5360
| Magyar fejlesztések | Prepar3D | Ultimate Realism Pack | Rendszerkövetelmények | PTA | CFG Tuning | AffinityMask Kalkulátor | Gyakran Ismételt Kérdések | X-Plane.Org
OOM Hiba
Helyes Library sorrend!
Ideális ORBX sorrend!
Miket kell még telepíteni esetleg?!
Sok gondot tud még okozni az Ö hiánya is!
Ez is fontos!
Elmentett Libraryból eltűnnek a scenery-k!
Megoldás a C:\ProgramData\Lockheed Martin\Prepar3D v3 mappában lévő "scenery cfg" fájl törlése!
Csinál egy újat és aztán be kellett olvastatni vele újra a sceneryket!
Szimulátor hardver-szoftver biblia
LOWW FlayTampa v2.7 csápok beállítása
-
#2597 a cessna 172 addon eleg pöpec igaz nem inygenes https://www.airfoillabs.com/ -
saca79 #2596 Ujabb off : igazad van amúgy mert nehéz megtalálni az oldal keresője semmire nem dob találatot.
Itt nézelődj
Bár azért áradatra ne számíts. 11 es alá nem sok minden van elvileg a 10 es alatt sok addon van ami jo vele, ezt ki kell próbálni. Mindenkepp a download szekcioban keress sceneryt is vagy google keresőben keress rá az adott gépre for Xplane és általában az xplane.org ra irányít. Én is bekerestem már mindenhol az oldalon. -
Nyiri #2594 Tényleg ideje már nyitni egy xplane topicot. Ez már tiszta off. -
endy papp #2593 Köszi..................az infót............... -
Fantasy18 #2592 már vagy 6 szor leírta saca és más is hogy miket keress.... arról nem tehetek hogy nem találod meg őket. pedig szemed előtt vannak. -
endy papp #2591 "Es az a tomerdek mennyisegu ingyenes(igenyes) cucc"
Mindenki erről beszél de még egy letöltő linket nem írt senki hogy ő honnan is töltötte le azt a töménytelen mennyiségű ingyenes cuccot....
Az xpl -org-on az 0 tartalom ami van hozzá ,azon kívül.....??
Vagy ez valami titok és mindenki inkább őrizgeti magának a többi meg had "irigykedjen".....
-
Fantasy18 #2590 xplane 11 screenshotok nincsennek adonnok!
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Utoljára szerkesztette: Fantasy18, 2017.05.11. 10:27:45 -
Matth3w #2589 Valoban szomoru , hogy ennyien elpartolunk, ha csak egy dolgot kene kiemeljek miert inkabb X 11 mint P3D az abszolut a stabilitas!
Es az a tomerdek mennyisegu ingyenes(igenyes) cucc
Jelenleg abszolut ebben tudom magam elkepzelni, amit Alert is mondott(irt) nagyjabol tukrozi a valosagot! -
saca79 #2588 Az ingyenes gépek közül amit probaltam L410 xp re tényleg nagyon igényes munka a cockpit kicsit lehetne kidolgozottabb de minden más szempontból jo. A modified 737x már szinte teljes értékű jol konfigurálható, leszámítva a engine sound okat az borzalom szerintem. A szarvasi kávéfőző szintjén van. Ingyenes GA gépet
amivel kényelmesen hosszabb VFR t lehetne repülni, még nem sikerult találni az alap C172 eddig tényleg bevált. Fizetősben meg a saratogat sikerült felrakom egyedül korabbi verziobol ami működő képes. Scenery- ket jelenleg böngészem.. Van miből valogatni. Most a world2xplane - el szemezgetek, nem tudom valaki próbálta már esetleg? Miben különbözik az orthoxp - től? -
#2587 Bocs most épp úgy adódott, hogy volt rá időm -
saca79 #2586 Ott nézelődöm folyamatosan, az igaz hogy jo kis scenery k vannak de en repülőt csak ilyen idiota koncepcio féleségeket találok 11 re, főleg ingyenes szekcioban. -
Fantasy18 #2585 x-plane.org vannak a jó cuccok szét kell nézni alaposan. mert sok szemét lett hirtelen rajta. de jó pár gyöngyszem van ingyen! -
endy papp #2584 thx -
#2583 látottak alapján vicc -
#2582 Ezt láttátok már?
Ahogy napokkal-hetekkel ezelőtt mondtam: ez csak egy unlockolt Flight School lesz, semmi több, ORBX ide vagy oda. Milyen unreal élénk már a színvilága, fúúúúj... Továbbra is az ezer éves FSX endzsint toldozgatják-foltozgatják, tisztán látszik. Gáz. Egyedül a plexin az esőcseppek tetszenek így képek alapján - aztán kérdés, milyen mozgásban... -
#2581 Az x-plane.org-on kell keresgélni ízlésednek megfelelőt. Én úgy vettem észre, hogy ugyan úgy mint az FSX/P3D esetében, itt is rengeteg a szemét, de ugyan úgy itt is vannak gyöngyszemek. Repcsik közül az L-410 magasan veri a mezőnyt, embertelen jó cucc! De van profi Jak-55 (régebben fizetős volt, ma már ingyenes), és Zlin 526AFS is. Linkeltem ide már a default NG-t felturbózó Zibo-féle ingyenes cuccot, ami szintén már most nagyon jó, habár még béta állapotban van.
Nem vagyok egy nótórius gépgyűjtögető, szóval igazából nem mélyedtem bele annyira a választékba, de az igényesebb cuccok természetesen itt is fizetősek - és ahogy megfigyeltem, nem annyira szégyellősek árképzés szempontjából a fejlesztők, mint a FSX/P3D-nél....
Azok közül viszont a komolyabbak eszméletlen jók. Például egy iXEG 737 után "beleülni" egy PMDG NGX-be nekem egy vicc kategória, de tényleg. A fasorba sincs a PMDG, se grafikailag, se FD-ileg.
A sceneryknél a MisterX gyártotta cuccok is nagyon nívósak, és ingyenesek.
Bár - szögezem le ismét - egy jó ideje már nem vagyok az a fajta mindenszartletöltős. Tök szívesen elrepkedek default sceneryről default sceneryre, akár P3D-ről akár X-Plane-ről legyen szó. Nálam átvette az értékrendem első helyét a szimulációs-feeling. Abban most viszont az X-Plane a nyerő. -
#2580 Nagyon jó írás Pítör!!
Meghoztad a kedvem egy kis X-Plane-hez...
Mostmár nem is sietek annyira az én "cikkemmel"... -
saca79 #2579 De hol?D Amúgy van rá mód hogy a "runway follows terrain contours"
X:X-Plane 11Outputpreferencesx-plane, open x-plane with text editor and edit renopt_sloped_runways to 0. You will have flat runways everywhere
-
Fantasy18 #2578 napról napra egyre több van én meglepődtem. -
saca79 #2577 Valaki linkelt itt korábban de ott en is szánalmas addonokat találtam csak hozzá.. Illetve pár scenery talán volt ami minőségi. -
endy papp #2576 Kérhetnék linket,címet azokról,persze bárkitől elfogadom,azt a " brutális mennyiségű, és nagyon jó minőségű ingyenes addonok vannak. " honnan tudok letölteni.
Előre is köszi mindenkinek.
Ahol én kerestem ,találtam eddig azok több sebből véreztek.
Utoljára szerkesztette: endy papp, 2017.05.10. 16:31:02 -
#2575 hát igen azért nem kevés pénzt raktunk bele a platformokba aztan tessék -
Fantasy18 #2574 100% ig egyetértek! sajnálom már hogy a p3d be majd 150 ezret fordítottam.. erre szintén unaloműzésből kiprobáltam az x11 et. hát lesokkolt! azt hogy 16 ért kb ugyan azt adták mint amit én elköltöttem a p3d re, kicsit elszomorított. valóban az első 2-3 napban furcsa volt de azóta megszoktam és ha repülni van kedvem már nem a p3d jutt az eszembe hanem az x11. szebb, simábban fut, kifutók még kihívást is jelentenek hogy nem simák hanem dombon fölfele megy vagy nem látom a végét... és engem is meglepett hogy brutális mennyiségű, és nagyon jó minőségű ingyenes addonok vannak. és tényleg nem hittem a szememnek hogy közel olyan szintűek mint amiért a p3dben 6-15 ezret fizettem. ahogy írtad én már átszivárogtam x11 be p3d ha nem virít akkor uninstalba végzi hamarosan!
Utoljára szerkesztette: Fantasy18, 2017.05.10. 13:39:56 -
#2573 -
#2572 SZuper irás én ezt rögtön ki is próbálnám http://store.x-plane.org/DHC-6-Twin-Otter-300-Series_p_364.html
Esetleg egy Airliner és GA gép ajánló is elférne... -
#2571 -
Nyiri #2570 Jó leírás, kedvet kaptam hozzá, de komoly fentartásaim vannak.
"Előbb-utóbb pedig majd csak megoldódik, ha máshogy nem, akkor majd azzal, hogy elszivárognak az emberek szépen lassan az X világba " - Elég optimista mondtat :D
"Titkon bízom benne, hogy tudnak még javítani a renderelő motoron, amin azért eddig is szépen csiszolgattak, hát idén talán meglátjuk mit tud a 64 bites engine-jük és a DirectX 12, de ha nem sikerül rajta optimalizálni és a fényeken javítani, akkor túl sokat nem várhatunk tőle" - Ebben bízom én is. A lighting motor sokat javult a p3d-ben ez tény, ha ezen tudnának még javítani és a 64 bites rendszer beválik, akkor nagyon erős lesz a mezőny a szim terén. Utána remélem a FD-n is kezdenek dolgozni. -
#2569 Kipróbáltam az X-Plane 11-et és összehasonlítottam a P3D - MSFS verziókkal (a teljesség igénye nélkül), ha valakit érdekel:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Néhány hét telt el azóta, hogy Clidey fórumtársunk lelkesedésén magam is fellelkesedve kipróbáltam az X-Plane 11-et és bár ő ígérte réges-régen az X-Plane beszámolót, gondoltam én is írok egyet saját részről, mert beszippantott a szimulátor. Nem dobtam hátast tőle, legalábbis elsőre egyáltalán nem, de az egyre több óra vele töltött időben mindig akadt valami új. Valami új, amikor elengedtem az egeret -joysticket- és elgondolkoztam annyi év Microsoft és Lockheed után, hogy ezt így is lehet? Tényleg alternatíva?
Ami számomra a kényelmes kikapcsolódást, mint repülőszimulátort jelenti, azt most ebben találtam meg. Talán belefáradtam már a P3D és az FSX küzdelmeibe, nem tudom. Viszont leírom a tapasztalataimat, kb 30 órát toltam bele eddig a szoftverbe, amiből úgy 10 óra a tiszta repülés, a többi az utána olvasás, keresgélés, infó gyűjtés és a tanulás, próbálgatás, tapasztalás és kóstolgatás, hogy vajon tényleg olyan-e a cukormáz alatt, mint amilyennek mutatja magát. Amikor ez a cikk születik napokig nem vagyok a PC-m közelében, ezért a leírásban felhasznált screenshotok nem a sajátjaim. Cserébe viszont olyanokat kerestem, ami azt mutatja meg, amit kell és nem pedig tuningolt képek, hanem amilyenre bárki saját maga bekonfigurálhatja a szimulátort.
Azért döntöttem el, hogy leírom a tapasztalatomat, mert hátha valaki más is ugyanabban a „kórban” szenved mint én, és akkor itt van a gyógyulás kulcsa :) Ha Tibi már régen megírta volna, akkor én sem csak most gyógyultam volna meg :D
Anno még gyerekként az FS95-ös időkben kezdtem a szimulátorokkal foglalkozni. A felesleges sztorikat most kihagyom. Emlékszem, hogy 1995 körül már volt X-Plane, de még egy nagyon kezdetleges formában létezett és csak Macintosh-ra volt elérhető, ami pedig itthon nagyjából elérhetetlen volt az átlag számára. Később a 2000-es évek első felében kezdett megjeleni használható formában Windows-ra is, amikor óriásit durrant az MSFS után, hogy a futópálya nem egy sík lap, hanem követi a domborzatot az egész reptérrel együtt (a valóságban a legritkább esetben sík) és nem táblázatok alapján interpolálja a flight modelt, hanem a blade element theroy-t használja aerodinamikai modellként. Emlékszem meg is vásároltam anno a zsebpénzemből talán a 8-as verzió lehetett (valahol a padláson fekszik egy dobozban) és bár forradalmi megoldások voltak benne és repülés szimuláció szempontjából egyedi, engem akkor mégsem ez érdekelt, hanem a nagygépes polgári repülés és az X-Plane erre egyszerűen nem volt használható. Vagyis inkább nem tudott az MSFS-el versenyezni akkoriban. A többi alverzió ki is maradt, a 9-est még kipróbáltam valahol és repkedtem a Marson, de nagyjából ennyiben is maradt a dolog. A 10. verziót nem is követtem nyomon, holott az hozta az első áttöréseket. Mellette sorba mentek a kukába a konkurens próbálkozások úgy mint a Fly sorozat, a Flight Unlimited 1-2-3, stb. Az X-Plane 11., az viszont ott van. Futtatás közben a töltőképernyőn egy stílusos „Ez az a frissítés, amire vártál” üzenet fogad, ami telitalálat. Én pontosan erre vártam.
Mi a bajom a Microsoft féle szimulátorral? Nem feltétlen a szimulátorral van baj, az akkoriban jónak és úttörőnek számított, amikor kitalálták. Engem viszont olyan szimulátor érdekel (és érdekelt volna az elmúlt 5-7 évben), ami stabilan fut és az összetettségéből és az addonok tengeréből bekövetkező kompatibilitási hibákat következetesen ki lehet javítani vagy legalább lehet orvosolni. Azt elfogadtam már réges-régen, hogy ha egy szimulátort (szoftvert) elkezdünk tele pakolni kiegészítőkkel és modulokkal, akkor az lassulni kezd és instabillá válik, mindig finomhangolni kell, keresni kell a megoldást. DE. Részemről elvárás, hogy lehessen tartós megoldást találni. Lehessen követni, hogy mi történik. Azonban az MSFS -illetve most már Lockheed Prepar3D- eljutott egy olyan szintre, ami nem feltétlen a kényelmes repkedést, mint szórakozást szolgálja, ha túllépsz egy szinten az igényeiddel. Márpedig egy idő után kell hogy legyenek igényeid, mert az alap szimulátorral túl sokat nem lehet kezdeni. Legalábbis aki érdeklődik a repülés iránt, annak az nagyon kevés lesz hosszútávon. Félre értés ne essék a P3D a mai napig nagyon jó bizonyos dolgokban és körülmények között, de nem nehéz megtalálni a korlátait, amivel valószínűleg a legtöbbetek már találkozott egy-egy komplexebb scenery+repcsi+időjárás formájában, legyen az a letérdelő FPS vagy rosszabb esetben a szép OOM üzenettel. Bizonyos dolgokban a szoftver mögé látok, néhány scenery projecten is dolgoztam, szoftvert is elég sokat írtam amatőr szinten, repülőgépeket is szereltem évekig, valamelyikhez értek is, tudom hogyan működnek és vezetem is őket, így nagyjából minden oldalról karcolgatom a témát. Az MSFS motorja a mai színvonallal (kiegészítők minőségével és mennyiségével) feszegeti a korlátait. Azonban nem lehet sokkal tovább feszíteni a húrt, legalábbis a jelenlegi koncepcióval biztosan nem, mert lassul, összeomlik, teljesen instabil lesz és a legújabb kiegészítőkkel felvértezve brutális hardverre van szükség, hogy kényelmes vagy élvezhető legyen. Már abban a fázisban vagyunk, hogy a legbrutálisabb asztali hardver alá sem tudsz feltelepíteni bizonyos kiegészítőket úgy, hogy azok együtt működjenek, holott igény meg lenne rá. A pilóta társadalom ordít egy új szimulátorért és kétségbeesetten figyeljük sokan az elmúlt években felbukkant új lehetőségeket is, de nem sok jóval kecsegtetnek. Ki akartam próbálni valami mást. Szóval váltottam, de nem hagytam még ott teljesen a P3D világát, viszont eljutottam egy pontra, ahol már nehezen veszem rá magam, hogy elindítsam. Inkább kattintok az X-Plane ikonjára, ha szimulátorozni van kedvem. Mondom ezt úgy, hogy súlyos pénzeket öltem az elmúlt évek során P3D kiegészítőkbe, a régi FSX és FS2004-ről nem is beszélve, illetve saját magam is fejlesztettem alá tartalmakat, de mégis…
Hogy esélyt adjak az összehasonlításnak tényleg beleástam magam az X-Plane lelkivilágába is, tele pakoltam addonnal, próbáltam összeomlasztani, feszegettem a határait, megnéztem a kódját, elolvastam a fejlesztői kitet és fórumokat, megnéztem hogyan lehet scenery-ket és repülőket gyártani hozzá, stb. Sőt repültem is vele úgy az alap gépekkel, mint kiegészítőkkel. Így véleményem szerint egy reális képet tudok adni.
Kezdjük azzal, hogy mi az, ami elsőre szembeötlő. Az, hogy ennek is kell a hardver. Ez sem fog vígan futkosni egy 10 éves PC-n. A betöltési idők viszont jóval gyorsabbak. Az egész X-Plane élmény sokkal, de sokkal folyamatosabb és gördülékenyebb, mint az FS vagy a P3D. Nehéz ezt szavakba önteni, de olyasmire gondolj, hogy nem akadoznak a menük, a térkép, ha kattintasz valamire nem kell hosszú másodperceket várni, mert épp tele van pakolva kiegészítővel és most lassú. Itt minden gyorsabban történik. Olyan, mint amikor sok év kihagyás után veszel egy erősebb processzort a PC-be és hirtelen minden lila ködbe borul, annyira élvezed azt a néhány plusz FPS-t. Csak itt a régi konfigon fogad ugyanez. Már eleve a grafikai motoron látszik, hogy teljesen más. Hiába van itt is 25-30 FPS-em ez sokkal, de sokkal folyamatosabbnak érződik, mint a P3D. Nincsenek mikrolagok, akadozások. Ha alacsony az FPS, akkor az úgy alacsony, mint egy „normális” játékban, elkezd döcögni, de még játszható marad, aztán ha 20 alá esik, akkor szaggat. De nem laggol. Nem késik. Nincsenek töltési laggok fordulókban. Előtöltési problémák. Textúra töltési problémák. Nem mosódik el textúra a távoli domboldalban, mert éppen túl gyorsan értem oda és szegénynek nem volt ideje előtölteni a mipmapet. Nem homályos a táj, ha sarkon fordulok, mert hopp mögöttem még csak most loadingolja a scenery-t, nem gondolta szerencsétlen, hogy vissza fogok fordulni. Nem kezd el atom módon szaggatni, amikor egy reptér közelébe érek és betölti a mega scenery-t. Nem kezd el a semmiből megjelenni alattam tengernyi autogen házikó és fa, mert eddig nem volt ideje betöltődni. Igaz itt nem is autogennek hívják hanem pregennek, merthogy előre töltődik. Nem fagy ki VAS (out of memory) hibával 3 órás út után a finalen -legalábbis nem gyakran, ha van legalább 16GB memóriád-, mert a szoftver 64 bites és jó az engine. Nem azt mondom, hogy korszerű, de jó. Az igényeimhez épp elég jó. Szóval lényegében nem lesznek scenery töltési és memória elfogyási problémák. Ha feltelepítesz egy 5 méter felbontású domborzatot és tele teszed autogennel -izé „pregennel”-, akkor sem. Meg fog jelenni a pregen és minden egyéb, mégpedig gyorsan és nem lesz homályos sem. Laggolni sem fog. Pont. És mind ehhez olyan megvilágítás és egyéb effektek társulnak, amik egy 21. századi grafikát idéznek. Tükröződik minden, mindenről. Szépek a csillogások. A hajtóművekből kiáramló forró gázhő vagy a vortex effektek csak hab a tortán. És nem, ezek nem degradálják le jelentősen a teljesítményt. És itt jön a P3D-vel szembeni újabb előnye, hogy az egy fél milliós hardveren sem tölt gyorsabban, ott is el fog mosódni a textúra ha túl gyorsan fordulsz, ott is lesznek microlagok, ha tele pakolod scenery-vel és a péemdégével megközelítesz egy megarepteret. Mindenből persze kevesebb, de nem tudod eltűntetni, nem lehet megszüntetni a grafikus motorja miatt ezeket a kellemetlenségeket. Az X-Plane-ben pedig egyszerűen ilyen nem létezik. Észrevehetetlen. És amikor feltelepítettem 50 gigabájt kiegészítő scenery-t, textúrát stb, és betöltöttem a legerőforrásigényesebb repcsit, akkor is élvezhető maradt az én 2013-as high-end PC-men és az fogalmazódott meg bennem: „Hűha!”. De tovább megyek, akinek hordozható eszközre van szüksége, a P3D-vel ellentétben kiegészítőkkel együtt tökéletesen fut egy mai gamer laptopon is. Ez volt az pont, amikor eldöntöttem, hogy márpedig rászánom az időt és megnézem mit tud és mit nem. Nem azt mondom, hogy nem lehet vagy kell finomhangolni, de ha egyszer megtetted, akkor kész. Elkészült. Be van fejezve. És ha legközelebb feltelepítesz valamit, akkor az is jó lesz. És a következő is. Meg az összes többi. És nem fog három korábban telepített dolog elállítódni. És nem kezd el szaggatni vasárnap reggel a semmiből, amikor szombat este még jól működött.
Elsőre az egyik megkérdőjelezhető dolog a tartalom mennyisége és milyensége. Amikor először kutatni kezdtem kiegészítők után, akkor elég kiábrándító kommentekbe futottam bele, ahol leszólták a dolgot, mondván hogy azt felejtsd el, a minőség silány. Nos ez igaz is meg nem is. Ha felmész az AVSIM-re vagy bárhova, akkor sok millió addont találsz MSFS-hez, amit le sem töltesz már a képek miatt sem, nem hogy megnyitni… Valahogy így van ez az X-Plane-nel is. Csakhogy amikor rájössz, hogy ehhez viszont a P3D fizetős addonjait megszégyenítő grafikával különböző júzerek által készült repterek az X-Plane saját hivatalos oldaláról tölthetők le teljesen ingyen, akkor megint magamba szállok és azt mondom, hogy ez a Laminar Research kitalált valamit. Vannak fizetős addonok is persze, nem azt mondom hogy nincsenek, de tonnányi mennyiségben halmozzák napról napra az igényesebbnél igényesebb ingyenes kiegészítőket.
Nem, nincs ORBX. A dolgok jelenlegi állása szerint nem is lesz. De van pl az FSGlobalhoz hasonló az egész bolygót lefedő mesh és vector data ingyen. Aham igen, ingyen. Van egy módszer, amivel műholdfotók (Google, Bing, stb) alapján bárki bárhova fotorealisztikus scenery-t varázsolhat „autogennel” (vektoros generátor alapján, ami az OpenStreetMap térkép adatbázisát használja). Aham ez is ingyen. De vannak például FlyTampa minőséghez közelítő repterek szintén teljesen ingyen. És akkor még nagyon-nagyon kevés dologról beszéltünk. A scenery-k nagy része ingyenes. Szinte bármihez találni legalább egy olyan letölthető kiegészítő repülőteret vagy tájat, amivel már elkezd az ember foglalkozni. De ha nem, akkor érdemes figyelni a hivatalos oldalakat, mert a megjelenés óta annyian tértek át az X-Plane-re, hogy valami brutális módon megugrott a „termelékenység” az elmúlt évekhez képest és naponta özönlenek minőségi ingyenes addonok a világhálóra. Nem lehet elsiklani azon megállapítás felett sem, hogy az X-Plane default autogen és landclass (ami egyébként nem ugyanúgy működik, mint az MS engine alatt) sokkal szebb látványt produkál, mint P3D vagy FSX alatt. Már a földön állva is kacsintgat az ember a picit távolabbi dombokra, fákra, objektumokra, de amikor a levegőbe emelkedsz 2000 feet felett szembeötlő a különbség. Itt is generált vektoros adathalmaz alapján jelenik meg minden, de a grafika sokkal közelebb áll a valósághoz.
Repülőgépek, aerodinamika. Bár van néhány profi minőségben megalkotott ingyenes repcsi, azért a PMDG szintűek (de utálom ezt a kifejezést) egy-két kivételtől eltekintve itt is eurókba kerülnek. És hogy vannak-e olyan szinten a rendszerek, mint MSFS alatt? Vannak. A teljesség igénye nélkül 737-200, classic, NG, A320, A330, MD80, DC-6 (PMDG), Beaver, B757, B767, GA repcsik tömkelege... mind szuperül kidolgozott grafikával és rendszerekkel, tényleg le a kalappal főleg azok előtt, akik ingyen teszik elérhetővé a sajátjukat. Persze itt is sem minden repülő minden rendszere a végletekig kidolgozott, ahogy P3D esetén sem, illetve itt is akadnak bugok, de 4 kipróbált repülő után nekem az a benyomásom, hogy a bugok sokkal kevésbé zavarók és a műszerek megbízhatóbbak és konzisztensebbek. Ez mondjuk szintén az engine-nek tudható be. Ami viszont teljes mértékben megkülönbözteti az X-Plane repülőgépeit az MSFS repülőgépektől az az aerodinamika. Egy P3D-ben nincs aerodinamika. Vagyis van egy imitáció, amit táblázatokból interpolálva kiszámol és történik valami, ami aztán minden csak nem hasonlít az igazi repülésre. Nem hat úgy a gépek tömege, mint a valóságban, nem érzed az erőket és nem úgy viselkedik a repülőgép az egyes manőverek esetén, mint a valóságban. Igaz ezt eddig is tudtuk. A nagy jetek még csak-csak hasonlítanak egészen addig, amig a robotpilóta repül vagy nem viszel be abrupt manővereket, de ettől eltekintve elég kevés köze van a valósághoz. Persze a műszerek mutatnak valamit és a megközelítés jó is lehetne, csak nem pontos és nem alkalmazható az összes P3D-ben jelen lévő légijárműre és innentől kezdve borul az egész hitelessége. És akkor itt jön az X-Plane aerodinamikája, ami valós időben számolódik, tényleg függ a modell kinézetétől (is), itt nem táblázatokat gyártasz a modellezéshez, hanem szárnyat tervezel, persze azért kis túlzással. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egy elegáns fícsörrel láthatóvá tudod tenni a repülőgép körül a levegőt, ráadásul többféle módon. Akár felhajtóerő vektorokat is figyelhetsz a gép felületein, de megfúvást is beállíthatsz. Látod, hogy mi történik. Ez sem 100%-os megoldás, mint ahogy egy 100 millió dolláros full flight szimulátor sem az, de hogy közelít a realitáshoz az biztos. Igaz ez rettentő nagy mértékben függ a fejlesztőktől is. Át lehet ejteni egy gépet “rendesen”. El lehet kezdeni egy dugóhúzót. Az áramlás leválás tényleg olyan érzetet kelt, mint az igazi. Csupa olyan dolog, amihez az MSFS engine-je sajnos nem is közelít. Az IXEG B737 classic és a JARDesign A320 tényleg olyan feelinget kelt benned, mintha az igazit repülnéd, mármint amikor kézzel repülsz. Jelentem a PÉEMDÉGÉ, de még az FSLabs A320 sem ilyen P3D alatt. A műszerek visszajelzése keltik ugyan az igazihoz hasonlító érzést, de kézzel repülve a gép nem tűnik annak ami valójában.
Mivel oldalakat lehetne még írni az összehasonlításról és aki eddig eljutott a leírásban az már úgyis eldöntötte, hogy kipróbálja vagy nem, ezért a további funkciókat rövidebbre fogom és próbálok egy-egy dolgot kiragadni, ami önmagában említésre méltó.
Apróságnak tűnik, de ahogy Tibi is említette itt a földi kiszolgálás a szimulációban a reptér szerves része. Bármilyen scenery-be lepakolhatók járművek, amelyek cirkálnak a reptéren fel-alá. Bármilyen reptéren kérhetsz vontatót és pushbacket, ezekhez nem kell külön kiegészítő és ráadásul nem csak megjelennek ott a kiszolgáló járművek a semmiből a repülőgép mellett, hanem a környéken közlekedő forgalomból leválik a megfelelő autó és az fog oda jönni hozzád Na persze itt is lehet tuningolni ezeket a dolgokat.
Nagyon szép, hogy itt már nem a scenery textúrája van megvilágítva és állsz az apronon 18 lámpatest alatt egy korom sötét repülőgéppel, mert nem hat rá a fény... hanem megvilágítási effektek vannak, amik hatnak a repülőgépre, a környezetre, árnyékot vetnek, stb.
Érdekesség, hogy itt a kamera váltásokhoz, mozgásokhoz, effektekhez, külső-belső nézetekhez nem kell EZDOK vagy valamilyen kiegészítő, itt ez mind integrálva van ráadásul nagyon egyszerűen és ötletesen, könnyen kezelhető a kamera rendszer, egy gombnyomással tudsz bármilyen nézetet lementeni, könnyedén szabadon mozoghatsz a repülőgépekben és azokon kívül is.
Egyre több és több kiegészítő érhető el plugin formájában. Itt a legtöbb dolog nem külső szoftverként fut, hanem modulként (X-Plane-ben: plugin) beépül a szoftverbe és azon belül fut. Ugyanúgy elérhetők menő időjárás szoftverek, felhő upgrade-ek és egyéb tuning és piszkálgatós megoldások a hard tunerek számára. Scriptelni lehet ezer dolgot viszonylag egyszerűen. A legtöbb plugin ingyenes.
Az X-Plane-nek frissíthető a gyári navigációs adatbázisa, amihez minden hónapban kiad a Navigraph (Aerosoft) egy update-et, mint a repcsikhez.
A grafikai beállításokat egy-egy pluginnel nagyon jól testre lehet szabni, gyönyörűen működik a HDR és a megvilágítások, gyengébb PC-n is el lehet találni az optimális beállítást, hogy játszható maradjon. Ja és Mac-re is, mert hogy párhuzamosan Mac-re is kiadják az összes X-Plane-t. Amúgy.
Online repülés, mint VATSIM vagy IVAO: működik és a híresztelésekkel ellentétben van model csomag is, tehát az összes repülőgépet annak látod magad körül, ami. Van viszont egy nagy hátránya ami egyelőre nem megoldott. Mivel a hálózatokon sokkal többen repülnek P3D-vel vagy MSFS-el, mint X-Plane-el (a P3D kemény mag, aki online tolja még csak most kezd átszivárogni), ezért létezik egy olyan anomália, hogy a földön mozgó repülőgépek körülötted általában lebegnek vagy a talajba süllyedve léteznek. Ennek három oka van. Az X-Plane egy sokkal újabb és sokkal jobb felbontású mesh-t (domborzatot) használ az egész szimulátorban, amin néhány méterrel itt-ott eltérnek a magasság adatok a P3D-hez viszonyítva, így nem pont ugyanarra a magasságra teszi a gépeket a hálózati szoftver. A másik, hogy se a P3D-ben se az X-Plane-ben nincs egységesen definiálva, hogy mi a repülőgépek origója, honnan számítódik a térbeli helyzet. A két szimulátor között ez is eltérést okoz a magasság megjelenítésben. A harmadik pedig, hogy az X-Plane-ben nem sík repterek vannak, hanem követik a domborzatot, így pl egy futópályán simán elképzelhető, hogy nem látod a másik végét vagy épp a terminált, csakúgy, mint a valóságban. Ezt a P3D viszont nem kezeli és így a hálózati szoftver szintén nem tudja megállapítani, hogy „hol van a talaj”. Ezt leszámítva, aki az élő légiforgalomirányítás miatt megy a hálózatra és ezt a talaj közeli magasság anomáliát el tudja engedni, az tökéletesen tud repkedni mind a VATSIM mind az IVAO hálózatán. Előbb-utóbb pedig majd csak megoldódik, ha máshogy nem, akkor majd azzal, hogy elszivárognak az emberek szépen lassan az X világba
És akkor sarkalatos pontként jöjjön az ATC. Röviden katasztrófa. Úgy ahogy működik, de maradandó pozitív élményt biztos nem hagy az emberben. Ne is firtassuk, kipróbálni sem érdemes. Vannak azonban külső ATC kiegészítők, amik kisebb nagyobb kompromisszumokkal valamivel használhatóbbak. Jó hír azonban, hogy jön egy új ATC program, ami már 2 verziót megélt és talán az eddigi legjobb, a most megjelenésre váró verzióban pedig állítólag hozza majd az áttörést legalábbis a teaserek ezt sugallják. Valamint az X-Plane atyja Austin bácsi is meglebegtette a hírt, hogy dolgoznak egy használható ATC pluginen.
Az előbbiből következik, hogyha nincs légiforgalomirányítás, akkor légiforgalom sem nagyon lehet. Hát erről sem fogok hosszú sorokat írni, gyerekcipőben jár. Felejthető a dolog, vannak ugyan kiegészítő szoftverek, amikkel egész jó forgalmat lehet varázsolni szintén bizonyos kompromisszumokkal, de az alap AI traffic nem tekinthető megoldásnak. Itt is jó hír, hogy folyamatosan fejlesztik és jönnek a hírek erről a modulról, így előbb-utóbb ez is működhet.
Pozitívumként említeném meg a beépített térképet, ami itt ténylegesen használható és a P3D „map” megoldásnál szerintem sokkal átgondoltabb. Szintén átgondoltnak jellemezném a menürendszert és a beálltásokat, a különböző opciókat. Más, teljesen más, mint amit eddig megszoktunk, de ezt sem bonyolult megtanulni és én személy szerint sokkal logikusabbnak találom így pár hét után és gyorsabban is tudom kezelni.
Az X-Plane rendelkezik egy ingyenes fejlesztői csomaggal és ehhez leírással illetve fejlesztői bloggal, amivel az MSFS korszakhoz képest sokkal egyszerűbb repülőgépeket vagy scenery-t készíteni. Persze itt is el kell sajátítatni a tudást és a fotorealisztikus modellezés megtanulása nem két perc, de az alap objektumokból minimális hozzáértéssel könnyedén lehet módosítani a már meglévő reptereket, repülőgépeket és a fejlesztői kit rengeteg modellező szoftvert köztük ingyeneseket is 100%-ban támogat.
Így a végére annyit, hogy aki hardcore szimulátoros és esetleg tele van a hócipője a P3D hülyeségeivel vagy csak valami újra vágyik, az nyugodtan adjon esélyt az X-Plane 11-nek. Csakis a 11-nek. És ha már rászánod magad, akkor ne töröld le 2 nap után idegállapotban, mivel ez egy teljesen más alapokra ültetett sim, ezért fennállhat ennek a veszélye Erősen javaslom, hogy legalább egy-két hét aktív próbálgatás után formálj véleményt. Meg kell tanulni a gépeket kezelni, egy picit máshogy működik vagy inkább elsőre körülményesebbnek tűnik a 3D cockpittel az interakció, de csak rá kell érezni és megtanulni a billentyű kombinációkat, elsajátítatni a kamera nézetek kezelését, megismerni a menüket, beállításokat, fájlrendszert, a kiegészítők kezelését, stb. Én a P3D ikonját a desktopról már letöröltem. :D és ez így is marad, amíg a Lockheed nem villant valami újat 64 bites formában. Titkon bízom benne, hogy tudnak még javítani a renderelő motoron, amin azért eddig is szépen csiszolgattak, hát idén talán meglátjuk mit tud a 64 bites engine-jük és a DirectX 12, de ha nem sikerül rajta optimalizálni és a fényeken javítani, akkor túl sokat nem várhatunk tőle. Home cockpit építőknek jelenleg még mindig a P3D a legjobb alternatíva.
-
#2568 Az én 560-os kártyám már sajnos öreg ehhez a funkcióhoz. Egyéb javaslat? :) -
#2567 Akit zavar ez az OBI-s háttér, az ürítse a cache-t!
Az megoldja! -
#2566 bitrate formatum fuggvenye -
nibron #2565 ja, azért írtam, hogy annak kellene utánamenni, hogy mit szeret a youtube. -
#2564 a bitratet már kérdeztem de nekem ugy tunik hogy amikor yt atkonvertalja ott van valami gond. -
nibron #2563 az obi mióta orosz?:) viszont jó tudni, hogy ~1400-ért már milyen tutkó kis vasutat vagy miamanót lehet kapni.:) azonkívül amit megveszel laminált padlót az új és nem használt.
Utoljára szerkesztette: nibron, 2017.05.09. 09:46:52 -
#2562 Nálatok milyen a háttér?
Szerintem az oroszok ide is beavatkoztak...:D
Utoljára szerkesztette: Hont, 2017.05.09. 09:11:24 -
nibron #2561 ez egy teljesen más probléma. mondjuk a realtek alaplapi hangokkal közvetlenül kivezetve elég sok baj van (én pl. meghülyülök a gépzajtól), a megoldás inkább ha van a digital out, hdmi, stb. külső hang használata. az alaplapi hangtól egyébként sem lehet sokat elvárni. a lényege, hogy legyen de minél olcsóbban.
sajna én nem használhatok youtube-ot (nem regelhetek), úgyhogy nemtom de előfordulhat, hogy nem úgy tárolja ahogy feltöltöd hanem kissé átalakítja. állíts a rátákon és próbáld úgy. illetve utána lehetne nézni, hogy mi az a formátum amit youtube favorizál, mivel készüljön stb.
Utoljára szerkesztette: nibron, 2017.05.09. 08:58:57 -
#2560 forumokat bongeszve inkabb az a gond hogy nincs hang a tobbsegnek de talaltam egy ilyet:
I solved the problem. It was from Realtek HD Audio Manager for SupremeFX from the motherboard, the speakers were set on "Front Speakers Out", and I changed to "Headphones", and voila ! Problem solved Neki volt hang csak szar minoseg...
-
#2559 hali akkor az eredeti felvételen ez nem hallatszik ? Milyen formatumban mented? Mennyi a video FPS 30? 29.97 ? ez codec gond lehet. -
#2558 A hang akadására, ill recsegésre nincs valami ötlete valakinek?
Amit feltöltök az még sima és ezt kapom vissza...
-
endy papp #2557 Ha nVidia kártyád van akkor az alapból tudja,a vidit is és képet is.
Ha amd akkor passz..