5360
10823671771495363213.png

| Magyar fejlesztések | Prepar3D | Ultimate Realism Pack | Rendszerkövetelmények | PTA | CFG Tuning | AffinityMask Kalkulátor | Gyakran Ismételt Kérdések | X-Plane.Org

• OOM Hiba

• Helyes Library sorrend!

• Ideális ORBX sorrend!

• Miket kell még telepíteni esetleg?!

• Sok gondot tud még okozni az Ö hiánya is!

• Ez is fontos!

• Elmentett Libraryból eltűnnek a scenery-k!

Megoldás a C:\ProgramData\Lockheed Martin\Prepar3D v3 mappában lévő "scenery cfg" fájl törlése!
    Csinál egy újat és aztán be kellett olvastatni vele újra a sceneryket!

• Szimulátor hardver-szoftver biblia

• LOWW FlayTampa v2.7 csápok beállítása

• saca79
    Xpl11 re addon gépek után hol erdemes kutakodni? ( a neten belül természetesen :)
  • Hypo #2273
    látványra ott a carenado :))))))))))))))))) az se tud mást csak selfit
  • Clidey
    Nem tudom, tudtok-e róla, de van ám XPL 11 alá egy egész jó NG is! Ugye alapból az NG rendszerileg nem ér egy fabatkát sem, egy sima ILS eprócsra is képtelen. Ám látványilag nagyon szépen ki van dolgozva, meg merném kockáztatni hogy a kokpit is szebb mint az NGX, de az iFly-nél egészen biztosan. És rengeteg kapcsoló animálva van a kokpitjében, csak gyárilag nem tartozik hozzá semmilyen hatás. Na és itt lép be az XPL egy újabb nagyszerűsége: ezekhez a kapcsolókhoz lehet utólagosan egyenként feladatot írni, akár P3D-ben egy gaugest. Sőt, a már működő műszereket is le lehet cserélni sajátra!
    E vonalon elindulva, létezik egy szlovák srác, aki már eddig is eléggé jelentősen felturbózta a default XPL NG tudását. Jelenleg egy full realisztik FMC-n dolgozik - de már a jelenlegi is nagyon jó és használható. És mindez ingyenes - illetve lehet neki adakozni, ki hogy érzi.
    Ezen a linken lehet megtekinteni a már most is eléggé illusztris fícsör listát, de folyamatosan, szinte naponta-két naponta jönnek az újabb és újabb ápdétek, szóval érdemes nyomon követni szerintem.
  • nibron
    köszi.
    találtam már többet is, szerintem mindegyiket randazzo testvér árazta:), és hát nem biztos, hogy érnek is annyit. úgyhogy eléggé elgondolkoztató, hogy mennyire lehet egy ilyenbe beruházni, mivel a fejlesztőkről semmit sem tudok.
  • Hypo #2270
    http://www.x-aviation.com/catalog/product_info.php/take-command-ixeg-737-classic-p-122
    Utoljára szerkesztette: Hypo, 2017.04.20. 15:29:02
  • nibron
    és a boeinget hogy találom meg?
    egy olyan gépen amin rendesen fut a p3d, azon az xpl11 talán még egy kicsit kevesebb fps-t is produkál, de ezt jóval stabilabban teszi. a p3d-nél még 30fps környékén is szaggat kegyetlenül, az xpl 25 felett már simának látszik. de ha hozzávesszük, hogy a p3d tulajdonképpen mindent a mainthread-en csinál (eseménykezelés, grafika, számítások, fájlkezelés), addig az xpl-nél ezeket szétdobálták, így a grafikának nem kell másokra várnia, dolgozhat folyamatosan, akkor érthető is. ha a szinkronokat is jól megcsinálták (leggyakoribb programozói hiba, pedig nem olyan bonyolult), akkor így kell ezt.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2017.04.20. 15:16:51
  • Hypo #2268
    Xp11 hez nincs nekik bar lehet azon a rendszeren meg hozna valami fpst :)) FSX P3D listabol vennem ki mert szerintem egy ertelmetlen vetel:))) XP11 hez a legjobban kidolgozott ilyen gep az csak Boeing van egyenlore
  • nibron
    mármint az fslabs-nak van xpl-hez busza, vagy a p3d vonalon szednéd ki?:)
  • Hypo #2266
    3 van ha jol emlexem bar a legjobb is kb kozepes kidolgozottsagu rendszer szinten mondjuk FSX es P3D hez kaphatoakhoz kepest, innen azert kivennem az FSLABS verziot mert az egy kurva draga és paks 2 is keves hozza, értelmetlen
    Utoljára szerkesztette: Hypo, 2017.04.20. 15:04:07
  • nibron
    váóó. az xpl11 tényleg így tép rajta? valamelyik nap írtam is, hogy megcsinálták benne a szálkezelést rendesen (nem úgy mint a p3d-nél), mert észrevettem de, hogy ennyire jól érvényesül, azt nem gondoltam. amúgy ebből is látszik, hogy nem olyan rossz az a vga kártya.:)
    az xpl-hez egyébként van airbus, de az addonjai területén én is kölökgólya vagyok. tibi bácsi tudna neked segíteni ebben, ő röpköd vele.

az én dell-em olyan 2 milla körül volt. lehet, hogy kap majd egy xpl11-et?:))
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2017.04.20. 15:02:26
  • nagyi981
    Köszi a választ. Sajnos nem lettünk okosabbak : )
    Vágó vagyok és ezért kaptam ezt a gépet, 128 a ram es igen 2 proci. Az árat szorozd meg 4-el. : ) feltettem az x plane 11 et megy mint a meszes 200 körüli fps-sel, csak sajna arra nincs airbus. Marad a retek p3d... azert köszi a választ, fogas kérdes volt, mas nem is válaszolt.
  • nibron
    a 90-es évek első felében volt alkalmam próbálni, nem igazán volt szerencsém, kissé beragadtam és úgy látszott elég tartósan, ezért amikor a technikbe áthívtak, elég gyorsan átmentem. na azt nem bántam meg, tulajdonképpen mindent annak az időszaknak köszönhetek. úgyhogy nem hiányzik a hajnal 3-kori kelés majd alvás a taxi hátsó ülésén, hogy kissé éberebben fagyj oda a betonhoz meg ilyenek. és jó csajból sem volt azért olyan sok, az irodákban sokkal több van.:)
  • nibron
    nem gugliztam ki a konfigodat, úhgyhogy csak az alapján írok amit leírtál.
    ha az a hp a hewlett packard-ot jelenti, akkor a hp-ról tudni kell, hogy mindenféle furmányos módon visszafogják a gépeket. főleg az irodai alkalmazásra szántakat. gondolom, hogy jó sokáig bírják, és tényleg nem sok hibás hp-t láttam még. az fsx és p3d-nak viszont kell az erő. valószínű, hogy nálad is gyorsabbá lehetne tenni. az a 128gb ram komoly? hát mindenesetre cache-ből lesz bőven.:) gyanítom szerver volt, vagy valami tervezőgép (melóhelyen nekem dell-ből van ilyen altium alapú elektronikai tervezéséhez/szimulációhoz). ha így van, akkor remek ez a gép meg pusztulat drága, de nem ezekhez a repszimekhez való. pl. egy tervezőprogramban óriásit tudnak renderelni akár még realtime is, vagy nagyon sok (inkább rengeteg) szálon számításokat végezni, de itt nem ezekre van szükség. viszont a jó hír, hogy a petró megvan bennük, lehet kísérletezni. a 2xe5 az 2db xeon proci? ha igen, akkor ez is lehetett vagy 1milla.:) a 970-es kártya azért nem olyan rossz, nekem volt régebben és jobb volt mint a 1060-as. viszont ez már egy nem belépő szintű kártya, így ha az alaplapod nem támogatja a pcie3.0-át, tulajdonléppen nem jó bele. és akkor szakadozni fog, meg elnyújtja a képet, meg mindenféle disznóságot fog csinálni, egy idő után el is szállhat az alkalmazás.
  • nibron
    bocsika, most nagyon beletenyereltem a lecsóba, ezért kicsit szétszórt vagyok.
    összeraktam azt a gépet a dobozába (mondhatjuk úgy is, hogy végleges verzió) amit valamelyik nap említettem. az összerakás sima ügy volt, eltekintve, hogy háznak kicsit nagyobb kell, mert elég szűkösen lehet szerelni, de a nagyobbik baj a hő. mert a vga-ról azért dől rendesen, egyenesen a proci alá. és nincs mozgásterem a levegő elterelésre. úgyhogy ezt cserélni kell. az 5ghz gond nélkül megy játékkal és az alaplap menedzselésével. a hőmérséklet pár fokot emelkedett, bios-ban a 4.5ghz-nél volt 43C, 5ghz-nél kereken 50C-re állt be és itt is maradt (volt rá két órája, míg a másik gépen a winupdate szívatott). Windows alatt még nem tudom (telepíteni kell még egysmást), de kézzel megfogva a radiátort, kellemesen meleg, a biosban pedig be van állítva 80C-ra a virnyákolás. 5.4ghz-ig engedtem el, ott már szerintem nem volt stabil, de tesztelni még nem tudtam. az alaplap elvileg 6ghz-ig bügyögteti automatikusan, de annyi nem lesz és ezekhez azért még idő kell, hogy megtapasztaljam. az biztos, hogy egyre több dolgot kell megtanulni. egyébként most még nem is a napokkal leírt eljárással csináltam, hanem meglepetésemre az alaplapon vagy a bios-ban vannak cpu profilok egy csomó. és hát csak simán beállítottam a 7700k 5.0ghz-es változatot. a 7700k-ből van 4.5, 4.8, és 5.0ghz-es. ahogy így elnézegetem a bios-t most van háromféle automatikus módszer a hangolgatásra. szintén meglepetés, hogy a vga kártya gaming üzemmódban pár mhz-el 2giga alatt muzsikál, de dől belőle a hő (mondjuk annyira nem meleg mint pl. az 500-as sorozat). ezt a kártyát kipróbáltam jó pár alaplapban, többnyire 1959mhz volt a plafon. úgy látszik a lap még ad neki egy kicsit. millió beállítás van, lesz mit tanulnom. majd ha kész lesz és megszűntek a "gyermekbetegségek", meg ha érdekel részletesebben kitárgyalhatjuk. esetleg ha meg tudjuk oldani, adok hozzáférést, hogy ki lehessen próbálni.
    amivel viszont szívok az a Windows. nem telepítettem újra, úgy gondoltam, hogy mivel a régi lap és vga is gigabyte és a legfrisseb driverek vannak fenn, így jó lesz a rendszer az új konfighoz is. mivel a w10 is támogat az ilyen ügyködésekben, egyszerűen átraktam a renszer ssd-t. úgy gondoltam, max. az usb driver akadhat össze. és jól is gondoltam, de egyvalamivel nem számoltam. a Windows legújabb frissítése pont ma, és pont akkor készült el, amikor a régit leállítotam volna. és hát pont most egy gigafrissítés jött a legújabb marhaságaikkal, többek között eltüntették a start menüből a vezérlőpultot. szóval beszakadt egy rakás Windows hiba, úgyhogy most azzal kell küzdenem.

a kérdésedre némileg válaszolva: először is: ha az uefi alatt a biost érted, akkor beszéljünk inkább biosról, mivel az. és ezek a technikák már az uefi előtt is megvoltak. mint azt írtam valamelyik nap, mindegyik gyártó maga dönti el, mit támogat, mit használ, mit fejleszt ki, stb. így aztán a lapok között elég nagy különbségek szoktak lenni. ha jól tudom te asus vonalon nyomulsz a lappal, azt én pl. már nem is ismerem annyira, nem nagyon szeretek már gépekkel bíbelődni (nagyon elveszi az időt mástól), úgyhogy inkább kinéztem magamnak egy csapásvonalat és azon haladok, így is elég sok meglepetés ér. szóval mindig magát a konfigot kell egészében nézni, azt kell megtanulni, és ha cserélni kell valamit, nem csak úgy venni valamit, hanem be kell oda passzintani. persze minden kompatibilibis egymással, de ez inkább csak elmélet ill. marketing. a pcie2 és pcie3 is kompatibilis egymással, mégis nézd meg milyen galiba van vele.
    a hangolásnál már mindig az átláthatóság a fő probléma, ez embernek ez adja a legtöbb bizonytalanságot, úgyhogy át tudom érezni a problémád. és most már rengeteg beállítás van. egyébként ezért is szeretem a gigabyte-os cuccokat. a felhalmozott technológiák mellett maximálisan támogatnak az automatikus funkciókkal. most már csinálnak olyat is, hogy letiltanak paramétereket és auto-ra teszik, ha máshol, már keresztbe tettél annak a funkciónak. vagy ha máshol beállítasz valamit, és az már csak kalkulált paraméter lehet. mondjuk ez elég kétélű fegyver lehet, mert egyszeri embert ez talán mégjobban meghülyít.
  • nagyi981

Sziasztok.
    Szeretném a segítségeteket kerni a következő kerdésben. Több évve repülök szobapilótaként, eddig alap FSX-el, mert az itthoni gépem nem engedte a grafikai "fejlesztést". Nemrég kaptam az új munkahelyemtől egy erőművet és elkezdtem a telepítést. Mindent feltelepítve tapasztaltam, hogy az fps-em nem megy 25 fölé. Megcsináltam néhany .cfg hozzádást illetve átírást, de 30-40 fölé így sem megy az airbus x 1.31-el. Ha default gépekkel repülök akkor nagyjábol folyamatos 50-60 fps. Tudnátok segíteni, hogy hogyan lehet orvosolni a problémát?

Hp Z840
    2x E5-2694 v4
    128GB RAM
    SSD
    GTX 970 OC

telepített progik sorrendben:
    FSX
    FSX ACCEL.
    P3D
    ORBX Base 1.40
    ORBX Vector 1.30
    ORBX HD Trees
    REX 4
    AIRBUS 1.31

A videokartya gyengébb a gép többi részéhez képest, de azt magamnak kellett megvenni ezért low budget egy kicsit.

A youtube on láttam videókat amikben  a jóval gyengébb i7 esek és a 970 olyan akadásmentes grafot produkált hogy döbbenet, igaz ott sem ment 30-40 fölé az fps de legalabb folyamatos volt fordulaskor is, az enyem szaggat ugyan azon az fps en.
    Tudnátok segiteni, hogy hol a bibi?
    Köszönöm
    Gábor
  • Hont
    Picit vissza térve a pár nappal ezelőtti témához...!
    Te milyen beállításokat ellenőriznél az UEFI-ben? Az az érzésem, hogy nagyon közel járok a tökéletes megoldáshoz és szeretnék a végére járni...
    Arra gondolok, hogy esetleg van valami olyan kis apró dolog, ami elkerülheti a figyelmem és az kihatással lehet a működésre.
    Esetleg valami busfreki, vagy alapból letiltott támogatás...
  • Hypo #2258
    :)))) na jó azért ennek is meg van a jó oldala ami a videon is van vagy pl itt https://www.thesun.co.uk/living/3361452/stunning-ryanair-pilot-glamorous-life/ bár nekem ez már kicsit nárcisztikus kategória...
  • nibron
    pontosan. ezért aztán elmondhatom, hogy ennél sokkal szerencsésebb vagyok.:)
  • alert
    Valószínűleg ott nem jól csinálták meg. Nem minden scenery fejlesztő figyel ilyen apróságokra, de az is lehet, hogy csak elsiklottak felette.
  • Hypo #2255
    hát igen:) bár van ennek mint mindennek egy masik oldala, a folytonos rohanas, kelés, szallodábol szállodába, attol fugg milyen legitarsasagnal dolgozol de tulkepp egy vandorcigany ként élsz, repteren reggelizel, rhansz, slotot tartasz stb...... :)))
  • Hypo #2254
  • Hont
    Újabb remekbe szabott videó azokról a gusztustalanságokról amik fent történnek a szerencsésekkel!
    Azért ez minden nap le tudna nyűgözni!
  • Hont
    Szia Peti!
    Igen, közben elő vettem én is az összes térképet!
    Mintha változtattak volna ezen a kb 10 évvel ezelőttihez képest
    Egyébként a Krauth Peti kb ugyan ezt mondta el amit Te!
    Ami nekem szerintem furcsa volt, hogy pl a JustSim LOWI-jánál mintha nem lett volna különbség!
    köszönöm!
  • alert
    Nézz meg egy megközelítési térképet LOWI-ra és látni fogod, hogy a megközelítés valójában egy nem precíziós sima LOC-DME, és nem pedig ILS. Ennek ellenére felsugároznak ugyan egy siklópályát segítségképpen, ami -3.77 fokos (a standard -3.0 helyett), ez a PAPI a 26-os pályára viszont -3.5 fokos, tehát sosem fog stimmelni a kettő. A siklópályát segítségként használhatod a végső megközelítés során, de az elhatározási pont (missed approach point MAP) előtt át kell térned visualre, amihez pedig a PAPI a segítség. Hogy melyik missed approach pointot használhatod azt a térképről kell lenézned és attól függ, hogy a géped az adott súllyal milyen go-around gradienst képes tartani. Vannak repterek, ahol pl ráírjáka térképre, hogy 747-el nem is használhatod a PAPI-t, mert annyival magasabban van a cockpit a többi géphez képest, hogy nem jót mutatna. Máshol csak leírják, hogy pl x kategóriánál nagyobb gépen a 3 fehér az még "jó". Valahol pedig csak szimplán nem esik egybe a PAPI a siklópályával, amit sehol nem említenek és mindenki leszarja... igazából nincs is erre szükség. Vagy a PAPI-t követed visualben, vagy pedig a műszereket befele nézve, papíron mind a kettő be fog hozni a touchdown zone-ra, ha jól csinálod.

Utoljára szerkesztette: alert, 2017.04.18. 21:58:13
  • Solt
    A 6800K a kupak alatt forrasztva van (sokkal jobb a hőátadás), szemben a 7700K gagyi pasztázásával, ergo utóbbinál nagyon figyelni kell a feszültségértékekre, mert az is előfordul, hogy egy gyengébb hűtővel még a gyári értékeken is túlmelegszik. Az auto tuning általában nagyobb feszültségértékeket használ mint amire szükség lenne, ráadásul javarészt csak a turbó órajelet húzza fel, vagyis az elért magasabb órajel csak egy logikai szálra vonatkozik, nem az összesre. Arról nem is beszélve, hogy egy dolog amikor stabilnak tűnik egy rendszer a tuning után, és egy másik amikor tényleg az is... :)

A 7700K-ra levetítve, delid nélkül 4 mag + HT esetén átlagban olyan 4.7 GHz környéke érhető el anélkül, hogy a stabilitás teszt alatt megfőne a cucc. A 4770K-t én úgy tudtam 4.4GHz-n stabilizálni, hogy télen rányitottam az ablakot és úgy ment le a teszt, pedig egy Corsair H80 hűti... játékok alatt természetesen nem melegszik fel nagyon, mert nem igazán van olyan játék, ami a 8 szálat intenzíven terhelné, de ahhoz, hogy tényleg stabil legyen a rendszer, kell a teszt, ott meg iszonyat hő keletkezik...

Egy szó mint száz, a normális tuninghoz még mindig kell a "bios szarozás", de azért nem kell már annyit babrálni vele, mint mondjuk a Wolfdale (pl E8400) idejében... :)
  • Hypo #2249
    ja persze nem is azert irtam csak arra hogy aki nem akar tokolni Bios frekik stb azoknak az elete sokkal egyszerubb, en is azert megneztem mit bir kezzel siman elment 4 felett es meg a hutes se kapcsolt hipersebire. De nekem ez a 25% boven eleg egyenlore. BF1 igy is megy 120 fps ultra beallitason:) ( 1/2 refreshel a 60 mint atom) AMi a vizhutest illeti igen igazad van, nekem se az also kategoria van inkabb a felso de egy szavam sincs ra alpon nagyon halk amikor meg mar kell a hutes akkor se elviselhetetlen hangos viszont ellenben eleg jol hut..:))
  • saca79
    Lap függő ez. Nekem 6600k auto oc val nem megy 4ghz felé sőt inkabb valahol 3.8 nál meg áll. Ellenben ha magamnak húzom 4.4 ghz ig simán fel tudom srofolni minimalis áram hozzá adásával persze azt is csak offset ben szoktam allitani igy akkor emeli ha nagyon kell. Siman fut 58 fok fölé soha nem megy pedig léghűtésem van. Sőt en ugy vagyok vele hogy a mai 20 k körül kaphato vízhűtők nem biztos hogy hatekonyabbak egy jo szellőző háznál plusz egy jó erős légcsavarnál... Sokan azért veszik mert uhhh vízhűtés kell, de össze nem is hasonlítja.
  • Hypo #2247
    hát én nem vagyok ekkora szakember, de tény az uj technologiaknak koszonhetoen a sok bios szarozasnak vege, en UEFIban ramentem a Normal Overlockra megcsinal mindent 25% novekedes, egy kattintas es kesz. elotte ersze csinal egy hosszabb tesztet hogy megnezze mi a max mi a minimum es mi az optimalis, es aztan felajanlja ennyi, Nekem 6800K van 25% overlock Corsair Liquid cooling felén se megy, HT OFF ( fsx Hez nem kell) csak szim miatt nem vennek erosebbet jobbat :) 1070 GTX meg mindent visz:) mondjuk mentem most egyet Star Citizen-el az állam leesett....
  • Hont
    Valakinek lesz egy csepp ideje legyen szíves nézzen rá LOWI RWY 26 ILS-re! Tudom, hogy itt egész máshogy néz ki ez az eljárás, mint egy általános reptéren egy normál ILS megközelítés!
    Itt én azt vettem észre egy Visual megközelítés során, hogy a műszer nem azonost mutat siklópálya tekintetében, mint a PAPI!
    Műszer szerint jöttem , de az a PAPI szerint magasabban volt az ideálisnál! Ha PAPI szerint jössz, az meg alacsonynak tűnik az épületekhez képest.Holnap átküldöm a Krauthnak a videót, kíváncsi vagyok mit mond...Elvileg szinte minden héten jár ott.
    Nektek mi a véleményetek?
  • Hont
    Megnéztem ezt a LOWI most világosban is!
    Nagyon szép! Sajnos a Landing lemaradt valami oknál fogva...:O
  • saca79
    Erre írtam én is korábban hogy le lehetek maradva... Mert a tuning nálam is egyértelműen azt jelenti hogy magasabb órajel több áramot is kér. Sőt régen ha olvastam bármilYen OC tutorialt ez volt a szentháromság második pontja. Orajel, feszültség, hűtés! En is akarok olyan alaplapot aminek az auto turbo órajele igy felhuzza a procit.... Illetve en soha nem alaplap gyártóhoz választottam VGA-t.. Egyszerűen van ugyanabból a típusból ami kimondottan sz@r es van ami rohadt sokaig huzza nekem az MSI kártyák jöttek be asus ra sokan panaszkodnak viszont alaplapom utobbi van annak bevált. Egy szó mint száz lehet hibáztam, de eddig soha nem volt hardver gondom, nem égett bele a VGA az alaplabba se hasonló nem történt az elmúlt 10 évben......
  • Solt
    Ennyi zöldséget, ne zsibbassz kérlek! :)) PH-n a 7700K topikjában még a stabil 4.7 GHz-ért is megküzdenek sokan, nemhogy csípőből menjen az 5GHz léggel, kupaktalanítás nélkül, az alaplapra bízva mindent! A többire inkább nem is írok semmit, mert kb akkora szakértelemre vall, mint amikor valaki azzal indít, hogy: a repülőgép kanyarodik... :D

A lényeg, akit érdekel a téma, itt a topikja: LINK

Az összefoglalóban ott vannak a leírások, tippek, tuning, stb.
    Utoljára szerkesztette: Solt, 2017.04.16. 12:22:17
  • nibron
    az a baj, hogy a te megközelítésed sem az igazi, kicsit olyan hont-os.:) értsd már meg, hogy nem húzunk semmit sem túl. feszültséget pláne nem emelünk. na jó a lap fog egy picit, de annyira minimálisát, hogy nem releváns. az intel bőven hagy helyet a húzásnak végülis valamennyire üzleti érdeke is, de alapvetően ezt te kézzel nem tudod kihasználni. erre vannak a technológiák, megcsinálják helyetted. a szóban forgó szettben a procit így 5.1ghz-ig hajtja ki stabilan. a szervergépemben lévő i7-2600-os procit, az alaplap 4.1ghz-re húzza fel (kb. 6 éves technológia), kézzel sohasem tudnám stabilan megcsinálni. ez van.
    kicsit olyan ez, mint pl. az egyenáramú motorok fordulatszámszabályozása. régen ha csökkentettük a fordulatszámot, csökkent a nyomaték is. nagyon sokáig probléma volt ez. azután nem is oly rég megszületett egy technológia. a pwm. itt már nem a feszültséget csökkentettük ezáltal az erővonalak számát csökkentettük így a nyomatékot, csapágyakra ható erőket stb., hanem megküldjük a teljes delejjel, de szabályozzuk a kitöltési időt. és voilá s lőn világosság. a baj csak az elterjedésével volt. begyöpösödott elmék nem tudtak így elképzelni pl. egy hengersort, úgyhogy kellett hozzá kis idő míg ezeket legyűrték. mára már általánosan használt technológia. ja, igen az alaplapodon is ezt állítsd be a ventiknek, tovább bírja a csapágyazás.:)
    az egyszálas dolgot nem értem. mi köze van a pofaszőr órajelének a szálkezeléshez? minden sebességen ugyanaz a tick idő van, amit különben is az oprendszer kernele határoz meg.
    egyébként sem szerelnék neked géped, nem ismerjük egymást annyira, és nem ebből élek, viszont így is elég sokat kell vele foglalkoznom. úgyhogy nem veszem sértésnek, sőt örülök neki.:)
  • Solt
    A 7700K-ra szinte bármilyen hűtést tehetsz, egy bizonyos feszültség érték felett képtelenség lehűteni, mivel a kupak alatt a szokásos Intel gányolás megy ahelyett, hogy forrasztanák. A lényeg, hogy az általad említett stabil 5GHz-s érték kupaktalanítás nélkül halott ügy, mert még vízzel is képtelenség lehűteni. Szóval valamit nagyon elnézel, tuti, hogy nem megy a 7700K 5GHz felett kupaktalanítás nélkül, főleg nem úgy, hogy a lap szabályozza magától a feszültségértékeket, mert rendre jóval nagyobb feszt adnak a CPU-nak és minden másnak mint amennyit kéne...

Esetleg egy szálon elérheti, de, hogy egy normális stabilitás teszt így sem menne le a hőfokok miatt, abban biztos vagyok. Szóval nem tudom te miket csinálsz, de amiket leírtál, azok elég hajmeresztőek... ne vedd sértésnek, de én biztos nem rendelnék tőled gépet! :)
  • Hont
    Ennyit változott volna 3 év alatt a technika...?
    Bár készülök platformot váltani még ebben az évben, de most egy kicsit össze kuszálódtak a fejemben a dolgok.
    Ami a magas órajelet illeti, az kétség kívül az egyik legfontosabb összetevője a szimulátor világnak! (az én olvasatomban)
    Tehát akkor azt mondod, hogy teljesen rossz oldalról közelítem meg a hardverek összefüggését és beállításait.
    Ami tény!
    Ezzel a hardverrel ami nálam most megtalálható, default UEFI vel, adott beállításoknál, mentett szituációkban mondjuk 20 az FPS!
    EUFI megpiszkálásával ,(gondolok itt a frekvenciák cibálására és az ehhez tartozó feszek emelésére) akár 30-33 FPS-t is ki tudok nyerni ebből a konfigbó!
    Ezek szerint akkor ez zsákutca? (igen, valószínű ez a platform is az LGA1156 sorsára jut és valószínű a LGA2011v3 lesz fejlesztve)
    Hogyan tovább? (mivel semmi más hobbim, vagy szenvedélyem nincs, így az energia fogyasztása érdekel a legkevésbé...)
  • nibron
    hát kérlek, mivel nem lépi túl a az intel által előírt határokat, és amúgy meg van rajta megfelelő hűtés, sajnos ez van.:) amúgy szerintem a "hűvös" szó nem biztos, hogy megfelelően átment. a biosban 80c-re állítom a virnyákolást, és 85c-re a shutdown-t. de ez ugye bőven normális. és amúgty csak akkor ilyen "hűvös" a proci amikor ténylegesen dolgoznia kell. amikor nem kell dolgoznia tényleg hűvös. jól jön az július-augusztusban.:)
  • nibron
    egyébként olyan jól sikerült, hogy úgy döntöttem ezt megcsinálom magamnak is. a 3 vga kártyát már úgyis ki kellett fizetnem, azt nem adták ingyért.
  • Solt
    amit most összerakok gépet, abba 7700k-s proci kerül. 4.2ghz a normál, 4.5ghz a boost órajele, de ezt a procit berakva egy megfelelő alaplapba (pl. a gigabyte technológiái sebesség szempontjából nagyon jók, és így a p3d használatához ideális) simán kihajtja 5ghz fölé úgy, hogy nem emeli a feszültséget, betartja az áram és teljesítménykorlátokat, így a proci szinte végig "hűvös" marad azonkívül, hogy atomstabil.

Tehát úgy megy a 7700K 5GHz felett, hogy az alaplap nem emel hozzá feszültséget és még hűvös is marad!?!? Aha, oké... és egyébként te pedig ezzel a szakértelemmel gépeket raksz össze másoknak? Kemény... :D
    Utoljára szerkesztette: Solt, 2017.04.16. 11:16:00
  • nibron
    upsz. te egészen másképp látod a dolgokat. szóval a mai világban már nem emelgetjük az órajeleket sem a feszültséget, egyáltalán semmit. erre ott van a technológia, sokkal jobban megoldja ezeket a dolgokat, mint a kézi nyenyerészések. elsőször is olyan alaplap kell ami dinamikusan a terhelés függvényében változtatja a processzor órajelét. nem csak lefelé az energiatakarékosság jegyében, hanem felfelé is. így tudod elérni a legnagyobb hatékonyságot, és a gépedet sem hajtod túl. jó pár éve rájöttek már a gyártók, hogy az emberek hajlamosak túlhajtani a gépüket, és valamiért úgy gondolták besegítenek. lehet nagyobb volt a garanciából származó káruk, mint ezzel. a memória oldaláról szintén nem hajtunk túl semmit, erre ott van a kedvencem, a mára már elég jól működő xmp2.0 (extreme memory profile). a mostani ddr4-es memóriák már eleve erre a technológiára hajaznak. abban a gépben amit most rakok össze 3200mhz-es modul van, aminek a native speed-je 2133mhz, az igazi döfést az xmp adja meg neki. viszont pont ez a téma, ami nem egyszerű halandónak való, elég bonyolult, részemről még a mai napig nem tudok exact módon hozzáérteni, úgyhogy itt én is belövéssel választottam ki a legjobbat az alalap+proci kombóhoz. és egyáltalán nem az nyert akire előzőleg gondoltam. a ddr5 megjelenésével pedig még durvább lesz a helyzet. az aida-t említetted, az a helyzet, hogy a mostani technológiákkal ő sem igazán tud megbirkózni. még információs szinten is elég sok hülyeséget irogat. de a windows task managere sem a jó értékeket írja ki, pl. órajelnek sokkal magasabb értékeket irogat mint a tényleges ha éppen tép a gép (tegnap írtam róla (frekvencia/teljesítmény)). ami még nem is annyira rossz, mert ebben ez esetben ez egy elméleti sebesség lenne, ezért erre inkább valami más mértékegységet kellene kitalálni, hogy ne legyen abszolúte félreérthető. azután ott van még a triumvirátus harmadik tagja a grafikus kártya. vele kapcsolatban ma már szintén elvárt a dinamikus teljesítményszabályozás. és természetesen ott van az alaplap akinek össze kell hangolnia a dolgokat. ezeknek a technológiáknak az elektronikai részét mind az alaplapon találod meg, és hát a szoftveres támogatás is ott van. a prociban, vga-ban, memóriában csak a lokális dolgok vannak benn, pl. a prociban az intel évtizedeken keresztül fejlesztett technológiái (hőmegfutás elkerülése miatti teljesítménykorlát, és az összes többi), de ezeket mind az alaplapnak kell összefognia. a k-s prociknál ő állítgatja a szorzót, az órajeleket, és egyébként mindent futásidőben amikor szükség van rá. amikor pedig nincs, szépen visszaszabályoz, és ezzel te is jól jársz, mert nem azonkívül, hogy kevesebb lesz a villanyszámlád (nem is kevéssel), a géped sem amortizálódik annyira. ezért kell jól összeválogatni az alkotóelemeket. ezért gondolom úgy, hogy ezekkel a hajtásokkal teljesen rossz oldalról közelíted meg a problémát.
    amit most összerakok gépet, abba 7700k-s proci kerül. 4.2ghz a normál, 4.5ghz a boost órajele, de ezt a procit berakva egy megfelelő alaplapba (pl. a gigabyte technológiái sebesség szempontjából nagyon jók, és így a p3d használatához ideális) simán kihajtja 5ghz fölé úgy, hogy nem emeli a feszültséget, betartja az áram és teljesítménykorlátokat, így a proci szinte végig "hűvös" marad azonkívül, hogy atomstabil. memóriánál szintén ez van. a vga esetében pedig olyan kártyát kell választani ahol szintén a technológia segít a "túlhajtásban". alaplapnak és vga-nak elvárt, hogy ugyanaz legyen a gyártója, mert a különböző gyártók különböző technológiákat fejlesztettek ki, és mivel többnyire ez a sajátjuk egy gibabyte technológia nem fog "szót érteni" az asus technológiájával. azonkívül az általános szabványok pontosan a rengeteg gyártó és a gazdaságosság miatt kell, hogy kissé lazábban tartsa a gyeplőt, de az általánosságban elmondható, hogy ha pl. egy gyártó fejleszt egy graf.kártyát, azt a lehető legprecízebb módon belövi a saját alaplapjaihoz.
    kis segítségnek leírom ide, annak a gépnek az alkotóelemeit amit most rakok össze. illetve inkább az aqua.hu linkjeit, hogy ne kelljen keresgélned. amúgy elég jó bolt, szeretem őket, de nem igazán tőlük vásárolok, de az eddig legjobban bevált alkatrész "adatbázis", mindig naprakész, és rengeteg cuccot tartalmaz, amihez kis országunkban minden további nélkül hozzáférsz. szóval itt keresgélek, majd berendelem onnan ahonnan vásárolok (ott nagyon sok mindent nem kell kifizetnem azonnal, kipróbálhatom mielőtt megveszem és ez verhetetlen).
    alaplap: https://www.aqua.hu/gigabyte-ga-z270xp-sli-alaplap-492968.html
    proci: https://www.aqua.hu/intel-core-i7-7700k-42ghz-socket-1151-dobozos-bx80677i77700k-491902.html
    vga: https://www.aqua.hu/gigabyte-geforce-gtx-1070-8gb-g1-gaming-videokartya-gv-n1070g1-gaming-8gd-nvidia-kupon-440486.html
    memória: https://www.aqua.hu/16gb-3200mhz-ddr4-ram-corsair-vengeance-blue-led-cl16-2x8gb-cmu16gx4m2c3200c16b-489336.html
    ez nem pont ilyen, ami jön az white led-es, csak nem találtam linket róla.
    táp: https://www.aqua.hu/chieftec-700w-smart-tapegyseg-gps-700a8-dobozos-186487.html
    reméljük ez elég lesz, nem szívesen raknék bele nagyobbat. a rövid tesztek alatt jó volt, de a teljes környezetnek mindig nagyobb a fogyasztása.
    ház: https://www.aqua.hu/cooler-master-elite-knight-350-tap-nelkuli-fekete-haz-rc-k350-kwn2-en-183391.html
    itt szeretem az egyszerűséget. meg hát ezt a tulaja választotta mert ő fogja nézegetni, én csak rábólintottam:).

a proci hűtőt nem tudom linkelni, erre egy már nagyon jól bevált "féltéglát" választottam, és amúgysem ajánlom másnak, mert baromi nehéz a megfelelő beszerelése, könnyen gar.vesztés lehet a vége.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2017.04.16. 11:11:50
  • Hont
    Ezen csodálkozom én is... Már ami az utolsó bekezdésedet illeti!
    A lap egy Rampage IV Extrem. Szóval ha valaminek, akkor ennek tudni kellene mindent amit ebből a platformból ki lehet aknázni!
    Lehet órajelet kellene még emelnem...A hűtésem megoldott hozzá mert 60 c' fölé nem megy a magok hőmérséklete "terhelve" sem. (de ezek szerint nincs terhelve) AIDA val tudtam 71C' kicsikarni belőle 45 perc után, de aztán már nem emelkedett...Nem kizárt, hogy valami időzítés, vagy egyéb beállítási hiba lesz az UEFI ben...