1142
Oculus Rift virtuális sisak.
-
priluki #221 hi nekem is meg jött a cucc.. :)
olyan kérdésem lenne hogy ugye a rift a másodlagos kijelzö.. namost ha elinditok pl egy demot vagy játékot nekem az elsödlegesen indul nem a riften.. ezt hogy tudom megcsinálni hogy a másodlagoson induljon? pl lsf.. bellitom a riftet de akkor is a monitoron jelenik meg ..
Utoljára szerkesztette: priluki, 2014.09.11. 12:48:44 -
Inquisitor #220 Én már ott néztem egy nagyot mikor a válla fölött hátrafelé bedobta a gránátot a kis ablakon a srác ... -
priluki #219 ahh értem, mindenesetre nagyon bejövös igy játtszani :P :D -
#218 de, csak kicsit át lett kódolva a szoftver -
priluki #217 ez nem razor hydra vagy mi? mármint a kontroller?!
Utoljára szerkesztette: priluki, 2014.09.08. 08:35:55 -
Neocortex #216 fasza kontroller, végén a fegyvereket érdemes megnézni
-
XeroX #215 Hogyan indítsuk el a Half Life 2 -őt a DK2 -őn. (Steam verzió)
Sok how-to leírásokban megtalálható, de úgy nem sikerült elindítani, maradt a 2 óra fórum olvasgatás és a sok okosság próbálgatása.
Az alap koncepció az, hogy minden be van állítva, de a játékban a virtual mód engedélyezése szürke, bármit csinálsz és bárhogy próbálod állítgatni, betűről betűre végigmész a how-to leíráson, újrainstallálsz stb, de az akkor sem lehet átállítani.
A probléma nem egyedi, sokan küzdenek vele, a legtöbb esetben a kérdés nyitott maradt.
Akkor nézzük: (a leírás feltételezi, hogy az általános how-to leírást elvégezted)
1. Steam --> Könyvtárak --> HalfLife 2 [beta] --> Tulajdonságok --> Általános tab --> Indítási opciók beállítása
2. Itt Írd be a következőt: -autoconfig majd mentsd el.
3. Indítsd el a: Nézet --> Virtuális Valóság Mód (Béta)
4. A Vr menüben indítsd el a HL2 -őt.
5. A játékban a Beállítások --> Video alatt állítsd be a Virtual Reality Mod: Enabled. DE figyelj mert elállítja a felbontást.
6. Indítsd újra a játékot a Vr menüből. Ha nem innen indítod akkor bukod a beállítást, ekkor ugorj a 3. pontra.
7. Játsz.
-
Inquisitor #214 Azért a legutóbbi hírek szerint a késleltetés problémát még tovább sikerült csökkenteni a végleges (CV1?) fejlesztésének a DK2-höz képest is, ami azért biztató. Ettől még a több GPU használatának többlet késleltetését nem fogják 2 perc alatt leküzdeni. Gyakorlatilag azért megy a halasztgatás, hogy Carmack meggyőzhesse a HW fejlesztőket bizonyos irányvonalakról. Valamit csak tudhat ő ebben a témában, hiszen erről szólt a pályafutása, meg biztos nem véletlenül jött ki a Radeon 285/285x is direkt HW megatextúrázásra optimalizálva.
A sima képernyőn való játék, pláne 3D film meg megint nem jó példa, hiszen ott pont nem jön elő rosszullét a késleltetés miatt. Másrészt a jól beállított FOV rohadt fontos, nem tudom elékeztek rá, hogy amikor kijött anno a Wolfenstein játék Q3 motorral, akkor sorra hánytak be tőle az emberek és mindenfélét kitaláltak miért, közben simán a rossz alap beállítású látószög volt az oka. -
XeroX #213 Nos tapasztalatból mondanám el, hogy amikor a fejmozgás nincs szinkronban a kép mozgással, akkor biza szédülök mintha benyomtam volna.
A kép minősége ebben az esetben szinte mind1. Megemlítem még a hullámvasút szimulátorokat, ott a kép forog, ha forgást nem bírod, akkor garantált, hogy a Riftben sem fogod bírni. Én egy menet után kifekszem, a gyerek meg már hátra fele megy vele :)
Ami még érdekes, ha ülve játszok, akkor csak néha, picit jön elő a szédülés, ha viszont felállok és megmozdítom a fejemet bármerre, akkor úgy megszédülök, hogy szinte kifejelem a mellettem lévő ablakot :)
Egy biztos, az agyat lassan hozzá lehet szoktatni, de ez mély neurológiai problémákat is felvethet.
Nem akarok senkit sem megijeszteni, de az elején mikor elkezdtem használni, kb. 1 hét elteltével, napközben párszor igen erős
szédülés érzés lett úrrá rajtam. Ezt a szemüvegnek tudtam be. A tünetek 3-4 múlva megszűntek, azóta nem jelentkeztek.
Ezen idő alatt is használtam a szemüveget rövidebb 5-10 perces időközönként többször.
Említésre méltó dolog még a szemek megerőltetése, fél centről bámulni a szódásüveget, érezhetően nem tesz jót a receptoraimnak.
Mindezt félretéve az élmény leírhatatlan, végigsétálni egy 3D fantasy világban, itt megemlítem, hogy a Vorpx egy 2D->3D progi, ami nem valós 3D élményt nyújt.
Utoljára szerkesztette: XeroX, 2014.09.06. 20:43:18 -
MasterMason #212 Te nem akarod megérteni, felnőtt emberként hadd ne keljen már azt elhinnem az oculusos srácoknak, hogy ők majd szoftveres úton dx12 v mantle alatt leprogramozzák, hogy aki amúgy is hajlamos rosszul lenni egy körhintán, ne legyen rosszul ha ugyan ezt virtuális valóságban élik át. -
Solt #211 Látom nem akarod megérteni, ráadásul zöldségeket beszélsz... részemről tényleg befejeztem.
( Bocsánat, de nincs türelmem ehhez )
Utoljára szerkesztette: Solt, 2014.09.06. 18:09:17 -
MasterMason #210 Ez szvsz egy rossz marketing szöveg.
A valóság pedig az, hogy teljesen függetlenül attól, hogy tökéletes minőségben fogsz gyakorlatilag közvetlenül "belesugározni egy képet az agyba", amíg nem áll át és nem szokja meg addig mindig lesznek rosszullétek. Az emberi agyat próbáljuk becsapni ezzel a készülékkel, és ahogy sokaknak kifordul a gyomra a körhintán meg a hullámvasúton amikor élőben felültetted őket egy ilyen szerkezetre pedig az nem "lagol" :D, ugyan így akkor is ki fog sokaknak fordulni a gyomra, ha csak a szemük által érzékelt virtuális valóságban látják ugyan ezt. Vagy ha egy pörgős játékon nyomulnak majd.
Az viszont nonszensz, hogy a ma már több teraflops teljesítményre képes videokártyák ne tudnák csípőből mantle vagy dx12 nélkül egy oculushoz kellő teljesítményt adni, amikor 5 monitorral szaladnak ezek a konfigok full felbontáson full grafikával... És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az oculus nem egy új hanem gyakorlatilag a régi side b side technikát használja, ami egyébként tökéletesen működik a méregdrága 3D-s tévék vagy pl az nvidia vision esetében.
Persze a mantle és a dx12 valódi többletteljesítményt hordoz, de nem annyit amennyi által kiválthatóak lennének a drágább hardwarek. Sem a mantle sem a dx12 nem fogja önmagában megváltani a világot és önmagában ez nem lesz elég azoknál akiknek alapból gyenge a konfigjuk. Az "átlagosnál" és a célba-vett vevőkörnél jóval szűkebb kör az, amelyik rendelkezik azokkal a hardware-kel amit ez a technológia megkövetel és ezeket a hardware követelményeket a mantle sem fogja kiváltani. Aki meg rendelkezik a megfelelő hardware-el az már ma is úgy játszik, hogy legalább 3-5 monitort vezérel egyszerre...
Emellett ne felejtsük el, hogy a játék az egy dolog, de sokan közülünk nem is játékra hanem munkára építették a gépet, és ezek a játékok a mi gépeinknek gyakorlatilag meg sem kottyan akármit is csinálunk... ;)
Utoljára szerkesztette: MasterMason, 2014.09.06. 18:09:44 -
#209 "de ha valaki tud logikus indokot 4k-s 5-6 colos telefonra akkor hajrá nekem ehhez nincs elég képzelőerőm :) "
Pont az oculus-szeru felhasznalas ad ra indokot, amihez pedig joval nagyobb felbontas is nagyon jol fog meg jonni :)
Szabad szemmel nezve normal tavolsagbol 5"-on 1080p fele sokkal menni tenyleg nem lenne ertelme amugy, de mar most qhd-nal tartunk. (lg g3, note 4). Egyebkent hallottam olyat, hogy bizonyos felhasznalasi esetekben a qhd adta elonyoket meg lehet erzekelni szabad szemmel, de mondjuk 4k felett mar tenyleg tuti h nem lehet emberi szemmel, normal tavolsagbol. -
Solt #208 Nem nagyon szeretem ismételni magam, de tényleg jó lenne, ha utánanéznél pár dolognak... főleg a mai API-k késleltetése (input lag) és annak az OR-re gyakorolt hatását illetően.
"Az egyik legnagyobb bűnös a rosszullétben az input lag. Ugyanis ha a látással érzékelt mozgás és a belső fül által érzékelt nincs kellően szinkronban akkor jön a rosszullét. Gyakorlatilag a tengeribetegséget is ez okozza, ringatózik a hajó, a belső fül veszi de a kabinban semmi sem mozog, ez ellentmondás és hip-hop jön vuk. Ha túl nagy az input lag és a kép megváltozása túl sokat késik a fej elmozdulásához képest, akkor ugyan ez történik.
Ezért hatalmas gond, hogy ma a játékok és a driverek együtt nagyon sok input lagot hozzáadnak, és ha ezt letiltják akkor DX11 mellett az FPS fele-harmada elveszik."
Emiatt kell főleg a DX12 / Mantle szintű API... ráadásul ezek mellett a mai hardverekből is jelentős teljesítmény többlet nyerhető ki. Tehát az OR elterjedésének nagyobbik akadálya jelenleg a szoftverkörnyezet! A mai CF / SLI technikát dobhatod a kukába az OR mellett, mert akkora a plusz késleltetés, hogy élvezhetetlen... ennyit a "lazán kihajtanak bármit" megjegyzésre... És akkor még bele sem kezdtem abba, hogy hány olyan játék van, aminek még a Full HD fix (!!!) 60 FPS is gond...
Nem véletlen a 2016-s cél... Nem lepne meg, ha ezt is tolnák még.
Utoljára szerkesztette: Solt, 2014.09.06. 16:31:31 -
MasterMason #207 A legextrémebb esetet mondtam, amit egy ma építhető csúcsgépből ki lehet hajtani. De még a sima sli-be meg crossfire-be kötött videokártyákkal szerelt gépek is lazán kihajtanának bármit, ami egy oculusnak kéne 4k-s kijelzővel...
Viszont ezeknek a célja az, hogy nagy számban adjanak el oculust, viszont csak egy jóval szűkebb réteg rendelkezik a technológiához szükséges hardware-el, és hiába is jön majd a dx12 meg a mantle, az önmagában nem lesz elég... -
LeBigMac #206 Youtubon ird be: vr percek. Az elso resz megmutatja hogy kalibrald be -
twi452 #205 nagyítóval nem szoktam nézni ez igaz mert minek? :D
de ha valaki tud logikus indokot 4k-s 5-6 colos telefonra akkor hajrá nekem ehhez nincs elég képzelőerőm :)
sőt ezeknek a tepsi telefonoknak sem látom sok értelmét, legalábbis nálam már ez az 5-ös is a felső határ erősen méretben na de ez már nagyon off
ha valaki szeret repülőzni akkor a war thunder alapból támogatja, én kipróbálnám nagyon szívesen, állat élmény lehet a "kabinban ülni" és nem a monitort nézni :)
videó a végére, nem tudom ki a srác meg bohóckodik ezerrel :D
sajnos egérrel árkádban tolja de legalább a kabinból, a reakciói elég viccesek így is :)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
Neocortex #204 úgy érted nem tudod annyira közelről nézni? :D vektoros fontokat végtelenségig lehet nagyítani -
twi452 #203 Az hogy nincs a piacon azért nem egyenlő azzal, hogy legalább fejlesztői szinten nem is létezik olyan panel :)
Telefonba minek erőltessék ezeket a hatalmas felbontású kijelzőket, persze ha most épp ez lesz a verseny és nem a kamera megapixel háborúja mint anno.. :)
Nálam a nexus 5-ön, 5 colon a full hd bőven sok is. Ezen sem tudok egy szövegre annyira ráközelíteni h lássam a pixeleket más előnye meg aztán tényleg semmi nincs :) -
Solt #202 Aha, oké... részemről itt fejeztem be... -
priluki #201 sziasztok jövö héten kapom meg a cuccot végre :P Tud majd valaki segiteni skype vagy valahogy hogy ne szopjam le magam a beállitásokkal?! ja meg halottam valamit ,hogy még meg kell venni a vorpX progit.. ez igaz? -
Neocortex #200 Érdekesség azoknak akik szeretik a fraktálokat :) -
Inquisitor #199 Most rákeresve év elején a Samsung elejtette, hogy 2015 a 4K telefonok éve lesz. Nem sokkal később a piac több szereplője is lenyilatkozta, hogy bizony így lesz, többek között a Sony is. Valamit tudhatnak. A Samsung meg panelek fejlesztésével foglalkozik, az Occulus kiemelt partnere, stb. Anno a Sharp IGZO panel technológiát is azzal reklámozták, hogy lehet majd 4K vagy nagyobb (!) felbontású kicsi kijelzőket csinálni vele. Nem annyira régen a 2560-as panel drága hightech játék volt, most meg mint írtam kínai cuccokban tömeg termék. a legyártott és eladott példányszám meg erősen visszahat az árra. Interpolált témánál meg olyanokra gondoltam, mint amikor a PS3/PS4 vagy X360/Xbox One szépen egy kisebb felbontásból csinál 1080-as verziót a kedves user tudta nélkül. :) Teszem azt 1440x800-ban renderel valójában. -
Neocortex #198 Amiről Inquisitor beszél azt kb úgy kell elképzelni hogy egy pixel adata 2 pixelre van renderelve, így a teljesítményt lehet duplázni, triplázni, stb a képminőség rovására -
MasterMason #197 Dehogy nem jelent nagyobb gépigényt, négyszer annyi pixel van. Amúgy meg bárcsak igazad lenne és kapnának ekkora méretben 4k-s paneleket, én lennék a legboldogabb. De tudod hogy megy ez a jobb cuccoknál, ha tegnap jelent volna meg már az is késő lenne. :D
Utoljára szerkesztette: MasterMason, 2014.09.06. 00:33:52 -
Inquisitor #196 Ahogy azt valaki a PH-n írta a magasabb felbontás NEM jelent feltétlenül magasabb gépigényt, hanem olyasmit kell elképzelni, hogy interpolálják valami jobb eljárással a teszem a 2K közeli képet 4K felbontásra a pixelrács okán. Vagy opcionálisan mehet a 4K ha bírja a vas. A kínai telefonokban 5" körül már 2560-as kijelzők vannak, mire kijön a végleges termék lehet simán kapnak jó áron 4K kijelzőt is. -
MasterMason #195 Szerintem meg te nézz utána, mert egyetlen olyan termék sincs a piacon, amelyben 5 vagy 7 inches méretben 4k-t felbontásra volna képes...
Ellenben a jelenlegi felső kategóriás játékgépek ma már akár 5 darab 4k-s 120 hertzes eyenfinity monitorokat is képesek kihajtani dx11-el fix 60 fps-el... Ha kéred mutatok videót is...
-
Solt #194 Szerintem nézz utána... a kijelző kisebb gond, mint az, hogy miképpen hajtod ki. Elég egyértelmű a képlet... a jelenlegi szoftveres keretek közt sehogy. Ki kell várni a DX12 / Mantle elterjedést, beindulást... ezek nélkül nem fog menni. Nem véletlen a 2016-s cél... a 4K-s kijelző hamarabb meglesz mint a 4K-s 3D fix 60 FPS-l.
Ez a fő gond, és nem az üzleti terv... hosszú távon ez a sokszorosát fogja visszahozni annak a két milliárdnak, de ehhez minden oldalról stimmelnie kell a dolognak. Szoftver - hardver - programfejlesztés. -
MasterMason #193 Szerinted. :D
Szerintem meg az oculus nehézségei egy üzleti tervből adódnak.
Két milliárd dollárt adtak ezért a cégért, és ha ezt a pénzt valakik viszont akarják látni idővel akkor ahhoz 10 millió darab oculust kell értékesíteni, és akkor még csak nullszaldós lesz ez a befektetés. De az ilyen befektetőknek soha nem a szimpla megtérülés a cél, hanem az, hogy legyen profit is.
Van egy üzleti terv amelynek a célja, hogy nagy számban adjanak el ilyen terméket. Ahhoz, hogy nagy számban adják el ezt a terméket, ahhoz minőségileg meg kell közelítenie azt amit a monitorok nyújtani tudnak ma és annál még jóval többet. Hiszed vagy sem, de az nem lesz elég, hogy van benne egy head tracker. Ha pixeles a kép márpedig az, akkor nem fogják tudni millió számra eladni. Amennyiben növelik annyival a felbontást, hogy tökéletes legyen, akkor meg a gépigény miatt szűkül be a vásárlok köre. 22-es csapdája az egész.
Őszinte leszek bármilyen jó móka is, én nem szeretnék a fullos gépemmel egy "kerítésen keresztül" játszani. :D Nem akarok pixel éleket látni, amikor a monitoromon bármilyen játékot játszhatok a legnagyobb felbontásban kifogástalan minőségben. Nem akarok visszamenni tíz évet az időben és mario szintű grafikával játszani, én előre akarok menni és a jelenleg monitoron elérhető minőséget szeretném kapni egy oculussal párosítva.
Ezt a céget attól a pillanattól kezdve, hogy megvásárolták a befektetés kiszámítható megtérülése vezeti. A cégnek a termék minőségével kapcsolatos elvárásai a megtérülés záloga.
Utoljára szerkesztette: MasterMason, 2014.09.05. 22:16:08 -
Solt #192 De itt most nem a hardverekkel van a gond, hanem a szoftverekkel... jelenleg a DX a legnagyobb akadály... :) -
MasterMason #191 Vagyis nem a technológia lehetőségeihez mérten dobják piacra a hardware-ket, hanem mindig az aktuális számítási igényeket akarják csak kielégíteni, hogy az újabb számítási igények majd újabb bevételeket eredményezzenek. -
MasterMason #190 Olyan technológia is létezik, amely a teljesítményével tönkre tenné a céget.
Képzeld el, ha az életben többé nem kellene senkinek vga-t vagy processzort vásárolnia? Hogy tartanák fent a gyárakat az infrastruktúrát és a további fejlesztéseket. Addig nem áll érdekükben 100 magos procikat adni a felhasználóknak, amíg nem lesznek olyan programok amelyekhez akár kétszáz mag is szükségeltetik. :D -
Solt #189 Szerintem ne tedd rá... :) -
Neocortex #188 Egy kisebb vagyont tennék rá hogy megvan a technológia hogy egy csettintéssel kipréseljék a szükséges teljesítményt a VGA-ból, csak eddig nem érte meg piacra dobni, sokkal nagyobb üzletet és stabil profitot jelent mindig csak piciket lépkedni a teljesítményben és durrogtatni a hangzatos marketing trükköket (dual, tripla SLI). -
Solt #187 Kétféle verzió macerás... nem lehet tudni az igényeket előre, miből mennyit, stb. Plusz mindenki a nagyobb felbontást venné, mert "az a jobb", kihajtani meg képtelenség...
Üzletileg előnyösebb, ha először beetetnek, majd 2-3 évenként jön frissített modell. -
MasterMason #186 Szerintem meg ha van eszük akkor az alap verzió mellett attól akinek több pénze van meg erősebb gépe több pénzt tudnának beszedni ha az ő(mi) gépeikhez mérten már egy kapásból 4k-s felbontásra készült verziót is kiadnának belőle...
Amúgy épp most néztem hogy a dell új 27-inches 5k-s monitora 2500 dolcsi...
Utoljára szerkesztette: MasterMason, 2014.09.05. 21:24:52 -
Solt #185 Szerintem, ha "van eszük" akkor 1440p-vel indítanak minél olcsóbban, hogy a nagy várakozást meglovagolva minél több fogyjon, és ezzel minél nagyobb nyomást tudjanak gyakorolni a fejlesztőkre a DX12 / Mantle vonalon. Plusz a két nagy VGA gyártónak is el kell mozdulnia abba az irányba, hogy az FPS szám hajkurászás helyett a késleltetés csökkentése legyen az elsődleges, mert ezek nélkül még évekig nem lesz olyan 1 GPU-s rendszer, amiből kipréselik a minimum fix 60 FPS-t 3D 1440p-ben...
Utoljára szerkesztette: Solt, 2014.09.05. 21:10:20 -
MasterMason #184 Vagyis nem lesz 4k-s a kijelző... Azért nem lesz mert akkor egy szűk körnek lehetne csak eladni, de ha van egy kis eszük akkor csinálnak egy prémium verziót is kapásból, amelyet a bika gépek már tudnak futtatni. -
Solt #183 Infó morzsa... -
LeBigMac #182 Kivancsi leszek, milyen megoldassal erike el, hogy ne lehessen latni a pixelek kozotti racsot. Mert ugye egy 4k-s kijelzovel szebb lenne de ugye az elegge eros konfig igenyes.