2012
A Paradox Interactive és a Colossal Order által fejlesztett városépítős szimulátor
-
EM64T #1732 Nem tudok róla. Zebrákat egyébként is csak látszólag lehet eltávolítani, elhelyezni, de valódi gyalogosátkelőt létrehozni-megszüntetni nincs lehetőség per pillanat a játékban. -
Kingtiger15 #1731 Ezzel a moddal lehet zebrákat eltávolítani vagy rosszul emlékszem ? -
#1730 Próbálgattam tutorial videókat is nézni, de ahogy állítgattam valahogy soha nem azt akarta csinálni a program, amit akartam. Egyébként nem töröltem még le, de újra kezdtem a játékot, aztán meglátom később, hogy hogyan is alakul a sorsa. Nyilván nem cél 100K-s limit, ha össze tudnék hozni akár 500K-s várost is. Gép megvan hozzá. -
EM64T #1729 Szerintem fuss neki még egyszer a TMPE-nek, nagyon hasznos. Manuálisan állíthatod a jelzőlámpákat, időzítheted (pl. egy forgalmas irányból több ideig legyen zöld, egy vele szemben lévő kevésbé forgalmasról kevesebb ideig), sebességhatárokat állítgathatod (ez abból a szempontból is jelentős, hogy pl. ha 30-asra leveszel egy utat, kevésbé szívesen használják a teherautók, ők ugyanis minél hamarább célba akarnak érni), sávokat, kanyarodásokat lehet finomhangolni, stb. Nagyon hasznos szerintem. -
Borg #1728 Ugyan miért tennék, ha eddig is csak kozmetikai dolgokra futotta. -
#1727 Az jó, mert mindenhol máshol meg agyba-főbe ajánlják, hogy ha nem akarsz közlekedési problémát, akkor építs sokat.
Vajon valaha javítani fogják ezt hivatalosan? -
Kingtiger15 #1726 Én eleve nem használok szélerőműveket vagy bármilyen vanillát, csak dekorációnak. Van egy asset, kis zöld trafó, alig zavar be a képbe, 80 megawattos, viszont semmilyen szennyezése nincs, 100 pénzbe kerül és 16 a heti költsége. Főleg induláskor egy ajándék.
A 80 ezres határt még egy városommal se értem el, kb. mindegyikkel most tartok az első fázis végén, második elején, 30-40 ezres lélekszámmal.. -
Borg #1725 Pedig pont a körforgalmak azok, amikhez feltétlenül kell a TMPE, mert alap játékban egyszerűen nem hatékony a forgalom viselekdése ezekben. Olyannyira, hogy építeni sincs értelme őket. -
#1724 Én most újrakezdtem (megint). Kb. 5-6 nagy városrészben gondolkodok, és hatalmas körforgalmakat építettem. Kíváncsi vagyok mennyire lesz hatásos. Próbálkoztam a traffic managerrel, de nekem "kínai". :( -
EM64T #1723 Én még gépigény okán nem tudtam 80 ezer fölé menni :D Ha majd jobb gépem lesz, megpróbálom, és megmondom, hogy kell. -
EM64T #1722 Nálam igen sokszor előjött, minden előzmény nélkül elment az áram szélső, messzi negyedekben, miközben mondjuk 200 MWattot termeltem, és 150-et igényelt a város. Az ilyen szekciózás segített. -
#1721 Mivel nem környezet, csak zajszennyező, ezért a legtávolabbi helyre tettem le három darab atomerőművet, és itt-ott szélerőművet. Most nem produkálja nekem az áramhiányt.
Azért is kérdeztem, hogy lehet-e rosszul kiépíteni elektromos hálózatot, mert korábban mindig azon csúsztam el, hogy mindenhová szélerőművet tettem, ezért panaszkodtak a lakók a zajra.
Megléptem, amit írtak a neten, hogy minél nagyobb lélekszámú várost hozzak össze. Lakosság két harmadánál alacsony szinten tartani az oktatást, ezáltal az ipar fejlődik. Míg 12 órányi játékidővel elértem 75-80K-s várost, és megakadtam, így alig négy óra alatt elértem a 108K-s várost. Azonban ennél tovább nem megy. Pedig van munka, széles utak, dugók sincsenek, s sok kórház, temető, krematórium.... és tovább nem nő semmi, semmire nincs igény. :(
Érdekelne, hogy lehet összehozni 200-500K-s várost, ahogy írják itt többen? -
gebali #1720 Én ilyennel nem találkoztam, nekem általában sokáig egy csomóban vannak a szélerőművek. -
#1719 Köszönöm. Megpróbálkozom ezzel, mert az árammal nagyon sok bajom van így. -
EM64T #1718 Azt hiszem nálam is sokszor eljött, hogy az energiaforrásokat nem jó egy helyre tömöríteni, gondolom valamiféle átviteli kapacitással magyarázandó, hanem érdemes szétszórni a terepen, hogy ne egyetlen pontból lásd el árammal az egész városod. -
#1717 Akkor szerintem korábbi magyarítás lehet.
Sajnos olyan nincs, amelyikkel teljes lenne a játék. Így sajnos a legutolsó, ami volt azt hiszem másfél évvel ezelőtti. Én azt használom, és kódsor jelenik meg azokon a részeken, amelyek nincsenek lefordítva, pedig jobb lenne, ha a lefordítatlan rész megmaradna eredeti nyelven.
Tegnapi napon csak újrakezdtem a játékot, hogy közben új térképet kreáltam. Mindent úgy csináltam, ahogy olvastam, ha nem szeretnék beleesni a 70-80k-s népesség limitbe. Rájöttem, hogy a korábban azzal volt a gond, hogy a lakók mindig panaszkodtak a nagy zaj ellen, akármennyi fát is tettem le a környékükön. Aztán ráébredtem, hogy azzal volt a gond, hogy a város energiaforrását a szélturbinák adták, így az meg hatalmas zajt generált.
Az új térképen nem csak ketté szelte a víz a térképet, hanem csináltam egy kisebb szigetet is. A sziget peremeire helyeztem a szélturbinákat, míg a lakott területet pedig körbevezettem hálózattal, így senki sem panaszkodott zajra. Ugyanezt az ipar zónára. Viszont fogalmam sincs, hogy miért, de a megtermelt áramnak nagyjából az egy negyedét használják fel a lakosok, és ennek ellenére állandóan vannak olyan lakott részek, amelyek áramhiányra panaszkodnak. Így újabb turbinákat kell letennem. Az ipari terület is hasonló volt, így kénytelen voltam egy atomerőművet lerakni. Kérdésem az lenne, hogy a hálózatot el lehet rontani, vagy rosszul összekötni?
Fentiekből kiindulva 106K-s várost sikerült megépítenem alig 4 óra alatt. -
sandroo84 #1716 Nincs. :)
Az én magyarításommal ott csak vmi krix-krax van. Nem lehetett kivenni hogy az akar lenni. Biztosan régebbi amit találtam, vagy vmelyik dlc bekavar neki.
Köszönöm! -
#1715 Be van jelölve?
-
gebali #1714 Az én városom most 133 ezres, de én városrészekben gondolkodom, kb. öt nagy központ van amiket hatsávos út köt össze (aztán persze sok helyen ezeket idővel beépítem). -
sandroo84 #1713 Van egy lehet nagyon buta kérdésem...
Csináltam magamnak egy térképet életemben először. Szerkesztőben rámentem hogy mentés, de mikor rámegyek hogy új játék, mégsem kiválasztható a térképek között.
Mit rontottam el?
-
#1712 Hmm... 104 ezer lakosnál megakadtam, tovább nem nő semmi. :( -
EM64T #1711 Mutathatnátok pár screenshotot, kíváncsi lettem. -
Kingtiger15 #1710 Így csinálom én is, plusz még szedtem le másféle falakat, vízparti sétányokat. De ezzel együtt sokat terraformálok, hogy a fal se legyen 30 méter magas. Élethű 2-3 méteresnél meg valóban sokszor kicsap a víz. Igazából itt is azért variálok sokat, hogy az RCI ne essen szét elszigetelt négyzetekre, mert egybefüggő épülettömböket szeretek a vízpart mentén. Normál stílusban még nem annyira fontos, de európai high densitynél sokkal mutatósabb szerintem.
Két totál sík térképet is csináltam, egy normált és egy európait, nagyságrendekkel egyszerűbb haladni, de azért egy hegyi városka, kanyargó folyó mentén sokkal hangulatosabb, akárcsak IRL. -
#1709 Nálam ez volt az egyik, amitől ki tudtam akadni. Ezért is kreáltam saját térképet. Igaz, teljesen sík, s csak fák vannak, meg keresztbe ketté szelő folyó. De így egy kicsit esztétikusabban néz ki, mint egy-két térkép. -
EM64T #1708 Nekem is 120-as van, Win7 mellett elfér a Skylines, az EU4, a Victoria2 és a Witcher 3, és még kb. 20 GB szabad hely van. Szóval csak a Skylines szerintem vígan megvan a Windows mellett, és még virtuális memória is marad. -
#1707 Vízpartokra (ami nem beach-jellegű) én a vizes menüben található falat húzok, szépen kiegyenesíti a lebukó felszínt és jól is néz ki tőle a partvonal. A belső folyókhoz is használható, csak vigyázni kell a szűkebb mederrel, mert könnyen felduzzad (a mederbe lehet húzni csatornát, az elég és nem is látszik a víz alatt). Hátránya, hogy mélyre nyúlik, az alagutak (pl. metró) nem keresztezhetik, nem minden vizes cuccot lehet ráépíteni, valamint a hidfők alatt is beljebb kell hozni, hogy átférjen. -
sandroo84 #1706 Szerintem érdemes ssd-re tenni, mert lényegesen gyorsabb. Nekem most 220.000 a városom. Kb 30 asset-et használok. A betöltési idő most kb 45 másodperc. Szóval nagyon megéri -
Kingtiger15 #1705 Pont minap nézegettem, de nem láttam 1 terrást 100 ezer alatt. Én egy új gépen gondolkodom, 300-400-ban biztos benne lesz egy tűrhető felállás.
Most, hogy írtátok, jobban ránéztem, nekem is tele vannak a városaim ezzel az áruhiányos problémával, csak nem foglalkoztam vele, mert inkább az esztétikai dolgokon akadok fenn, rengeteget építek, bontok vissza, újraépítek, ezért nem haladok igazán.
Az egyik mumusom a belvárosi vízpartok. A legtöbb térkép úgy adja, hogy méretarányosan 40-80 méter magas sziklatextúrák szelik át a cityt, hát az minden, csak nem szép és élethű. Rengeteget pepecselek vele, mire elfogadhatónak ítélem az eredményt.
A másik a lejtős területek beépítése. Katasztrófa. Gyűrött utak, sziklatextúrák mindenhol, épületek félig a talajba süllyedve, szanaszét máló RCI mező...Ha ötször nem bontok vissza egy-egy részt, akkor egyszer se. A Move it mod sokat segít, de pl. még nem jöttem rá, hogy lehet függőlegesen hajlítani vagy kiegyenesíteni két nod közti útszakaszt. Kerestem támfalas utakat, de azok nem simulnak bele a domboldalba, mert mindkét oldaluk kövön áll, így egy rendkívül ronda árkot kreálnak az emelkedő felé. Füves rézsűt egyáltalán nem találtam, így ha kicsit megemelek egy utat, rögtön jönnek a sziklatextúrák mellette. Szóval elvagyok ezekkel, kit érdekel, hogy közben nincs elég fánk és hot-dog az elkényeztetett síkvidékieknek? :D -
#1704 Nekem sajna nincs azon, mert csak 120as SSD-m van, és a win mellé nem akarom hogy a sok mód miatt beteljen a ha rárakom a játékot. Más játékok persze vannak rajta. Ahogy nézem egyébként, nagyon szépen lement a nagyobb SSD-k ára, szóval lehet beruházok majd egy nagyobbra. -
#1703 Nekem SSD-n van.
Annak idején 80GB-s volt a windows-nak, és 1-2 terra vinyó a háttértárnak. Aztán jött az ötlet, hogy legyen egy második SSD játékoknak. Akkor különböző fórumokon lebeszéltek, hogy minek az, mert maximum gyorsabban tölt be a játék. Mondjuk viszonylag erős hardver van a gépben, de akkor pont a Cities Skylines és hasonlók jutottak eszembe, hogy töltésnél jó lesz az. Egy 250GB SSD alatt kb. egy perc alatt töltődött be a 100k-s városom.
Estére kíváncsi vagyok ,hogy fel tudom-e vinni 200k-sra,. -
#1702 Nekem már a 30 ezres város sem akar valamiért betölteni...megértem én hogy nagy a loading time néha, de nem is használok annyi asset-tet, előtte 2-3 perc alatt betöltött a pálya, utoljára meg olyan 10 perc körül mondtam hogy na jólvan el is ment a kedvem :D
Kéne vegyek mégegy SSD-t.. -
#1701 Összehoztam életem első 100k-s városát ebben a játékban.
Igyekeztem kilőni az oktatást, hogy minél több gyerek születhessen, valamint lakókörnyezet belsejébe tenni a kereskedelmi zónát.
Egyelőre nem tudom menni fog-e a 200k-s város, de kíváncsi vagyok mennyire fogja visszafogni a gépet. Mivel feloldottam mind a 25 földet, így most már kizárólag alacsony sűrűségű területeket hozok létre. Kíváncsi vagyok be tudom-e lakni az egész térképet. -
#1700 Amit tapasztaltam a "kék ikonos" boltokkal kapcsolatban, hogy kevés, vagy túl messze vannak nekik a gyárak (ami lehet farm, vagy fatelep is). Az import sosem elég egy nagyváros fenntartásához. Kell az is, hogy a közelükben legyenek lakóházak. Ha nincsenek vevők, nem is kapnak árut a boltok és ugyanúgy mutatja az áruhiány ikont (kissé félrevezetően). Furgonok viszik nekik az árut, ezért a nehéz járművek kitiltása a kerületekből nem számít. -
sandroo84 #1699 A gyáriakat ismerem, inkább workshopos kellene. Rengeteg van belőlük, és nekem is kevés időm van böngészni, kipróbálgatni őket, ezért gondoltam hátha valaki belebotlott egy igazi "kincs" térképbe. :) -
Kingtiger15 #1698 Így fejből a Seven Lakes ugrik be, bár a hegyekre, nyersanyagokra nem emlékszem.
Workshopban rengeteg térkép van, nem is jutottam soha a végére, hogy mindet megnézzem. -
sandroo84 #1697 Tudtok ajánlani egy "jóképű" térképet, amin lehet egy jól kinéző várost létrehozni? Van egy kis hegyes rész, az erőforrások is inkább peremvidéken vannak, van pár tó, de van egy nagy jól építhető sima terület is benne? -
#1696 Hmmm... kicsit meguntam az ikonokat a kereskedelmi egységek felett, szóval letöröltem az összeset. Fogtam, s az autópálya mellett húztam egy szép hosszú négy sávos utat, majd oda telepítettem őket. Ez persze továbbra se lett megoldás... :(
A zajra se tudok semmit se csinálni. Elvileg, ha teletömöm a várost fákkal, akkor az tompítja a zajt, de ez se segít.
Próbálok minél több alacsony képzettségüt generálni, hogy több gyereket nyomjanak, de még így is megrekedek 75k-s lakosságnál :( -
Kingtiger15 #1695 Egyszerre vettem meg a két játékot, a másikba pár nap után soha nem léptem be többé.
A poén az, hogy a városaim sűrűn lakott része valószínűleg sosem lesz nagyobb a 3x3-as területnél, eredetileg azért tettem fel a 81 Tile-t, mert nem akartam, hogy mindegyik egy láthatatlan vonallal meghúzott szabályos négyzet legyen, ahol a mezőn hirtelen 50 emeletes felhőkarcolók nőnek ki, vagy simán csak máshova képzeltem a térképen a cityt. Gyéren lakott agglomeráció, reptér, ipari és mezőgazdasági övezet, vízparti üdülő néhány épülettel, parkoló benzinkúttal az út mentén stb., csak ilyenekkel szándékoztam a plusz területet feldobni, kár, hogy ez ennyi problémát okoz a játékban. -
#1694 Ha valaki kíváncsi a városa állapotára, mennyire közelíti a limiteket, stb., itt egy hasznos mod. (Mintha már lett volna itt említve.)
Egyébként a limitek egy része (pl. az agent-ek) sajnos az Unity-ből jön, nem befolyásolható, nincs ráhatásuk. -
Borg #1693 Eleve nem kellett volna 64k agent limit.
A terület korlátozásával 3x3-on amúgy sem nagyon lehet meghaladni. Tehát a gyengébb gépeken magasabb agent limit mellett sem futott volna szarul.
Aki meg moddal megnyitja a 5x5, vagy 9x9-et, az akkor vállalja be a nagyobb gépigényt is. Még ezt sem kellett volna lekorlátozni, alapból a térképválasztásnál is lehetne opcióvá tenni. Aztán a gyengébb géppel kis térképen, az erősebbel nagyobbon is lehet játszani.
Valszeg elég durván elszállna a savegame mérete, a betöltési idő, meg minden más is, de mindenki magának megszabhatná, hogy hol a határ, amit még bír a gépe.