2012
A Paradox Interactive és a Colossal Order által fejlesztett városépítős szimulátor
  • LeWyTy
    Ismét csak az EA felől kell említést tenni. Még mindíg sokkal nagyobb az alap beépíthető terület mint pl a SimCity-ben. Az vicc.
  • mancunianh
    Végülis nem egy rossz taktika, ha csinálsz egy ekkora (81es) térképet, vállalod, hogy a 9 Tileon minden nagyon szép és szuper lesz, de magadod az esélyt, hogy a modderek "kinyissák", viszont az ebből adódó gondoknál már moshatod kezeid, hiszen te 3x3-ra fejlesztettél. :D
    Biztos, hogy kellett ez a limit, hogy sokkal többen játszhassanak, de szerintem megcsinálhatták volna úgy is, hogy a tékép maga 3x3 és a külső - alapból használhatatlan - részek nincsenek is.
  • Kingtiger15
    Nem láttam még olyan játékost, aki jó néven vette volna, hogy akármilyen játékban a pálya 90%-a nem játszható. Különös dolog nem számolni ezzel, meg a modderekkel. Talán nem kellett volna akkora nagy térképet gyártani a 9 Tile-hoz.
  • Borg
    Na igen. Bár nem sokkal.
  • LeWyTy
    Még mindíg jobb mint a sims
  • Borg
    Amíg a sok idióta kifizet 12-20€-t a kozmetikai DLC-kért, addig ez nem is fog változni.
  • TokraFan
    MOndjuk azért azt is tegyük hozzá, hogy a fejlesztők eredetileg nem számoltak ekkora tile mennyiséggel, a játék alapvetően nem erre lett fejlesztve. Az akkor hatalmasat bukott Simcity-hez képest már az alapjáték 9 Tile-ja is bőven jónak számított, így tehát nem meglepő, hogy a modokkal feltolt méretek miatt az egyébként nem erre kitalált engine megfekteti a gépet és a játékot. Én inkább abban látom a problémát, hogy a Cities Skylines 2 fejlesztése helyett, -ahol már javítani lehetne ezeket a limitációkat-, kb. az idők végezetéig DLC-zni fognak...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.06.25. 11:12:15
  • Borg
    Nem, a fákra külön limit van.
  • mancunianh
    A 81 tile nálam majdnem teljesen megeszi a 16 giga memóriát, meg a 8 gigát a videókártyából... Gondolom a a notsouniquebildings mod miatt.
    Érdekes, hogy amikor a mostani kb 60%-a volt a városom, 800.000 lakó volt, most, h sokat bővítettem, és be is költöztek, csak 580.000.
    Jól gondolom, hogy a fák is beleszámítanak az object limitbe? Szóval a várost körülvevő táj díszítésével a város méretét csökkentem?
  • Kingtiger15
    Ja, úgy tényleg hamar meg van, csak nagyon lehangoló tud lenni a síkvidék, virtuálisan is.
    Érdekes, nálam nagyon ritka az erdőtűz, de ha jól emlékszem, az utak megállítják. Talán érdemes olcsó földutakkal szektorokat húzni.
  • Zacskós Tej
    Én egyszerűen kettéválasztottam a térképet egy nagy folyóval, illetve tettem le autópályát. Utána úgy is tudom még építeni. A növényzettel van a baj, hiszen hiába akarnék zöld övezetet, ha kigyullad egy ház, s rögtön "városi erdőtűz" alakul ki :(
  • Kingtiger15
    Nekem már 12 ezerrel sikerült, a Jungfrau térképen. Egyszerűen nincs hely autópályára, vasútra, vagy nagyon rondán mutatna, a kis utakon meg seperc alatt bedugul a forgalom.
    Egyszer próbáltam én is saját térképet, aztán rájöttem, ez nem az én műfajom, rengeteget kell szöszölni, hogy élethű, szépen kidolgozott domborzatot kapjak, mérhetetlen sok szabadidő kellene hozzá, inkább válogatok a workshopból. A minél jobban beépíthető térképről már rég letettem, a Borg kolléga által vázolt problémák miatt.
  • Zacskós Tej
    Nekem már 25 ezres városnál előjön.
    A héten már harmadjára kezdem előlről az egészet, mert mindig volt egy jobb ötletem.
    Most úgy döntöttem önállóan térképet készítek, ami minél jobban beépíthető legyen. Gondoltam a zajcsökkentésre telerakom az egészet fával. Aztán rá kellett jönnöm, hogy rossz döntés. Ugyanis, ha keletkezik véletlen egy tűz, akkor a fél térképet letarolja... :(

....arról nem is beszélve, hogy még mindig nem jöttem rá, hogy hogyan tudnék nagy várost létrehozni, mert a 75 ezret még módokkal se tudtam eddig túllépni.
  • gebali
    Szerintem ez hamarabb problémává válik mint ahogy elérjük a limitet. Én már 80.000-es várossal ezzel szenvedek.
  • Borg
    Ha elérted a vehicle limitet, akkor semmi. Nem tud elég goods szállító spawnolni, és/vagy a forgalmi dugó miatt eljutni a kék területekhez.
  • Zacskós Tej
    Arra mi a megoldás, ha mindig az a probléma a kereskedelmi zónában, hogy "túl kevés az áru"?
  • Kingtiger15
    Ez most pont úgy hangzott, mint mikor egy 80 éves ecseteli az öregkor "szépségeit". :D
    Talán két év múlva lesznek ekkora városaim, addig hátha kijön erre is patch. Ha meg nem, akkor játszottam vele egy jót, vagy kezdek új városokat. Így is az egyik örök kedvenc, minden hibája ellenére.
    Mivel abszolút nem értek hozzá, ezért nyugodt szívvel teszem fel az ilyenkor kötelező idióta kérdést: nem lehetett volna megoldani, hogy ezeket a limiteket menüben állíthassuk, kinek mit bír a gépe alapon? Vagy túl sok fejlesztői pluszmunka lett volna, új problémák tömkelegével?
    Netán nem is tudtak erről, mert nem volt teszt?
  • Borg
    Már fél milliónál is gondokat okoz az agent limit, csak max nem olyan feltűnő még. Csak egykét anomáliába fut bele az ember.

Aztán később jönnek a death wavek, crime wavek, sick wavek, mert nem tud elég service vehicle spawnolni. A 16k-s vehicle limit az első, és legkönnyebben elérhető. Kevés lesz a forgalom, vagy a tömegközlekedésed nem spawnol ahogy kellene, vagy a goods truckok tűnnek el, és reklamál mindig valaki valamiért.

Később nem tudsz új utat, sínt letenni, mert a net nodeok meg segmentek maxon vannak.

Aztán jönnek a citizen limitek is. Pl ilyen nyalánkságokkal, hogy a megállóban 500 ember várakozik, jön a 130 férőhelyes busz, és felvesz pontosan 0 embert, nem tud több instanceot lefoglalni. 1M lakos körül már full üres vonatok, buszok és metrók furikáznak. Ettől aztán persze bepipul minden, elkezd visszaesni a lakosság, 700e alatt kezdenek rendeződni a bugok, kezd megint jól élni a lakossák, amitől megint sokasodnak, és megint bebugol minden. És ugyanígy újra és újra... amíg meg nem unod.

Azt nem is említve, hogy a path unitok elfogyásakor minden tömegközlekedési vonal megbolondul, megszakadnak a vonalak, nem tud számolni a következő megállóig, despawnolnak a járművek, és így tovább. Hatalmas élvezet így játszani (nem).
    Utoljára szerkesztette: Borg, 2018.06.13. 16:49:17
  • Kingtiger15
    Én még ennél is szellősebbre tervezem a peremvidéket, ha eljutok odáig, de egyszerűen kell ez a mod, nem életszerű, hogy a városhatáron túl teljesen lakatlan és beépítetlen minden. Meg egy csomó izgalmas hely a térképen elérhetetlen vanillában, úgy rémlik, ez volt az első modom. :)
    Több helyen is olvastam erről, hogy az alacsony agent limit komoly gondokat okoz 600 ezer lakos felett, szerencsére még messze vagyok ettől, van vagy 15 városom és elég pepecselősen haladok velük.
  • Borg
    81 tile van, de nincs beépítve az egész. A külsőbb területek csak kb 50%-osan.
    A building limitet ugyan felemelték egyszer, de a vechicle, citizen, instance, path, net node stb folyamatosan maxon van. Döglődik is minden.
    Olyan 600e lakos alá kell bemennie (pl egy szép deathwave kíséretében), hogy a szolgáltatások félig meddig normálisan működjenek.
  • sandroo84
    Nekem most 150.000 a városom. De nem akadozik és fagyás sincs. Minden maxra állítva.
    i5 7500 proci és 16gb ram, 256gb ssd. Betöltési idő kb 35mp.
  • Kingtiger15
    Az szép. Befért a vanilla területre vagy használod a 81 mező modot?
  • Borg
    Leginkább mind a kettő.

Nekem 800ezer - 1.1M között ingadozik a városom (éppen aktuális bugoktól függően), itt még 20 fps körül megy. Nem fasza, de nem is akad.
  • Kingtiger15
    80 ezres a legnagyobb városom, néha elakad 1-2 másodpercre, amúgy simán fut, viszont a betöltés már most 10 perc.
    Azt látom, hogy 8 gigával nagyon rezeg a léc, szinte teljesen megeszi és nem nagyon díjazza, ha valami egyéb dolog is történik a gépemen, pl. nem tanácsos játék közben beugrani a workshopba. Kilépni meg már jó ideje nem lehet vele rendesen, mindig behal és feladatkezelőből kell kilőni.
  • EM64T
    Nálam i3-3220-assal olyan 60 ezer után kezd diavetítés lenni. Hogy most ebből a processzor limites, vagy kevés a 8 giga, nem tudom.
    Utoljára szerkesztette: EM64T, 2018.06.13. 12:51:43
  • Kingtiger15
    Nálam is. Egyébként valamit mókoltak vele, mert már nem ütközik a Traffic Managerrel sem., valamikor május elején még heves hibaüzenetekkel reagált rá.
    Arról van valakinek tapasztalata, hogy kb. mekkora városnál fogja bedobni a törülközőt a 8 giga ram?
  • sandroo84
    Nekem a Network Extensions 2 mod kavart be. Pontosan ugyan ezt csinálta. Töröltem és újra raktam a modot, azóta jó.
  • HAnti20
    Sziasztok! Egy idő óta először lépek be a játékba és amikor utat akarok húzni az még megy de nem tudok zónát rá kijelölni.Amit nem úthoz kell lerakni azt le tudom.Mi a probléma?
  • Kingtiger15
    Nyilván mindenki máshogy éli meg ezt a kötelező online dolgot, én nem szeretem, ha kész helyzet elé állítanak, utána meg probléma esetén arra hivatkoznak, hogy kussoljak, elfogadtam a feltételeket. A csúcs, hogy bannolhatnak egy single player játékból, akár ok nélkül is, fizettél érte, mégse használhatod. A workshop valóban hasznos kényelmi funkció, de nem létfontosságú. A Cities mellett mindössze két játékot moddoltam életemben, mindkettő régi vágású, steam előtti játék és tökéletesen ment az egész workshop, állandó net, stb.. nélkül.
    Gondoltam én is arra, hogy konzerválok egy verziót működő városokkal, mentésekkel, de ez csak addig működik, míg ki nem adnak egy DLC-t, ami érdekel.
  • gebali
    Lehet játéka válogatja, de a Citiesnél nincs ilyen lehetőség. Van priós update, rendszeres update és indításkor update.
  • EM64T
    Ki lehet kapcsolni a steames játékok automatikus frissítését. Pontosabban megadhatod, hogy frissítsen-e, vagy maradsz egy bizonyos (akár még régebbi verziónál).
  • TokraFan
    Én is így látom. Engem mondjuk nem az online platform zavar, mert annak számos előnye is van -pl. workshop-, hanem a kényszerített frissítés, mert mint látható, rengeteg problémát okoz. Régen ki lehetett kapcsolni a Steam-ben is, de mára sajnos kivették ezt a lehetőséget. Ez pedig baj!
    Egyébként egyetértek. Az ember nem azért vesz játékot, hogy állandóan legózzon vele, hanem azért, hogy használja...Persze azért árnyalja a képet, hogy az alapjátékkal legtöbb esetben nincs gond, a modok használata pedig alapvetően saját felelősségre történik, vagyis tudvalevő, hogy új patch érkezésekor szétcs*sződhet az egész, de ennek tudatában vállaljuk a használatukat. Más kérdés -és itt visszakanyarodunk a kényszerített frissítéshez-, hogy önmagában ez nem okozna gondot, ha nem lenne kötelező frissíteni. Sok esetben értelme sincs, mert csak egy új DLC miatt kavar be az alapjátékba is, mely DLC a játékosnak talán nincs is meg és nem is szándékozik megvenni. Cserébe szétbarmolja a stabil mentést is.
    Én ezért fogom azt csinálni, amit alább már írtam. Illegalitásba nem vonulok emiatt, hiszen a játék megvan legálisan is, arról meg nem én tehetek, hogy annál képtelen vagyok kikerülni a frissítést. Úgyhogy mindnki elmehet melegebbre! ;-)
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.06.08. 19:04:59
  • Kingtiger15
    Nekem se a szívem csücske a szép új világ, ahol minden nyomorult single player játékhoz netkapcsolat kell, regisztráció, fiók létrehozás, adatlap kitöltögetése, mint egy rossz hivatalban, utána még rengeteg idő elmegy a kéretlen frissítésekkel, megszakadt net miatt elveszett játékállásokal stb., de úgy látom, nem csak a Steam csinálja ezt, hanem az egész játék piac.
    Abszurd, de manapság előre kell tervezni, hogy mivel akarok játszani. Nincs olyan, hogy van egy szabad órám, előveszem valamelyik régi kedvencemet, mert az egész idő frissítésekkel fog elmenni. Egy év szünet után jött meg a kedvem újra a Citieshez, ez pár éve még annyi lett volna, hogy beteszem a dvd-t és gyerünk, most fél vasárnap ment rá, hogy startra kész legyen, de akkor már várt a családi program.
  • TokraFan
    Igen, hát itt alapvetően a Steam az, aki elmehetne melegebbre...Mert nem lehet kikapcsolni játékoknként azt a r*hadt automatikus frissítést. A megoldás ugyanis marha egyszerű lenne. Bármilyen patch után nem szabad frissíteni azonnal, hanem szépen játszani tovább a stabil verzióval. Várni 1 hónapot, mert addigra a modok utolérik az új verziót, és csak akkor frissíteni, amikor már minden jelentős mod kompatibilis. Mivel ez nem kivitelezhető a Steam miatt -megjegyzem, régen az volt-, én azt szoktam csinálni, hogy offline módba teszem a Steam-et és akkor nem tud frissíteni.

Egyszer úgy felhúztam magam ezen korábban, hogy komolyan elgondolkodtam egy párhuzamos virágbolti verzió feltelepítésén, ami alá szépen bepakolom a legál verzióban letöltött modokat, és akkor az idők végezetéig játszom stabilan. Ha meg patch van, akkor előbb a legálon tesztelem a mentéseimet és a modokat, és csak akkor frissítem a másik verziót, ha ismét minden stabilan megy, felpeccselve...
    Ez a baj az olyan játékokkal, melyek modolhatóak, de közben évekig fejlesztik még. Nincs ez kitalálva rendesen.
  • Kingtiger15
    Tudom, rengeteg időt töltöttem ezek átolvasásával, pont ezt untam el, hogy erre megy el a kevés szabadidőm meló után.
    Bizonyos modoknál előfordul, hogy nem elég kiszedni, manuálisan is törölni kell valami mappát vagy file-t, nem mindig találom meg, ez is okozhat gondot.
    Viszont annyival előrébb vagyok, hogy este észrevettem egy furcsa dolgot, valószínűleg ez lesz a fő bűnbak. Kb. két hete feltettem a Network Extension 2-t, minden régit töröltem, mert elavultak. Először simán fut, de 3-4 játékindítás után átnevezi magát valami sok számjegyű izére és összeborít mindent. Steamen írják, hogy pont egy ilyen sokszámjegyű mappát kellene manuálisan törölni, de sehol nem találom, úgyhogy unsubscribe/subscribe-al állítom helyre és minden városindítás előtt megnézem, átváltozott-e. Fapados megoldás, de eddig gyógyító erejűnek tűnik.
  • Borg
    Kiválóan le van írva a steam meg a paradox fórumain is, hogy mely assetekkel és modokkal van gond a patch után.
    Ez alapján a nagyját ki lehet ganézni azoknak, ami miatt nem működik a városod.
    Leginkább attól függ, milyen hibákat tapasztalsz konkrétan.
  • Kingtiger15
    Nálam is eltérő módon viselkednek a mentések. Eddig két város szállt el teljesen, simulation failed felkiáltással, néhány betölt, de hibákkal és néhány meg rendesen megy, de nem igazán jöttem rá, mi alapján dől el a sorsuk. Mindegy, hogy gyári vagy házilag készített térkép, mindegy, melyik dlc után készült, ugyanúgy lehet hibás vagy hibátlan, teljesen random. Van, amelyik 700 assetet használ, van amelyik 1200-at, ugyanabból a készletből, néhány százra meg not found üzenetet kapok, de nincs türelmem egyesével átnézni őket. Kikapcsolni nem akarom őket, mert nagyon lehangoló, hogy pl. ugyanazt az egy vasútállomást használja az amerikai prérin, az európai alpokban és a trópusi szigeten is.
    Nézegettem a dlc-k listáját, többségüket nem fogom megvenni, személy szerint jobban örültem volna, ha az alapjátékot erősítik úgy, hogy ne kelljen annyit modolni. Pár dolog annyira alap, nem csoda, hogy félkésznek tűnik a vanilla.
  • PetruZ
    Az alapjáték API változik a DLC-k után. Ha jól tudom, a mod-okból egy kis interfész mikrokód/script generálódik, ezért ha változik az API, jönnek az összeakadások, viszont újrakezdéskor a kódok újrafordulnak, így látszólag jó minden. Én már leírtottam minden mod-ot, kivéve a legfontosabb néhányat, asset-ekből pedig semmit sem hagytam meg.
  • sandroo84
    Valószínűleg ennyire rosszul van megcsinálva az alapjáték, vagy a modok között sok a selejt.
    Én pl. úgy jártam hogy egyik mentésemben út fejlesztés után eltűnt az összes épület. De a zónát sem lehet kijelölni újra. Egyszerűen nem jelennek meg többet az út mellett a szürke kis négyzetek. Másik mentésben kipróbálva, ugyan azokkal a modokkal pedig nincs ilyen probléma. Szóval szerintem ez is alapjáték probléma lehet. Sajnos megoldást nem tudok én sem.
  • Kingtiger15
    Sziasztok!

Egy picit (nagyon) belefáradtam az egyik napról a másikra betölthetetlenné váló mentésekbe, a semmitmondó hibaüzenetekbe, a 0 perc játék vs. több órás hibakeresésekbe/próbálkozásokba/töltögetésekbe.
    Tudtok esetleg valami modot, applikációt, akármit, ami gatyába rázná ezt a katyvaszt, összehangolná a mentéseket, modokat, asseteket, kiszűrné és eltávolítaná a gondot okozókat? Vagy legalább a képembe tolná, hogy nesze majom, ezt töröld és működni fog?
    Sajnos, nincs bennem annyi kompromisszum készség, hogy újra vanillával játsszak, annyira tele van elnagyolt, félkész, illúzióromboló megoldásokkal, de belefáradtam, hogy minden dlc, patch, micropatch, ablakom előtt csivitelő madár miatt összeomlik az egész.
    Magával ragadó, varázslatos, élvezhetetlen, idegesítő sz...r, tényleg paradox. :D