1142
Oculus Rift virtuális sisak.
  • MasterMason
    :D

• Solt
    AMD + Oculus összefogás
  • MasterMason
    Pontosan, minden egyes új versenyző ezen a piacon alacsonyabb árat és végeredményben egyre jobb terméket eredményez majd.

Inquisitor: Az irányítórész biztos külön lesz, aztán fene tudja lehet adják majd csomagban is együtt a különböző vezérlőkkel.
  • Inquisitor
    Mobilarénán lévő cikket én értem félre vagy a "station" az külön megvehető cucc, ami a szobában való mászkálást követi le?
    Az se egyértelmű, hogy az irányító része az jár hozzá vagy az megint plusz pénz?
  • hungary27
    Legalább lesz valamiféle verseny ami lenyomhatja az árakat...
  • MasterMason

http://www.theverge.com/2015/3/1/8127445/htc-vive-valve-vr-headset

Jobb lesz mint az oculus. :D Legalábbis az eddigi specifikációk szerint...
  • Inquisitor
    http://m.pcguru.hu/hirek/az-oculus-rift-elvisz-az-endorra
    Star Wars: The Battle Of Endor - Demo letöltés
  • lac coo
    Nem, mindig is sajátról volt szó.
  • Solt
    Passz... nem emlékszem ilyenre... :)
    Utoljára szerkesztette: Solt, 2015.02.24. 16:22:07
  • RAZOR27
    Nem úgy volt anno hogy ők is az Oculusra építenek rá?
  • Solt
    SteamVR
  • Neocortex
  • Solt
    A filmpiacot is meghódítaná az Oculus
  • Neocortex
    xd
  • Moby
    Itt alapvetően megjelnítő technológiákról beszélünk, a gpu inkább releváns, mint a cpu, abban pedig hatalmas különbségek vannak. Másrészt engem az a tény, hogy MS vagy nem hidegen hagy, minthogy nem is fikáztam, pláne nem azért mert MS, csupán az értetlenségem fejeztem ki, hogy mit keres a téma az OR topikban, amikoris a két technológia nem feleltethető meg egymásnak, minthogy nem ugyanazt a cél valósítják meg. Bár azt nem kétlem, hogy a facebooknak sokkal nagyobb szüksége lenne a hololensre, mint az OR-re, de számomra ez a kérdés sem túl érdekes, mert nem foglalkozom TECHNOLÓGIAILAG az OR facebook érdekeltségével. Mindkettőben látok potenciált, csak egész máshol/másban.
  • Inquisitor
    A kínai tabletes hasonlat onnan jött, hogy abban konkrétan 4 magos Atom van, a 200K tabletben meg legújabb Intel 4.5W fogyasztással, erre a tesztek alapján kimutatható sebességkülönbség gyakorlatilag abból fakad, hogy az elsőkbe a W8 licenc okán csak 1-2GB lehet, utóbbiban meg 4GB van. Ehhez képest alig gyorsabb, de van köztük egy kis árdifferencia. Azaz a proci teljesítménye nem teljesen függ a fogyasztástól vagy attól mennyire drága és új. A Snapdragon 805 meg 4x(!) gyorsabb nála, így lehet nem összehasonlítható egy ARM egy PC procival, de ...

Igazából arról van szó, hogy van a Microsoft, akit illik utálni és bejelent egy terméket, specifikációk nélkül, amit 7 éve fejlesztenek a híres titkos laborjukban. (Lásd idevágó igen ritka videóriportok, mikor beengednek oda valakit.) Erre fel fikázva vannak olyasmikért, amiről nem is tudhatunk még semmit. Lehet bukta lesz, lehet jó drága lesz, pl. 1500 dollár, lehet nem passzol a VR alkalmazásokhoz, nem tudhatjuk előre.
    De. Az MS azért lehet vezető cég, mert sok oltári bukta mellett rengetegszer támogattak olyan technológiát, ami előtte hülyeségnek vagy scifinek tűnt. Emlékszem mi volt, amikor teljes mellbedobással támogatták a CD-Rom támogatást. Akkoriban 400MB körül volt egy csúcs HDD, egy olcsó lemezen meg 650MB adat fért el. Óriási technológiai robbanás volt, akár csak az Internet terjedése is. Közben lett saját fórum témája a HoloLens-nek, szóval ha lesz róla érdemi infó, akkor majd odaát fejtsük ki.
  • Moby
    Ez most valami vicc ugye? Ha már az xbone: az megvan mekkora tápja van, és hűtése? Hogy kívánod azt telepről működtetni, és a fejedre húzni? Illetve hogy a teljesítménye mennyire összehasonlíthatatlan egy olyan pcvel, amire az OR-t kötöm? A sony megpróbálta egy kis dobozba zárni az egészet, egy üvöltő szörnyeteg lett belőle. Ma a komolyabb teljesítményeket táskában hordozhatóban is kompromiaszumok árán oldható meg.
    Elismerésre méltó a nexus5-öm teljesítménye, de nincs alkalmazás, amiben a teljesítménye egy pc-vel. Nem is értem ezek az őrültségek a 30k kínai fostabletekkel honnan jönnek. Egyetlen közepes animgif a halálba küldi őket.
    Értem, hogy jó ez a holocucc, de továbbra sincs semmi köze az OR-hez.
  • Inquisitor
    Valóban AR cucc, de mitől NE lenne immerziv?
    A The Verge cikke alapján atom stabilan állnak a térben a tereptárgyak vagy éppen ha fix felületre teszed a Skype ablak vagy bármi más. Lásd lelkendezős részt erről a MineCraft demónál.
    Szaros kamera? A PlayStation 2 használt 1db kamerát ilyenre, a mobil cuccokban van 1-2 kamera, 4db gyorsulás érzékelő, jó esetben elektromos iránytű is. A Kinect 1 sztereo kamerapárt használt. A sajtó fotók alapján a HoloLensben jól láthatóan mindkét szem fölött van KETTŐ, azaz 4 kamera van benne, a többi érzékelőről alig tudunk.
    Ebben a témában meg ajánlom figyelmedbe, hogy Oculushoz fejlesztett teljes test érzékelős projektekből az egyik első még 4-500 dollár körül volt, elég nagy input laggal, míg legutóbb már 150-250 dolláros szettet is feltettek a Kickstartra aminek a késleltetése sokkal jobb, pusztán mert 1 év alatt ennyit tudtak rajta fejleszteni.
    vagy ott van a most bemutatott Sixense STEM, ami opcionális kiegészítők nélkül is van olyan pontos mint a Razer Hydra, csak éppen wireless verzióban lag mentesen. Szóval fejlődnek a dolgok.
    Nyilván amíg nem tudjuk kiállításon kipróbálni, addig bármilyen megnyilvánulás csak képzelgés az enyémet is beleértve, de nehezen hiszem el, hogy 7 évig egy IT világcég laborjában egy sima átlátszó kijelzőt fejlesztgettek. Kipman sokat beszélt róla, hogy sok meló volt, amíg úgy nézett ki a kapott kép, mint ha az tényleg a valós térből visszavert fénysugár adta kép lenne. Ráadásul ez nem egy prototípus, mint a Goggle Glass vagy az Oculus SDK, végleges terméket ígértek az őszre. Gondolom jó drága lesz.
  • Inquisitor
    Nézd, ez pont nem mond semmit, van cpu+gpu a 10.000-es meg a 240.000-es telefonban, tabletben is. Éppen minap akadtam ki rajta, hogy a 200K gépekben eladott új Intel proci alig gyorsabb mint azok az "öreg" atomok amik a 30K kínai tabletekben pörögnek. Nem tudjuk mi van benne, de a bumpszli keret és Kipman nyilatkozata arról, hogy sokat küzdöttek a hűtéssel, de jó lett talán sejteti, hogy nem egy alsó kategóriás cucc. Ennyi erővel simán lehetne akár egy jaguár alapú direkt oda gyártott cucc, ha már XBone is azt kapott.
    A Google Glas-t meg nem értem, hogy jön képbe? Az egy sima Personal Monitor, nem VR, nem AG és magában még csak nem is monó, csak akkor látod ha a kijelzőbe bandzsítasz.
  • skinnyman
    Ez nyilvanvaloan egy kiterjesztett valosag (AR) cucc (a marketing bullshit holo kifejezes moge csak egy centire is latva), ami teljesen masra jo, mint az Oculus. Nem rosszabb, nem jobb, teljesen mas. Ez nem immerziv cucc, meg sem probal az lenni. Ennek pedig ebbol adodoan meglesznek a sajat problemai, amik a HMD-ket alapbol nem erintik: a valosag pontos trackelese sokkal kritikusabb ott (kulonben ugralni fognak a targyak), es nyilvan nem lesz tokeletes (tekintve h gondolom nem sok mast tud felhasznalni ra, mint egy kis szaros kamerat), a virtualis targyak kirajzolasa is kritikus kulonben elutnek a dolgok a valosagtol, stb.
  • Moby
    >Konkrétan van benne CPU+GPU
    Konkrétan a telefonomban is van. De amíg egy 970-980 szintet nem tudok a fejemre húzni, addig nekem leszaromkategória. Ez továbbra is egy sztereosítitt googleglass.
    Utoljára szerkesztette: Moby, 2015.01.23. 13:51:32
  • Inquisitor
    Konkrétan van benne CPU+GPU, nyilván egyben és egy "holo proci", ami a bejövő adatok feldolgozását végzi és talán a 3D kép ahhoz való igazítását.
    Viszont a CES-en bemutatott 5 méteres sugarú körben működő egyszerre bármennyi eszközt tölteni képes cucc után egy wireless cuccnál a jövőben nem lehet hivatkozás lakásban vagy munkahelyen az aku idő, max. ha kiviszed utcára.
  • Inquisitor
    "én kb úgy tudnám elképzelni, mintha a fejem, sőt inkább a szemem elé tenném a telefont"

Ha jól értelmeztem a róla szóló cikkeben, akkor a fejlesztési idő nagy részét az tette ki, hogy a kép úgy nézzen ki, a szemet átverve, mint ha a látható kép valódi tárgyról visszaverődő fény lenne. Ha ezek után úgy nézne ki, mint egy sima telefon/tablet AG alkalmazás, akkor tök felesleges volt 7 évig fejleszteniük.
    http://www.wired.com/2015/01/microsoft-hands-on/
    Ez alapján meg a Google féle Leap Magic 600 milliós projektjének az ellenfele, ami mutatja miért vált gyorsan fontossá az MS-nek és azt is, hogy más is ugrott erre a témára.
  • akyyy
    miskolcon nem lehet ilyet kipróbálni ? :(
  • akyyy
    Ez a videó jól bemutatja hogyan is képzei az MS.
    Az biztos hogy jól néz ki meg jól hangzik, de kérdés, mi lesz belőle.
    én kb úgy tudnám elképzelni, mntha a fejem, sőt inkább a szemem elé tenném a telefont, amin van ilyen virtuális kiterjesztésű alkalmazás (ugye van pár ilyen már most is), és szépen megjelenít okbjektumokat kamerán keresztül a kijelzőre. És azok se az igaziak.

Kinect is ilyen volt, aztán csak sima ugrabugra az egész, akinek bejön a Wii, annak biztos bejön a Kinect, de én nem vennék, elég csak kirpobálni néha a MediaMarktba :D

Pedig az a minecraftos dolog a nappaliba marha jól néz ki xD
  • Solt
    Ne haragudj, de ehhez nekem sem türelmem, sem energiám nincs...
  • Moby
    Semmiben sincs előrébb. Semmiben. Ez egy MÁS koncepció. Fogalmam sincs miben van előrébb, ha nem ugyanazon az úton jár.
    Játéskoként konkrétan semmire nem tudnám használni az ms megoldását.
  • MasterMason
    Egyetlen dolog van ami miatt az oculusnak lehet és van jövője, ez pedig az ára, ez miatt lett felkapott a médiában, mert ígérete szerint a kevésbé tehetősek számára is elérhető áron fogja elérhetővé tenni ezt az amúgy már több tíz éves technológiát.

Csak már alig várjuk, de mindig csak a duma a duma, CV verzió meg még sehol. Már jöhetne mert már megcsömörlöttem az állandó jajgatástól amit előadnak. Biztos próbálják felsrófolni az árat azzal, hogy állandóan alacsony kamu akadályokba botlanak.

Nyilván nem véletlen adott érte 2 milliárdot a facebook, és hülye aki azt hiszi, hogy azt a pénzt nem szeretnék viszont látni búsás haszonnal együtt. Azóta vannak ezek az állandó problémák, hogy a facebook belépett a cégbe.
  • Neocortex
    Itt nem a hardware a lényeg hanem hogy legyen alá fejlesztés. Oculus mögött van marketing aminek köszönhetően sok nagyobb cég tervez natív supportot alá. Lehet akármilyen csúcsszuper a többi termék ha senki le se szarja
  • MasterMason
    Nem ugyanaz a cél, de technológiai értelemben fényévekkel előrébb van és komplexebb ez a cucc mint az oculus, kompletten egy szemcsibe építették bele a szgépet is, meg nem egy telefonból verbuvált kijelzővel akarnak "technológiai forradalmat" csinálni.

Szóval nem a terméket hasonlítom én egymáshoz, hanem a valódi fejlesztést a buheráláshoz.
  • MasterMason
    Nézd, kb 25 darab virtuális valóság szemüveget mutatok neked, amelyik egytől egyig a megfelelő erősségű hardware esetén tökéletes virtuális valóságélményt ad.

Na most amellett, hogy az oculus úgy csinál itt, mintha ők találták volna fel a langyos vizet, még érteni se nagyon ért hozzá. Immár két éve folyamatosan fejlesztenek egy telefonból verbuvált kijelzőt és még egyelőre egy tisztességes CV verzióig sem jutottak el.

Kezd szánalom lenni ez a cég, pedig én is szeretnék már egy elfogadható áron kapható HMD-t.
  • RAZOR27
  • Moby
    Ebben valami fing SOC lehet, 1 töltéssel 1 óra gondolom. Ez nagyon nemugyanazon célt valósítja meg :)

/ha meg streamalapon hajtja pécé, megöli a késleltetés. Ez sokkal inkább egy 3d-s googleglass, mint az OR alternatívája.
    Utoljára szerkesztette: Moby, 2015.01.22. 15:44:25
  • Solt
    Aha, oké...
  • MasterMason
    Mekkora gáz az a cikk, a microsoft tudod hol tart? Ott, hogy a szemüvegben már benne van a processzor, a grafikus vezérlő és minden más, gyakorlatilag egy komplett szgépet építettek egy az oculusénál jóval kisebb szemcsibe.... Most mutatták be a windows 10 bemutatóján...

• Solt
    Töredezett lesz a virtuális valóság első nekifutása.
    Utoljára szerkesztette: Solt, 2015.01.20. 13:23:56
  • skinnyman
    Ha komolyan azt gondolod, hogy ha most piacra dobnanak egy cunsumer Oculus-t, kb a legutobbi DK kepessegeivel es araval, az millios tetelekben fogyna, akkor nem sokat tudsz a piacrol, trendekrol :) Tovabba a Note szeria inkabb 10 millas nagysagrendben fogy.
    Utoljára szerkesztette: skinnyman, 2015.01.15. 10:10:46
  • MasterMason
    Jajj ugyan már, ezek is milliós eladásokkal számolnak. Akkor pont ugyan annyiért megkapnák főleg egy hosszú távú szerződéssel mint bármely telefongyártó cég. Szóval annak amit mondtál a nesze semmi fogd meg jól kategóriába tartozik. Berheljünk csak tovább, mert az a menő egy 2 milliárdos cégtől. Ugyan már.
  • skinnyman
    Nem is nagyon vita tema, ott van 2 teardown, ahonnan feketen-feheren latszik a dolog.
    Es igen, mindez ugy, hogy millio telefonokat tomeggyarto cegtol veszik keszen a cuccot. Ha sajat maguknak kellene tovabbnyomni a technologiat, ami ahogy egy interjuban is mondtak, egyre elkerulhetetlenebbe valik 4K-hoz kozeledve es azon tul majd, ilyen szintu tomeggyartas nelkul valszeg meg joval dragabbra jonne ki, akkor is ha nem kell bele touch panel.
  • MasterMason
    Nem fogunk összeveszni azon, hogy a procik vagy a kijelző kerül e többe, bár ha már be lett linkelve egy teló szétszerelve, akkor nézettek meg egy oculust is szétszerelve.

Ami a többit illeti, hát dögöljek meg ha értem, hogy minék kéne érintőképernyős kijelző egy oculusba. Nyilván a szemeddel nem fogod tapogatni. Ahogy azt sem értem, hogy egy 2 milliárd dollárral megtolt cég, hogy hogy nem köt szerződést valamelyik panelgyártóval egy speciális kijelzőre. Mert ebben az esetben, mondjuk a tök felesleges érintő részt ki is lehetne hagyni a gyártási folyamatból, és mint a rendes kijelzőket lehetne gyártani előre kért specifikációk alapján.

Szóval nekem a legnagyobb problémám ezzel az egésszel, hogy olcsó berhelésnek tűnik nem pedig technológiai fejlődésnek. Az élményt aláírom, hogy esetleg újdonságot hoz, de könyörgöm, ennél sokkal komplexebb technológiai rendszereket fejlesztenek évente újat.

Képtelenségnek tűnik az, hogy egy 2 milliárd dolláros cég telefonokból berhelt kijelzőkkel akar itt "technológiát újítani".