2470
Microsoft Flight Simulator 2020
  • TokraFan
    Így van. Van pár videó a csövön, ahol megnézik a hurrikánt az Fs-ven. Nem tudja szimulálni, bár ez nem is várható el szerintem, de méretes vihart azért találni a helyén.

Anno annyi volt a felhő, hogy csomó 2D rectangle-re kifeszítettek cloud textúrákat, aztán azon repdestünk át. Igazán kiábrándító volt "kijönni" belőle.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.09.23. 21:04:47
  • nibron
    Nekem a tanyán 100/100MBit van, és az a legkisebb egyben a legnagyobb. Mondjuk nem is használom semmire, ha lenn vagyunk a telók csatlakoznak fel, ritkán viszek lapot wifi-el. Digi okoscsomag van ott is, elvileg csak tv kellett volna, de így jobb lett. Furcsa világ ez.:)
  • eta32 #384
    Nos én sem "tanyán" élek, kis városban,de sajna a netem majd hogy fele a tiédnek,de működik a játék.
    Asszem az mindent elárul hogy a játékot 111 GB-ot, kb 38 óra alatt töltött le
    Nem steam-es, M.S Store-s, HDD-vel megy ,nincs SSD-m.
    5760x1080 felbontással , high-end beállítással,igaz be be esik 30fps alá is a nagy reptereken,városokban 700 láb alatt repkedve,magasabban már stabilabb,na de egy 1080ti és egy i7 proci csoda hogy ennyit is ki tud szolgálni.
    32GB ram van, de ahogy elnéztem kell is mert néha 11-15 Gb memóriát is használ.
    Nagyon nem panaszkodom,még így sem,volt hogy 1,5-2 órát is repkedtem gond nélkül ,majd ha jön az új GTX 3000 generáció akkor újítok,meg már illő lesz egy SSD-t is beszerezni.
  • a_grof
    Helló,
    A beállításoknál a data fülön ki/be lehet kapcsolni, hogy mit töltsön le és mit nem.
    Én a helyedben kipróbálnám, hogy kikapcsolom az összeset, akkor megy-e. És utána szép lassan vissza egyesével ha az össze kikapcsolása segített.
    Elméletileg offline módban is működnie kell. (Ami azért nem igaz, mert anélkül nekem nem indul el, mert nem tudja ellenőrizni a licenszt. Store verzióm van előfizetéssel)
  • Pelsodriver
    Erről van szó. Most is megmértem, 13, 6 letöltési sebességgel, 1, 5 feltöltéssel rendelkezem, ennél többet nem nyújt nálunk egyik szolgáltató sem, pedig nem tanyavilágban élek.Vagy 120 Euro-t kiperkáltam a Steam-es verzióért, cserébe a program használhatatlan. A választható cenary el sem indul , az elérhető Nizza küldetésből kidob, mielőtt betöltene, egyedül az oktató küldetés működik, méghozzá szép látvánnyal. Jó, bevallom, HDD csak a háttértároló ( a hardverfeltételeknél kizárólag ULTRA beállításnál említik, hogy kellene SDD) de közepesre visszaállítottam a beállítások zömét, ehhez képest még akadozva sem indul el, hát ez így nagyon durva. Akinek nincs Erős Pistás internete,el is áshatja magát. Legalább lenne egy kézikönyv fájl, hogy mit hogyan lehetne beállítani...Könyörgöm, Red dead redemption 2 , GTA 5 ultrán robog, miért nem tud ez a ... legalább közepes beállítással futni?
  • nibron
    Arról se feledkezzünk el, hogy beszarás időjárás is tud lenni, és már elég jól átadják grafikusan is. Bár a felhők időnként elég bénák.
  • nibron
    Általában dolgozom. Komolyan.
  • TokraFan
    Azért hova jutottunk technológiában! Amikor az Fs2000 kijött, még az Index fórumon volt nagyobb polgári szimes élet. Ott volt egy srác, aki tervezett egy kisgépes világkörüli utat amit akkurátusan le is repült a szimben. Az újaknak mondom, hogy az Fs akkoriban kb. 6 féle terepet tudott megjeleníteni, 2-3 textúra kevergetésével, ami hát hogy is mondjam...A reptereken kb. semmi nem volt csak a kifutó és néhány taxiway.
    Az immersion növelést úgy oldotta meg a srác, hogy amint leszállt egy reptéren, a neten rákeresett annak weboldalára és a történetére (pl. mióta üzemel, kik használják, milyen gépek stb.), majd az infókból és a fotókból csinált egy komplett (út)leírást. Szerintem zseniális volt.

Ma meg már ott tartunk, hogy real-time látjuk a valóságot. TileProxy-t használtam sokáig, ami a Google Earth-ből leszedte a képeket, és betette a szimulátorba, kb. azonos hatást elérve, mint most az Fs2020. Egyetlen fájó hiánya az volt, hogy nem volt képes objektumokat ráhelyezni (nem is csoda, ez akkoriban lehetetlen volt), így utazón csodás volt a látvány, de leszállás közben kilapult a kép.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.09.22. 02:37:02
  • Gascan #378
    mikozben ezt repulod mit csinalsz ha erted mire gondolok? :D
  • nibron
    Kisgéppel én sem, de valami felfoghatatlan kényszerből, úgy döntöttem, hogy Cessna-val végigrepülöm a transszibéria express útvonalát, végig a vasúti útvonalat követve mindenféle navi műszer nélkül. Tehát ha elvesztem a vasutat, akkor vizuálisan kell megkeresni, ahogyan azt tanították. Nem mondom, hogy könnyű volt, mert azért Szibériában vannak érdekes dolgok, és az időjárás sem volt annyira kegyes. Most már Perm-ben várakozik a masenka, 2 reppenés van már csak hátra (Nyizsnij Novgorod(zúg a Volga) és Moszkva). Utána valszeg Kijev és Budapest még belefér szintén "vasúton". Alapvetően kíváncsi voltam, hogy le van-e fedve annyira a föld ritkábban használt része is, hogy lehessen rajta VFR-ezni. Meglepő, de lehet, bár vannak elég szar részek is. Az a MI amit használtak elég jól megoldotta azért a dolgot.
    Na+ annyi a tanulság, hogy élesben sosem csinálnám meg. Nem csak a repülős részt, de a vonatot sem szeretném ebben az életben látni.:) Hülyék ezek az oroszok.:)))
    Érdekes az orosz felfogás: inkább megkerülnek 3szor 1 hegyet minthogy alagutat fúrnának. Összesen 2 rövid alagúttal találkoztam és a hátralévő részen már nem lesz.
  • Clidey
    Hát annyira nem vagyok elvetemült hogy 6-9 órát efesezzek egyhuzamban, úgyhogy ilyen veszély asszem' nem fenyeget engem...
  • nibron
    A monitorozás pont ezt a célt szolgálja. Meg lehet nézni az alkalmazás főbb adatait időszakosan ill. összesítve. Ilyenek a memóriahasználat, CPU, GPU idő, háttértár használat, nethasználat, stb. Itt megkaphatod a felhasznált erőforrás adatokat kategóriákra bontva (olvasás,írás,egyéb,átl.elérés,stb.). Ha egy átlagos grafikai megjelenítőt nézünk, akkor ott nem is igazán az adathasználat mennyisége a mérvadó, hanem az elérési idők. A CPU, GPU, memória hármas, iszonyatos feldolgozási sebességre képes, ami hatalmas adatmennyiséget igényel a legrövidebb elérés mellett. De nincs olyan eszközünk ami ki tudná elégíteni a triumvirátus adatéhségét, csak elég nagy adatkésleltetéssel. Mert még nekem a 3000MB/s-es elérésem is kevés hozzá (mármint az MSFS-hez, de pl. a P3D-re teljesen jó). Vannak különböző technikák amivel lehet javítani a helyzeten (pl. cache,előtöltés), de ezeket sem lehet a végtelenségig használni (nálam az MSFS 128GB-ot cachel SSD-ről állandóra beállítva, de még ez is lófüggy). Manapság már ezekért van az, hogy játékot csakis SSD-ről kell futtatni.

Pár hónapja kipróbáltam a P3D-t ugyanazon a gépen, de az egyik esetben SSD-ről futott, míg a másikban HDD-ről. Szemmel látható a különbség, sőt mivel az időt folyamatosan mutatja egy repcsi, ezért számszakilag is egyszerűen különbséget lehet tenni a két módszer között. 1 órás intervallumban az SSD-s verzió 1-3 percet késik (ennyi ideig van lehalva az alkalmazás 1 óra futás alatt), míg a HDD-snél 4 perc volt a minimum (csak tenger), de volt több mint 10 perces is. Az MSFS-nél sokkal rosszabb a helyzet.
  • nibron
    A 747-es valóban kritikán aluli. Nem csak a kacsázás miatt, hanem szinte az összes tulajdonsága miatt. Azért nálam a listavezető az MTOW meletti 15000-es, vagy 26000-es vario. Naná, hogy átesik, túltrim-el, akármi. Ha jól emlékszem talán az FSX-ben láttam utoljára hasonlót. Az sem tegnap volt.:)
    De csak azt tudom mondani, hogy olyan géppel repülj ami szerinted jó. Annak sincs semmi köze a valósághoz, de ezt egyelőre el kell fogadnunk.
  • nibron
    Lehet, hogy elindul, de nagy utat ne tervezz. 16GB-al, kb. 6-9 óra után stabilan kidob. Eseménynapló szerint sikertelen memóriafoglalás miatti fatális hiba miatt. 32GB-nál jó eséllyel nincs ilyen.
  • [HUN]FaTaL
    A zenét már a legelső verzióban is lehetett állítani :)
  • Rodman6
    Igen így van. A 320-as szépen megy, még a csillagok, hold is stabilan egyhelyben látszik az ablakból repülés közben. A 747-es pedig himbálózik mint a hétszentség. Szerintem nem indul tiszta lappal a játék mikor új repülést kezdek, megmaradhatnak az előző beállítások ez okozhat kavarodást. Másik problémám viszont megoldódott, a tegnapi 11 gigás patch óta már meg lehet változtatni a játék idegesítő zenéjét, akár az FSX zenéjét is ki lehet választani. Ha még a kondenzcsíkokat is belevarázsolják amit rohadtul hiányolok akkor első osztályú lesz.
    Utoljára szerkesztette: Rodman6, 2020.09.21. 11:14:08
  • Clidey
    Én 8GB-val használom, és tökre elfogadhatóan fut a cucc (~25-30fps)
  • Gepiforditas2
    Köszönöm. Legalább valaki valós értékeket számol. Egy átlagos régi 19 colos monitornak 1280 x 1024 a jó felbontás. Erre volnék kíváncsi amúgy ha betöltött a játék, mennyi lenne a valós adatolvasási maximum amit többször is bekövetkezik.
  • nibron
    Igen, erre írtam, hogy olyan amilyen. Kell keresni valami jobban működőt.
    Amúgy nálam a 787-es ebből a szempontból jól működik. Közeli waypointokra és transzatlanti útra is. Kanada előtt akkora szél volt, hogy 18 fokos kitérítés kellett és ott is jó volt. Nem az enyém, de legális és frissítve van. Frissítés előtt milyen volt azt nem tudom.
  • macleody
    Én viszont értem a problémáját. A 787-es is jobbra-balra kacsázik autopilottal az útvonalon. A 320-as szépen követi az utat.
  • nibron
    Nem igazán értem mi a problémád. A játékhoz adott repcsik olyanok amilyenek. Én kipróbáltam néhány gépet és valóban van közöttük olyan ami rosszul repül. Modell hiba, vagy akármi más. Viszont van pár ami egészen jól működik. A Cessna kávédarálók pölö egészen elfogadhatóak. De szerintem inkább az időjárás az ami téged kissé zavar, de az meg egészen jól van modellezve.
    Bizony az időjárás egyáltalán nem egy statikus valami. Folyamatosan változik, erre reagál a gép. Ebben a szimcsiben a szelek változását sokkal dinamikusabban oldották meg, repülés közben állandóan változik. Grafikusan is lehet követni ha ablakban kirakod a weather adatokat. A megfigyelni kívánt wind layer-re kattintva megjelenik mellette egy futó grafikon, és az mutatja az állandó változást. Ha azt összeveted a gép mozgásával látható, hogy ezért ugrándozik a gép. Egyszerűen a rá ható erők folyamatos változásban vannak.
    Az, hogy egy modell mennyire jól repül magától, azt pedig úgy tudod kipróbálni, hogy beállítod időjárásnak a Clear skiest, és akkor rendesen kitrimmelve már nem szabad a repcsinek mozognia. Ilyenkor már csak a Gyro Drift hathat rá ami lassú elfordulást eredményez, de nem izeghet-mozoghat a gép.
    Amikor az időjárás határozza meg a repülést, akkor nincs olyan, hogy ráállsz a vonalra és akkor az azon is marad. Egyrészt a föld görbülete miatt, másrészt a szél elfújja a repülőgépet. A földgörbület elég bonyolult téma, annak utána kell olvasnod, nem is mindig kell figyelembe venni (pl. olyan műszereket használsz amik eleve számolnak vele). A szelet pedig ellen kell tartani, tehát nem nem egyesen repülsz a kiválasztott pont felé, hanem a szél ellen ki kell téríteni annyira nózit, hogy a gép a vonalon haladjon. Ezt lehet a rudder-el, de lehet a csűrőlapokkal is (az autopilot pl. nem használja a ruddert, a csűrőlapokat állítja el). Ha manuálisan repülsz, akkor elég nehéz folyamatosan kézzel ellentartani, a trim-eket szokták erre használni (az alap PPL oktatáson eleve tanítják). Viszont sok gépen nincs a csűrőn trimlap, ilyenkor marad a rudder trim. Ha az sincs, akkor lehet kézzel állandóan utánahúzogatni, de ilyen géppel már nem repülnek ennyire precízen. Ott már elég lesz akár a mágneses iránytű alapján nagyjából abba az irányba repülni.
    A magasság szintén egy ilyen téma, ott a légnyomásváltozás, üzemanyagfogyasztás miatt kell trim-elni, de mondjuk nem olyan sűrűn mint vízszintesen. De vannak "függőleges szelek" is. A meleg levegő fel, ill. a hideg levegő leáramlása miatt kell belenyúlni a kormánnyal/trim-el.
  • nibron
    most nem vagyok benn a játékban, de a beállításokban, van egy lap ahol a nethasználatot lehet szabályozni. lehet offline is játszani, de be lehet állítani külön-külön, hogy letöltse-e a bing-et, a többi playert, az időjárás adatokat, stb. Plusz az adatforgalmi korlátokat is be lehet állítani akinek erre szüksége van.
  • nibron
    Nagyon egyszerű. Bekapcsolod a háttértár monitorozást, és megnézed mennyi adatot olvas csak az idő alatt mire elindul az alkalmazás. Egyből érteni fogod. Azután úgy hagyod, repülsz egy kicsit és szintén meglesed mennyit olvasott. És az az olvasás azonnali, ott nincs idő holmi fejek mozgatásával szórakozni/várakoztatni. Nekem 3000MB/s-es az olvasásom (SSD-k raid-el) és észreveszem, a textúratöltögetéseket.
    Ma már minden kb.10GB feletti játéknál elvárt az SSD, mert a textúrát száma és minősége csak növekszik, elég csak megnézni mennyit tart egyszerre a memóriában egy bármilyen játék. És ha már itt tartunk egyre több játéknak kevés már a 16GB memória. Pl. ennek is. Ha jó pár óra után folyamatosan kidobál, igencsak sokat lehet javítani a 32GB-ra bővítéssel (kipróbáltam).
    A textúratöltögetésen és a memóriahasználaton elég sokat fognak még javítani, ugyanúgy mint a P3D esetében, de az egyre több addon megjelenése pedig el is fogja vinni azt amit az optimalizálással nyerünk. Mi már ezt lejátszottuk párszor.
  • Zsoltee_a_bator
    Attol fugg mennyire kell gyors random eleres.
    150gb disk kell neki, ami egesz sok.

A kepfelbontas (4k vagy 360p) nem szamit nagyon ebbol a szempontbol, a low/ultra viszont sokat.
  • Gepiforditas2
    Szerintem nem kell egy játékhoz SSD, de megnézném miért is kellene neki mindenképp. Ne ultra grafikán normál képmérettel. Szerintem nem kell ennek se. SSD szerintem csak ha nagy képmérettel játszol (ultra grafikán) akkor kell. De majd megtesztelem.
  • Rodman6
    Valaki tud arra választ, hogy ebben a verzióban miért nem követi se manuális módban, se ai vezérelve a gép az útvonalat? Az eddigi részekben olyan szépen, stabilan elért az ember A pontból B pontba, ebben meg egyszerűen nem követi stabilan a vonalat a gép. Jobbra-balra, fel-le hintázik így marad csak a környékén az ember már tisztára tengeri beteg lesz tőle. Gondolom hogy nem így realisztikus, mert a való életben ilyen repülés mellett csúszkálnának jobbra-balra a cuccok az utastérben. Ha ránagyítok a VFR map-re, látszódik hogy hol távolodok, hol közeledek a vonalhoz és ez így megy folyamatosan, és a vízszintes sík se marad nyugton fél percre se. Be kéne kapcsolni valami szárny-szintezőt még, vagy mi?
    Utoljára szerkesztette: Rodman6, 2020.09.20. 10:39:03
  • eta32 #360
    Biztos hülye kérdés,akkor bocsesz,
    A net nálam gyenge ,nem is tudom feltornázni sajna itt ilyen, fizikai akadályai vannak a szolgáltató miatt,ennyit bír kiszolgálni...
    A kérdésem mennyire befolyásolja a futás teljesítményt (FPS-t) mit érdemes lejjebb venni vagy átállítani,ha esetleg emiatt több lenne az fps.
    Nagyon nem panaszkodom ,mert működnek a dolgok ,a frissítés után is,csak érdekelne...

• sanzik
    Nekem gyengébb konfigon is futott hdd-ről a "kipróbálós" verzió.
    De volt egy tartalék 120 GB-os ssd-m, azt beraktam, csak ez van rátelepítve, steam-es verzió. Működik.
  • Pelsodriver
    Köszönöm a tájékoztatást. Sajnos , nem volt ennyi információ korábban ezekről, a hardverigényeknél csak a letöltési sebesség volt megadva meg a hardveres dolgok.( SSD nem!) Az SSD-re ettől függetlenül gyanakodtam, de akkora a game, hogy az op. rendszer mellett az SSD-mre nem telepíthető. ( 300 GB , Windows, és az alkalmazások, amelyek ide telepítik adataik egy részét, nélkülözhetetlenek.) Ha esetleg beszerzek egy újabb SSD meghajtót és csak ezt telepítem rá, jó megoldás? Látom, ezzel is úgy leszünk, mint az előző verzióval, hardverekre kell költeni, mert kényes a kicsike.
  • komiki
    A szabad repkedés nálam sem mükszik.Minden más igen.Ultrán.Nem tudom mi van .Várok.
  • nibron
    Nem SSD-ről futtatod? Nem néztem most a követelményeket, de szerintem az alapfeltétel. A neted nem túl gyors, de mivel cachel elvileg elégnek kellene lennie. Ha nem sikerül időben betöltenie a dolgokat, akkor sem akad meg, egyszerűen nem jeleníti meg. Mindig van egy alap, az van helyette. Viszont kipróbálhatod, mert a letöltések kikapcsolhatóak.
    A géped valóban közepes, az összetevők alapján mennie kellene, esetleg vedd vissza a gyári mediumra. Egyébként elég sok mindent lehet állítani/kikapcsolni, próbálkozhatsz bőven, előbb-utóbb kiderül mi a bibi. Ha elszáll, akkor pedig ott az eseménynapló.

Szerk: a "lobby"-ban a felhasználói ikonra kattintással, offline-ba teheted a játékot, úgy elég biztosan ki tudod próbálni az esetleges "nethibát". Offline csak a kötelező dolgokat kommunikálja (jogosultság, ilyenek).
    Ezenkívül még ott van a láthatatlan ellenség: a hő. Nagyon felmelegszik a gép és a CPU és a GPU-ban is bekapcsolhat a hőmegfutás védelem. Ha koszos, takarítás, paszta meg ilyenkor ami kell.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2020.09.19. 18:24:06
  • Zsoltee_a_bator
    A hivatalos minimum/recommended/ideal bandwidth igeny: 5/20/50 mbit/sec

Messze nem remenytelen, de lesz vele kompromisszum.
  • exTrem
    Szerintem a neted az édeskevés :/
  • Pelsodriver
    Intel i7 6700-as processzor, Kingston 16 GB DDR4 memória, Toshiba 2 TB HDD, ASUS GTX 1060 6 GB DDR5 .
    Feltöltés 1.4 Mbit/ sec

Utoljára szerkesztette: Pelsodriver, 2020.09.19. 16:22:51
  • macleody
    Milyen az a középerős gép és mennyi a feltöltésed?
  • Pelsodriver
    A játék ( Steam-es verzió) ha betöltődik is, (a felkínált nizzai leszállás) egy idő után kidob az asztalra.Ha járatot indítanék a Fly gombra nem is reagál. Elvileg középerős gépem van,alapbeállításra is high-t-javasolt. A letöltési sebességem :13.95 Mbit /s . Talán ez kicsi?
    Utoljára szerkesztette: Pelsodriver, 2020.09.19. 14:19:54
  • macleody
    Én most akartam leszállni Moszkvában, de a 787-es nem reagál ha előrenyomom a joyt. Baxák meg.
  • Clidey
    Hát, végülis...ennek is lehet örülni... :)))))
  • Papirzacsi
    A cessnán legalább nem rontottak el semmit. :-D
  • Clidey
    Hát nálam például teljesen használhatatlan lett a NEO. Sötétek a MFD-k, nem működik az overhead, így inditani se lehet. Automatikus inditásnál meg csak a bal hajtómű indul, de a kokpit akkor is sötét marad.
    Köszi Asobo!