A Paradox Interactive és a Colossal Order által fejlesztett városépítős szimulátor
-
sulyid #999 Hola
Pár kép a mostani játékomból, kb 45-50 óra van eddig benne:
Lakosság 189k fő, nem használok semmilyen modot kivéve a 21 területet lehetővé tevő modot (a különböző vasúti szerelvényeket és a buszokat hozzáadó modokat nem számolom modnak).
Az üres területeket én fákkal szoktam díszíteni, ezek is alapból vannak a játékban.
Az egyik képen látható egy mesterséges tó, ami igazából a szennyvízelvezető rendszernek a végpontja, az itt kifolyó szennyvizet egy vízerőmű segítségével eresztem vissza a folyóba (amint szintúgy van már 1 vízerőmű).
Fontosnak tartom a tömegközlekedés fejlesztését, ezért elég komoly tömegközlekedési rendszert találtam ki (a valóságban is ezt tanulom, így könnyű tudom :D). A tömegközlekedést úgy érdemes megszervezni hogy a különböző ágaknak legyen 1 közös csatlakozási pontja (pl egy helyen legyen 1 metrómegálló, 1 buszÁLLOMÁS, 1 vasútállomás, 1 villamosmegálló) nekem 4-5 ilyen van a városba plusz 3-4 kisebb csatlakozási pont (metró-villamos-busz).
Véleményem a különböző közlekedési ágakról:
- buszok: relatív drágák a buszállomások, érdemes nagy körjáratokat tervezni, nagysűrűségű városban sok ember képesek elszállítani. Buszsávok alkalmazását nem igazán javallom, nem éri meg.
- metró: drága kiépítés, relatív olcsó üzemeltetés, nagyon könnyen nyereségessé lehet tenni, viszont mindenképp ráhordó járatok igényel!
- villamosok: na ezt relatív nagy népességnél elég nehéz veszteségesre megcsinálni, jelentősen nagyobb a kapacitása mint a buszoknak (3x annyi). Érdemes 6 sávos kivitelben építeni és amolyan főútként üzemeltetni a városon belül.
- vasút: a játék rendszerén belül igazából képtelenség nyereségere megcsinálni ráadásul akadályozza a többi közlekedési ágat, én viaduktokra szoktam építeni. A személy és a tehervasutat külön pályára szoktam terelni hogy ne akadályozzák egymást. A tehervasút nagyon sok helyet tud áruval ellátni. Érdemes minél többet építeni, de számolni kell a magas üzemeltetési költségekkel.
- hajózás: a teherhajózás szintúgy eszméletlen nagy árumennyiséget képes a városra szabadítani, a személyhajózás általában elhanyagolható, de érdemes kiépíteni és köré építeni egy szolgáltató-turisztikai szakirányú negyedet, ezzel sikerülhet idővel még ha nem is nyereségessé tenni, de legalább értelemet adni neki és így jó pár turistát bevonzani a városba.
- repülés: nagy repteret felesleges építeni, a kis reptér tökéletes, érdemes mindenféle földi jóval ellátott közlekedési csomópontot építeni a környékére és ezzel is sikerülhet jó pár embert becsábítani a városba.
Városszerkezet: 160k főig semmilyen magasabbrendű szervezést nem követtem, egyedül az ipari területeket szoktam leválasztani a lakó és szolgáltató területektől (mostanság 1 specializált iparnegyeddel ami pl fakitermeléssel v. földműveléssel foglalkozik, ezek nem szennyezik a környezetet). 160k-ig csak 2 sávos utakat használtam, akkor jutottunk el arra a szinte hogy már majdnem megállt az élet. Valós időben 8 órába telt míg elkészültem az új úthálózattal viszont ez már tartalmazta a 6 sávos főutakat, a komplex autópálya fel és lehajtási rendszert és a villamosközlekedést. A rendszert azért folyamatosan bővíti az ember, ezért én is építettem újabb villamos vonalakat, újabb metróvonalakat és kiépítettem a buszközlekedést.