2012
A Paradox Interactive és a Colossal Order által fejlesztett városépítős szimulátor
  • EM64T
    Nem értem mit értesz az alatt, hogy fekete...

Fent van az Industries? Ha igen, kétféleképpen lehet ipari zónát létrehozni. Az egyik a régi, jól bevált módszer, hogy létrehozol egy általános districtet, és ráteszel valamilyen speckót -- ha jól veszem ki a szavaid, ezt csináltad most.

A másik lehetőség az industries kieggel jött, lehetőség van kifejezetten ipari districtet létrehozni, amelyek alapesetben általánosak, majd egy-egy ipar-típus főépületével lehet specializálni őket. Mondjuk létrehozol egy ipari districtet, építesz rá egy forestry Main Buildinget, onnantól az Forestry ágazatú lesz, és onnantól teszed le a különböző faneveldéket, fűrészmalmot, bútorgyárat, stb.

A district rajzolós menüben jobbra az utolsó előtti: paint industry area, az utolsó pedig: erase industry area, ezekkel lehet létrehozni, illetve törölni az ipari areákat.
  • noki2258
    Szia Mindenki... Segítsetek kérlek abban, hogy miért van 40-50 ezres város létszámnál is (+1,5M tőkével), hogy a projektemet - nagyrészt - a városlakók személyi adói tartják el... vagyis nem férek hozzá a gazdasági zóna paneljeihez... Mindenem fekete (inaktív) az erdészet, a bányászat, az olaj... minden. Azt mondja, hogy "kreáljak egy industrial area"-t. De hogyan? Megfestek egy kerületet, rá is rakom a (pl. az olaj) speckót... rendben... viszi is... el is kezd egy olajmezőn MAGÁNAK(!) dolgozgatni, de nem tudok fejleszteni, mindenem fekete, mert "szerinte" nincs industrial area létrehozva... Miért? Hogy kell ipari mezőt létrehozni...? Biztos valami triviális "katt-ide-katt-oda" a megoldás, de nem jövök rá... Ha van válasz, köszi, hogy megosztod...
  • SaGa
    Vigyázz, mert az assetekkel (a kinézethez ezek kellenek igazán, a realitáshoz inkább modok) nagyon be lehet sokalltatni a játékot. Ha pl csak a közép–európai város stílushoz szükséges épületeket, utakat, miegyebeket felteszed, már esélyes, hogy 16GB RAM-mal elszáll a betöltés után. Én vagy egy hetet elvacakoltam, mire sikerült egy olyan készlete összerakni, amiben minden benne van, amit használni akarok és még nem omlik össze induláskor ennyi memóriával. Mondjuk nekem is pont 270 mod és egyéb van fenn. Volt több mint háromszázas készlet is, de nem bírta a gépem… Ha csak modokat teszel fel, akkor annyira nem vészes. A felsoroltak mellett javasolt még pl a real time, a Metro overhaul (ehhez sok assetet is fel kell rakni), parkify, ha parkokat is akarsz építeni, more vehicles (ez javítja a játék hibáját, ami miatt nagyobb városokban nem tudnak működni a közintézmények, mert nem tudnak szolgáltató járműveket indítani), 81 tiles (ezzel meg tudod venni az összes mezőt a térképen, nem csak huszonötöt), prop line tool (lerakható objektumokat lehet vonalakba, ívekbe rendezve lepakolni könnyen), citizen lifecycle rebalance, advanced toolbar, realistic population and consumption, network tiling (ez sokféle „network” objektum, úgymint utak, kerítések és hasonlók lerakásához kell), transparent selectors (ezzel el tudod tűntetni az épületek lerakásánál igencsak zavaró lebegő adattáblát), meg amit még akarsz. Figyelni kell, mert soknál szükség van valamelyik DLC-re is.
    Utoljára szerkesztette: SaGa, 2019.08.12. 19:45:04
  • molnibalage83
    Köszi.
  • EM64T
    Steamen keresztül egy kattintás a telepítés, némelyikhez új várost kell indítani, jellemzően nem a grafikai tuningokhoz, hanem azokhoz, amelyek mélyebben belenyúlnak a játékba. De én minden modot csak új várossal szoktam telepíteni, szóval nem tudom melyik működne, melyik nem. Az assetek (épület, jármű, út, stb., tkp. ami nem mod) telepítéséhez viszont nem kell új várost indítani.
  • molnibalage83
    Realitás, a kinézet pont elégséges alapból is.
    Ezek Steam Workshopon keresztül mennek? Új város indítása nélkül is működnek?
  • EM64T
    Az attól is függ, a realitást szeretnéd turbózni, vagy a kinézetet, esetleg mindkettőt?

Traffic Manager: President Edition -- a közlekedési rendszert lehet finomhangolni
    RICO -- te magad rakhatod le tetszésed szerint az épületeket
    Realistic V1.5.5 Temperate -- map theme, nagyságrendekkel szebbé teszi a grafikát, de ebből pl. rengeteg más típus van, ez csak egy a rengeteg közül
    Improved Public Transport 2 -- ésszerűsíti, okosítja a tömegközlekedést, lehet finomhangolni
    Building Anarchy -- bármit bárhova lehet építeni
    Move It! -- bármit bárhová lehet mozgatni, forgatni
    Precision Engineering, Fine Road Tool, Fine Road Anarchy -- az utak építését forradalmasítják

Ez csak pár darab a rengetegből. Plusz hozzáadható rengeteg egyedi épület, amelytől egyedivé lehet varázsolni a várost, gyönyörű és jól használható utak, parkok, csuklós busz, stb stb.

Ugyanakkor mind a modok, mind az assetek (épületek, járművek) megnövelik a gépigényt (főleg memóriára éhes). Én 270 különböző dologra vagok feliratkozva, szerintem 16 GB RAM már ehhez nem lenne elég.
  • molnibalage83
    Milyen miniál modokat ajánlanál? Te miket használsz?
    Bevallom engem még az éjszakai látkép is zavar sokszor, mert nem látni semmit...
  • molnibalage83
    Okas, köszi.

Nem célom a játékkal sok időt eltölteni, csak kíváncsi voltam, hogy mennyivel több opciót ad. Meg mennyire nehéz. Nehézséget nem nagyon találtam eddig benne, de azért látszik a 10+ év difi. Emiatt viszont moddolni sem akarom. Csak azért van meg, mert röhejesen olcsón meg lehetett venni az alapjátékot. Sandbox játékokkal nagyon vigyázok, mert veszélyesek szabadidőre nézve.
  • EM64T
    Modok nélkül sajnos elég gyengécske az alapjáték, rengeteg minden nincs, vagy nincs jól megoldva benne. a kézzel kirakott cuccoknak nincs hatása, csak dekoráció, a padot sem használják az emberek.
  • Fenrir
    Minden térképen működik minden dlc újítása, a steam workshop-ról letöltötteken is. Nem térképfüggő.
  • molnibalage83
    Játszogatok, játszogatok, de sokszor nem egészen értem a kocepciót.
    Pl. a park, kert és többi kivételével a kézzel kirakott járda és szemeteseknek, stb. van bármi hatása...?
    Vagy mi értelme a járdáknak, ha szép tereket lehetne vele létrehozni, de minden park, japán kert, stb.-nek kell út...?
    Nem, nem akarom moddolni a játékot. Megvettem az alapot, hogy a SC4-hez mérjem, kb. ennyi.

Az, hogy pl. a buszokat hogyan kéne használni vagy bármit. A játék brutálisan gyenge tutoriallal bír. A híd és alagútépítést egy YT videóban kellett megnéznem és el nem tudom képzelni, hogy hány rejtett dolog lehet benne...
  • PetruZ
    Szerintem csak új játéknál. Eleve az újdonságok egy része csak a velük érkező térképeken érhetők el.
  • Balázs 17
    Üdv
    Érdekelne, hogy a DLC-k hozzáadhatók egy meglévő mentéshez vagy csak új játéknál használható?
  • SaGa
    Így, hogy tudom mi okozza, megtaláltam az ellenszerét is a készítő műhelyében: Transparent selectors. El lehet vele teljesen tűntetni, vagy átlátszóvá tenni a táblát. Átlátszó módban egyáltalán nem zavaró. Még egyszer köszönöm
  • SaGa
    Köszi, nálam is ilyen, mint ezen a képen, és fenn is van a mod. Szóval ez okozza…
    Utoljára szerkesztette: SaGa, 2019.07.20. 09:15:05
  • EM64T
    Nálam a Building Anarchy jól megnöveli ezt az említett lebegő ablakot, valóban nagyon sokszor zavaró épület elhelyezéskor. (Viszont maga a mod hasznos, ezért elviselem.)
    Utoljára szerkesztette: EM64T, 2019.07.18. 22:51:31
  • PetruZ
    Tudnál egy screenshot-ot lőni és kivágni belőle a problémás részt? Van ilyen "lebegő ablak", amit említesz, az épületek lerakásakor látszik, de nálam egyáltalán nem zavaró és nem takar semmit. Milyen felbontáson játszol? Windows skálázás nincs véletlenül bekapcsolva?
  • SaGa
    Megnéztem pár videot és mindegyiken ott van. Csak talán kisebb, mint nálam és csak a bekerülési árat mutatja, meg azt, ha van valami feltétele az építésnek. Pl hogy út mellé kell letenni.
  • SaGa
    Nem tudom, de kipróbálom modok nélkül, köszönöm…
  • EM64T
    Azt nem valami mod csinálja?
  • SaGa
    Lehet, hogy csak én vagyok figyelmetlen, de hogy lehet eltüntetni azt a "lebegő ablakot", ami minden egyes építendő objektum mellett ott van és kitakarja azt a helyet, ahová letenném. Így elég macerás az illesztés.
  • Borg
    Mindeközben egy modder megcsinálta azt, ami önmagában többet ér az elmúlt 10 DLC-nél...
    More Vehicles
    Bár sajnos a kevés citizen instancet ez sem orvosolja, de legalább fél megoldás a nagy városok gondjaira...
  • Xsillione #1869
    Valahol a raktárépületekben van, sajnos a gond, hogy ekkor egyszerűbb meg sem építeni, mivel a járműparkjuk nem kerül játékba, ami az egyetlen hasznuk.
  • HAF Rigel
    Köszönöm a választ.

Hol tudom beállíani, hogy a gyáraimat szolgálják ki elsőre és utána az exportot?
  • Xsillione #1867
    A raktárak az alapesetben nagyjából fele telítettségre törekednek, azaz ha 200K egységet tudsz tárolni, akkor olyan 100K egységig felhalmoznak (ha engedd nekik, akkor vesznek általad termelt cuccot), majd utána kezdenek el kiszolgálni végre. a Másik két beállítás nulla illetve 100%-t céloz meg, a 100% esetében épp kétszer anníit fognak felhalmozni feleslegesen, a nulla esetében pedig érdemben nem vesznek részt a teritésben, azaz ekkor fölöslegesen léteznek.
  • HAF Rigel
    Sziasztok.

Ps4 játszok, és kérdésem lenne az új kiegészítővel kapcsolatban.

Létre hoztam a területet, csináltam farmot, fakitermelést, de azt látom a feldolgozó/gyárakban alapanyag hiány miatt nem dolgoznak, a termelő meg panaszkodik, hogy nem veszik meg tőle a terményt. Néztem a szállítók a vasúti konténer árúpakolóba viszik az árút, nem a feldolgozó üzembe?
  • Bal0924
    Sziasztok

Az melyik kiegészítő (DLC) ? Vagy MOD?
    Olyan út ahol van külön: busz, bicikli, egyéb sávok
    A biciklisek is megjelennek.
    És van több járda fajta.
  • Palaja
    Érdemes steamsalet megvárni, mert kiegek nélkül ha nem akarsz 1millió modot letölteni és azzal szenvedni akkor elég stock a játék.
  • molnibalage83
    Akkor már veszem is. Ha nem is játszok vele sokat 7 EUR nem pénz.
  • Palaja
    vannak benne olyanok is. :)
  • molnibalage83
    Teljesen sandbox a játék, vagy az SC2000-hez hasonlóan vannak benne "challenge" jellegű játékmódok is?
  • molnibalage83
    Köszi.
  • Ainz
    Mondom szerintem nagyon jó és rengeteg dolgot lehet benne csinálni..
    Modokkal meg aztán végtelen kb..
    Itt amúgy olcsóbban is meg tudod venni, ha az ilyen oldalak annyira nem zavarnak.. sőt a dlck is sokkal olcsóbbak..
    Ha szeretnél képet kapni, akkor ajánlom hogy néz bele az Ő videóiba... elég chilles és jól átláthatod miket lehet a játékban.
  • molnibalage83
    Csak mert akciós. És a vicc az, hogy pont két napja szállt meg az ihlet, hogy ki kéne próbálni.
  • Ainz
    Ha az tetszett, akkor ez még inkább tetszeni fog.
  • molnibalage83
    A SimCity 4-hez hogyan hasonlítanátok ezt a játékot?
  • Kingtiger15
    Nekem is szétcseszte az egészet, pedig meg se vettem az Industriest. Imádtam ezt a játékot, de talán ideje elfelejteni. Minden tetves update után napokig kell szórakozni a modokkal, több száz órás mentések vesznek el, tízből kilencszer kifagy 5 perces töltögetés után stb.
  • PetruZ
    Campus Expansion, május 21.
  • akyyy
    na az utóbbit sikerült megoldani, de most olyan modot keresek, amivel könyebben lehet folyókat létrehozni. hiába nézegetek tutorial videókat róla, ott hatalmas folyamokat hoznak létre, vagy valami minimális folyócskát, ami nem jó. (vagy játék közbe hoznak létre, de én perpill csak a pálya szerkesztőben ügyködök, hogy létrehozzak egy alap térképet)

az Extra Landscaping Tools találtam, de valszeg csak játék közben müködik, szerkesztőben nem.