37354
11375847381401621903.jpgHivatalos oldal | Magyar rajongói oldal | Fontos infók kezdőknek!| Tutoriálok | GYIK | War Thunder: Air Forces topik
A másokkal való személyeskedés, a provokálás, kötekedés, illetve az alpári nyelvezet, káromkodás a fórumon nem megengedett, ezért külön figyelmeztetés nélkül büntetőpontokkal, bannal jutalmazzuk!
  • lammaer
    Hát, a 0%os critben egyet kell értsek veled, azt ott nagyon elkefélték a WGjék - és emlékszem, még marha büszkék is voltak rá, merthogy egyszer SerB írta hogy XY tanknak a lánctalpa akár több tizK sebzést is képes elnyelni. Ami egyértelműen baromság, és régen nem volt igy.

Az viszont hogy mikor mi száll el.... na ott nagyon sok a hiszti, és nehéz kiszűrni mi a valóság. Lásd a "hátulról ellövik az ágyúmat" (amire lehet magyarázat amit cifu ír), de pl rengeteg "szakértő" jön olyanokkal hogy "mi az hogy elölről ellövik a motorom" - ami szte lehetetlen, és nem hajlandó elfogadni hogy a WOT a váltóművet együtt kezeli a motorral.

Az tény, nagy a random faktor a játékban, és ez nagyon lutrivá teszi a modulkezelést, de egyértelműen tudjuk hogy van modulsebzés, és azt is hogy hol. Azt hogy mikor sérü a modul és mikor nem - na erre nincs épkézláb magyarázat. De azért nem örülnék ha a T44-nél minden toronytalálat automatikusan ammo rack lenne...
  • Glo
    "mert nicns más"

Eddig nem is volt más ilyen grafikájú MMO tankos játék. De majd most :)
  • lammaer
    Csak tudnám kire gondolsz hőbörgőként... mert én állandóan a WoTot látom köpködve, a WOT playerek meg a WT fanok részéről is :)
    Igy szar a WOT, úgy szar a WOT, ki fog halni, szemét WG stb stb - de azért letolt vele az illető 10-20K csatát. "Mert nincs más", persze :)
  • Glo
    http://www.youtube.com/watch?v=foTmS4omfoE&feature=youtu.be&t=1m24s

Tankos gameplay :)
  • Glo
    Hát nemtom, az alsó képen SerB egy kicsit túlvállalhatta magát :D

Mint a Magyar Vándorban Gálvölgyi mint pasa a hárem előtt: "Ezeket azért hozták ide, hogy engem tönkre tegyenek" :D
  • bgabor
    Én sem értem, mit hőbörögnek, a konkurenciaharcból mi játékosok csak profitálhatunk.

A Wargaming meg? Hát...
    Lehet hogy megváltozik majd jelenlegi a hozzáállásuk a játékosközösségükhöz:

Netán egy kicsit kevesebb felesleges pénzük lesz a mostaninál:

• Nazarov77
    Ezért is lesz célszerű védeni őket :)

Legalább mi is megnyugodhatunk hogy az arty nem úgy lesz ahogy láthattuk mert az tényleg túlzás lenne.
  • Glo
    Repcsivel tuti azokra fognak rámenni elsőnek. :)
  • Nazarov77
    Artillery shown in the Igromir gameplay footage will be definetly changed.

We just wanted to show the idea, but due to limited number of players and other reasons it was tuned like this.

Aftillery will have markers over it and it is an easy prey basically
  • Glo
    Ez már elég OFF a GF topicba, de az il2-ben nem a SpitIX volt a legnagyobb problémánk a német oldalon :))
  • Nohab
    Ja, csak a Spit IX-et nem nagyon érdekelte :D
  • Glo
    Keress rá, aztán ámulj :) Ott azt is modellezték, hogy a motorban melyik cső sérül és az milyen hatással van a motorteljesítményre. Iszonyat :)
  • Glo
    50 Ge a tarsolyban, mi? :D
  • madmanic
    Köszönöm szépen!
  • flashpointer
    igen, amikor kéri a refer kódot írd be ezt:
    LK2174Rtz6

(kis betű nagy betű számít)
  • madmanic
    Üdv! Ki szeretném próbálni a játékot, létezik ehhez is kezdő (invite) kód mint a wothoz?
  • flashpointer
    Végeselemezik játék közben? Azt nem hinném.
  • Glo
    Sőt, már az il2 1946-ban az mk108 30mm-es aknagránátjának repeszeit is számolta a gép. Pedig az 2001-ben volt :)
  • Glo
    CloD-ban is pont ez van :)
  • wallen
    lol

"Végezetül pedig azt ajánlanám figyelmébe, hogy akkor mégis mi alapján számolná a sérülést? Kiszámolja, hogy a lövedék hogy üti át a gép motorburkolatát (mondjuk egy mm-es AlMg lemez, nyírószilárdsága X, keménysége Z, utána találkozik a kipufogóval, ami másfél mm-es szénacél, adatai..., majd találkozik a motor hengerfalával, ami edzett acélötvözet, adatai..., majd az adott dugattyú éppen ilyen állásban van, tehát a lövedék ezzel is találkozik, adatai... és közben kiszámolja, hogy a lövedék milyen alakváltozásokat szenved, és mennyi energiát ad át az egyes részegységeknek... "

ez így megfelelőnek tűnik
  • Glo
    Az tuti, hogy a verseny jót fog tenni a játéknak.
  • Jacek
    Óóó, borzalom:)
  • Glo
    Jah, már nem tudják azt mondani majd, hogy "Akinek nem tetszik keressen másikat" :D

WT-n jelenleg 40k van. Vasárnap délben :)
  • Jacek
    Token akció nélkül mennyi lenne?
  • Droughert
    4-5k max azeu szerver, egyszer láttam 6k fölötti számot
  • Jacek
    "A WoT monopol helyzete megszűnt, ezt szerintem nyugodt szívvel kijelenthetjük :)"

Nem is értem az acsargókat a másik oldalról, mivel ez mindkét játéknak jó! Nagy eséllyel a WOt-nak jót fog tenni a WT.GF...
  • Droughert
    Mint írtam nem komplex rendszer, nem olyan mint a warthunderben, emire reagáltamaz az az, hogy a modulok nem hp fogyásra sebződnek random, hanem attól függően kapott-e találatott vagy sem (+erre mit dob a random). A kettő között van különbség.
  • flashpointer
    Azt lehet tudni hogy most mennyien játszanak a wot repülős részével? :P
  • Glo
    "de ha tudod mit hol kell lőni esélyes hogy beadja."

Innentől kár ezen vitázni. A WoT egy random esélyalapú rendszerrel dolgozik. Meglősz egy modult (vagy a környékét) és a szerver eldönti mi lesz.. Amúgy ha belősz egy tankba a kémlelőn keresztül akkor ott valakinek meg kell nyúvadnia. Gyakorlatilag a kis tierű tankcsatákban a kezelő személyzetnek előbb kéne elvéreznie, mint magának a tanknak. Oszt mégse :)

De tényleg kár vitatkoznunk. Most mentem egy kört egy Tu2-es bomberrel. Jött egy vadász, ami mielőtt legéppuskáztam a hátsó lövésszel kinyírta a bal motoromat félig, meg a bal csűrőmet, folyattam az üzemanyagot is. A gép repülési tulajdonságai oly amértékben csökkentek, hogy alig tudtam épségben hazavinni, folyamatosan oldalra kellett lépnem a gépet, hogy egyenesen haladjak. Mentem is a lehetséges 400 helyett 330-al. Ja, és a kerékgondola is megsérült, szal hasra kellett tennem a reptéren.

Ha valami ilyesmi, vagy ehhez hasonló dolgot tud prezentálni a másik gém.. de úgyse fog, mert nem tud. A WT mérföldekkel lelépi a WG repülős játékát (még az árkád is) mind modellben, mind grafikában.

Majd ha a tankos rész kijön a számok mindent elmondanak. Addig meg, kár vitázni. A WoT monopol helyzete megszűnt, ezt szerintem nyugodt szívvel kijelenthetjük :)
  • Droughert
    19k csata után komolyan gondolom. Aki játszott vele emlékszik az elpukkanó type59-ekre, torony megfelelő oldalát eltalálva okozhattál ammo rack robbanást. A rendszer modulokat figyelembe veszi, de az okozott sérülés random, tehát nem garantált a sérülés, de ha tudod mit hol kell lőni esélyes hogy beadja. Olyan is lehet, hogy a tornyra adott lövés kivitte a sofőrt, mert lefelé pattant a lövedég és átvitte a tank testet. Nem komplex a rendszer de számolni lehet a modulokkal.
    Ha nem HP alapú a rendszer akkor elárulod mégis milyen lehet?
  • [NST]Cifu
    A lövegcső nem csak a tornyon kívül van számolva a WoT-ban sem, hanem a tornyon belül a lövegbölcső és a zárszerkezet is. Persze ha a találat jóval a löveg síkja alatt talált el, és nem lentről felfele haladó volt az útvonala, akkor persze tényleg érdekes... :)
  • Glo
    Azért most nehezen állom meg, hogy ne röhögjek..

Mikor seggbe lőttek és elszállt a lövegem csöve.. meg a kémlelő nyílásra bevitt 5 találat a KT-nak, és vidáman lesett kifelé.. na nemár.. ezt Te se gondoltad komolyan :D
  • Glo
    Ennyi erővel az emberi szervezet is HP alapú. Eltalálod valahol, a "szerver" kiszámolja, hogy mivel ütötted meg és hol, és úgy romlik az a tulajdonsága, ahogy fogy az adott "részegység" HP-ja :))
  • Droughert
    Szerintem hasonlóan a WOT-hoz, ott is figyelembe veszik, hogy hol helyezkedik el egy adott modul, és ha azt találod el, akkor az fog sérülni, nem random. WOT-ban is hp alapú a sebzés de vannak modulok, amik helyét ismerve, kritikus sérülést okozhatsz, kilőheted a motrot, lánctalpat, ammoracket stb (és ott is van valamennyi hp-je a moduloknak).
  • Amaymon
    "Aki nem hiszi, hogy valóban HP alapú lenne a rendszer"

Szerintem mindenki tudja WT:AF-esek, hogy komplex HP alapú a sérülés modell rendszer. A vérszimekben is HP alapon megy. Az hogy ezt mivel kombinálták össze annak a bonyolultsága a meghatározó. Példa a kizárólag csak HP alapúra: a WoWp-ben olyan a logika, hogy van egy kis fehér kör és ha azt eltalálod, mindenképpen beviszed a lövést (nincs ballisztika). 100%-ról indul a gép és ahogy fogy a HP bar le van szkriptelve hogyan romoljanak le a gép tulajdonságai. Mindegy hol lövöd meg mindig ugyanolyan sorrendben sérül. (legalábbis régen így ment)
  • Droughert
    Pedig pont ezzel a mondatoddal támasztod alá te is a HP elméletet "ha eltalálod valahol, akkor ott sebződik, ha nagy a sérülés akkor meg tönkremegy az adott részegység". Másképpen nem működhet, mert embertelen mennyiségű adatot kellene számolni, ami egy ilyen játékprogramnál lehetetlen. Ők annyit csinálnak valószínűleg, hogy ha pl a szárnyat merőleges szögben éri találat akkor a sebzés magasabb lesz (esetleg itt is van valami crit faktor, hogy csak sérül vagy azonnal le is leszakad), több hp-t veszít az általunk nem látható szárny hp-jából. Ezt még befolyásolja a lőszer tipusa, kalibere és máris kaptunk egy egész élethű rendszert, ami ebben a formában tökéletes, de mégis csak hp-n alapul.
  • Amaymon
    "Mert mintha valaki azt írta volna, hogy a HB olyan lesz mint az FRB a repülőknél. Igazából nem tudom mit lehetne még nehezíteni, hogy ténylegesen FRB legyen és akkora lépcső legyen mint a repcsiknél."

Lesz. Az biztos, hogy belülről fogod látni csak a tankot. A távolra látás módja kétséges, valószínű ha körbe akarsz nézni valamilyen féle binocularral teheted meg vagy akár periszkóp. Manuálisan kell beállítani a csövet milyen szögben lőj a ballisztika miatt. Nem hajthatod túl emelkedőn a motort, mert kipurcan stb. Az irányításról sem tudni semmit.
  • [NST]Cifu
    Globális HP vs. részegység HP: A WoT-ban a harckocsinak egy összesített életerő pontja van, teljesen mindegy, hogy a tornyot vagy a jármű elejét találod el, ebből fog fogyni (a találat helye csak a kritikus sebzéseknél számít). A WT(A)-ban a repülőgép részegységekre van bontva, megadva, hogy milyen anyagból készül (pl. a szárny és a törzs vászon borítású fa, vagy fém keretekre húzott alumínium borítás), és számolva van, hogy a beérkező lövedék milyen irányból, milyen sebességgel találja el, illetve milyen típusú (sima FMJ lövedék, vagy AP, API, HE, HEI, stb.). A részegységek meghatározása eléggé sokrétű, például FRB-n már minden egyes hengert számol a sebzésmodell, de még AB-n is van külön hűtés a vízhűtéső motoroknál, van külön olajrendszer, amelyek sérülése esetén a motor (függően az olaj ill. vízhűtés sérülésének mértékétől) előbb-utóbb túlmelegszik, és végül megáll.

Ez noha eléggé összetett, de az alapja akkor is HP alapú rendszer. A lövedékeknek meg van adva, hogy XY anyagban mekkora kárt okoz, és ez lövedéktípusokként eltérő, például egy AP-T lövedék kevesebb sebzést okoz, mint az AP.

A sebzésmodellnél ismét visszautalnék egy fontos kitételhez: eltérő az egyes játékmódokban, például AB-n ugye nincs figyelembe véve a légellenállás, így túl nagy sebességnél nem fognak leszakadnak a vezérsíkok, félszárnyak, és még úgy is leszállhatsz, ha fekete a törzs, az egyik szárny és a motor (a rekordom az volt, amikor csak a jobb csűrő és a farok volt vérvörös, minden más fekete). Ugyanezt próbáld meg HB-n vagy FRB-n, már egy fekete fő részegységnél is esélyesen irányíthatattlan lesz a géped...

Aki nem hiszi, hogy valóban HP alapú lenne a rendszer, annak ajánlom figyelmébe azt, hogy az 1.29-es patchnél jött be a customizálható ammo belt, illetve a fejlesztett sérülésmodell ("We’ve added circa 10 new parts and specified and tuned all existing parts for all planes. Along with introducing the correct ammo types for all types of weapons, these changes make the air fight fiercer and much more interesting. And more historical, of course.").

Végezetül pedig azt ajánlanám figyelmébe, hogy akkor mégis mi alapján számolná a sérülést? Kiszámolja, hogy a lövedék hogy üti át a gép motorburkolatát (mondjuk egy mm-es AlMg lemez, nyírószilárdsága X, keménysége Z, utána találkozik a kipufogóval, ami másfél mm-es szénacél, adatai..., majd találkozik a motor hengerfalával, ami edzett acélötvözet, adatai..., majd az adott dugattyú éppen ilyen állásban van, tehát a lövedék ezzel is találkozik, adatai... és közben kiszámolja, hogy a lövedék milyen alakváltozásokat szenved, és mennyi energiát ad át az egyes részegységeknek...

Ez lenne egy realisztikus sérülésmodell, de ehhez egy-egy találat valós idejű elemzésénél is külön szerverre lenne szükség. Azt hiszem ezt a verziót elvethetjük.

A WT-ben is egy szimulált, de azért a valóságot jelentősen lebutított sérülésmodell segedelmével dolgoznak, ezt pedig úgy megcsinálni, hogy könnyen módosítható legyen szükség esetén akár az összes gépre vonatkozólag, csak HP alapú modellezéssel lehetséges ismereteim szerint. Mind logikai, mind gyakorlati szempontból ez a legkézenfekvőbb lehetőség.

Kíváncsian várom, hogy aki szerint nem HP alapú lenne a sérülésmodell, az mégis mit gondol, hogy lehetséges a sérülésvizsgálat reális megvalósítása.

Megjegyzem egyébként, hogy e téren a Gaijin osztja a WarGaming megközelítését, ugyanis nem publikusak a játékmechanikai részletek. Ha emlékeztek rá, anno a WG még a béta idején amiatt tartott ámokfutást a hivatalos fórumban, mert a játékosok sikeresen elkezdték visszafejteni a játékmechanika részleteit egy bent felejtett (amúgy a kliens által legalábbis már nem használt) fájlban.

Rajok, Szakaszok, Századok és a hatékonyság: Ez játékélményt befolyásoló tényező, számomra az egyik nagy probléma is ennek a megoldása. Saját példával élnék: tegnapelőtt bementem HB Eventre az FW-190A-val. Itt ugye több szovjet gép volt, mint német, csak egyetlen bombázónk volt (egy Do-217E-2), a többi vadász. A bombázó mélyrepülésben nekiment a földi célpontokban, a kutya nem kísérte (elindultam felé, de a magassági fölényét sebességre váltó Do-217-est egyszerűen nem értem utól, így inkább a meglehetősen nagy térközökkel repülő vadászgépekkel mentem inkább), a túloldalon volt három klános, Jak-9T/K gépekkel. Nos, kb. 5 perc alatt letakarították az eget (a többi szovjet játékos nagy része vagy a Dorniert kergette, vagy már csak a legutolsó vadászok kivégzésére ért oda). Itt most lehet sokmindent mondani, de játékélmény szempontból szerintetek mi a megoldás erre? Mert szerintem nem létezik... Legfeljebb ha itt is elkezdik a hatékonyságot nézni, és szeparálni a játékosokat, hogy ne legyenek ilyen szintű alázások...
  • Glo
    Lesz, ez nem kétséges.
  • Glo
    Hovatovább azt ne mondjam erre a HP dologra, hogy itt legalább a részegységeknek van működése, amit ha eltalálnak megnyekken (hol kisebb mértékben, hol jobban, hol meg is hal, és akkor valszeg Te is). DE a WT-ben nincsen random beadott sebzés, ha a gép farkát lövik akkor nem a motor megy tönkre, nincsenek 0-s criticalok, ha a pilótát egyszer eltalálod akkor ott vége a dalnak.. soroljam még? :)

A wT legkomolyabb előnye a HB és FRB mód lesz, amiért minden WoT-os kb 5 éve sír, hogy lerázhassa magáról a vérpistiket.