7903
Space Engineers

Katt a képre
  • SG fan
    Jó munkához idő kell, persze kérdés, hogy megengedhetik-e ezt maguknak! :)
  • RJoco
    Itt a híreik között két dologra lettem figyelmes.
    Január 9-én egy bejegyzés a szélről, és a videóban egy szélgenerátor található, amint forog. Szélgenerátorral még nem találkoztam, bár mod-ról már hallottam.

A másik, ami szerintem nem akkora szám, hogy még mindig semmi hasznosat nem csinál, 14-én történt.
    A pilóta ülés kijelzői sötétek, míg a hajón nincs energia. Bekapcsolásnál megjelennek rajta a szokásos kék képek. És még fényvisszatükröződést is kapott (értsd: vakít)...
    Nem haladnak rossz irányba, de ezzel a sebességgel addigra sem lesznek kész, mint SC. Pedig annak is kell vagy egy évtized még legalább.
  • SG fan
    Na ez remek! :)
  • thebestgergo
    Fejlesztik a játékot csak sajnos elég ritkán. Most fog jönni a Survival Update. Már voltak is tesztek:

Youtube;

Hírek

Elég sok változás lesz.
    Utoljára szerkesztette: thebestgergo, 2019.01.21. 08:28:15
  • SG fan
    Köszi a választ! :)
  • RJoco
    Szia!
    A 16 GB már elég.
    Ha csak most kezded, akkor inkább single-ben ismerkedj a játékkal, mert szerveren sok anyag odaveszhet a bakikban. Persze van aki élvezi a mindig nulláról, bukások utána a felállást. Ez is ad egy kihívást. De amikor ezen bukások mellé betársul a szerver hibáiból álló veszteségek is, akkor nagyon elronthatja a játékélményt.

Jelenleg nem nagyon tudok aktív magyar szerverről, de mostanában nem sokat játszottam vele.
    Mióta nincs heti frissítés, azóta úgy tűnik mintha nem is fejlesztenének.
    Legalábbis nekem.
  • SG fan
    Van most aktív magyar szerver vagy magyar közösség?
  • SG fan
    Hali! Régen meg van már a játék de nem volt, hozzá elég jó a gépem. Szóval nem nagyon tudtam vele nyomni.
    Nos azóta beszereztem egy új gépet (a 16gb memória most már elég lesz vagy még ez is kevés? Ezt tőletek kérdem)
    Persze semmit nem tudok a játékról szóval most jöhet a tanulás rendesen. Hát reméljük a legjobbakat.
  • laci4321
    Én elkezdtem ismét vele játszani, 2 hétig nyomtam is egy multiplayer szerón.

Tapasztalatom: Elég jó volt, futott folyékonyan, bár 8 GB-nál több memória kellett neki, különben ugrált a szim sebesség egy idő után. Egy tálcára letétel, feladatkezelő megnyitás, majd várakozás 1-2 percet megoldotta a gondot, ürült a memória, lehetett ismét játszani valameddig (~20-30 perc) folyékonyan. De persze hosszútávon fárasztó. Na mindegy. Én nem fáradtam ki benne :D

Az alaplapomon úgy néz ki meghibásodott a 4. memória foglalat, így nem tudom mind a 4*4 GB-ot beletenni, csak 12 GB-ot tudok, így viszont néha az egész rendszerem valamiért összeomlott :/ (Hetente 1-szer). Szóval csak 8 GB van benne most és nem játszok az SE-vel.

De összességében nem emiatt álltam le ismét vele, most 20-30 percenként az az 1-2 perc megállás belefért.
    Hanem hogy jött egy "Hotfix", ami azt eredményezte, hogy az FPS rendszeresen leesett. Futott a játék a szerón 1.0-s szim sebességen, közben nekem meg 10-15 FPS-en volt amikor a bázisom közelében voltam. (Messzebb egy kis hajóval, aszteroidák nélkül 60-80 FPS). Egy régi hiba volt ez, hogy a környezetedben minden blokkot számol a GPU, textúra, forma, mind állandó számolgatás alatt volt. Na én ezt elégeltem meg.

Akármennyire is tök jó most a multi, de ez a bug ismét eltántorított :D

Bár annyi pici probléma van, hogy a szerver szinkronizáció 2km-en belül zajlik le csak, egyszóval: minden egyes gridet csak 2 km-en belül lát meg az ember, amikor szinkronizálja a szeró a te gépeddel. Vagyis ha nincs egy antenna a bázisodon, azt az életben nem fogják megtalálni, ugyan így te sem látod meg másokét. 2km-es látótávval a levegőből se látod meg az alattad levő bázisokat..
  • tom36
    Gyanítóm még lessz 1-2 multi teszt mire azt mondják hogy 1 fokkal jobban működik, de cserébe a gépigény megint megugrik.
    Meg azért tehetnének bele 1-2 újítást mer egy kicsit sivár tud lenni a játék single -ben.
  • RJoco
    Mostanában nem nagyon foglalkozom én sem a játékkal.
    A Marson leparkoltam és azóta sem történt semmi.
    A multi tesztről nem hallottam semmit. Pedig, ha jól sikerült, akkor csak jött volna egy nagyobb frissítés, de nem emlékszem ilyenre.
    Az X4-et én is várom, de asszem először megvárom, míg a többiek megírják, hogy milyen. Úgysem jár előnnyel a sima verzió elővásárlása.
  • tom36
    Nagyon halgat a fórum!
    Meg értelmes frissítés sincs sajnos már egy ideje, pedig nem ártana.
    Amúgy 1 csapat dolgozik mind a 3 játékon ? (space engineers, medieval e., miner wars ), mer akkor érthető hogy miért haladnak így. A medieval e. -re feküdtek rá ahogy nézem, legalábbis eléggé fellendülni látszik.
    Mostanában elkezdtem folyamatosan olvasgatni az X4 fórumot és ahogy az beindult ez le is állt :( (Bár jelenleg arra várok én is, már csak gépem nincs alá)
  • RJoco
    Most nézem, hogy bétára kell állítani a játékot, hogy elérhető legyen az egy napos szerver.
    Asszem megvárom, míg kijön a frissítés.

Addig is lehet gondolkodni, ismerkedni a játékkal, hogy ne az új szerveren kelljen :D
    Kíváncsiságból a frissítés után valamikor november közepe után indítok egyet, ha más nem fogja megtenni addig.
  • RJoco
    Jól hangzik.
    Legalább látszik, hogy dolgoznak a multi részén, amit már elég régre beígértek.
    És kipróbálhatjuk élesben is.
    Bár a túlélő mód miatt túl nagy dologra nem lesz lehetőségünk, de kiderül, hogy viseli majd a motor a sok kisebb objektumot.
  • i robot
    Kíváncsi vagyok mi lesz ez a relative dampening.
    https://steamcommunity.com/games/244850/announcements/detail/3212647026411057981
  • reaper5687
    A kisebbik változata pont arra való :) Kis felfedező hajó, hangárral, asszem 2 refineryvel, 4 large cargoval meg 3 large reactorral.
    De inkább mindig csinálok egy másikat.
    Régebben volt itt szerver, páran összejártunk, de akkor még annyira gyenge volt a multi, hogy minden szervert kinyírtunk fél nap alatt, amikor elkezdtük belakni, én akkor félre is raktam sokáig a játékot. Mostanában sem vagyok online inkább különféle scenariokat tolok, az Escape From Mars volt az egyik legjobb de most végeztem a Super Engineer Adventures - Mission: Infinity Nexus [SEAMIN] scenarioval is. Ez is jó volt de azért kicsit ette a gépet.
  • i robot
    Jó kis felfedező hajót kell csinálni belőle. Mondjuk lehetne faragni a formán, de ez csak szerény véleményem. Melyik szerveren tolod? Megnézném szívesen.
  • RJoco
    Szép tágas.
  • reaper5687
    Igazából akartam egy igazán durva hajót, ami ha egyszer lesznek stabil nagy létszámú szerverek, akkor akár otthont tud nyújtani több játékosnak is. A kisebb hajóimból durva mennyiség fér bele a hangárba, most gyorsan beraktam kreatívba és befotóztam a belteret is. Kéne még rajta finomítani mert iszonyú súlya van, egyelőre nem tudom hova rejthetnék légköri hajtóművekből annyit, hogy ne legyen brutál hidrogén fogyasztás :) Persze sok raktér van, elfér ha van pár millió jég, de lehetne még javítani, ha még több H2 generátort raknék rá.
    Ja és ez nehéz páncélos, gravitációs hajtóművel is, amit egyszer megcsináltam poénnak, aztán benne hagytam :)
    Meg lehet építeni Survivalban, de annyira szűk néhol a rétegek közötti rész, hogy elég bajos lenne sima hegesztő hajóval, esetleg, ha rétegenként lenne több blueprint, csináltam már olyat is.
    A Nanite CF modot nem annyira használom, szerintem a Build and Repair kevésbé OP, csak 75 méter a hatótáv és kb annyit tud, mintha lenne veled még 1 játékos aki hegeszt, bont, felveszi, ha valamit elszórsz. A mostani hajóimban már mindig van nekik hely, miután elfoglalok egy bázist, mindig fölé szállok és bekapcsolom, hogy akkor ami értékes (minden ami nem armor block) azt szedje fel.
    Az űr fúró hajóm, az egy régi változat, valamelyik szerveren csináltam még túlélőben, miután valaki egyszer befoglalta a jég alatti bázisomat, amíg offline voltam. Összepakoltam mindent és ki az űrbe. Pont ezért maradtak rajta a légköriek is. Nem Tunelernek készült, legtöbb érc elérhető így is, illetve legutóbb már pistont is használtam egy ilyen fúró egységgel, azzal meg pláne minden elérhető. Ha mégsem, akkor keresek másik aszteroidát, viszont így a szerveren le tudtam szállni vele a többiekhez, meg úgy elég durva kinézete volt :)
    A karos dolgoknál még olyat is csináltam, hogy vissza tudtam csukni teljesen a hajóra és egy connectorral rögzíteni. Csak akkor még full bugos volt, nem volt safety lock így a légkörből kifelé menet elhagytam a hajóm egy részét, utána már inkább leflexeltem repüléshez :)
    Mostmár azért sokkal jobbak a rotorok és pistonok ahogy én látom, legalább is offline biztos :)

Pár beltéri fotó, a hidat annyira nem rendeztem be, vanillának akartam, elvileg az is, mégis mondja pastekor hogy valami hiányzik belőle, de nem látom sehol :)

Utoljára szerkesztette: reaper5687, 2018.10.02. 15:35:17
  • RJoco
    Szép nagy dög. Én is gondoltam ilyenre, de inkább kisebbet építettem. Még az állomásaim sem ekkorák. Sajnos a játék nem biztos, hogy nagyon bírná. Nameg túlélőben ezt megépíteni.... Egy szerveren oké lenne, mert ott mindig készül az alapanyag, ha megvan a nyersanyag.
    BP-ből meg lehet építeni, nem számít, hogy mennyire hozzáférhető, úgy halad az ember, hogy minden meglegyen. Hegesztő hajóval nagyobb területet is lehet építeni, nem csak 1 blokkot egyszerre. Ilyen hajómból van pár hatékony az űrre tervezve.
    Vagy ott a Nanite Control Factory mod, ami bármit meghegeszt. Elég nagy a hatótávja és nem számítanak a falak és egyebek. Egyik szerverünkön volt is. Emellett bányászni is tud, bár az elég időigényes, szintén szerveren érdemesebb. És maga a "gyár" baromi sok energiát elfogyaszt, legalább egy nagy reaktor kell hozzá. És jó sok uránium.

Az űrben lévő fúróhajódon érdekesen mutat a légköri hajtómű. Nekem csak az vele a gondom, hogy túl mélyre nem lehet befúrni vele sehova.

A karos dolgok állatok. Jól összeraktad őket.
  • RJoco
    A Hold fúrón csak 1 giro van, a kicsi földin 2.
    Általában elég 1 is, kettővel gyorsabban fordul, ha túl sokat teszel rá, akkor meg minden kis egérmozdításra sokat reagál.
    Volt olyan fúróhajóm, ahol a kettőből egyet kikapcsolva tartottam, mert túl érzékeny volt.
    Szépen haladsz, csak így tovább!

Általánosságban elmondható, hogy a mozgó járművekből automatikusan átkerülnek az ércek az állomás finomítójába. Viszont két jármű esetén vagy kézzel kell mozgatni vagy szortírozó rendszer kell. Esetleg TIM.
    A nem érc dolgok szintén nem vándorolnak maguktól, de ez így jó.
  • reaper5687
    Köszi szépen :) Az alienes és az utolsó az kreatívban készült. Utóbbi a 4ik alapján egy igazi nehézpáncélos mindenesnek.
    Sima survivalban nem hiszem, hogy le lehetne hegeszteni, nem férsz hozzá mindenhez, de ha használsz modot, amit pl ajánlok, a Build and repair, akkor ha elég ügyesen pakolja az ember a blokkokat és persze van elég nyersanyag akkor kb fél nap alatt tuti lehegeszti :)
    A Kisebb fehér Capital is 2 napig készült, de az full survivalban :)
  • i robot
    Te se ma kezdted. Jók ezek is! A kocsiról az Aliens film ugrik be nekem. Látom bátrabban bánsz a rotorokkal meg a piston-okkal. Én úgy emlékszem könnyedén szétesnek. Az a fúrótorony tényleg ígéretes. Ki is fogom próbálni!
    Az a hajó meg iszonyat méret. Mennyi idő alatt készült el?
  • reaper5687
    Az én próbálkozásaim :)

Ma már rotort használnék a mod hinge helyett:

Ez amit mondtam:

Ez nem működött :D

Ez már hatékony volt, annyi jegem lett, hogy bármennyit röpködhettem kb hidrogénnel :)

Ez meg szerintem a legjobb megoldás, van rajta 2 refinery, 4 assembler, meg minden ami kell, ahogy találok platinát úgy mehetnek rá az ion hajtóművek :)

Ma már mindig hasonlóan indulok, aztán aszteroida bázis, rendes bányagéppel, végül pedig olyan capital ship, ami képes leszállni bolygóra és el is hagyni azt:
    Ott áll az engineer rajta :)

Utoljára szerkesztette: reaper5687, 2018.10.02. 13:19:04
  • i robot
    Meg összedobtam az első kerekes szállítóm, de még nem sikerült megoldanom hogy kidobálja a tárolókonténer a cuccokat.
  • i robot
  • i robot
    Köszi a képeket! Tetszik az ötlet a fúrófejek lefelé pozícionálásával. De ha így tele van fúróval kell hozzá sok gyroscope? Mennyire stabil?
    Dombos-hegyes részen kezdtem el. Építettem egy bázist, de elfelejtettem az első kockát vízszintbe rakni, ezért az egész cuccos enyhén dől.
    Gondoltam rakok rá kerekeket aztán inkább mozgó platform lesz. Kiástam, kerekek rajta de nem engedi átkonvertálni.
  • reaper5687
    Amíg "kicsi" voltam, addig úgy oldottam meg, hogy csináltam egy szállító hajót, sok lefelé hajtóművel és 3-4 medium cargoval, és minden helyre kitelepítettem egy fúrótornyot. Egy Large Cargo egy small reactor, pistonok, rotor és úgy általában jó sok fúrófej.
    De ma már úgy csinálom, hogy összerakok egy alap hydrós gépet, ki az űrbe és hajrá, ott könnyebb bányászni sokkal :)
  • RJoco
    Mondjuk a nagyon is van egy kis reaktor, de van rajta elég hely, hogy még pár akksi rámehessen.
    Először légköri hajtóművel épült, akkor kicsit másképp nézett ki, bár fúró résznél ugyanilyen volt, csak az ion helyett légköri volt.
    Viszont a Holdon nem működött.
    Ha kell, akkor tudok nézni légköris nagyot is, szerintem van olyan BP-m.
    Illetve kicsiben van olyan, ami csak akkuval megy és 4 fúrófej van rajta. Kb. 30 percre elég a kapacitás, de bármilyen mélységig le tud menni. Viszont sokat kell fordulni, mert nagyon keveset szed ki. És egyszeres kapacitáshoz készült, 10x-est nem hiszem, hogy elbírna.
  • RJoco
    Végül pedig a nagy Hold fúró.

És jól emlékeztem, ide már nem fért be a 11. kép, de asszem így is látni mindent.
  • RJoco
    Az előbb volt a kis fúró hajó, most jöjjön a nagy kerekes fúró.
  • RJoco
    Mivel elég sok képről van szó, ezért spoiler-be teszem. A Föld-nél volt némi textúra betöltési gond, ezért olyan a táj, amilyen.
    És több hsz-be is szedem, mert, ha jól emlékszem, akkor a beszúrható képek száma korlátozott.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Először nézzük a kis fúró hajót a Földön. Kezdésnek nagyon jó, anyagigénye nem sok. Bár nagy reaktor van rajta, de kell az akksi is, hogy elbírja ezt a sok hajtóművet.

• RJoco
    Gravitációs térbe én teljesen más hajót építek, mint tom36.
    Mivel lefele egyszerűbb fúrni, ezért az összes fúró a hajó alján van.
    Kis hajtóműveket használok csak, még a nagy blokkos hajón is, bár nagy blokkos földi fúrót nem építettem, csak holdit.
    A holdin a fúrók sakktáblaszerűen helyezkedtek el. Fehér a fúró, fekete a felfele toló hajtómű. De a széleken csak fúró van, így lehet szép lyukat fúrni és bármeddig lemenni.
    Minden egyebet fölé építettem úgy, hogy semmi nem lóg a fúrókon túlra. Így inkább magasabb, mint szélesebb.
    A Földön csak kis fúróhajót építettem, ott a hajtóművek a fúró felett vannak megfelelő távolságra, hogy ne sérüljön semmi a hajtómű sugarától.
    Oldal irányba nem szoktam sok hajtóművet tenni, mert csak plusz súly. És kevéssel is lehet közlekedni, csak nagyobb féktávot kell venni, meg lassabban is gyorsul. És természetesen oldalra nem döntöm.
    Mindig sík terepen landolok, és általában blokkokból építek is neki egy leszállót. A fúrófejekre teszem le, majd kikapcsolom a csillapítást. Így a hajtómű nem fogyaszt, a gép meg nem csúszik el.

Majd csinálok pár új képet és megmutatom miket építettem.
  • tom36
    RJoco jól mondja bár már 2 aksival is bírni szokta 20-30 percig attól függően mekkora a szerkezet.
    a sérülések elkerülése végett a sarkokon, kiálló dolgokon mindig raktam néhány blokkot hogy az sérüljön ne a drága létfontosságú alkatrész.
    egy kicsit visszanézve a 6603. hozzászólásnál van egy kép a kis fúrómról azon jól látszik, egyetlen hiba hogy a leszálló talpakat nem tudtam védeni és közbe letört, de nem is igazán használtam. Ha jól emlékszem 5 vagy 6 kis hajtómű volt rajta előrefele így közel 40t -ig elbírta ha függőlegesen kellett ki tolatni.
    Még 1 tipp próbálj minél rövidebb hajót építeni, hogy a saját lyukjában hamar el tudjon fordulni.
  • i robot
    Köszi a tippeket! Kőválogatás, kihajítás megoldva. Te mekkora és mennyi emelőhajtóművet javasolsz? Jelenleg 1 nagy 2 kicsi van rajta.
  • RJoco
    Én már az elejétől túlélőben játszom. A fórumot visszanézegetve találsz pár képet, amit építgettem.
    Volt egy szerver is, ahol nagyon durva volt a túlélés, mert a jetpack semmit nem ért a bolygón és reaktort sem tudtál építeni. Uránium sem volt a bolygón, meg arany és ezüst. Szóval nagyon tuti volt. Csak sajnos le lett állítva játékosok nélkül. Nekem akkor nagyon rossz netem volt.

Kreatívban meg lehet építeni és tesztelni. Ha jól működik, akkor blueprint-et csinálni belőle és egy projektor segítségével megépítheted a pontos mását túlélőben. Ezt a módszert főként szerveren alkalmaztam.
    Egyedül játszva megvan a lehetőség a visszatöltésre, ha valami nagyon nem jól sikerülne és törne. Az idővel annyira nem foglalkozom, míg nem vész el fölöslegesen anyag.

A kerekes dolgokat jól megcsinálták, én kerekes fúró járművet raktam össze utoljára a Földön. Jó mélyre le tud fúrni, mindent elérek vele. És a kerekek miatt bőven elég az akku. De azért napelem is van rajta.
    A Holdon sajnos nem használható, nem olyan a terep. De ahogy nézem a Marson talán használható lesz.

Dobj rá még egy akksit, akkor kétszer annyi ideig bírja.
    Meg érdemes a fékező hajtóműveket kikapcsolni mikor előre haladsz hosszabb távon. Akkor nem kell folyamatosan tolnia a toló hajtóműnek, mert 100-nál jobban úgysem megy, de 20-szal is meg lehet tenni 1-2 km-t. Ha viszont nem nyomod előre, akkor a fékező hajtóművek megállítják a hajót. A csillapítást a gravitáció miatt nem kapcsolhatod ki, ezért jó ez a megoldás. Energiát takarítasz meg.
    A girót be szoktam rakni felülírásba mikor fúrok. Természetesen vízszintes hajónál. Ilyenkor kevésbé dől el a Z tengely mentén, viszont x, y tengelyen tudsz mozogni és a Z tengelyen is le és fel. Fordulni, meg forogni úgysem kell/célszerű a földben.
    És a felfele toló hajtóművekből legyen elég, mert az ércnek is van súlya, el kell bírnia a hajónak.
    Ezért is célszerű rá mindjárt egy kő kidobót szerelni, ha túlsúlyos lennél, akkor a kövektől megszabadulva talán fel tudsz emelkedni. Követ sajnos mindig fúr az ember.
    A megnövekedett tömeg miatt nő a fogyasztás is, kevés ideig fogják bírni az akku-k.
    4 akku-val én általában elvoltam egy repülő fúrón.
    Utoljára szerkesztette: RJoco, 2018.09.30. 14:57:42
  • i robot
    Durva! Én 3 napja próbálgatom a survival-t. Tetszik, de nagyon időigényes. Ott tartok hogy összeraktam az első kis bányászhajóm a Földön. Még nem tudtam vele bányászni, 2 fúró van rajta 1 battery de mire leérek 60m mélyre lemerül. + elég gyakran sérül is.
  • RJoco
    Naná. Csak úgy látom értelmét.
    És, ha jól emlékszem, akkor ez a világ sosem volt kreatívra állítva.
  • i robot
    Szasz! Survival-ban tolod?
  • RJoco

Útban a Mars felé, ami épp próbálja eltakarni a Napot.

Megérkeztem a Marsra és találtam egy szép helyet jó kilátással holdjára.

Az acsiknál viszont nincs számolva a meglátogatott bolygók. De ez nem tántorít el attól, hogy bejárjam mind a 6 égitestet és állomást hozzak létre rajtuk.
    Utoljára szerkesztette: RJoco, 2018.09.30. 11:58:34