1333
Total War: Attila
  • tobias88
    Én őszintén megmondom, hogy alig van katonai építményem. Két helyen van lovasság + az alap lándzsás gyalogságot használom a sassanidokkal, mert bőven elegendőek és sokat lehet belőlük gyártani. Mondjuk a sok egységes hiba ellen kis megoldás a parancsnokok drágulása a számuk növekedésével
  • Terawatt
    Lesz hasonló játékmenetű warhammer? :O
  • KingPunisher
    Szerintem jok az ijászok, persze nem olyanok mint Shogun 2-be ott a Monk mire közelért valami már le is darálta őket. Pont "reális" amolyan tizedelésre lassításra morál csökkentésre tökéletesek. Nagyon tetszik hogy az elit unitok arany árban vannak, így tényleg keveset lehet hozni és a sereg gerincét a töltelék egységek képzik mint anno a valóságban is. Ez mindig is zavart hogy szinte csak a legfejlettebb egységeket volt érdemes hozni. Azért Japánba a seregeknek csak kis részét képezték a szamurájok ahogy spártai elit katonákból sem volt több seregnyi.
    Jo kis game lett pár patch után meg az egyik legjobb TW lesz.
    Különben érződik a játékon hogy a Warhammer előkészítése. :) A Horda rendszer a tier szerinti egységek stb.. Az mekkora játék lesz, már nagyon várom!!
  • Stief
    Frankó game egyet értek! A legjobb TW. Viszont az íjászok kicsit gyengusok, nem gondoljátok? Azt vettem észre hogy gyengén páncélozott egység ellen is elég nullák. Szóval a fütyülő nyílvesszőket használom csak, mert azok legalább morál csökkentők!
  • sakkay
    Úgy néz ki 455-re végzek a viking kampánnyal. Alap győzelem csak, de ez volt a tanuló kampányom is egyben. Azt kell mondjam, eddig ez a legjobban kiadott tw az utóbbi időben. Nehéz is-nem csak a gépi csalások miatt-és nagyon sokat dob benne a gazdaság bonyolultsága és a családfa. Habár azt még kell finomítani, mert a legtöbb karakternél nem éri meg mahinálni a dolgokat. De kicsit finomítják, elképesztő dolgokat kihozhatnak belőle.
  • e98ff
    Nem az volt, hogy ezt a játékot direkt a régi rajongóknak csinálták, hogy jó nehéz legyen? Bűn lenne moddal megkönnyíteni :D
  • Hunor1
    van rá már mod ... :)
  • tobias88
    veszíts el pár területet
  • Stief
    Great power penalty-it hogy kell csökkentetni? Mert nagyon durván csökkenti a diplomáciám!
  • Yag
    Segítenétek kicsit rendbetenni a kampányok kezdését és azok célkitűzéseit ?
    Nem vagyok perfect angolból és nem is néztem végig a kezdő poziciós célkitűzéseket. Amit írok csak saját kútfő. Örülnék ha kiegészítenétek mert bár akármelyik néppel elkezdhetnék egy komolyabb kampányt, valahogy egyikhez sem éreztem eddig akkora ihletet. Talán ha jobban azonosulni tudnék a népekkel ...
    Nagyvonalakban amit eddig leszűrtem :
    Barbarian Kingdoms: Barbár királység kezdő várossal. célja meglévő területet megtartani, elfoglalni amit csak lehet ... ellenség főként KRB-NYRB
    Great Migrations: Horda népek, letelepedés nélkül is jól feljleszthető. célja : népvándorlás közbeni csatákkal fejlődni, nyugatra vándololni és területet foglalni .. ellenség főként KRB-NYRB és egyéb nyugati provinciák.
    Nomadic Tribes: Nomád törzsek, Hunok. Hordanép, Célja : nyugatra vándorlni megdönteni a NYRB hatalmát ...
    Roman Empire: Római hatalmak. A Kelet és Nyugat megmaradt védőbástyái a felerösödő és nyugat felé vándorló hordák ellen harcoló utolső védvonalak. Célja : megtartani hatalmát, ellenálni az északról és keletről érkező barbár és hordák támadásainak.
    Estern Empire: Keleti birodalmak - győzzük le és hódítsuk meg a nyugatot ...
  • tobias88
    Hát, olyan nagyon nem zavar. Amúgy a Sassanid-okkal sajnos túl könnyű a játék very hard-on, de végülis easy a nép nehézsége.
    Még csak 405-ben vagyok, de ez a kép sokat elmond:

• Although
    Hasonló lehet mint ami a Rome 2 is volt, a környező területek között népesség áramlás van, itt valószínű a népvándorlás szimulálása.
    Ezeknél általában a vallás is számít. Pl a 2-ben ha a területeden a más vallásúak többen lettek akkor lázadóbb lett a terület. Lehet ellene védekezni egy szintig. Kell legyen olyan karakter is aki képes asszimilálni egy részüket.
  • tobias88
    Az immigrants (bevándorlók) pontosan mit takar? Azt jelenti, hogy az én népem aki birtokolja új azon a területen, vagy hogy a fellendülő gazdaság miatt jönnek oda a népek?

Nekem most olyan volt, szerintem hiba, hogy fellázadt a nép és más leverte őket, viszont 0ág lement -20al körönként
    Utoljára szerkesztette: tobias88, 2015.02.28. 22:39:46
  • e98ff
    Kicsi bug: http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=400510055
  • e98ff
    +2: a csata elején a generálisod képességétől függ az erőviszonyok felmérése. Ha béna, lehet, hogy megszivat: könnyűnek ítéled meg a csatát közben meg nehéz lesz. Zseniális húzás volt ezt beletenni :)
  • e98ff
    +1: tetszik, hogy a sivatagon átvághatok, de lesznek veszteségeim. Tovább növeli a lehetőségek számát: vagy átvágsz a sivatagon de elhull pár katonák, vagy körbemész, de addigra jó eséllyel elesik az ostromolt városod.
  • e98ff
    Ja, és mintha könnyebb lenne a futó katonáimat "rally"-zni. Volt már több csatám is, hogy a menekülők megfordultak, és ismét hadba lehetett őket állítani.
  • e98ff
    Na, játszottam tovább, már van valami kis rálátásom a dolgokra. A játék eddig zseniális, a Shoung 2 méltó utódja a szememben. Nem unalmas. Van benne sok újdonság, vagy visszatérő fícsörök:
    - kaja: globálisan és területileg
    - a szennyezésnek van végre komoly hatása, ahol magas a squalor ott lehetnek szép járványok
    - az AI csata közben lép jókat. Egyik csatámban a vizigótok ellen gondoltam megkerülöm a seregüket lóval, és letámadom a katapultot. mint a sakk, lovat bástyáért cseréltem (volna). Kiszúrta a manőveremet, még messze voltam a katapulttól, amikor a saját lovasságával kitámadott az enyémre és sajnos nem jutottam el a katapultig, és a lovassága is megúszta kis veszteséggel :( Zséb voldd, kecifei! >(
    - fel lehet térképezni a csatateret harc előtt. Segít megtervezni a csatát, és eldönteni, hogy akarok-e egyáltalán azon a terepen harcolni
    - csata előtt lehet cölöpöket verni a földbe és szögesdrótszerű valamit húzni, ha el voltam barikádozva (volt már régebben is ilyen?)
    - a városokban is van barikád, elég hasznos tud lenni
    - a családfa meglepően összetett lett. Valaki írta, hogy szinte már Crusader Kings-es, és valóban. Van lehetőség mindenféle interakcióra, elég sok időt el lehet itt is tökölni
    - alacsony grafikán eléggé emlékeztet a medieval 1-re a csatatérkép. (mindenki döntse el maga, hogy ez pozitív-e, nekem a nosztalgiafaktor miatt bejött :) Ha már úgyis két éves laptopon nyomom, legalább ennyi örömöm legyen a gyenge grafikában )
    - eléggé nehéz Rómával, gondolkodni kell a stratégiai térképen is, hogy mikor mire költ az ember, nagyon nem mindegy. Nem lehet csak úgy leklikkelni a köröket, mint a rome 2-ben
    - úgy általában minden körben történnek események, amire érdemes odafigyelni. Ettől is kicsit crusader kings-es lesz, nem csak unalmas klikkelgetés és ostromolás
    - ha még valaki nem jött volna rá, nagyon ajánlom a játékot mindenkinek, aki eddig setleg hezitált :)

Más: frissen telepítettem windowst, azóta behal a főmenü. Olyan lassú, mint a fene, egy klikk 1 perc alatt megy le. Nem találtam rá eddig nagyon megoldást, a régi windowssal persze teljesen jól ment, csak a videók akadtak, de maga a játék attól nem. Más is találkozott már ezzel?
  • sakkay
    Valahogy nagyságrendekkel fontosabb a vezér rangja mint az eddigiekben. Talán azért lehet, mert viszonylag gyorsan jönnek az 5+csillagos vezérek, és nagyon brutális bónuszokat ad. A régi Róma volt ilyen.
  • sakkay
    Mondjuk Karthágó vagy Makedónia elég komoly kihívás, alapvetően rómaiakkal vagyok a legtöbbet, de amikor megvolt , mindig valami gyenge néppel megyek. De egy idő után az is könnyű lesz. És azért az, hogy a CA AI a legjobbak egyike, az elég erős..az Rome 2 alapjáték, kifejezetten könnyű ha az első 50-10 kör megvolt. persze DEI az sokat tesz hozzá, de ha birodalom vagy ott is unalmas lesz. Az Attilába viszont nem így van, a vége felé is nagy kihívás. És nem a csata AI-vel van gond, inkább a kampánnyl-2d. Az Ati ebben is jobb, de azért itt is csinál megmagyarázhatatlan hülyeségeket.
  • KingPunisher
    Azért ez lehet a nehezítés része is. Idővel drágul a képzés többe kerül fenntartani a seregeket.
    Bár azért ez mindig komoly dilemma mert hiába van kicsi eltérés ha a csatába kevesebben halnak meg és többet ölnek, mégha ez nem is olyan nagy léptékű akkor jóval gyorsabban is fejlődik az adott egység, ez pedig már komoly különbséget szül.
    A töltelék seregek sajnos hamar hullanak, őket mindig ujoncokkal tölti fel tehát nagyon nehéz velük lvl-t lépni.
    Mondjuk az ijászokara ez pont nem érvényes ugye, ott ha az ember jol használja nem igen hullanak, bár ha szembe is jönnek az ijászok :P

Én a patcht sajnálom bár gondolom nem véletlen toltál el. :P
    Talán kerül bele még pár lényeges javítás ha már csuszik 1 hetet.
  • Although
    Nem értek egyet, vannak szituk vannak, népek pláne ha megválogatod és mindig op néppel nyomulsz :)
    Nekem a Rome 2-ben nagyon sok jó csatám volt mod nélkül is, néha 2 sereg 3 ellen vagy fordítva, meglepően jól reagált mint egy sakkjátékos, ez van ennyi egység fér el, de már ezen is lehal a gép. Szerintem AI szinten ma a CA a legjobb. Ez egy stratégiai játéknál elvárás is. Legfeljebb a Paradox van még, az más jelegű, lehet nehezebb is. De ott nem 3D-s csaták vannak :)
    Utoljára szerkesztette: Although, 2015.02.28. 09:44:54
  • sakkay

Mondjuk kezdhetnének azzal valamit, hogy max 40 egységet tesz be csatába. Három irányból berakott, random egységválasztással. Pl az egyik oldalon vezér, és szinte csak kardosok,11db egységgel sok esélye volt szerencsétlennek a lovas íjászokkal szemben. Szóval a Empire óta nem tudtak kilépni a nagy csatákat megkeserítő hülye hibákból. Amúgy a végén nyertem, de brutális veszteségekkel. Jó az ai a lovas nomádokkal. Főleg így, habár fel lehet kenni a pálya' szélére azért, ami megint csak kicsit hülye dolog. De ez még nem olyan nagy gond, de azért furán néz ki.
    Utoljára szerkesztette: sakkay, 2015.02.28. 08:51:47
  • Although
    "Szerénység ,amit én szeretek magamban, az a szerénység" :)
    Egyébként ez még mindig jobb mint az önbizalomhiány :)
    Utoljára szerkesztette: Although, 2015.02.28. 07:21:48
  • sakkay
    Ha egyszer így van mit tegyek? Amúgy szerintem ez a reális-bármilyen kor bármely hadserege, egy bizonyos szint után irreálisan többet kell költeni a haderő ütőképességének növeléséhez. Persze ezzel sokat lehet vitatkozni de általában attól még igaz. Valami ilyesmit akartak a fejlesztők is szerintem. 17 területem van, az egyik északi néppel játszom..sok mindent nem így csinálnék ha megint elkezdeném, de megpróbálom befejezni. Éppen most ütött vissza a-kaja-populáció morál-és betegség(elkerülése)szentháromság nem ismerete. A végén hatalmas ugrások vannak már az épületek és események miatt. Volt, hogy 250+kajából ment mínuszba egy kör alatt. 430valamennyiben vagyok. Éppen most támadok meg egy' 3 sereget a hunoktól+kettő kicsit odébb van. Kíváncsi vagyok,nem kellene elbukni,ja ha még nem mondtam volna:vh-vh., és soha nem töltök vissza csatát
  • Stief
    Kérnék egy kis segítséget, mesélne nekem valaki erről horda rendszerről hogy micsoda és hogy integritás mit takar?
  • PrasCo
    Azt már egy ideje tudjuk, hogy te bárkit tönkreversz, bár figyelmetlen voltál, mert ezúttal kifelejtetted a "vh/vh"-nt. :P
    A kérdés nem ez volt, hanem az, hogy arányos-e az egységek fenntartása a képességnövekményeikkel, amiben pedig egyet is értünk, mint írtad: nem.
    A gazdaságot tolni éppen a magasabb tierhez kell.
  • sakkay
    Nagyon nem értek egyet. Igen a jobb egységek jóval drágábbak. De mondjuk ronggyá is verek bárkit, 2x túlerőig. Az meg már csak rajtad múlik mit és , hogyan fejlesztesz. Ha neked így nem megy toljad a gazdaságot és legyen tömeghadsereged. Minőség vs mennyiség-örök dilemma..
  • Although
    Ebben a verzióban ,számít a tapasztalat. Gondolom érdemesebb elöszőr kisebb seregek és más lovas népek vagy lázadók, könnyebb ellenfelek ellen menni, mert a taktika akkor működik igazán ha már tapasztalt katonáid vannak, a lámereknek tök mindegy ki ellen mennek.
  • PrasCo
    Tökéletesen egyetértek. Már az elején, lentebb is panaszkodtam, amikor még a hunokkal voltam, hogy lényegében önmagammal tolok ki a technológiafejlesztéssel: Egy random lovasíjász fenntartása 100 zsetta per kör, továbbfejlesztett változata 300, az egységkártyán szereplő tulajdonságok között pedig összesen nincs szétszórva tíz plusz pont. Magyarán gyakorlati szinten pontosan ugyanúgy darálnak és ugyanúgy darálják őket, csak háromszor annyit fizetek értük. Mondjuk, legyen három hordám, minden hordában számolok mindössze öt lovasíjásszal, ami azért karcsú egy nomád népnek, akkor ott tartunk, hogy - tudom, nem kötelező az upgrade, de ha - továbbfejlesztek, akkor körönként háromezer ropogós, Matolcsy által aláírt hun forinttal kevesebb csorog be körönként, és cserébe nem kaptam jóformán semmit sem.
    ...ja, de, annyit azért kaptam, hogy ettől kezdve kötelezően cserélve van a képzési rosteren a régi egység, tehát hiába nem kötelező az upgrade, a régi típust már nem képezhetem.

Én értem, hogy így rá vagyok szorítva arra, hogy fejlesszem a gazdaságomat, és ki tudja, még az is lehet, hogy a késői egységek megérnék a pénzt, de jelenleg semmi motivációm nincs arra, hogy a felmerülő feladatokat magasabbrendű egységekkel oldjam meg, néhány kivételtől eltekintve. Szóval igen szép, hogy így el lehet felejteni a nyolcvanrugós bevételeket egy ideig, de értékelném, hogy ha az előrehaladást a program nem explicite büntetéssel díjazná.

Szerk.: Emlékeim szerint ugyanekkor pl. Keletrómánál a nehézgyalogság fenntartásánál ilyen 5 - 10-es differencia van hasonló képességnövekményre, ami teljesen emberi már. Sőt.
    Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2015.02.27. 14:03:03
  • baalbaalbaal
    Az egységek tier rendszere nagyon el van rontva. Egyszerűen nem éri meg fejleszteni az egységeket. Egy kezdő gyalogíjász 50g körönként, a fejlett meg 240g. Egy fejlett egység nem ér fel 4-5 kezdő egységgel. Ugye, aki játszott TW játékokkal tudja, hogy a fenntartási összeg számít, nem a képzési, de ott is ez az arány (kezdő 90g, fejlett 500g). A legtöbb egységnél bőven több, mint kétszeres a szorzó a fejlesztett verzió fenntartási költségénél.
    Egyszerűen nem éri meg a fejlettebb egység, amíg lehet növelni a seregek számát.
    Utoljára szerkesztette: baalbaalbaal, 2015.02.27. 13:44:14
  • e98ff
    Kb az volt a leghasznosabb eddig a kísérők közül, inkább ezek a 2% morál és társai idegeltek ki, ez már tényleg nem tudom, hogy számít-e bármit is.
  • obe
    nagyon hasznos dolgok válszthatók karakter szintlépéskor..pl 1-2 szintnél 5 plusz kaja, vagy 3-6 mele attack - defense...vagy ahol a " kísérő" bonuszokat kapod, +3 unit rank ...de az 5 % plusz kard sebzés igencsak jól jön az elején, mikor még easy / very light seregek mászkálnak..nálam sok a hajszálon megnyert csakták száma, a kis dolgok számítanak ( hard )
  • Hunor1
    ok ok nem sírok én, én is élvezem! :)
  • e98ff
    Amúgy valaki tapasztalta már, hogy milyen bónuszok választhatók szintlépéskor illetve vannak-e kísérők ,akik látszat-bónuszt adnak? "Imádtam" a rome 2-ben, amikor kaptam egy kísérőt, aki adott 5% kard sebzést. Vagy 2% morált. Wow. Ettől nyertem meg minden csatámat, komolyan :D
  • e98ff
    Pont ez teteszik benne nekem is elsőre. A Rome 2-vel nyomtam vagy 20 órát, és letöröltem, annyira unalmas volt. Rómával játszottam normalon, kb csak kattintgattam, néha megtámadtam valakit. Aztán hardon is nyomtam, ott is kb leklikkeltem 30 kört események nélkül, néhány provinciát elfoglaltam aztán ennyi volt. Untam, inkább visszatértem a shogun 2 - Uesugi hard játékomhoz, ott a Date klánnal fej fej mellett haladva nyomjuk az ellenfelet, szinte már olyan haver, mint a Dark Soulsban a sunbro, ha valakinek mond ez valamit :) Na az érdekes, izgalmas, a Rome 2 meg valahogy unalmas volt még hardon is.
    Ellenben az Attilában folyamatosan jönnek a barbárok, és ahogy hallottam még más érdekes dolgok is jönnek, amik nyomorgatják a fejlett nyugatot. Olyan elkeseredett érzésem van végig, ahogy játszok, keveredik a reménytelenséggel. Nagyon tetszik.
    Utoljára szerkesztette: e98ff, 2015.02.27. 10:44:23
  • Yag
    Ezt még szokni kell ... Hunokkal pörgettem pár kört és nem egyszerű.
    Kezd leesni ez a horda rendszer ... ügyes dolog de nem lehet fejjel a falnak menni ... a fejlesztgetések még csak csak egyszerűek, pár kör alatt lepörög ha éppen fel vannak verve a jurták. De ha csatázni kell valahogy elég béna vagyok még benne. Azt gondoltam, hogy a lovasíjjászok majd szaggatnak, hát valahogy nem. Egy kissebb sereg gyalogos és pár lovas ellen úgy belémjött hogy csak lestem. Nem hogy megcsiklandoztam volna és mosolygok rajta de úgy elkente a számat, hogy csak na ... Valahogy úgy rémlett még régről, hogy a lovasíjjászokat szinte az egész térképen végig lehetett kergetni akkor sem érte el se nehezebb lovas de gyalogos aztán pláne. Itt meg valahogy ez vagy nem működik vagy nem tudom hogyan kell jól használni. Be volt állítva a "meneküljenek ha jön az ellen felétek " is ...
    Kíváncsiságból megtámadtam egy várat full sereggel pár gyalogos 8 lovasíjjász + nehézlovasok ... ostrom, következő körben kitámad, és olyan terepen találom magam, hogy mindenhol fák, köd és semmit nem látok. Azt se látom ki kivel van, hol jön az ellen merre támad és merre meneküljek ... vagy ennyire béna vagyok vagy ezt még nagyon gyakorolni és tanulni kell :)))) Mondanom se kell nagyon elkenték a számat. Értem én hogy erdőben hiába nyilazok, hasztalan de legalább a távolság tartó menekülés megmentene ... de nem.
    Szal nem egyszerű na ...
  • e98ff
    Tegnap ránéztem steamen a DLC fülre és ott virított a Longbeard DLC 10% kedvezménnyel. Akkor még csak "előrendelni" lehet?
    Utoljára szerkesztette: e98ff, 2015.02.27. 10:25:41
  • Riddick21
    Én ezt értem, jómagam is szenvedek, dehát ez a játék erről szól: a nehézségekről. Most őszintén, a Rome 2 nem igazán jelenthetett senkinek kihívást normal-hard nehézségi fokokon, kedvedre választhattál stratégiát, egy idő után igazából unalmas is lett az egész, túl könnyű volt. Hát az Attilánál még nem szaladtam nagyon előre, 410 körül járok, de nem látom, hogy olyan baszott egyszerű és automatikus lenne a későbbiekben, sőt! 20 millió dologra kell figyelni, folyamatosan egyensúlyozgatni, és még így is NEHÉZ, és pont ez olyan kurva jó benne :)
  • Hunor1
    amint tudom folyamatosan fejlesztem őket a magasabb szintre ,de hát ez rengeteg idő és pénz. ugye a birodalmam nagy, és kellenek egyébb épületek is a gazdasághoz vagy a vallás terjesztéséhez vagy élelem termelésre is.