7903
Space Engineers

Katt a képre
  • laci4321
    Jó kis képernyőkép :D

Amúgy visszatérve a teljesítmény gondra: letöltöttem a pályát igen a saját gépemre, azon is megpróbáltam futtatni, nem-e a szeróval van gond.

Az én gépem nem bírta annyira jól futtatni. Ami a szerón 0.97-es átlag szim sebességgel futott pálya (tehát picivel nagyobb csak a max. kapacitásnál a pálya erőforrásigénye), az az én gépemen csak 0.6-0.7-es szim sebességgel. Az én gépemen egy i7-es 4 magos proci duruzsol, igaz már van vagy pár éves darab. (2013 Q2, i7-4770S)

A szerver felhő alapú, így nem igazán lehet magokra osztott teljesítményről beszélni. De az én gépemen se fut a proci csak max. 30%-os terheléssel, valós fizikai magokkal. Úgyhogy nem tudom. Látszik, hogy hoz némi eredményt a teljesítmény növelés. De koránt sem akkorát, amit a tényleges teljesítmény növekedése eredményezhetne.
  • RJoco
  • RJoco
    Nincs baj sem a pajzzsal, sem az NPC-kel. Sőt, jobb is, hogy van pajzs, mert így kiegyensúlyozza a finom mozgási bugot. Van időd célozni és lelőni amivel épp lő.
    De egy idő múltán kicsit unalmassá válik ez is. Odamész szétlövöd és ennyi. Nyersanyag nem kell mert van annyi, mint a szemét. Bár a hajtómű alkatrész sosem jön rosszul, de eredményesebb lefúrni a platinát, mint annyi hajót összelőni.

Szerver, ipart hamar lehet csinálni és amíg alszol vagy mást csinálsz, addig elkészülnek az alkatrészek.
    Sejtettem, hogy azonnal úgysem fog menni.
    Viszont el kellene kezdeni szervezni.
    Felépíteni az ipart és készletet termelni. Hogy amikor kell, akkor hamar készen legyen az ember a hajóval.
    Persze, ha van rá érdeklődő, mint te is. Nem biztos, hogy neked is megéri időt, hogy egyszer egy félévben összerüffenjünk, ha el tudod foglalni magad élvezetesebb, kevésbé bugos dologgal.
  • laci4321
    Na igen, ez a hullámzó hangulat jellemző rám is amikor a játékra gondolok :D :D És a pajzs nélkül gyakorlatilag tényleg élvezhetetlen lenne a szeró igen, az NPC végtelenül generálódik, neked viszont dolgozni kell a nyersanyagokért. A pajzs ezt a végtelenséget kiegyensúlyozza szerintem.
    Ha meg kivenném az NPC-ket, nem maradna gyakorlatilag semmi izgalom a szerón, csak békés építgetés.

Mondanám hogy röffenjünk össze, bár semmi iparom nincs jelenleg a szerón, amivel hajót tudnék építeni :D
  • RJoco
    Bár nemrég azt írtam, hogy beszállok szívesen a szerver bérleti díjába, de úgy néz ki, hogy jelenleg nem sok mindent tartogat már a játék számomra.

A bugok miatt nem lehet precizitást várni a játéktól és ez sokat ront az élvezeti faktoron.
    Játékossal nem találkozni. Játékos bázist, hajót megtalálni...
    NPC-ket lövöldözni egy idő után unalmas, főleg amikor nem tudod futóművel megfogni, mert átmegy a hajód a hajón.
    Pontosan célozni is nehéz, mert elfordítod a hajót egy ici-picit, majd szépen visszakúszik oda, ahonnan indítottad a fordulást. Baromi idegesítő és persze az NPC azért jól eltalál. De más körülmények között is idegesítő.
    A pajzs nagyon hasznos, még hasznosabb, ha van a hajón decoy is. Mentette már meg párszor a seggem, ez legalább jól működik.

Jó lenne kitalálni valami összeröffenést.
    Versenyezni egyet egy alagút rendszerben, egymást lövöldözni vagy találjon ki valaki valami mást.
  • RJoco
    Mi az az alap levegő kiengedő? A ventilátorra gondolsz?
    A shieldes pajzs úgy működik, mint a fal, csak át tudsz rajta menni. Ha jól emlékszem, akkor védelmet nem nyújt, csak a levegőt tartja bent.
    A védelemhez rendes pajzs kell, de az nem tartja bent a levegőt.
    Nyomás alá helyezni ugyan úgy kell, mintha nem is lenne a mod.
  • Yusukee01
    A bázisoknál a pajzson belüli rész csak a shield air pressurizerrel lehet nyomás alá helyezni? Az alap levegő kiengedővel nem? Alien bolygón van egy kicsi oxygén, azt akarom összesűríteni a pajzs alatt.
    Utoljára szerkesztette: Yusukee01, 2019.08.09. 08:45:17
  • RJoco
    Felettébb érdekes.
    Átraktam a net antennát, jobb lett a jelerősség és a játék mégsem futott olyan jól.
    Elkezdtem a modemről megpingelni a szervert és az teljesen jót mutatott, 30-70 közötti értékeket, átlag 40-50 körül.
    A játékban a köridő (roundtrip) viszont nem ment 130ms alá. Akkor sem, mikor 30 körül volt a ping idő.
  • RJoco
    Korábban volt már rá példa, hogy a játék szim. sebessége csökkent, míg a proci nem volt félig sem kihasználva.
    És most csak solo világról beszélek.
    Azóta sokat javítottak a futáson, jól optimalizáltak, de úgy látszik, hogy ez sem végtelen.

Amit érdemes lett volna megtenni még a játék elején (és én számítottam is, rá, de aztán meglepődve tapasztaltam a nem létét), hogy kapásból korlátokat állít a házigazda. Azt hittem, hogy van PCU (vagy mi) limit, de mint kiderült nincs.
    Nem lett volna rossz egy dolgozó egység limit sem.
    Ezek mind-mind terhelik a szervert. Főleg, ha még dolgoznak is.
    A fúró hajóm is be tudja már terhelni a területem, pedig nincs is rajta 49 (7x7) fej, mert került közéjük világítás és hajtómű is.
    És akkor hányszor elgondolkodom azon, hogy kibővítsem akkorára, hogy egy egész aszteroidát lefedjen. De legalábbis a felét. De már az is hatalmas, nem valószínű, hogy a szerver vagy úgy eleve a játék elviselné.
  • Yusukee01
    Valószínüleg nincs nagyon többszálas futásra optimalizálva. Azért ír a játék 100%-ot, a szerver meg csak 25%-ot. Hány magos a szerver proci?

Ha ez a helyzet, azt tényleg csak motorcserével lehet megoldani, amit valószínüleg sosem fognak megtenni.
    Utoljára szerkesztette: Yusukee01, 2019.08.04. 09:19:39
  • RJoco
    Szép tervek.

A szerver CPU mérőjében én annyira azért nem hinnék.
    Töltsd le a világot és nézd meg a te gépeden, hogy fut. Ha ott is kevés a kihasználtság, akkor fölösleges nagyobb szeróra váltani.
    Bár 1 próbahónapra lehet megérné.
    Ha úgy jobban működik, akkor szívesen beszállok a költségekbe. De akár most is.

Viszont nagyon esélyes, hogy úgy jártunk, jártak a fejlesztők, mint a DeepSilver. Az X3 és utódjai alá készített motor nem alkalmas a multira. Sőt, sokszor eleve gondok vannak a játékban is. Pedig ott nagyon sokak vágya egy multi. Mivel birodalmat építhetsz egy élő, lélegző világban.
    Viszont alapvető gond a legújabb X-ben is, mint a Reunion-ban és utána is volt, ha a rendszerben vagy, ahol a hajóidnak is kellene dolgoznia, akkor azok nagyon bénák, míg, ha kimész a rendszerből, akkor simán teszik a dolguk. Ha nem vagy a rendszerben, akkor egy csatánál a hajók paraméterei számítanak, míg, ha a rendszerben vagy, akkor a méret, mozgékonyság és a fegyverek hatótávja.
    És még sorolhatnám, de ez nem az a topic.

Szóval remélhetőleg nem a motor rossz, mert akkor esély sincs egy tényleg normálisan futó játékra. Csak, ha újat csinálnak, ahogy írtad is.
  • laci4321
    Amúgy felvettem 3 hétre a törlést, miután nekem is törlődött mindenem egy kihagyás után :D :D

Én magam sem vagyok már túl aktív, most ismét elraktam mélyre a játékot.

Az i-re a pontot az tette, hogy körbenéztem a szerón kinek milyen bázisai és hajói vannak. Nem sok volt tényleg egyáltalán, a szeró még sem bírta már el azt, hogy a bázisomat visszaillesszem, hogy folytathassam a játékot. A processzor kihasználtság mérő a szerver kezelőpaneljén nézve sosem megy 25% fölé, mégis a játékon belül már 100%-ot ír és a szim sebesség 1 alá csökken

Ez a játékmotor, a VRAGE, amit az SE csapata fejlesztett, ebben a formájában egyszerűen még mindig nem alkalmas arra, hogy biztosítsa azt amit a játék ígér: szabad építkezést.
    Nálam úgy néz ki az SE, hogy dinamikusan fejlődök és automatizálom a folyamataimat, hogy tudjak tovább és tovább növekedni. De mindig korlátokba ütközök egy idő után. Miért van bolygó, ha egy várost lehetetlen felhúzni a felszínén? Miért nem lehet egy frakcióval hajógyárakat, csatahajókat, hatalmas bázisokat építeni? :D

Az én célom most az volt, hogy építsek egy lebegő, lenyűgöző bázist a Hold felszínén. De amint megterveztem és megépítettem volna a lebegő védelmi gyűrűt, a játék elkezdett haldokolni. Minden nehéz páncél blokkokból épült, szóval elhihetitek hogy ahhoz hogy elkészülhessen, kellett már egy elég szép bázis alapból is, komoly feldolgozó kapacitással, bányászhajókkal, stb. A gyűrűn olyan fegyverrendszer lett volna, amit szkript vezérel, akkor is védte volna a bázisom 5 km-ig (kis hajóblokkokból épült rakétákkal) ha offline vagyok. Úgyhogy tényleg hetekig építkeztem, gyűjtögettem, és amikor jött volna az álmom megvalósítása, a játék azt mondta: STOP

Ezzel a fejlesztési sebességgel még évekbe kerül, már ha valaha is sikerül, mire eljutunk odáig hogy ki tudja használni a játék a rendelkezésére álló erőforrásokat :D Azt is el tudom képzelni, hogy a játékmotor amit csináltak egyszerűen nem alkalmas erre, és majd elkezdik csinálni a SE 2-t, teljesen az elejéről. Na mindegy most pesszimista lettem ismét :D Bocsi :D

De teljesen nyugodtan játszhat mindenki a szerón aki akar!! Nem fogom addig felmondani az előfizetést úgy sem (havi 3 ezer Ft, nem drága), amíg vannak aktív játékosok :) Meg lehet még párszor én is fellépek úgy is. Ha majd legközelebb magával ragad a játék :D

Azon is gondolkoztam már, hogy 3-szor annyi havidíjért legyen egy upgrade a szerón, az elérhető legnagyobb, ultra teljesítményűre. És akkor folytatnám is szívesen. De őszintén nem hiszem hogy megérné-e, most is csak max. 25% a CPU kihasználtság, azt a pénzt meg már megérzem azért.
  • i robot
    Ja én ezt elfelejtettem. Három hetes nyaralásból visszatérve meglepett. Na de mindegy. Újra.
  • RJoco
    2 hét az utolsó belépés óta.
  • Yusukee01
    Mennyi idő elteltével törli a szerver a hajókat / bázisokat? Mostanában más játék elvonja a figyelmem, de nem akarom bukni a cuccaimat.
  • RJoco
    Csak működött a JD.

Vannak még játékosok a szerveren?
  • RJoco
    Azért van az az NPC ellenfél, ami ki tud fogni a hajóm pajzsán.
    Folyamat jöttek rám a Gunbot-ok és egyszer csak azt vettem észre, hogy levált a pajzs. Mondjuk nem értem, miért, mert nem fogyott olyan iramban és nem is melegedett.
    Lehet, hogy már nagyon bugos. Nem bírja, hogy ennyi pajzs elem van a hajón. B-s terminált nevezett ki fő terminálnak, mikor az lenne a tartalék. Amíg le nem kapcsoltam egy kivételével az emitter-eket, addig nem is volt hajlandó pajzsot emelni.

Azért a decoy-ok sokat felfogtak, míg sikerült meglépnem a host közeléből.
    A JD természetesen már nálam sem működik. Egyáltalán.
    Pedig van 9 JD a hajón, de egyikre sem hajlandó ugrani.
  • RJoco
    Nem tudom, mert a kék hajót nem választottam le a mozgó vacakról.
    Bár a videón annyira nem látszik, mert történt egy vágás benne, de egy darabig lődöztem, mire egyszer csak megállt a kóceráj.
    Én úgy néztem, hogy kapott a kék hajó is, de csak a konténere volt kicsit sérült. És a fekete sem volt annyira lyukas, mint kellett volna.
    Mintha akkor állt volna le, mikor a két oldalán lelőttem volna a Merge block-okból párat.

Így a bolygós bug után elég rosszul érintett. Projector-ral helyrehozom és indulás. Amúgy is az volt a terv, hogy elhagyom a pályát és felkeresem a Holdat vagy a Földet. Hátha találok játékos bázist, amit szétlőhetek...
  • laci4321
    Szép kis tortúra.

Szerintem ez a jó öreg landing gear bug lesz, ami már nekem is jópárszor tönkretette a játékélményem. Megtanította a játék, hogy landing gear-el sajnos csak bázison szabad parkolni.
  • RJoco
    Ősrégi bugok nélkül nem is Space Engineers lenne a játék.
    Csak 2 összekapcsolt Merge block-ot szedtem szét és íme a következménye.
  • Yusukee01
    Újraéledni sem tudtam, mert már az sem sikerült, miután bekövetkezett az eset, Tehát úgy kellett kilépnem, hogy halott voltam
  • RJoco
    Meghalás után azonnal kilépsz vagy újraéledsz azért előtte?
    Mert a játék a legközelebbi medis cucchoz tesz, de, ha még nem éledtél újra, akkor lehet, hogy a keresés okozza a gondot.
    Másnapra csinál a szerver egy restartot és lehet, hogy az orvosolja.

Érdemes lenne tesztelni.
  • Yusukee01
    Nekem olyan 150 körül szokott lenni. Érdekes, mert akkor szokott lenni, mikor meghalok és kilépek. Mindegy, másnapra megjavult.
  • RJoco
    Nekem most lett elegem a játékból.
    Nem tudom, hogy a szerver net kapcsolata vagy az enyém okozta a gondot, de egyszerűen nem megy. Az oldalak betöltésével nincs gondom, így gyanítom, hogy most nem az én netem volt a ludas.
    Miközben a járművem a felszín alá bukott, még nem volt gond. Sikerült behúznom még a kéziféket, mielőtt megszakadt a kapcsolat.
    Visszalépésnél ismét kapcsolati gond volt és hiányzott a járművem eleje, valamint a frissen épített fúró hajóm, ami oda volt rögzítve. 5-6 óra munka sutty a kukába...
    Amúgy a terepen, ahol közlekedtem, semmilyen nagyobb akadály nem volt, ami így elintézhette volna a gépet.
    Azt viszont nem értem, hogy miért a steam kommunikál a nagyvilággal a játék helyett.

Ez már nem az első eset, hogy kapcsolat szakadásnál a semmi megsebzi a járművemet.
    Pár napja 100-zal hasítottam az űrben egyik kavicstól a másikig a fúró hajóval aranyat keresve. Természetesen csillapítás kikapcsolva és éppen ezért nem a kavicsot vettem célba, hanem a mellette lévő űrt.
    A játék párszor már bezárta magát csak úgy, ezért is volt a biztonsági intézkedés.
    Aztán egyik ilyen bezárás-visszalépés után lesérült a fúróhajó. Eltűnt pár hajtómű, más blokkok meg lángokban.
    Mire visszaléptem a kavicson már túlrepültem egy kicsit és tényleg jól belőttem az irányt, biztos, hogy nem találtam el semmit.

Ezen kívül olyan is előfordult, hogy egy kis szilánkot nem tudtam lefúrni. Vannak aszteroidák, melyek körül vannak kisebb darabok. És azokból maradt egy kis szilánk. A hajót megfogta, a fúrók nem vitték.

@Yusukee01: Így, hogy vacakolt a kapcsolat, a világba lépésnél már kiírta, hogy 700ms a roundtrip, így volt időm körbenézni az űrben lebegve, míg beadta a tájat.
  • RJoco
    Ilyen gond eddig csak nálad van. Lehet, hogy gond van a netkapcsolattal vagy a géped nagyon lassú.
    Én csak pár pillanatig lebegek, körülnézni nincs időm, majd meg is jelenik a környezet. Krio vagy fülke, attól függ hogy léptem ki.
  • Yusukee01
    Már megint nem tudok spawnolni :(. Lebegek az égen UI meg minden nélkül...... Hihetetlen, hogy ennyi év alatt nem sikerül alap dolgokat jól megcsinálni.
  • RJoco
    Nagyon szeret szívatni a játék.
    Nem találtam aranyat a Ravcor körüli űrben.
    Gondoltam lemegyek a bolygóra, ott van. És, ha már lemegyek, akkor kis hajóval megyek és összeszedem az elhagyott felderítőt.
    A kis hajón volt ion és atmo hajtómű is.
    Olyan frankón szállt bele a bolygóba 460-al, ahogy az illik. Az atmo semmit nem lassított rajta, pedig be volt kapcsolva minden hajtómű. De mintha ott sem lett volna. És a hajó nem volt nehéz, könnyebb volt, mint a felderítő és ugyanúgy 4 hajtómű volt felfele.
    Szerencsére csak a hajó segge tűnt el, 2 hajtómű felfele megmaradt és néhány ion. Ami érdekes, hogy az ion képes volt lassítani a hajót. Úgyhogy ki is kapcsoltam és amolyan helikopteres módban elmentem a felderítőért.

Jah, de előtte azért megkergetett egy drón még az űrben. Pedig 9 km-re sem közelítettem meg az állomását. Nem baj, majd úgyis megyek még vissza

Azért jó dolog is történt, a fúró autót automatizáltam időzítőkkel.
    Programozható blokkak biztos szebb lett volna, de nem tudok programozni...
    Úgy 100-120 méter mélyre fúr le.
  • RJoco
    De legalább valamilyen módon meggyorsítható a zóna energia használata?
    Mint ahogy a pajzsnál is van.
    Mert igazán így lenne értelme. Ha nem is merül le, mint a pajzs, de megfelelő támadás esetén elhasznál minden energiaforrást és megszűnik.
    És akkor már kell hozzá egy minimális bekapcs opció is, hogy pl. 10 szélerőmű még nem tudja aktiválni, 11 már igen, stb.

Mindenesetre kíváncsian várom, hogy mi lesz.
  • thebestgergo
    Ha jól láttam nem csak energia kell hozzá.
  • laci4321
    Futtatok egy frissítést, pár perc :) Már ha szeretnél ma még játszani.

Amúgy a safety zone egy olyan zóna, ahol te adod meg hogy mi történhet a zónán belül: lehet-e flexelni, lehet-e hegeszteni, lehet-e blokkokat sebezni.
    És ezzel a safety zone generator-al tulajdonképpen létrehozhatsz olyan mezőket, amiben nem lehet blokkot sebezni és flexelni sem.. Amíg van energia, addig sebezhetetlenség van.
  • RJoco
    Nadejó.
    Épp meguntam az arany utáni keresgélést, mert nem találtam 10 szikla után sem.
    Kiléptem, hogy egyek valamit, erre frissít a játék.
    Holnapig asszem nem kell belépnem.
  • RJoco
    Mi az, hogy sebezhetetlen?
    Amúgy is nem úgy volt, hogy nem szeretik a Star Trek-et a fiúk és azért nincs benne pajzs, meg lézer fegyver?
    Bár szerintem kapcsolható lesz az opció.

Nem mellesleg már régóta benne van az opció, csak nem működik.
    Én próbáltam bekapcsolni a csillagkapus szervernél, hogy a kiinduló állomást ne lehessen sebezni, de sajnos nem működött.
  • laci4321
    Mindenképp érdekes lesz ha majd behozzák ezeket az újításokat. Megjelenik a játékban a pénz pl.

Bár a "safety zone"-nak nevezett áthatolhatatlan pajzs ötlete nagyon nem csigáz fel.. Értem én hogy energiazabáló. De pár ezer kg urániummal megpakolt reaktorokkal napokra sebezhetetlenné teheted a bázisod, ami minden féle harcod ellehetetlenít. Valaki írni fog egy szkriptet hogy sérülés esetén azonnal bekapcsol a safety zone generátor, ami meggátolja a flexelést és blokksérülést, és el is van intézve a dolog. Mindenki építget egymás mellett és nem érhetnek majd egymáshoz.

TS zsadnok: Kell olyankor várni bőven igen, hogy betöltődjenek a régi mentések. Nekem is SSD-m van, így annyira nem sokat szerencsére.

De amúgy most a szerón is még mindig csak alig pár nagyobb űrhajó van, és már feszegetjük a határokat :D Itt még mindig nem a lehetőségek a gond, hanem a játék max. teljesítménye :D Behozhatnak bármit, ha a játék örökké korlátolt lesz, ha örökké mindig abba futunk bele, hogy egy közös frakció várost (igazából már egy nagyobb bázist sem) már nem fogunk felépíteni egy bolygón, mert az megöli a szervert. Akkor miért van olyan nagy tér, amin lehet építkezni, ha igazából nem is lehet? :D
  • tom36
    Úgy néz ki hogy nálam is törlődött minden.
    nem léptem be már vagy 2-3 hete, de igazából nem vesztettem semmit mer nem nehéz újra kezdeni, ha akarom.
    Az új update mikorra várható véglegesre ? nem csak tesztként ? van róla infó ?
  • TS zsadnok
    Érdekes megoldás sikeredett: Grafika totál low-ra állítva, és beindultak a régi mentések. Rendesen szívtam két napig. A gépem úgy látszik nem erős ehhez a játékhoz.
  • TS zsadnok
    Köszi a tippet, de a SE Toolbox ezt írja:
  • RJoco
    Ezt nálam is szokta. De nincs vele gondom, betölti. Igaz, erős gépem van, ssdvel.
    Esetleg egy új setoolbox-szal megpróbálhatod a mentést helyre pofozni.
  • TS zsadnok
    Játék reinstall sem segített. Most ezt írja:
  • TS zsadnok
    Skype-t leszedtem, de nem ez a gond. Ha új játékot kezdek akkor működik, ha régi mentést akarok indítani, akkor kilép az asztalra. Több mentéssel is próbáltam, de nem jó. Tanácstalan vagyok.
  • RJoco
    Ezt inkább a skype részen kellene kérdezni.
    Amúgy friss a win? Skype-ot próbáltad már leállítani?