható is lesz... -
bunny #592 Egyrészt van 0.3-as HUNVFR. https://flightsim.to/file/397/hungaryvfr-fs2020
Másrészt, ha elindulok az otthoni repterünkről (LHKF Kiskunhalas-füzespuszta) és megcélzom acélos kisfalumat, Kunfehértót, a falu fölé érve crashel az egész és kilép. Ha esetleg valaki kipróbálná, jó lenne tudni, másnak is bugos-e ott, vagy esetleg a hunvfr kavar be vagy mi a nyál van. Amúgy poén, hogy ilyen kis reptér is benne van, persze beültette fával meg került pár irreális épület a környékre de azért egész jó ahoz képest, hogy egy mezei (szószerint) magánreptér egy középEU kis országban. -
RedRiot #591 Én örülök, mert release óta egy CTD volt.
"Egyáltalán miért kell elvárni, hogy minden érdeklődő alapból zseni legyen? "
Ebben igazad van. Egy igényesen megszerkesztett, részletes felhasználói kézikönyvnek bele kellett volna férnie az árba. Ciki kategória valóban hogy ilyen nincs a programhoz. Külsősök készítettek user manualt és árulják jó pénzért. Mivel polgári rep.szimet nem játszottam ezelőtt komolyabban így a Garminok kezelése nekem is tök ismeretlen terep volt, és jutyubról meg fórumokról (pl. innen) szedegettem össze pár alap dolgot. Azt hallottam hogy a régebbi FS-ekhez vaskos felhasználói kézikönyv járt. Az hogy itt egy árva pdf nélkül nekiengedik a játékosokat a nagyvilágnak elég fura. :/ -
#590 Nekem is Steames, videókártyát biztos nem igényel a save. Sajnos nincs ötletem :( Nekem két kedvenc bugom van, az egyik hogy emelkedés és süllyedés közben nem szabad barometert állítani mert totál megkattan, a másik amikor bal klikkelek valamire és beragad :D -
Pelsodriver #589 Direkt beruháztam SDD-re,bőven van hely. Hát azon a bizonyos egyéb okon agyalok hetek óta...A videókártyám a gyengébb pont, az szinte 100 %-os igénybevétellel működik, max.75 hőfokon. ( Geforce, 1060, de repülésben, high beállítással is a 36-40 FPS -t tartja) Nem hinném, hogy pont a mentés vagy betöltés igényelne csúcskategóriát, bár ebben a programban minden lehetséges. Steames verzió. Nem értem azt sem, miért nem a dokumentumok könyvtárba kerül a mentés, mint az összes többi játékban.
Utoljára szerkesztette: Pelsodriver, 2020.12.01. 20:12:02 -
#588 Ezzel amúgy abszolút egyetértek, ez a bevezetés a repülés világába teljesen ki van hagyva az egész játékból. Erre szerintem is fordíthattak volna több időt és energiát, de nem lesz minden tökéletes :) Más cégek viszont olyanokat engednek meg maguknak, hogy szerintem hagyjuk is :D Félbehagyott játékok teljes áron, 0 support, évekig early acces, majd a végén plusz lehúzás, évente kiadott romhalmazok... Sajnos nagyon elkorcsosodott az egész gaming ipar. Ellenben azért itt szerintem tájékoztatva vagyunk, hogy mi merre halad tovább és mondjuk ezt a repülésbe bevezetés dolgot az összesre el lehet mondani, mert egyikben sem volt érdemi tutorial. Hozzáteszem nálam nem fagy ki gyakorlatilag semmivel sem már. Nem lehet hogy kevés a hely, vagy memória hiba vagy bármi egyéb? Én ahogy olvasgatom a kommenteket (nem itt) elég sok a user error ami a játék hibájaként van emlegetve.
Utoljára szerkesztette: bosco05, 2020.11.30. 23:55:59 -
Pelsodriver #587 Örülj neki, hogy ilyen kellemes tapasztalataid vannak. 20 év gamer múlttal, köztük a Flight Simulator - sorozat ismeretében én nem tudom értékelni, ha pl. egy egyszerű mentési művelettől lefagy a menü, egyáltalán nem lehet menteni egy repülési fázist. Ez nálam 2020-ban alap. Szerencsére tudom már különféle fórumokból, hogy sokaknál előfordul ez a probléma ( is ) , és válaszra sem méltatják az embert.Ezt más iparág vagy más cég aligha tehetné meg!Egyáltalán miért kell elvárni, hogy minden érdeklődő alapból zseni legyen? Talán inkább lépésről lépésre kellene bevezetni a szimulátor világába azokat is, akik esetleg kezdők, vagy nem annyira járatosak a digitális hálózatok világában. Egyszer mindenki kezdő volt, ezt sok profi hajlamos elfelejteni.