37364
11375847381401621903.jpgHivatalos oldal | Magyar rajongói oldal | Fontos infók kezdőknek!| Tutoriálok | GYIK | War Thunder: Air Forces topik
A másokkal való személyeskedés, a provokálás, kötekedés, illetve az alpári nyelvezet, káromkodás a fórumon nem megengedett, ezért külön figyelmeztetés nélkül büntetőpontokkal, bannal jutalmazzuk!
  • davidbog
    A német lövegek a WoT-ban soha nem lettek átszámolva orosz rendszerre. A 4006-os hsz-ben leírtam, hogy a WoT-ban milyen adatok vannak az orosz és német lövegeknél. Csak a balance miatt már össze vissza vannak buffolva.

Az amerikai és német rendszernek volt egy olyan verziója ami 20%-os volt: az amerikai BL(A) és német GS. De ezeket nem igazán használták. Az elterjedt az 50%-os volt, ami az amerikai BL(N) és a német GD volt.
    Az oroszok nagy kalibernél alkalmazták a 80%-os (IP) kritériumot 37 mm alatt a 20%-ost (CP) használták.
  • [NST]Cifu
    A legegyszerűbb felületi edzés a hőkezelés, amikor az acél egyik oldalát más sebességgel hűtik le, mint a másikat. Ez befolyással van az acél széntartalmára is, vagyis már egy sima szénacélnál is járható út. Egyszerűen fogalmazva az egyik oldala keményebb lesz, a másik oldala meg rugalmasabb. A hőkezelésre kismillió módszer van, kezdve lángedzéstől az indukciós edzésen át a különféle hűtéses megoldásokig (mártóedzések).

A cementálás már egy összetettebb eljárás, hiszen a felületet úgy tartjuk tartósan magas hőmérsékleten, hogy a kiégő szenet igyekszünk egy bizonyos szinten tartani, pótolni, ha szükséges.

Ha viszont már különféle ötvözőkről beszélünk (nikkel, molibdén, króm, stb., de még a nitridálás is ide tartozik), akkor ez már nem cementálásnak minősül. A nitridálás például elég népszerű felületkezelés volt Németországban.

Hogy a német harckocsik páncélzatán pontosan milyen eljárást alkalmaztak, arról megbízható információm nincs. Ebben az amerikai anyagban a Panzer III. páncélzatánál lángedzést említenek (flame hardened steel). Érdemes megemlíteni, hogy ebben az anyagban ezeket "flame hardened, medium carbon, chrome-molybdenium-vanadium type deoxidized with aluminium", illetve "flame hardened, medium carbon, chrome-molybdenium type deoxidized with aluminium and titanium" acéloknak írja le.

Van valakinek komolyabb forrása arról, hogy pontosan milyen eljárást használtak vajon? A haditengerészet számára készült Wotan és Krupp Cemented Neue páncélzatnál gáz alapú cementálást használtak. Nem tudom, hogy a harckocsiknál is ilyen megoldást használtak-e.

Felesleges az ötvözőkkel szórakozni, a WW2 Ballistics - Armor and Gunneryben se szórakoznak azok hatásaival. Pedig elég alapos.

Khhmm... pardon, anno a R4ng3r-el folytatott szócsatában hoztam olyan forrást, amely 10-20%-os esést említet. Azért ha ezzel nem is foglalkozik, akkor lehet, hogy alapos, de egy meglehetősen fontos tényezőt nemes egyszerűséggel kihagy...

By some estimates, as much as half of the Panther armor was flawed, losing about 10 to 20 percent of its effectiveness.

Forrás: Zaloga: Osprey Duel: "Panther Vs Sherman - Battle of the Bulge 1944"

forrás

Viszont amit elfelejtettem megemlítani az az előtétpáncélzat és a "rátét" páncélzatok. Ezek működését kölün meg kéne csinálni, nem lehet egybe venni az alap páncélzattal.

Én nagyon kíváncsi leszek a kumulatív lövedékek szimulációjára. Ugyebár ez olyan tartomány, amit mind a mai napig nem értünk teljesen... :)
  • Eldarion73
    Azt el is felejteem,hogy wotban pont az orosz rendszer miatt,a németk méginkább irrális adatokkal rendelkeznek,mert a német átütés oroszra számolásánál csökkennie kellett volna a számoknak,ehhez képest még nőttek is...
  • Eldarion73
    Ezt már SerB is leírta,a wottal kapcsolatban

Az Amerikai és Német rendszer a "fő áthatoláson" alapszik (20% áthatol a páncélon). Az Orosz rendszer a "garantált áthatoláson" alapszik (80%).
    Össze hasonlítottuk az Oroszországban tesztelt Német és Amerikai 75mm-es ágyukat és a Német 50mm, 88mm és Brit 57mm ágyúkkat. Kb. 1,17 szeres a különbség átlagosan."- A WG eredetileg a Német átütés rendszert kezdte használni, de átváltottak az Oroszra a closed beta alatt.

Nazarov ezt linkelte be:
    http://www.ljplus.ru/img4/s/e/serb_lj/probivbaemost.gif

Én meg ezt:
    http://www.tarrif.net/cgi/production/all_penetration_adv.php

A németke meg az oroszok a pontosságot is másképp értékelték.A németek egy 2,5x2m-es célra lőttek.Az oroszok egy 1m átmérőjű körre.
    Nem mindegy ám,hogy meliyket találod el...
  • davidbog
    Keverednek? Épp csak meg vannak említve.
    A Face Hardenednél nem tudtam pontosan milyen eljárást takar és rengeteg lehetséges. Azért írtam a cementálást, mert ez valószínűbb (pláne a németeknél) mint a nikkelezés, krómozás, nitridálás vagy egyéb anyagbevitellel járó hőkezelés, hiszen szenük volt. A görgőzés nem hiszem hogy ennyire növelné a keménységet. A hőedzés még lehetséges, ebből is inkább az indukciós edzés rémlik valahonnan.

Felesleges az ötvözőkkel szórakozni, a WW2 Ballistics - Armor and Gunneryben se szórakoznak azok hatásaival. Pedig elég alapos.

Viszont amit elfelejtettem megemlítani az az előtétpáncélzat és a "rátét" páncélzatok. Ezek működését kölün meg kéne csinálni, nem lehet egybe venni az alap páncélzattal.
  • Coral Springs
    Attól nem fog senki reagálni, hogy napi 20x megkérded. Ha lenne már írták volna. Egyébként minden le van írva a hivatalos oldalon.
  • [NST]Cifu
    Nem kell foglalkozni, de ha jól tippelem davidbogot sem igazán érdekli, hogy mikor lesz online a tesztszerver, lévén nincs benne a CBT-ben. Ahogy én sem. A téma meg érdekes, a játékhoz tartozik, és eleddig legalább 4 elég régi topiclakót érdekelt. Szóval emiatt nem kéne, hogy felemeld a hangod...
  • Sherman0070
    ma lesz tesztelés?
    Könyörgöm valaki írjon már vissza. Nemigaz hogy ezzel az átütéssel kell foglalkozni.
  • davidbog
    Igen. A WoT-ban a németek adatai mind 60°-os lemezre értendőek nem pedig 90°-ra. A 3,7 cm KwK36, az 5 cm Kwk39 L/60, a két 8,8 cm-es és eredetileg a 7,5 cm KwK40 és 7,5 cm KwK42 átütései is mind megegyeztek a német táblázatok 60°-os adataival. Csak azóta már változtattak rajtuk.
    Az oroszoknál eredetileg 90°-os adatok szerepeltek, ezzel kompenzálták a különböző kritérium miatti ~20%-ot. Csak persze ezken is változtattak már menet közben.

Pontosan az ilyen változtatások miatt nem szabad soha játékra hivatkozni az átütéseknél, ha valós teljesítményről van szó.

A lőszerek neveivel meg nem kell foglalkozni, főleg nem az amerikai és orosz lövegeknél ahol egy löveghez több fajta azonos típus is létezhetett. Össze vissza keverték a premium lőszerek jelentős része meg nem is létezett (például 12,8 cm-es vagy 130 mm-es APCR-ek soha nem léteztek).
  • [NST]Cifu
    Noha alapozónak nagyszerű ez az írás, azért itt már erősen keverednek a gyártási eljárások (hengerelt acél, öntött acél) illetve az edzési és felületkezelési eljárások (a cementálás csak egy ezek közül, van még nikkelezés, krómozás, görgőzés, hőedzés, stb.). A Face Hardened Steel kifejezés ugyanis nem csak a cementált acélra érthető (legalábbis amennyire én az angol terminológiát értelmezni tudom), a lényege az, hogy a páncél külső felületét valamiféle felületi kezeléssel, edzéssel vagy ötvözéssel látják el.

De ezt a különféle acéltípusokkal, és pláne az ötvözőkkel még tovább lehetne bolondítani. :)
  • Nazarov77
    Amiket írtam a játékban írt adatok. Tank felszerelését megnyitom akkor ott van az összes fajta lőszere, és ha ráviszem az egeret pl a pzgr39re akkor az adatlapján van átütési érték különböző távolságok szerint: 10m 100m.... 2000 méterig. A 100 méteres adatokat írtam.
  • sulouos
    Kösz, ez kellett már :)
  • davidbog
    A vastagságához képest az FH lenne. De harcjárműveknél ipari és gazdasági okok miatt soha nem volt kifejezetten vastag.

Alapvetően fajtát használtak: acélöntvény, hengerelt homogén acél (RHA) és a Face Hardened (FH) acélt. A keménysége is meghatározza, hogy melyik mennyire ellenálló.

A hengerelt homogén acélt szokták a standardnak tekinteni. Ekkoriban ez a leggyakoribb. Hengermalomban előállított lemezek, amiket méretre vágnak. Valami alap hőkezelést is kaphatnak. Asszem a 270-280 BHN keménység az 1-es szorzótényezőjű.
    Én ide szoktam venni az orosz páncélzatot is. Bár lehet, hogy külön kategória lenne, mert nagy keménységű (High-Hardness) is szokták nevezni. A ruszkik majdnem FH keménységű lemezeket és öntvényeket csináltak.

Az FH (Face-hardened) talán a cementált acél lesz. RHA-hoz képest a fő különbség, hogy komoly hőkezelést kap. A mi szempontunkból ami fontos, hogy egy bizonyos mélységig kemény lesz az acél, minél keményebb annél nehezebb átütni. Száraz földi harcjárműveknél 450-650 BHN keménység szokott lenni, így fejből fogalmam sincs mennyi lehet a szorzótényezőjük.
    Az RHA-hoz képest viszonylag drága az előállítása és idő- és iparigényes. Nem volt túl gyakori.
    A németek és az angolok használtak ilyen páncélzatot, a többiek nem. De főleg a németek. Vontatható lövegek lövegpajzsainál. Panzer IIIH homlokpáncéljánál a 32 mm-es plusz rátét például FH, Panther D és Panzer IVF/G/H és a Stug III harcjárműveknél a frontpáncélzat, bizonyos részei is ilyen acélból készültek.

Az acélöntvény pedig hát öntvény. Viszonylag olcsó és egyszerű, gyors a gyártása, öntőforma kell aztán kész. Összeszerelésnél sokkal kevesebbet kell hegesztgetni. Ha a kialakítása olyan akkor nem is kell, mert mondjuk csavarozzák. Nagy előnye az, hogy ívelt, gömbölyded felületek is létrehozhatóak vele (pl. IS széria tornya, vagy az M48/M103 tornya és teste). Hátránya, hogy nehéz javítani a sérülést és elvileg kicsit kisebb védelmet ad. Külön táblázat van az öntvények szorzótényezőire a T/D (thickness/diameter) arány alapján RHA-hoz képest. Elég jók 0,78-tól 1-ig terjed, 165 mm-es vastagság felett 1-es a szorzótényező még 152 mm-es kaliber ellen is, tehát olyan mintha RHA lenne. A nyugati öntvényeket általában gyengébbnek tartják, mint az oroszt. Könnyen lehet csapnivaló minőséget is csinálni. 1941-42-ben a gyáráttelepítések miatt nem volt túl jó minőségű az orosz öntvény se. A korai amerikai M4A1-esek öntött teste esetenként annyira rossz volt, hogy még az 5 cm Kwk39 is simán átütötte. Illetve az M47 Patton homlokpáncélja is gyengébbre sikeredett mint az elképzelt.
    Leggyakoribb öntött elem a páncélzatban a lövegpajzs, majdnem minden nemzet használta. Aztán a torony, ez lehet egy darabban öntött (pl Sherman, IS-3/4) vagy több, nagyobb darabban öntött (T-34/85, IS-2). De ezt már nem mindenki tudta megcsinálni (a németek például nem még a több darabban öntöttett se és öntött 2.vh-s angol torony se igen rémlik) . A legritkább amikor a test is tartalmaz öntött részt. Ilyen nem sok volt, hírtelen ezek jutnak eszembe: Somua S-40 (3 darabban), M4A1, az ausztrál AC sorozat, IS-2 orra, M3 Lee orra.
    Az acélöntvényt is lehet hőkezelni, ami által keményebb lesz, csak nem egyszerű. Nagyon nem, komoly ipar kell hozzá.

Az is említést érdemel, hogy a vastagság növekedésével csökkent a keménység. Ez nemzetenként változó, hogy milyen vastag lemez milyen keménységben készült. A WW2 Ballistics - Armor and Gunneryben benne van a négy fő nemzeté. Ha nagyon érdekel kiprintelhetem. Ha reálisan akarják megcsinálni akkor az eltérő anyagok miatt (pl öntvény torony, RHA test, FH homlokpáncél stb) és nagy vastagságok esetén vastagság-keménység miatt egy harckocsin belül is változó lenne. A kritikán aluli minőség (az említett öntvények és a háború végi összes német acél) ehhez meg egy nagy "bónusz".
  • Sherman0070
    Ma a WT(G) szervere fog üzemelni?
  • Renegade
    biztos vagy te ebben?

wotban a 76.2-es 86/102
    achtungpanzer szerint merőleges célpontra 500-men: 71/100 (BR354P)

wotban: 75/L48 110/158
    achtungpanzer szerint merőleges célpontra 500-men: 114/143

ez alapján nem fantasy az L48, hanem cr lőszernél jelképesen buffolt, aranynál meg +10%-ot kapott, szemben a 76.2-essel, ami cr lőszernél kapott 20% buffot, aranynál meg jelképeset.

ha ideveszem a döntött páncéra érvényes számokat:

L48: 30fok: 96/120, akkor valóban fantasynek tűnhet, de akkor ugye hasonlóan csökken az F34 is.

ez alapján nekem úgy tűnik, hogy merőlegesre számolták mindkét ágyú esetében, csak "picit" haza húz a szívük.

Mondjuk amit nem értek, hogy a WOT-ban miért UBR-354MA a lőszer neve, míg AP-en: BR-350A
  • davidbog
    Tulajdonképpen csak Nazarov hozzászólása alapján feltételezem, mivel máshol még nem találtam átütésia datot a játékból. Ha azok az átütési adatok amiket leírt jók (csak ki tud írni jól pár számot), akkor a németeknél a német az oroszoknál az orosz kritériumon alapuló átütések szerepelnek.
    Biztosat akkor tudnék mondani, ha több a játékban lévő löveg átütési adatát is látnám.
  • csonttika72
    Bocs, no offense: Cobham páncél, vagy legalábbis úgy hiszem arra gondolsz.
  • sulouos
    "A korábban általad leírtak alapján a németek a német átütési értékeket kapták meg."

Ebből én azt veszem le, hogy csak Nazarov hozzászólása alapján feltételezzük azt, hogy a németeknek a német, az oroszoknak meg az orosz kritérium szerint van megadva az átütése.
  • BaleniX
    Cobalt páncél ^^ Jó, tudom akkor még nem volt
  • Rue East
    Ha elolvastad azt a hozzászólását, amire válaszoltál akkor nem értem miért merült fel ez a kérdés.
  • Sherman0070
    ma a szerver nyitva lesz?
  • sulouos
    Ja, még valami:

Van itt pár tankguru úgy látom, tőlük kérdezném meg, hogy melyik páncélfajta lesz a legerősebb a vastagságához képest? Hengerelt, öntött, vagy valami más?
    Régebben mintha olvastam volna valamilyen (talán kísérleti) második vh-s páncélról, ami valahogy rétegzett acélpáncél volt. Milyen nemzet fejleszthette ezt a technológiát, s alkalmazták valamilyen tankon?
  • sulouos
    Egyébként azt honnan tudjuk, hogy különböző kritériumokat használnak a játékban a német és a szovjet lövegekre? (lehet hogy hülye kérdés, de én erről Nazarov hozzászólásán kívül még nem hallottam)
  • Sherman0070
    ha lesz akkor igen :D
  • sulouos
    Ha ma lesz teszt, valaki ránézne a RB módra a kedvemért?
  • davidbog
    Vagy te néztél be valamit vagy rosszul van a játékban.

A korábban általad leírtak alapján a németek a német átütési értékeket kapták meg.
    A Panzer IV F2 a 7,5 cm KwK40 L/43-al volt felszerelve. Aminek a PzGr40-el (APCR) sincs 139 mm-es átütése 100 méteren, hanem csak 126 mm. Mert az L/43 esetében csak 920 m/s a csőtorkolati sebessége a lövedéknek. Az L/48-nak van "139 mm" (valójában 143 mm) APCR esetén, mert annál a csőtorkolati sebesség 990 m/s. Ezt először a Panzer IV H kapta meg és a Stug III F/8. Szóval az Panzer IV F2 és a PzGr 40 139 mm-es átütése mindenképp rossz.
    A KwK40 L/48 PzGr40-el (APCR) megközelíti a KwK42 L/70 PzGr39-es (APCBC) átütését. De csak kis távolságokon. Hiába nagyobb a csőtorkolati sebessége az APCR-nek, ahogy a távolság nő úgy veszít egyre többet az átütéséből, mert jóval kisebb a tömege.

Mellesleg megint játékra hivatkozol, ezt már a WoT topikjában is többször eljátszottad...
    Pedig bizony a WoT-ban is szar. A Kwk40 L/43 és a Kwk40 L/48 is elég rendesen fel van buffolva, jóval gyengébbnek kéne lennie mindkettőnek. Az L/43 kapta meg az L/48 adatait, az L/48 meg fantasy.

Ha az oroszoknál a 76,2 mm-esek legjobb átütése 88 mm, akkor ez nyílván a 76,2 mm BR-350P lesz, ami APCR. Ez megfelel az orosz átütési adatoknak.
    Ezek alapján két fajta átütési kritérium van a játékban, mindkét nemzetnek a sajátja, ez baj.
    El kéne dönteni hogy az oroszt vagy a németet használják, mert a kettő között 20%-os eltérés van az átütésekben. Ha a belinkelt táblázat német adatait összevetjük az eredeti német adatokkal akkor ki is jön a ~20%-os különbség. Illetve két másik táblázatnál is kb ekkora az eltérés. Ennyivel gyengébbek a német lövegek és lövedékek az orosz kritérium alapján. Illetve ennyivel lennének jobbak az eredeti orosz adatoknál az orosz lövegek és lövedékek a német (és az amerikai) kritériumban.
    Remélem ezt is javítják majd.
  • Sherman0070
    ma lesz tesztelésre megadott idő?
  • Sherman0070
    de valaki csak csinált valamit mert jön néha 200 MB-s fejlesztés
  • bgabor
    A fejlesztés meg a legutóbbi verzió tesztelése párhuzamosan megy.
  • flashpointer2
    Ott Jan 5-ig van újév, meg még utána karácsony, úgyhogy 10-ig biztos nem
  • Sherman0070
    Ja meg a war thunder tankosát mikor fejlesztik? Mert tegnap is 8 óráig bevoltam jelentkezve és kise dobott a játék.
  • mijki
    Köszi! :)
  • Sherman0070
    http://warthunder.com/en/news/294-War-Thunder-Tanks-Tech-Trees-en
  • mijki
    Valakinek megvannak azok a képek, amik a tankok tech tree-jét és tier beosztását mutatja?
  • Sherman0070
    Igen. Teszten énis láttam mintha lehetne azzal is menni de nem néztem meg hogy működik :D
  • Eldarion73
    Ez jó hír.A WOT-ot éppen azért utálom,mert nulla a történelmi hitelessége.
  • Eldarion73
    Az "írta" az valójában írtad akart lenni az előbb.
  • Eldarion73
    Ez volt az L70 teljesítménye.
    Egyébként tényleg csak most vettem észre,hogy a 139mm-t APCR-re írta.Én sima AP-nek hittem elsőre.

75mm Kw.K.42 L / 70
    PzGr.39 / 42 ( Armor Piercing Capped Ballistic Cap )
    6.8 kg
    935 m/s
    Átütés 100m-en 138 / -- mm
    PzGr.40 / 42 ( Armor Piercing Composite Rigid )
    4.75 kg
    1120 m/s
    194 / -- mm
  • Nazarov77
    KV-1 elég troll de elég lomha is, oldalról Panzer IV F2vel általában 1-2 lövéssel kifektettem.
  • Nazarov77
    Közelében sincs az L/70hez

Az L/70 sima páncéltörővel üt át 150mmert míg az L/43 APCRel is csak 139 volt
    Mellesleg megjegyezném hogy a wotba is 139et üt át az L/43 APCRe úgyhogy az is biztos szar mi?