37364
11375847381401621903.jpgHivatalos oldal | Magyar rajongói oldal | Fontos infók kezdőknek!| Tutoriálok | GYIK | War Thunder: Air Forces topik
A másokkal való személyeskedés, a provokálás, kötekedés, illetve az alpári nyelvezet, káromkodás a fórumon nem megengedett, ezért külön figyelmeztetés nélkül büntetőpontokkal, bannal jutalmazzuk!
  • twi452
    pedig csak zajok..:D
  • sulouos
    A Puma facebook csoportjában azt mondják, hogy RB módban 3:30 egy láncjavítás. :D
  • csaba90
    igen az! ma húztam ki, még a motor meg az arty támogatás hiányzott :) nagoyn jó kis gép bár néha elmegy a kedvem h húzóra kilőnek, de lassan megtanulok vele játszani :)
  • sulouos
    Ezekkel a hangokkal még mindig nem tudok betelni.
  • bigmano
  • bigmano
    Látom már fullos a vas...nem tétlenkedtél,grat!
  • csaba90
    eddigi legjobb köröm PZ IV F2-vel egyszer sajnos meghaltam mert benéztem valamit :D egyébként találtam egy fasza kis helyet a pályán :D
  • flashpointer2
    Jó annak örülök de érdekelne hogy néz ki lowon :D
  • bigmano
  • bigmano

• Nazarov77
    Én maxon viszem, HD7870nek meg se kottyan :P

• Dragunow
    bocs ezt nem ide akartam hanem az air force topikba. Néha keverem
  • flashpointer2
    milyen gépen játszod és milyen graf mellett?
    Minimumgrafról készítenél screent? :P
  • bigmano
  • Nazarov77
    Valahogy úgy :D
  • sulouos
    Röviden: csitt-csatt, nyiknyiknyik, csitt-csatt? :D
  • Nazarov77
    Na ha jól látom javították a rázkódás bugot végre megállás után, most már tűrhető nem csinálja fél óráig.
    A panzer IV F2 meg istenkirály tank, megyek középső pontra mert foglalják, látom ellenség pz4 fara kilóg szikla mögül: 1 lövés és meghalt.
    Bemegyek erre van mögöttem egy KV-1, éles kanyar közben eltalál de csak a dobozkát tépi le a toronyról ( úgyse kell az és nélküle jobban néztem ki :D)
    Aztán 2 lövésből lerendeztem szemből, közben T-34 is jött, az 1 lövés volt. He ha
  • Susarc
    Krebs az Isten:)
  • sulouos
    Ez az ember legalább két isten! :D

• Dragunow
    Sziasztok!

Ma este 9-kor 32 fős custom buttle PUMA event-et szervezünk. Szeretnénk létrehozni egy 31 player-ből álló bombázó köteléket utánna pdig 16vs16 fős harc lesz RB módban.
    Akinek van kedve csatlakozni jöhet. Twich tv-n majd ismertetjük a jelszót.
  • Sherman0070
    ok .köszi
  • Doma #4033
    Dear testers,
    Due to arisen technical difficulties, nightly-server wasnt available today. Todays testing window (3rd January from 21:00 to 1:00 EST) is moved to the 4th January 21:00-1:00 EST.

A ma hajnali tesztet atraktak holnap hajnalra. Idopont ugyanaz!
  • Sherman0070
    Azt láttam. Elnézést hogy megterhellek a hülyeségeimmel titeket :S
  • twi452
    az időpontok adottak ha nyitva lesz akkor ezekben az időkben lesz nyitva
    ha máskor nyitnának arról lenne hivatalos közlemény a hírek közt valószínűleg

amúgy ma délután elég valószínű, hogy menni fog mivel lesz hivatalos twitch stream is ahol sorsolnak majd dolgokat lásd pár hozzászólással lejjebb Glo belinkelte tegnap
  • flashpointer2
    Lehet render mert ahogy halad ugyanabban a távolságban előtte folyamatosan jelennek meg egyes árnyékok meg bokrok
  • Sherman0070
    twi de most azért kérdezem mert hajnalba nem működött a szeró ...
  • Sherman0070
    :S nemtom. Nálam olyan volt hogy a pálya közepén voltam és a semmiből megjelent egy társam. Most nemtom énse hogy bespawnolta vagy csak későn töltötte nállam be.
  • sulouos
    3:05-nél azok a tankok csak akkor renderelődnek le, vagy akkor spawnolnak?

• twi452
    írd már fel valahova könyörgöm :D

Testing schedule: Thursday and Saturday from 02:00 to 06:00 GMT and from 13:00 GMT to 17:00 GMT.

gyk: ehhez még adj hozzá 1 órát mert mi GMT+1ben vagyunk
  • vajakos21
    Kicsit mégiscsak fogok arcadot repülni asszem :)
  • [NST]Cifu
    Nem kell az ötvözőkkel bíbelődni, mert például ebben a dokumentumban megvan a kemémység táblázatosan.

Önmagában a felületi keménység még nem igazán tökéletes adat szerintem, és kétlem, hogy a felületi edzés mélységét már beleszámolják (márpedig azért nem mindegy, hogy 10 vagy 50 százalékos mélységben lett végrehajtva.

Természetesen adott esetben nagyon nehéz megfelelő matematikai modellt kidolgozni, de szimplán félredobni az ötvözők fontosságát véleményem szerint hiba, hiszen igen komolyan befolyásolja az acél tulajdonságait, és ebből a felületi keménység csak egy adat.

A keménységről nekem mindig az jut az eszembe, hogy az üveg brinell keménysége valahol 1500 Bhn körül mozog, vagyis a szerszámacélok szintjén.

Csak mi nem értjük, akik a lövedékeket tervezik azok értik. Valamelyik magyar fórumon voltak jó hsz-ek a HEAT lövedékekről, ott is megemlítették a nyomás általi átütést, a megfelelő formáját a sugárnak, a kötényezés értékét (a modern HEAT-okkal szemben 0), reaktív páncélzat hatását stb. Csak már nem emlékszem hol melyiken volt, mert évekekkel ezelőtt volt, lehet meg sincs már a fórum.

Itt a témában egy magyar Phd dolgozat, érdekes (számomra például nagyon durva volt, hogy a 600mm-es "homogén" acélpáncélt acéllemezekből hozták létre, vagy hogy a PG-7V pontos adatait titokvédelmi okokból nem kapta meg). ;)

Én a külföldi fórumokon elejtett megjegyzések, illetve a neten fellelhető anyagok alapján azt sejtem, hogy érteni még azok sem értik a pontos működési mechanizmust, akik tervezik. Például hosszú ideig úgy tudták, hogy a kumulatív sugár közepe akár 10'000 °C-os is lehet. Csak az 1990-es években, röntgen és CT felvételekkel állapították meg, hogy a sugár közepe szilárd, és a hőmérséklete ~600 °C-os. Pedig ekkor már hosszú-hosszú évtizedek óta voltak kumulatív lövedékek rendszerben.

Amit a tervezőmérnökök használnak, az nem más, mint a jó öreg, "próbáljuk ki, és vagy jobb lesz, vagy rosszabb" (van jobb magyarítás a trial & error eljárásra? :D) metódus. Vagyis gyakorlatban tesztelgetnek mindenféle elvetemült ötleteket, és amelyik növeli a hatékonyságot, azt beépítik, amelyik pedig nem, azt elvetik...
  • Sherman0070
    a teszt szerver délután működni fog?
  • twi452
    ugyanez baron szemszögéből :)
    itt még királyabbul is néz ki, hogy phly elhúz felette aztán adja az áldást az üldözőre :D

• twi452
    tessék kommunikáció levegő és föld között phly és baron módra :D

• Sherman0070
    remélem ezért a bakiért holnap egész nap nyitva lesz
  • Sherman0070
    hát ez nemigaz -.- gratulálok Gaijin
  • csaba90
    :D teszt servert se bírják elindítani.... vagyis megy, csak csatába nem lehet menni :S pff ezért keltem fel ilyenkor -.-
  • bgabor
    Engem nem enged regisztrálni a twitchen, mondván hogy töltsem ki a captcha-t, ami nincs is a regisztrációs képernyőn. Mit nézek be?
  • davidbog
    Te konkrétan az ötvözők hiányára gondoltál. Ez szinte csak a németeket érinti. Én globálisan gondolkodtam szépen évekre lebontva az összes nemzetre.

Az említett dokumentum nem az összetevőkkel foglalkozik, hanem a keménységgel. Mivel végeredményben ez az ami befolyásolja a páncél hatékonyságát. Lényegtelen hogy az x keménységet krómikkel acéllal, vagy nikkelmolibdén acéllal érték el. Nem kell az ötvözőkkel bíbelődni, mert például ebben a dokumentumban megvan a kemémység táblázatosan.
    Illetve a németek gyenge minőségű acélját is a keménységgel szemlélteti. Például az egyik zsákmányolt Jagdpanther homlokpáncélja a 210 BHN keménységű volt a névleges 266-295 BHN helyett. Vagy a Hetzer 20 mm-es oldala 195 BHN keménységű volt, amíg az ilyen vastagságú lemeznél az előírt 309-354 BHN keménység volt.

A cementálás mellett az indukciós edzést tartom a legvalószínűbbnek. Jobban szabályozható, olcsóbb, gyorsabb és többször is elvégezhető, mint a lángedzés.

Nitridálás? Páncélzatnál kizárt. A gázközegű nitridálás iszonyat lassú: 0,01 mm 1 óra alatt. A folyékony közegű nitridálás (cianidálás) kicsit jobb de az is lassú: 0,1 mm egy óra alatt. Az ion nitridálásra nincs ilyen adatom, de arra azt írják gyors. Na most ilyen mélység/idő aránnyal szerintem a löveget nitridálták, hogy kopásálló legyen, nem a páncélzatot. Arról nem is beszélve, hogy a felsorolt jól nitridálható acélok mind króm, molibdén tartalmúak, pont molibdén az ami nem volt a németeknek. Emlékeim szerint a nitridálással nagyon kemény felületek érhetőek el, amik nem viselik túl jól a dinamikus hatásokat.

Kumulatív lövedék kérdés lehet, de csak a hatását (sebzését, hatóterét) kell lemodellezni. Még az átütési mechanizmusa se olyan fontos mert van rá egy átütési érték.
    Csak mi nem értjük, akik a lövedékeket tervezik azok értik. Valamelyik magyar fórumon voltak jó hsz-ek a HEAT lövedékekről, ott is megemlítették a nyomás általi átütést, a megfelelő formáját a sugárnak, a kötényezés értékét (a modern HEAT-okkal szemben 0), reaktív páncélzat hatását stb. Csak már nem emlékszem hol melyiken volt, mert évekekkel ezelőtt volt, lehet meg sincs már a fórum.
  • Glo
    Érdemes lesz holnap Twich-et nézni! TankPack giveaway!