5360
10823671771495363213.png

| Magyar fejlesztések | Prepar3D | Ultimate Realism Pack | Rendszerkövetelmények | PTA | CFG Tuning | AffinityMask Kalkulátor | Gyakran Ismételt Kérdések | X-Plane.Org

• OOM Hiba

• Helyes Library sorrend!

• Ideális ORBX sorrend!

• Miket kell még telepíteni esetleg?!

• Sok gondot tud még okozni az Ö hiánya is!

• Ez is fontos!

• Elmentett Libraryból eltűnnek a scenery-k!

Megoldás a C:\ProgramData\Lockheed Martin\Prepar3D v3 mappában lévő "scenery cfg" fájl törlése!
    Csinál egy újat és aztán be kellett olvastatni vele újra a sceneryket!

• Szimulátor hardver-szoftver biblia

• LOWW FlayTampa v2.7 csápok beállítása

• nibron
    na igen amikor a lustaság találkozik a kényelemmel.:) xpl alatt remélem sosem lesznek ilyenek.
  • Hypo #2393
    huha http://www.orbxsystems.com/forum/topic/134014-welcome-to-a-new-era-presenting-ftx-innsbruck-for-aerofly-fs2-flight-simulator/
  • saca79
    Igen ezt olvastam. org forumon es természetesen igy realisztikus de egy egy gyors gomb sose árt D. Jovanaz majd tekerjük.. azért van
  • Hypo #2391
    ugye az alapbol egy cheat:))) fsx es p3d ben , ilyen nincs xp11 ben ezt irtak a fejlesztok:
    X-Plane has command(s) that you can assign to any key(s) or button(s) for setting the baro. There is one for increasing the baro and another for decreasing the baro. See the X-Plane manual for how to assign keys and buttons.

The associated commands are:

sim/instruments/barometer_down

sim/instruments/barometer_up
    sim/instruments/barometer_copilot_down
    sim/instruments/barometer_copilot_up

You can also "sync" the baro to standard by assigning a button/key to:

sim/instruments/barometer_2992
    0

Ergo neked kell ezt beallitani minden alkalommal, csak ugy ahogy az eletben:)
  • saca79
    xP11 ben valahogy el lehet érni hogy a barot az aktualis nyomásra állítsa? Csak olyan funkciot talaltam hogy set standard pressure. p3D ben tudtam hozza kapcsolot rakni itt nem találom. Amúgy ez picit zavaro hogy itt ha egérrel oda mozgok az adott műszer felé akkor nem irja ki annak értékeit csak egy kis ikon jelenik meg merre mozdítható a kapcsolo. Elég nehez pl pont a nyomast beallitani mert nagyon picik a számok mondjuk c172 ben be kell zoomolni az orromig es ugy is alig látni.
  • nagyi981
    Köszi Hypo!
    Sajnos nem angolos vagyok de a nagyrészét értem a leírtaknak, de nekem a gns mappa kimaradt csak felülírtam és működik az mcdu up to date üzenet nélkül.
  • Hypo #2388
    http://forums.x-plane.org/index.php?/forums/topic/120489-how-to-update-xp11-navdata/
  • nagyi981
    Bocsi kicsit elírtam, szóval:

A letöltött csomagban találtam egy "xplane11_native_1705" mappát. Ezt kell kicsonagolni az xplane_11Resourcesdefaut data mappába és felülírni a fájlokat?
  • Hypo #2386
    ha tanulgatsz annyira nem kell up to date, mivel a szim alapbo leleve regebbi adatbazisra epult, szoval arra hogy megtanuld az eljarasokat stb nem fontos az up to date. Egyebkent Navigraph oldalon lehet venni subscriptiont chartokkal egyutt. De szerintem amig tanulsz jo az amivel az aktualis repulo add-ont adtak. majd ha mar minden megy sid starr utana johet az up to date adatbazis...
  • nagyi981
    A letöltött csomagban találtam egy "xplane11_native_1705" mappát. Ezt kell kicsonagolni az xplane 11
    esourcesdefaut data mappába és felülírni a fájlokat?
  • nagyi981
    Sziasztok.
    Úgy döntöttem átnyergelek az xpl 11 re. 747 400 at kezdtem tanulni. Alert fórumtársunk 2005 mcdu tutorialja rengeteg segítség, ezúton is köszönöm. Viszont azt írogatja az MCDU1, hogy nem naprakész az mcdu adatbázis. Láttam a piratebay-en "friss" AIRAC 17XX cuccokat, ha jól sejtem ilyesmikre lesz szükségem. Hogyan tudom up to date-té tenni az adatbázisomat? Előre is köszönöm
  • nibron
    ilyen kis kezdő mazsoláknak mint mi, azért megoszthatnád, hogy milyen repcsiket használsz:). nézegetem az x-plane.org-t de perpill. inkább csak határozatlanabb leszek.:))
  • nibron
    egy elég fontos dolog azért lemaradt: szóval amikor elindítasz egy programot, akkor azt írtam, hogy importálja a megfelelő helyekre az útvonalat. ami lemaradt az, hogy nem csak importálja, hanem aktiválja is, tehát neked semmit sem kell csinálni. aktív lesz a p3d-ben, és az as16-ban is.
  • saca79
    Ezek default gépek? Livery is benne van? Még nem volt időm megnézni az összes gépet sajna....
  • nibron
    a kérdésekre is válaszolva::)
    -kezeli az ai-t földön, vízen, levegőben. ezért is kell elhalgattatni a default atc-t. én a spai csomagot használom, azzal teljesen jó. az ai teszi a dolgát továbbra is, de mivel a proatcx a klerenszben adja közelkörzetet, azt nem tudom lerepülik-e az ai-k. esetleg majd megnézhetnéd.:)
    -van beépülő menüje, alapvetően azt használod. ezen keresztül tudsz pl. direktet is kérni. én az init descent-et mindig kézzel kérem, azt is ott kell. kapsz flight information-t, együtt működik az as16-al, így le tudod kérni a desztináció időjárását, időben megkapod az epprócsot, stb.
    -copilot-ot beparaméterezed, és csinál helyetted egy csomó mindent. pl. te repülsz, ő kezeli a rádiót, tehát a középső panellel nem kell foglalkoznod. behúzza a futót, esetenként kezeli a flaps-et, meg ilyenek. itt megjegyzem az alkalmazásból jóval többet ki lehetne hozni kicsit több paraméterrel.
    -a honlapjuk olyan-amilyen, de maga az alkalmazás nagyon jó, és az elmúlt napok tapasztalatából, legalább lesz egy programod, amibe az útvonalakat nyilván tudod tartani. ugyanis ide be kell vinni a tervet, azt legenerálja és letárolja. amikor repülni szeretnél, csak elindítod kattintasz kettőt és elindítja a repülési programot. automatikusan importálja a megfelelő helyekre a flightplant (p3d-be, as16-ba, ngx fmc-be, stb). neked akkor már csak a repüléssel kell foglalkoznod. működik kis géppel is, a tervet megkapja a gps-is. egyedül a pmdg 747-ese nincs benne (még) az import lehetőségekben, de a 747-es fmc-je, megeszi a 737, 777 adatait is.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2017.04.27. 21:19:28
  • nibron
    hát az a legegyszerűbb ha bemész a virágboltba, és veszel az asszonynak némi kórót.:) az aktuális verzió az 1.8.7.9 nem biztos, hogy lesz ilyen, de 1.7xxxx-et ne vegyél (sűrűn elszállt). kell lennie 1.8xxx-nek, még talán naprakészre is tudod tenni. nagy leírás nem kell hozzá, van már annyi rutinod, hogy simán kezeld. kipróbálod, és ha tetszik megveszed. biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog. airac frissítéskor az adatbázist el kell menteni, mert összeomolhat. az alap atc-t mindenképpen hallgattasd el.

xpl látvány: hát ugye én is el vagyok ájulva az xpl global scenery-től, de elsősorban nem a látvány miatt. sőt egy kicsit a színvilágot inkább kicsit szépiásnak tűnik. mondjuk látványban vagyok tán a legbénább de azt azért tudom, hogy mi az ami tetszik. és hát szépnek szép, de még nagyon nem az igazi. mindenesetre jobb ránézni mint a p3d alap scenery-re. ha a p3d-ben ráhúzzuk az orbx global cuccait, még akkor is az xpl a nyerő, mert az orbx színvilága nekem jobban bejön, de a tartalom az gagyi. itt viszont "minden" ott van. és nekem ez példul sokkat többet ér mint a színvilág. tegnap csináltam egy lhbp-lemg utat, hogy megnézzem a francia riviérát, és hát minden ott volt. fl360-ról ~80nm-ről felismerni nizzát, cannest, st tropezt, marseillet, barcelona is olyan amilyen, és hát malaga is olyan volt amilyennek lennie kell. azért mennyivel egyszerűbb már egy ilyen alapra addont gyártani. és van is rá példa, a kiegészítők sokkal kisebb méretűek, nincs magassági pont elcsúszás meg ilyenek. ezek sokkal fontosabbak, a színvilággal utólag is el lehet játszani.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2017.04.27. 20:57:21
  • Hypo #2378
  • Clidey
    Én teljesen meg vagyok elégedve a default XPL látványvilágával. Valahogy sokkal realisztikusabbak számomra az a színvilág amit az XPL ad. A P3D túl rikító, muszáj valami PTA-t alá rakni különben olyan rajzfilmesek a színei. Persze, a videókon az mutat pont jól adott esetben.

Itt vannak ezek a képek...teljesen default XPL látvány. Hát, szerintem sokkalta szebb mint a P3D bármilyen PTA settingsel...

• Clidey
    Erről a ProATC-X-ről írnál kicsit bővebben? Konkrétan hogy működik? Ugyan úgy mint a default ATC, csak többet tud?
    Nézem az oldalukat, de eléggé tőmondatok vannak csak...például azt írja, az AI-t nem kezeli a földön csak a levegőben. Ez mit akar jelenteni? Mi lesz az AI-val mielőtt felszáll, vagy miután leszáll?
    Lehet ugyan úgy egy menün keresztül gombokkal (számokkal) kommunikálni vele, mint a default ATC esetében?
    Ez a co-pilot se igazán világos...hogy működik?
    Érdekelne ez a stuff, de feleslegesen nem akarok vele kínlódni, ha nem olyan mint amilyet szeretnék...a honlapjukon meg egy nyavajás képlövés sincs a működés közbeni állapotról, ami van az is 100x20 pixeles... grat... :)
  • endy papp
    Köszönöm mindenkinek a választ tudtam hogy jó helyen és jó emberektől kérdeztem.
    Amit én "problémának" véltem,az csak az én..... mondjuk tudatlanságom volt. Sorry....
  • Hypo #2374
    :)))) és amint elkezded telepakolni mert a videok a kepek lenyugoznek es te is atakarod elni jonnek a gondok:) ehhez kepest xp11 default nem csunya
  • Hypo #2373
    :) en hasitom FSX SE-t :) p3d majd ha 64 bit addig nekem csak penzkidobas:)) xp11 varok egy sales re :)
  • saca79
    Én is azt gondolom hogy FSX et P3D-t össze lehet vonni, már csak azért is mert FSX tábora szerintem erősen kezd megkopni...Xplane 11 nek jo lenne külön topic a többit nem tudom, mást nem olvasgatok.
  • nibron
    fórumtéma: véleményem szerint alapvetően nem kellene a topikokhoz nyúlni. az fs9 teljesen más mint az fsx, p3d. részemről pl. nem is nézegetem azt a topikot, valószínűleg már zavarna is ha itt lennének a hsz-ei. az fsx-et és p3d-t össze lehetne vonni főképp, hogy majdnem ugyanúgy működnek, ugyanazok vannak rá, stb. azt meg lehetne fontolni, hogy itt folytassuk, de engem pl. nem zavar, hogy két helyen kell megnéznem. az xpl esetében már kicsit más a helyzet. én sem igazán szeretnék több topikot, de ha ide berakjuk, egy csomó embernek nincs meg, és őket zavarni fogja, mint ahogy azokat ayz xpl-eseket is akiknek nincs fsx vagy p3d. ha átgondolom, akkor szerintem a legoptimálisabb az lenne, hogy az fs9 marad ahogy van, az fsx itt folytatódik, és az xpl-hez legyen külön topik. azt különben sem lenne jó bevegyíteni, mert annyira másképp működik.

atc: fsx-hez és p3d-hez off-ként én a pro-atcx-et használom, a beépített le van halkítva. a jelenlegi verzió már nagyon jól használható, használja az aktuális közelkörzeteket, többnyire jók a transaction level-ek is, egy csomó mindent kérhetsz a kontrollertől, stb. az ai forgalmat is elég jól eltereli az utadból, és jóval valóságosabbá teszi a repülést. már nagyon régóta használom, részemről nagyon bejövős, amiket próbáltam ez jött be legjobban.

p3d v4: igazából már akkor is jól járunk ha csak a 64 bitet csinálják meg. ők viszont azért nem annyira. az xpl azért most jól feladta a leckét, az ingyenes mesh-el, a valós felszínnel (global scenery), stb. a folyamatos és egyre szebb képalkotásról pedig már ne is beszéljünk. de a p3d-nek hatalmas tábora van mind felhasználókban mind fejlesztőkben, azok nem fognak egyik napról a másikra felmorzsolódni. tehát van idejük nem kell kapkodniuk, de az xpl azért megmutatja merre kell fejlődni. kezelhetőség szempontjából úgy érzem, hogy még mindig a p3d vezet. az xpl-ben nagyon-nagyon sok dolgok meg kell még oldani.

@endy papp: nem is igazán értem a felvetésedet. arra gondolsz, hogy az atis-t olvassa be túl sűrűn és/vagy a nem teljesített utasításokat ismétli sűrűn? ha igen, ez annyira periférikus probléma, hogy néhány évtizednyi szimulátorozással a hátam mögött, te vagy az első akiről tudok, hogy ezt a "problémát" felhozta:). ezért fogalmam sincs a megoldásról, és vagyunk ezzel itt még néhányan:), de ha rájöttél, szívesen vennénk ha leírnád. az info sosem árt.:)
  • Nyiri
    Ezt adom. Múlt héten LIRF-ben volt event. fél óra holding volt. Körbenéztem a cockpitból és rengeteg gép keringett fölöttem. Aznap bukó volt a profit (Virtual Airlines loggere alapján) mert a 747 szeret csipegetni. De eszméletlen hangulata volt hogy végig volt CTR, APP, DIR, TWR, GND. Minden gép mögött egy élő ember volt, akcentusok, meg minden ami ilyenkor van.
  • saca79
    Mondjuk az adott frekin történő forgalmazás gyakoriságát az adott körzet forgalma határozza meg. Minden reptérnek megvan a külön frekje amin sugároz sőt nagyobbaknál külön van tower, info, approach stb.. En nem tudok olyanról hogy a forgalmazas gYakoriságát lehetne állítani. Amugy ha nem éppen az adott torony iranyitasa szerint repülsz nem érdemes a szimben hallgatni nincs is jelentősége.. Ha meg élő"utvonalat repülsz online arra tényleg ott a vatsim ivao amit Hypo is ír. Tekerd el a francba ha zavar....
  • Hypo #2368
    Vatsim:) Ivao :)
  • saca79
    En eddig egyikben sem használtam a stock ATC -t. fSX ben nagy ritkán előfordult. Nem igazán realis egyikben se, Vannak addonok erre is...
  • endy papp
    Én kérdeztem hogy a rádió bemondások idejét ,a leírás szerint a COM 1 beállításánál lehet állítani(ne 20mp-két lökje) de én nem jöttem rá hogy hol is ,de ha szerintetek nem sok mindenre való akkor hagyom is.
    Adok a véleményetekre mivel én még kezdő vagyok így talán többet is kérdezek,azt vagy jön válasz vagy nem.....
    De ez meg már az én problémám.......
  • endy papp
    Melyik rep szimben olyan amilyennek kell lennie az ATC-nek,reális és értelmes,csak kérdezem nem értek annyira hozzá.
    Milyennek kellene lennie ha ebben ami van 0,mert akkor nagyon nem erőltetem a használatát.
    Igazából maga "repszimek" is valamit szimulálnak de a valóságtól azért ,nagyon messze vannak,nyilván van olyan ami komoly de azt nem játékként árulják,vagy inkább fogalmazzak úgy hogy azt nem lehet megvenni....
    Ahogy azt a szimet sem amivel az F1 versenyző-pilóták gyakorolnak"szimeznek".....
    Persze mindettől függetlenül mint játékok elég jók,a hibáikkal együtt is.
    Ami az AI-t illeti nálam 1-2 még úgy ahogy de 5-6 és felette már fele lesz az fps és diavetítés az egész,nem mellesleg szerintem is hülyeség ahogy van,ennél az FSX-ben is jobbak vannak beépítve.
  • Hypo #2364
    erre gondolsz? https://sourceforge.net/projects/ntnll-124thatc/
  • Hypo #2363
  • Clidey
    Jaja, sajnos az egész AI cucc egy nulla. Az ATC-t ki se próbáld szerintem, teljesen felesleges. Gyakorlatilag használhattalan, értelmetlen, realitáshoz még nyomokban sem hasonlító foscsi az egész.
    Bár most találtam valami ATC plugint, de még nem próbáltam ki, nem tudom mit tud, és azt mennyire tudja, és hogy egyáltalán mi az értelme... :)))
  • Clidey
    Igazad van, persze, csak azt kellene már megtanulnia néhány emberkének, hogy van ám itt a fórumban egy egész jól használható kereső is...oda beírja amit szeretne, és kidobja, ha már korábban volt itt téma, és született rá válasz.
    Ezt sajnos sokan elfelejtik alkalmazni, és megsértődnek, mikor két-három nap után sem érkezik rá válasz, és mi vagyunk a genyák hogy nem törődünk a problémájával. Pedig lehet a kereső már rég kidobta volna a megoldást. De ha nem, akkor is ott van még a gugli.
    Tapasztalatom szerint azért előfordul az, hogy idejönnek, kérdeznek úgy, hogy a fentiek még csak szándék szinten sem futott át az agyukon...
  • saca79
    Bocsi azt nem írtam hogy alapesteben néztem a cuccost semmit nem adtam hozzá.Igy nekem 3 AI gép van benne. De lényegtelen is mert borzalamas. pl LHSM nel take off ra vártam es egy heli elkezdett körbe körbe körözni körülöttem.. Mondom mi a fene jöttek értem mert úgy hagytam a vasalót? D ATC vel kapcsolatban is kerdezett valaki... Na egyenlőre nálam az is bukta. De még tanulgatom....
  • Clidey
    "Természetesen amennyiben igény van rá, Tibivel át alakítjuk a felületeket , de azt azért jól át kell gondolni, mert én pl nagyon sokszor olvasok vissza mint az FSX mind az FS9 forumokban!"

Szerintem az egyik lehetséges megoldás az volna, hogy meghagyni "élőnek" valamelyik topikot, és azt vinni tovább, immár közös címmel. A másik kettőt pedig meghagyni, hogy azért keresni lehessen bennük (hisz természetesen oda is íródtak nagyon értékes hozzászólások az évek alatt), csak kiírni a bannerba, hogy az aktív topik itt-és-itt van.

"De ha ez zavarja a többséget, akkor reggelente vállalom a cenzúra szerepét és törlöm a nem ide való dolgokat!"

Szerintem erre tökre nincs szükség - hálaégnek! Szerencsére az évek folyamán egy olyan jó brigád jött itt össze, hogy amennyi off keletkezik nagy néha, az szerintem bőven belefér. Moderálni akkor kell, mikor a habzószájú vérpistike nekiáll itt abajogni hogy miért nem működik neki a levarezolt cucca, és mi miért nem segítünk neki. :)
  • Nyiri
    "Hát arra én is! Nagyon fel kell kötniük szerintem a gatyájukat, és gurítani egy hatalmasat, mert ha csak az lesz az összes újdonságuk, hogy átrakják a cuccot 64bit-re, akkor tartok tőle ki fog törni a népfelkelés... :))) Talán nem merik ezt megtenni...de majd lássuk meg! ;)))"

Hidd el megmerik :)
  • Clidey
    "Ugyanigy az AI gépek, összesen 3 van belőle semmi értelme ugyhogy ez is off."

Nem csak 3 van belőle, max 10 vagy 15-öt tudsz belerakni, mindet egyénileg tudod meghatározni milyen típus legyen. A gond azonban az, hogy ezek nagyjából önfeledt molylepkeként karirnyálnak össze-vissza. És nem komplett útvonalakat repülnek, hanem csak a te környezetedben tűnnek fel randomize módon. Szóval egy rakat ürülék az egész. Még a koncepciót se értem igazán, mire volt ez jó...

"Talán valahol mélyebbre ásva meg lehet tenni, bár nem hiszem hogy itt az árnyék túlságosan kihatna a teljesítményre, mint a masik két szim esetében."

Igen, sajnos ez az új UI amilyen dizájnos lett, annyira puritán is. Egy átlagos szimulátorosnak is jóval több beállításra volna szüksége. De persze lehet ezt majd később valami plug-innel majd megoldják, ha addig Meyerék nem csinálnak valami ápdétet amiben megemberelik magukat e tekintetben is. :)

"Nekem 10 eshez készült carenado vagy alabeo gépek az istennek nem akartak működni ami szerintem elég nagy érvágás"

Ezzel kapcsolatban nemrég adott ki egy közleményt a Carenado. Íme:

"Official Carenado Statement about the recently released X-Plane 11
    Many people have been asking about the compatibility between our X-Plane 10 (XP10) fleet and the new X-Plane 11 (XP11).
    After many weeks of research, we have realized that the new X-Plane platform has many changes compared to the old one, the new visual engine is very powerful and it was developed using cutting edge technology. Therefore, in order to take advantage of this new platform we will create native aircraft for X-Plane 11, meaning we will add all the necessary elements to our aircraft to reach a new level of products.
    Because of that, all the following aircraft released in the past 6 months will be freely updated to XP11, assuring the investments done by our customers since the new XP11 was announced:
    • PA34 Seneca V
    • 500S Shrike Aero commander
    From now on, and until the end of 2017 we will provide dual version products (XP10 and XP11) with any new release, as we did it with the Phenom 100.
    All the rest of our fleet will be redone for X-Plane 11 and will be sold as a new product.
    Please note: while our currently XP10 fleet will work in X-Plane 11, they do not take full advantage of X-plane 11-specific features and systems."

Hát...no komment...

"Kivancsi leszek P3D v4 re, mit hoz össze az LHM csapata."

Hát arra én is! Nagyon fel kell kötniük szerintem a gatyájukat, és gurítani egy hatalmasat, mert ha csak az lesz az összes újdonságuk, hogy átrakják a cuccot 64bit-re, akkor tartok tőle ki fog törni a népfelkelés... :))) Talán nem merik ezt megtenni...de majd lássuk meg! ;)))
  • saca79
    Jó az ha él egy fórum bárhogyan is. Szerintem sokan ugy vannak vele hogy mondjuk belekezd a szimezesbe tanácstalanul es valami akadály gördül elé, barmivel kapcsolatban azt azonnal szeretné megoldani. Akar olyan dolgot is hogy " na ezt a kábelt hova kell dugni" "Egy dolog van előtte hogy na végre mar legalább odaülhetne " repülni" egyet. Nincs is rosszabb mint amikor valaki hetekig nem kap választ a kérdésére közben meg mar lerágja az alkarját... Tudjuk van egy "diplomatikus" válasz
    : google a barátod de hátha találkozott már itt valaki a problémával és nem kell felesleges köröket futnia.. Senki se ugy kezdte hogy beugrott PMDG 737 be es agyjad neki. Én személy szerint szívesen segítek bárkinek bármilyen kérdésben ha tudok...
  • Hont
    Én már nem bátorkodok előhozakodni semmi topikot érintő változással, vagy fejlesztéssel, mert eddig bármikor bármi felvetésem volt, (screen verseny, szavazás , vagy bármilyen vetélkedő ill játék ) mindig süket fülekre talált!
    Persze nincs mindenkinek annyi ideje erre, mint amennyit szeretnénk rá szánni, de én pl szinte folyamatosan itt vagyok és figyelek...
    Természetesen amennyiben igény van rá, Tibivel át alakítjuk a felületeket , de azt azért jól át kell gondolni, mert én pl nagyon sokszor olvasok vissza mint az FSX mind az FS9 forumokban!
    Ami meg Saca felvetését illeti!
    Én azt gondolom hogy ez egy "baráti" forum!
    Szeretjük mindannyian a repülést! (a szép nőket is!)
    Nem gondolom, hogy az bárkit zavar, ha mondjuk egy élmény beszámolót ír az elmúlt hétvégi wellnesz élményeiről, ahol jól érezte magát...
    Engem speciel érdekel, hogy melyikőtökkel mi van, mi történik! Pl őszintén kívánok Győzőnek boldog Szülinapot, mikor eljön az a nap!
    Ebből adódóan a hardver specifikus kérdések is tanulságosak mindegyikőnknek!
    De ha ez zavarja a többséget, akkor reggelente vállalom a cenzúra szerepét és törlöm a nem ide való dolgokat!
    Várom a reakciókat fent leírtakkal kapcsolatban!