2012
A Paradox Interactive és a Colossal Order által fejlesztett városépítős szimulátor
  • megyjooo
    Köszi szépen (y)
  • akyyy
    Azt hogy lehet megcsinálni hogy ilyen épületeim legyenek?
    http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=631087202&searchtext=russian

be vezetném a panel programot
  • akyyy
    az egyikkel ilyen google mapsos térképet csinán a városodról tök jó :D
  • akyyy
    http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=549792340

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=413748580

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=416064574

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=421400880

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=512314255 (ez valamiért nem jó hibát ír ki :( )

bár lehet utobbi nem is a térképhez kellet hanem máshoz, fene se emlékszik már :D

érdemes openstreetmapot használni, meg domborzati térképeket, ha szerencséd van, akkor a város amit akarsz, meg van benne részletesen csinálva, meg találsz használható domborzati térképet.
    Én az enyémhez nem találtam, az OSM térképet meg anno még én csináltam a városomhoz :D
  • megyjooo
    És elárulod annak a módnak a nevét? :D
  • akyyy
    van egy nagyon jó mod, az tényleg szépen bele teszi az egész hóbelevancot ahogy kell, utakkal meg mindennel, én több modot meg egyebet is használtam, meg domborzati térképet (bár nekem nem volt az tökéletes, mert kb semmi hegyet nem csinált csak kis lejtőket, igy eléggé át kellet szerkeszteni a pályát.
    minjdárt csinálok képet ha még elindul a játék :D
  • megyjooo
    Sziasztok.

Szeretném megkérdezni tőletek, hogy hogyan lehet a google térképről, vagy valami más térképről az utakat át másolni?
    A Cimtographer módon kívül. Létezik valami más megoldás?

Köszönöm előre is a válaszokat.
  • sulyid
    Tessék:
    21 terület
  • TokraFan
    :-D
  • Borg
    És mind a 189 ezer ember a folyóba szarik? :D
  • werdaa007
    Szia.
    Írtad hogy te használsz egy 21 területet lehetővé tevő modot. Tudnál adni hozzá esetleg egy letöltő linket? Előre is köszönöm.
  • sulyid
    Pár áttekintő kép a mostani állapotról, az előző képek közül van amelyik már több hónapos. :)

• sulyid
    Hola

Pár kép a mostani játékomból, kb 45-50 óra van eddig benne:

Lakosság 189k fő, nem használok semmilyen modot kivéve a 21 területet lehetővé tevő modot (a különböző vasúti szerelvényeket és a buszokat hozzáadó modokat nem számolom modnak).
    Az üres területeket én fákkal szoktam díszíteni, ezek is alapból vannak a játékban.
    Az egyik képen látható egy mesterséges tó, ami igazából a szennyvízelvezető rendszernek a végpontja, az itt kifolyó szennyvizet egy vízerőmű segítségével eresztem vissza a folyóba (amint szintúgy van már 1 vízerőmű).
    Fontosnak tartom a tömegközlekedés fejlesztését, ezért elég komoly tömegközlekedési rendszert találtam ki (a valóságban is ezt tanulom, így könnyű tudom :D). A tömegközlekedést úgy érdemes megszervezni hogy a különböző ágaknak legyen 1 közös csatlakozási pontja (pl egy helyen legyen 1 metrómegálló, 1 buszÁLLOMÁS, 1 vasútállomás, 1 villamosmegálló) nekem 4-5 ilyen van a városba plusz 3-4 kisebb csatlakozási pont (metró-villamos-busz).
    Véleményem a különböző közlekedési ágakról:
    - buszok: relatív drágák a buszállomások, érdemes nagy körjáratokat tervezni, nagysűrűségű városban sok ember képesek elszállítani. Buszsávok alkalmazását nem igazán javallom, nem éri meg.
    - metró: drága kiépítés, relatív olcsó üzemeltetés, nagyon könnyen nyereségessé lehet tenni, viszont mindenképp ráhordó járatok igényel!
    - villamosok: na ezt relatív nagy népességnél elég nehéz veszteségesre megcsinálni, jelentősen nagyobb a kapacitása mint a buszoknak (3x annyi). Érdemes 6 sávos kivitelben építeni és amolyan főútként üzemeltetni a városon belül.
    - vasút: a játék rendszerén belül igazából képtelenség nyereségere megcsinálni ráadásul akadályozza a többi közlekedési ágat, én viaduktokra szoktam építeni. A személy és a tehervasutat külön pályára szoktam terelni hogy ne akadályozzák egymást. A tehervasút nagyon sok helyet tud áruval ellátni. Érdemes minél többet építeni, de számolni kell a magas üzemeltetési költségekkel.
    - hajózás: a teherhajózás szintúgy eszméletlen nagy árumennyiséget képes a városra szabadítani, a személyhajózás általában elhanyagolható, de érdemes kiépíteni és köré építeni egy szolgáltató-turisztikai szakirányú negyedet, ezzel sikerülhet idővel még ha nem is nyereségessé tenni, de legalább értelemet adni neki és így jó pár turistát bevonzani a városba.
    - repülés: nagy repteret felesleges építeni, a kis reptér tökéletes, érdemes mindenféle földi jóval ellátott közlekedési csomópontot építeni a környékére és ezzel is sikerülhet jó pár embert becsábítani a városba.
    Városszerkezet: 160k főig semmilyen magasabbrendű szervezést nem követtem, egyedül az ipari területeket szoktam leválasztani a lakó és szolgáltató területektől (mostanság 1 specializált iparnegyeddel ami pl fakitermeléssel v. földműveléssel foglalkozik, ezek nem szennyezik a környezetet). 160k-ig csak 2 sávos utakat használtam, akkor jutottunk el arra a szinte hogy már majdnem megállt az élet. Valós időben 8 órába telt míg elkészültem az új úthálózattal viszont ez már tartalmazta a 6 sávos főutakat, a komplex autópálya fel és lehajtási rendszert és a villamosközlekedést. A rendszert azért folyamatosan bővíti az ember, ezért én is építettem újabb villamos vonalakat, újabb metróvonalakat és kiépítettem a buszközlekedést.
  • Borg
    More beautification meg prop anarchy moddal elvileg le lehet tenni ground decalokat.
  • tkari77
    valami jó megoldást nem tudtok az épületek közötti füves területek betakarására?
    kár hogy nincs egy olyan paint szerű funkció ami ráhúz egy textúrát a kijelölt területre.
  • tkari77

pl. kár hogy nincs benne a lánchíd...
  • tkari77
    8G van most. Kb. 5 perc míg betölt a mentett állás.
    Ipar ott van ahol a valóságban is, illetve az irodaházak is.
    A legnagyobb ipari körzet Csepelen van, a volt Csepel Művek területén.
    Sajnos elég kevés, a belvárosi üzletekbe általában nem jut áru.
    Nem is szeretnek itt lakni az emberek, 230 ezernél megállt a lakosság növekedése.
    159 óra van benne Steam szerint de abban benne van némi játszadozás is más városokkal.
    Jó lenne ha könnyebb lenne egyedi épületeket felvinni a játékba, pl. Google Earth modellekből,
    akkor még jobban hasonlítana.
  • tuvixplayer
    Most mennyi memóriád van?
  • TokraFan
    Ügyes! Mekkora meló van ebben? Ipar melyik részen van? Nem látom így.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.04.02. 22:44:15
  • tkari77
    ha ezzel kész vagyok jöhet a 81 tile mod. de ahhoz kell vennem még 8G RAM-ot...
  • tkari77

• Somae
    Hát ha havas pályán játszol akkor pampogni fognak az emberek, hogy fáznak, ugyan olyan problémaként nyilvánul meg, mint a szemét vagy a betegség pl. Más pályákon ez annyira nem fontos, azonban én jártam úgy, hogy trópusi térképen leesett a hőmérséklet 15 fokra és akkor is elkezdtek panaszkodni, hogy fáznak... :) Szóval érdemes kiépíteni a rendszert, de nem muszáj rögtön azzal kezdeni, ráér ha már anyagilag jobban állsz. Főleg, hogy a fűtőház sem olcsó mulatság hozzá.
  • Fenrir
    Masik kerdes: megvan a Snowfall dlc, amiben bejott a kozponti futes is. Ezzel mennyire kell foglalkozni? Mert mar csak a becsovezese a varosnak is egy vagyon, sima ivoviz/szennyvizcso 20 dollar, a futeses meg 100.
  • Borg
    20 ezer? Akkor aligha ez a gond. Ez majd 300e fölött jön.
  • szabii98
    Igen? Sosem hallottam még ilyesmiről, de eléggé tönkreteszi a játékot. Bár csak 20 ezres a város
  • Borg
    Lehet hogy elértél valami agent limitet. Akkor nem tud több járművet se spawnolni, hiába kellene.
  • szabii98
    egyébként én pont ezért hagytam abba a városom, bugosak valamiért a kukásautók és a halottaskocsik, néhány régebb lerakott épület működik, az újak viszont egyáltalán nem , 0/15 autót mutatnak folyton:( ezért a várakozó halottak száma is "gyászos"
  • TokraFan
    Alapjátékkal jobbak az egyirányú utak. De a dugók sok tényezőtől függnek, pl. egy nagyobb városban a nem megfelelő tömegközlekedés miatt egyirányú szakaszokon is lehet dugó. Vagy ha pl. az ipari park forgalmát beküldöd a városba, akkor egyirányúsítással sem mész sokra előbb-utóbb. Javaslom még a körforgalmak használatát a nagyobb csomópontokban -ha lehetséges-, nagyban képes csökkenteni a dugókat (egy bizonyos szintig).

Az építkezést már kitárgyaltuk. Nincs recept, úgy építesz ahogy neked tetszik. Személy szerint számomra nagyon unalmas lenne egy "rácsos" város, de kinek a pap, kinek a papír.
  • akyyy
    én megcsináltam a saját városomat, és leszarom hogy nem tetszik a "lakoknak" meg dugó van. ha csak ott van 4 sávos út akkor csak ott van :D
  • Fenrir
    Olvasgattam par tippet a jatekrol es sok helyen azt irtak, hogy szinte csak egyiranyu utcakat erdemes hasznalni a forgalom megfelelo iranyitasa miatt. Persze kellenek sugarutak es gerincutak, de a leagazasok is egyiranyuak legyenek a dugok elkerulese miatt.

Amugy ti hogyan epitkeztek? Racsszeruen, maximalis kihasznaltsag mellett vagy osszevissza, hogy ne legyen tul rendezett (mint egy normalis varos)?
  • TokraFan
    Teljesen jó ötlet!
  • PetruZ
    Nagyjából így csinálom én is, azzal megtoldva - mivel feledékeny vagyok :) - hogy előre lerakok nagy, üres régió "pacákat", amiket megfelelően elnevezgetek (pl. "Oil Field 1", "Farmlands 3", "Downtown", stb.). Az egyes policy beállítások nem is fontosak és a precíz méricskélés sem, csak a név és a durván kijelölt határok, amik közé aztán már tudok sugárutakat, autópályákat, egyéb, nagyobb közlekedési vonalakat csoportosítani. Aztán ahogy beépítem a pacákat, úgy finomítom a kerület határait, állítom be a policy-ket.
    Nem mindig sikerül eltalálni, de általában jó áttekintést ad és segít az előregondolkozásban.
  • TokraFan
    Éppen az a szép ebben a játékban, hogy ezt a kérdést a játékos dönti el. A város kinézetének nem sok köze van a gazdasághoz, mindkét általad említett módon felhúzható működőképes város. A design -ha kvázi városkép tervezésre is adsz-, függ a map-tól is amit használsz. Én először mindig felmérem a területet és nagyjából eldöntöm, hol lesznek az egyes zónák (ipari, kereskedelmi, lakóövezeti stb.), és ennek megfelelően hol lesz logikus nagyobb közlekedési csomópontokat kialakítani. Ezeket úgy tervezem meg, hogy később a város növekedésével párhuzamosan könnyen fejleszthető legyen.
    Érdemes már előre odafigyelni arra, hol lesznek sugárutak, autópálya csatlakozások, illetve az ipari parkok közlekedése is rendkívül fontos. A városkép meg szinte kizárólag kreativitás kérdése.
  • Fenrir
    Ti hogyan epitetek varosokat? Az alapteruletet teljesen beepititek es csak kijeloltok keruleteket vagy pedig kisebb "telepuleseket" csinaltok keruletkent? Mar sokadik jatekomat kezdem el, de mindig eljutok egy pontig, hogy nem tetszik a varos amit krealtam, pedig meg a 8800-as lelekszam sincs meg.
  • tkari77
    háromsávos útra nem lehet villamost építeni?
    a Könyves Kálmán-Hungária krt. jól be fog így dugulni...
  • tkari77
    köszönöm, időközben rájöttem, vissza is jöttek az utak.
    de a szemét/hulla eltávolító nagyon hiányzik.
    smods.ru-ról letöltöttem ugyan, de nem vagyok benne biztos hogy működni fog.
  • lm83
    Jól látom, hogy ha az utat upgrédelem akkor egyszerűen lebontja az épületeket?
    Nincs valami mód, hogy 'arrébb tolja", vagy ilyesmi?
  • Borg
    Network Extensions project is kell, nem csak a traffic++v2.
  • tkari77
    és még egy probléma. eltűnt a nélkülözhetetlen Trash & Dead removal mod, a két gomb sem látszik a képernyő jobb szélén. Enélkül sajnos játszhatatlan lett a városom. Vissza lehet ezeket valahogy varázsolni?
  • tkari77
    A Steam-en automatikusan frissült a progi, november óta most újra elővettem, és azt látom hogy eltűnt a sugárútjaim nagy része, valószínűleg a kereszteződések. Traffic++ helyett előfizettem a Traffic++ v2-re de úgy sem jöttek elő.
    Ismerős ez a probléma valakinek?